Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 271
  • 755
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Dessy1988, нормално е бебето да иска да суче по-вече на периоди, периодите на скок в растежа, не се притеснявай, ако иска давай. Peace
Лохиите продължават до 40 дни някъде след раждането, на мен даже бяха 45.
Спираха и после пак ми идваха.
За кръвта в, акото най-вероятно е алергия от нещо, което ти си яла. Най-добре да посетите гастроентеролог за всеки случей. Peace

# 631
Dessy1988, и аз мисля, че е криза на растежа. Моят син откакто премина през нея яде по-често , рядко прескача два часа, а като беше по мъничък предимно ги правеше почти винаги на 3. Нахранва се за около 10-13 минути.

eli_vulkova, на мен ми дойде на 40ия ден пък още си кърмя. Честно казано, не забелязах да се отрази на кърменето, но може просто да не съм забелязала покрай стреса и ежедневните промени при бебчо.

# 632
Dessy1988, най-напред честито бебче! Няма по-голяма радост от това, да станеш мама Simple Smile
Виждам, че си добре информирана и имаш силно желание да кърмиш, което е похвално. Чудесно разбираш нуждите на бебето и откликваш на тях.
Правилно усещаш бебето, че расте и че има нужда от повече мляко като най-добрия начин да увеличиш лактацията, е да поставяш бебето на гърда при всеки негов признак, че иска.
Също така, може да му идват в повече околните дразнения - звук, светлина. Бебенцата са много чувствителни на такива дразнения и някои търсят повече физически контакт с мама, за да са по-спокойни.
Това е напълно нормално поведение за толкова малко бебе. Някои майки споделят и, че бебетата им сучат даже през по-малко от час, което също е нормално. Това е период, който с времето отминава. Особено като започне да изучава околния свят, ще започне да прекарва по-малко време сучейки.

А бебето само на кърма ли е? Приема ли нещо друго - вода, чайчета, капки, медикаменти, АМ? Ако да - дали от някое от тях не са кървавите петънца?
А щом и ти се съмняваш да не е алергия, и ако бебето е само на кърма, пробвай ти да изключиш/ограничиш някои храни от менюто си и да наблюдаваш за промени - цитруси, прясно мляко, шоколад, овесени ядки или ако има фамилна обремененост към някоя храна. Може пак да започнеш да консумираш храните, ако ги изключиш от менюто си, като ги приемаш една по една, постепенно и продължаваш да наблюдаваш за промени.
Друго, за което се сещам, е разранено дупенце, или разранени зърна (от които да поглъща някакви количества кръв).

Но, може би, е добра идея да се консултираш и с друг лекар!

А относно цикъла - това също е строго индивидуално. Някои майки споделят, че нямат "пауза" след раждането, идва си им още на 1-2 месец. Може да е като зацапване, или същинска менструация. Може да прескочи няколко месеца, може и да е редовна. Но също така може да става въпрос и за някакъв проблем. Единствено гинеколог може да каже дали всичко е наред.

п.п. Ако се е възстановил месечния ти цикъл, кърмата може за няколко дни да намалее и после пак си се увеличава, но това също може да доведе до по-често и по-дълго сукане.

# 633
  • Варна
краси_86 Благодаря за изчерпателния отговор и на всички останали.Изцяло на кърма сме, да наистина най-голямото ми желание беше да кърмя и вече е факт. И аз така мисля, че е възможна алергия тъй като си позволих да похапвам , по-скоро да приема цитрус под формата на сок, така че най-вероятно ще изключа тях на първо място. Чета много и се информирам( нищо че съм дипломирана мед. сестра), но исках все пак и друго мнение. Нямам разранени зърна, тъй като не позволявам да захапва грешно.
Непрекъснато ми мърморят, че не съм давала на бебка вода,а аз само споря какви са новите тенденции и че не е моя измислица,но както и да е, важното е че на всяка смяна памперса й е обилно мокър, така че не ме притеснява дехидратация. По-скоро ме плашат само с тази прослувута "млечница" и ме съветват да й давам вода поне да й изплаквам устичката (давала съм й 3 пъти малко вода от копър домашен ) с него и без него езичето й си остава бяло. Вие какво бихте ме посъветвали от опит? Така или иначе детето ме води и дали от жажда, глад или просто за удоволствие и успокоение аз откликвам и му предлагам гърдата.

# 634
Аз не съм много запозната с млечницата и какви са причините да се появи, но моят син няма...засега...и вода не му давам и не го плакна. Водата само би му пълнила стомахчето и би сукал по-малко...

Аз също съм заобиколена от много съветници и съдници и ако ги бях слушала сигурно нямаше и да кърмя или ако кърмех, щеше да е с много проблеми и щях да съм захранила детето с оризова каша в първия ден като се прибрахме от родилния център. И сега продължават със съвети от всякакъв род, но аз не слушам и вече съм доста по уверена в себе си. Щастлива съм, че слушах консултантите по кърмене, а не мами, баби, мъже, свекърви, етърви и т.н. Аз мисля, че се справяш прекрасно или поне така звучи  Hug

# 635
Здравейте!Бебето ми е на 23 дни ,но имаме проблем с кърменето.Още след изписването не успяхме да си изградим режим,въпреки опитите от моя страна.Първите дни когато бебето имаше симптоми на глад я кърмех на поискване,но самото кърмене продължаваше повече от 15-20 минути ,понякога до 1 час,което е страшно изморително.След консултация с педиатърката на 13 ден се оказа,че бебето е наддало само 160 грама,направихме контролно хранене и се оказа,че за по 15 мин на гърда бебето хапна около 100 гр,но трябва да отбележа че преди това около 4 часа не бях кърмила.Педиатърката препоръча режим на 3 часа,опитах се да следвам този режим,но още първата нощ бебето огладняваше преди 3-те часа и си хапеше ръчичките,плюс това за да спазвам режима се наложи да я събудя ,което беше голяма грешка,защото след това беше няколко часа неспокойна ,дълго време не успя да заспи и плака.
Според педиатърката е възможно при честото и продължително кърмене ,което съм провеждала първите дни ,да не ми е достигала кърма.Препоръката и бе да се изцеждам и при следващо хранене да предлагам от изцеденото мляко,ако нямам-адаптирано.Оказа се,че след всяко кърмене нямам достатъчно кърма,и на няколко пъти предложих адаптирано мляко и естествено след него се засищаше за по-дълго време.Реших обаче,последните дни да опитам отново само с кърмене,защото не искам да преминавам на адаптирано мляко,преди да съм опитала всичко с кърменето.Това което забелязвам,че при преминаване само на кърмене,отново продължителността се увеличава-понякога до 1 час,има моменти например сутрин,когато и за 15-20 -30 мин се храни,но често вечер не успява за толкова кратко,или ако успее заспива на гърдата и след малко се събужда отново гладна и така...продължаваме пак по няколко часа,което тотално обърква възможността за режим.
По мое мнение имам кърма,защото след кърмене опитвам да изцедя и потичат капки.Реших,че ще направя всичко за да кърмя,затова давам на поискване ,но ми се иска ако има възможност за съвет как постепенно да изградим и режим.
Благодаря предварително!

# 636
Според мен, щом мислиш, че имаш кърма, остави тия режими и храни детенцето на поискване. Ако трябва и по един час да яде. Синът ми беше същият в началото. Намери си удобна поза, всеми си книга/лаптоп/телефон и се занимавай. Бебчето е още мъничко и вероятно се изморява.  Времето за което се наяжда ще намалява постоянно и постепенно. В момента ние приключваме за по 10 минути, рядко за 12-13, ако се оспи нещо. Наистина е изморително, а сигурно и още е болезнено, но минава бързо. Ние така и не успяхме да ги докараме до 3 часа паузите и общо взето сме на 2 и само ако заспи са по-дълги. Щом има нужда, нека да си хапва.

# 637
  • Варна
Съгласна съм с coldasice. Нормално е малките бебета да сучат по час, че и повече особено вечер, когато кърмата по принцип намалява. С времето стават по-бързи, но започнеш ли да дохранваш с АМ кърмата никога няма да ти стига. Храни си детето колкото често има нужда и колкото дълго пожелае, с времето нещата ще се регулират. И аз съм прекарвала по цели дни на дивана с дребния закачен за мен, чувствах се доста гадно в началото, сега ми е толкова хубаво като си го гушна, той пък се нахранва за нула време Joy

# 638
Ето нещо интересно и полезно относно честотата и продължителността на кърмене на бебетата в различните възрасти http://www.biberonbg.com/info/psihologia_na_karmeneto.htm

# 639
Здравейте момичета, имам един бърз въпрос.
Разбира се, аз още утре сутринта ще се обадя на моята гинеколожка независимо от отговорите, ама да питам и вас предварително, че ме е шубе. Дано можете да ме успокоите...

Преди месец отбих сина си на година и два месеца, поради силна ранна токсикоза при настоящата си бременност (в 13 г.с. съм). Вчера напипах едно малко възелче (мисля лимфно), на границата до подмишницата (може би даже в нея, но доста ниско и не съм дигурна), на едната си гърда (с нея изкарах мастит в началото на кърменето).

Дали някоя от вас има опит с нещо подобно? Дали това, че съм отбила неотдавна и хормоналните промени през бременността може да са причина за това възелче?

# 640
Ето нещо интересно и полезно относно честотата и продължителността на кърмене на бебетата в различните възрасти http://www.biberonbg.com/info/psihologia_na_karmeneto.htm

bouquet отмятам си го

# 641
  • на последния етаж
Наистина ли кърмата не е проводник на желязо? Аз не мисля така, но да попитам и тук.

# 642
След всяко кърмене изпитвам много силна болка в  коленете. Мога ли да пия калции, като така се надявам да ми се облекчи болката.

# 643
  • София
След всяко кърмене изпитвам много силна болка в  коленете. Мога ли да пия калции, като така се надявам да ми се облекчи болката.

Аз също изпитвах, оказа се кръвообращението мазах се с арника и мина. Може да не е проблема в калция.

# 644
  • София
Наистина ли кърмата не е проводник на желязо? Аз не мисля така, но да попитам и тук.
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=687
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=33033.0 Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт