Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 324
  • 755
  •   1
Отговори
# 195
  • България/Германия
Дали мога да давам изцедена кърма на каката?  Rolling Eyes На две години и 9 месеца е. Цедя се и храня бебо с шише, той изпива около 700 мл на денонощие, а аз изцеждам по литър и половина  ooooh! Вече съм напълнила фризера с пликчета с изцедена кърма и няма място за повече, а ми е жал да я хвърлям.  Embarassed

# 196
cveti.stoeva, моето дете е на възрастта на твоето и явно по много неща си приличат  Crazy
Моето също е "пристрастен цицоман"  Laughing В момента суче сутрин като се събуди, на обяд за приспиване, вечер за приспиване и около 125478 пъти през нощта, като тези будения вече тотално ме изтощават  Tired Въпреки всичко отбиването не ми е на дневен ред, но скоро ще опитам да премахна обедното кърмене, след време сутрешното и най-накрая нощните, като за последния етап наистина е добре детето да не е при теб  Peace
Всъщност аз не бих го отбила и бих си го кърмила докато сам се откаже , както май и ще се полчуи , защото насила не виждам как ще стане . То ще е голяма дама и истерия...
Просто   има нужда да ми се възстанови цикъла , да се възстанови малко организма ми , да поотпочина   и" да  поработим" за пантофчо номер две ...

# 197
Дали мога да давам изцедена кърма на каката?  Rolling Eyes На две години и 9 месеца е. Цедя се и храня бебо с шише, той изпива около 700 мл на денонощие, а аз изцеждам по литър и половина  ooooh! Вече съм напълнила фризера с пликчета с изцедена кърма и няма място за повече, а ми е жал да я хвърлям.  Embarassed

Elfie, би могла да даваш изцедена кърма на вашата кака. Имайки предвид, че обикновено естествената възраст на отбиване на кърмачетата е от около две и половина до около четири и половина години, тя все още е на възраст, от която би имала нужда от майчина кърма, най-малкото във вид на защита от различни инфекции. Пък и по-голямо да е детенцето - при положение, че кърмата е била съхранявана правилно - би била една чудесна напитка. Simple Smile

# 198
А как стои въпросът с приема на кофеинови напитки - кафе, черен чай? Може ли да се пие по време на кърмене или не е желателно? Аз лично пия черен чай сутрин на закуска, като предварително го накисвам в малко вода, която след това изхвърлям, с цел да се отдели по-голямата част от кофеина и след това вече пак си го запарвам. Пия го с мляко.
Понякога ми се допива и кафе, но не смея да пия ...

# 199
А как стои въпросът с приема на кофеинови напитки - кафе, черен чай? Може ли да се пие по време на кърмене или не е желателно? Аз лично пия черен чай сутрин на закуска, като предварително го накисвам в малко вода, която след това изхвърлям, с цел да се отдели по-голямата част от кофеина и след това вече пак си го запарвам. Пия го с мляко.
Понякога ми се допива и кафе, но не смея да пия ...

Dion, според справочника за съвместимост на лекарствени препарати и кърмене на д-р Томас Хейл, „Медикаменти и майчината кърма" (издание 2010), кофеинът е отбелязан с ниво на риск L2, което означава "безопасен" – в тази категория попадат медикаменти, за което не е наблюдаван повишен риск от нежелани лекарствени реакции за кърмачето, установено при малък брой кърмещи жени и/или демонстрирания риск е незначителен. Според д-р Хейл максималната концентрация на кофеин в кръвта е около 1 час след приема му.

Има много жени, които и по време на бременността и по време на кърменето са приемали умерено кафе или черен чай, без това да се отрази на бебенцата им. Други пък наблюдават, че дечицата им стават по-буйни или неспокойни или трудно заспиват, ако майката е приемала кофеин. Би могла да пробваш и да видиш дали ще има някаква промяна върху поведението на твоето бебче. Имайки предвид, че максималната концентрация на кофеина в кръвта (съответно в майчиното мляко) е около 1 час след приема, би могла да съобразиш кърменето да не е около този период.

# 200
Здравейте! Извинявам се предварително ако вече е задаван този въпрос, но времето ми е крайно ограничено между храненията. Синът ми е на 7 дни и от както ни изписаха сме изцяло на кърма. Но това, което забелязвам, е че още по време на хранене изхожда воднисти изпражнения със силна кисела миризма, има много газове и е доста неспокоен. Вечер се буди буквално на един час, а аз вече изнемогвам от липсата на сън. Четох, че може да е нетолерантност към лактоза и в тази връзка искам да попитам има ли начин да се справя с този проблем? Това, което си мисля, е че тъй като бързо се изморява, явно и за момента се засища само с предното мляко, а до задното изобщо не стига. Моля да ми помогнете със съвет, защото имам огромно желание да го кърмя и не ми се иска да го тъпча с адаптирано мляко.   

# 201
Aera, мисля, че всички бебета имат нетолерантност към лактоза в някакъв смисъл, защото не могат да произвеждат достатъчно лактаза.

Ако и при твойто бебе е само това проблемът, можеш да пробваш да даваш капки Колийф (това си е само лактаза) и БиоГайа (лактобацилитте преработват лактозата + създават кисела среда, в която не живеят много други вредни бактерии и акото не ферментира в червата).

Колийф са малко тегави за даване с кърма, защото първо трябва да се изцедиш малко (в лъжица или чашка примерно), да сложиш так капките и да ги дадеш заедно с кърмата (с шише или лъжичка). Но моето впечатление е, че помагат.

А може и да изчакаш - обикновено като поотраснат, нещата се нормализират.

БиоГайа аз капя директно в устичката.

# 202
  • UK
Здравейте, имам питане за прием на дидрогестерон ( Дуфастон) по време на кърмене и до какво количество е допустимо?  Rolling Eyes
А Но-Шпа?  Rolling Eyes

# 203
здравейте!!много сьм обьркана,отностно кьрменето родила сьм секциу днеска е 10 ден!о6те от болницата малкиа беше на курма +аптамил,ноо малко 2-3 дена след като се роди запо4на да недоволства суче,суче няколко минути активно и след  това пуска зурното и плаче набира се ядосва се,после пак така,слагам на др гьрда суче няколко минути активно и пак така и се налага да дохранвам,купих помпа и по4нах да цеда и се оказа 20мл едвам от двете гурди.Храни се бебо на 2ч-3ч,пурво го слагам на гурдата после  малкко аптамил за неговата вьзраст се дава 60лм аз горе доло го дохранвам с 40-50лм апрамил!как да овелича курмата да цеда пове34е с помпата ли за6тото тои през тези 2ч спи или може би така ще си остане,имам голямо желание да го кьрма,ноо и вс това навява с мен тьга!

# 204
Здравейте, благодаря за предишния отговор   bouquet
Не знам за тук ли ми е въпроса, но все пак: вече няколко пъти имам кратки кафеникави зацапвания. Нищо не ме боли, не приличат на цикъл. Родих преди 4 месеца, кърмя. Записах си час за гинеколог, защото са нерегулярни и не ми се струва нормално. Случват ли се такива неща по време на кърмене?

# 205
здравейте!!много сьм обьркана,отностно кьрменето родила сьм секциу днеска е 10 ден!о6те от болницата малкиа беше на курма +аптамил,ноо малко 2-3 дена след като се роди запо4на да недоволства суче,суче няколко минути активно и след  това пуска зурното и плаче набира се ядосва се,после пак така,слагам на др гьрда суче няколко минути активно и пак така и се налага да дохранвам,купих помпа и по4нах да цеда и се оказа 20мл едвам от двете гурди.Храни се бебо на 2ч-3ч,пурво го слагам на гурдата после  малкко аптамил за неговата вьзраст се дава 60лм аз горе доло го дохранвам с 40-50лм апрамил!как да овелича курмата да цеда пове34е с помпата ли за6тото тои през тези 2ч спи или може би така ще си остане,имам голямо желание да го кьрма,ноо и вс това навява с мен тьга!

Здравей Mirados!

Най-сигурният начин за увеличаването на кърмата е да оставяш бебчо да суче толкова често, колкото иска и толкова продължително, колкото желае. В началото, тъй като стомахчетата на новородените са много малки, те бързо се пълнят и бързо се изпразват. Кърмата е идеалната храна за тях, лесно се преработва от нежната им храносмилателна система (между половин и един час) и е нормално те да огладняват начесто. На някои майки даже им се струва, че бебенцата денонощно сучат, без да слязат от гърдите им.

За възрастта на твоето детенце е нормално да има поне 10-12 кърмения за денонощие, а в много случаи и повече на брой, защото освен, че по този начин задоволяват необходимите си енергийни нужди, те така и подават сигнал на организма на майката да произвежда повече кърма. Колкото по-често суче бебчо, толкова повече мляко ще прави мама. Нощното кърмене е също от голямо значение за възрастта на бебенцето ти, защото хормонът пролактин, който отговаря за добрата лактация има най-високи стойности в малките часове на денонощието.

АМ в общия случай е адаптирано мляко от крава, неговият белтък не е пригоден за човешките бебета, а за теленцата. Затова той значително по-трудно се преработва от младия бебешки организъм, създава тежест на стомаха, остава за дълго време в храносмилателната им система и човешките бебета не успяват да огладнеят, когато им е естествено да се случи, ако се хранят с кърма.

Ако имаш желание да увеличиш кърмата си, освен кърменето на поискване би могла да въведеш и допълнителни изцеждания на гърдите си след кърмене. Понякога помпане на „празен ход“ /помпиш без да изтича мляко от гърдата/ за няколко минутки, също би могло да окаже стимулация и да даде сигнал на организма на майката да произвежда мляко. Казваш, че изцеждаш около 20 грама от двете гърди. Количеството кърма, която майката може да изцеди, не е показателно за кърмата, която тя може да произвежда. Бебето е най-добрата помпа и е в състояние да изсуче много повече, отколкото може и най-добрата помпа. Има много майки, които съвсем успешно кърмят бебетата си, без да могат да изцеждат и минимални количества кърма.

Ако правилно съм разбрала също, споделяш, че бебчо засуква и след няколко минути започва да се сърди. В тази връзка бих искала да те попитам използваш ли шише-биберон, когато дохранваш бебчо? Често се случва малките новородени, които се хранят с шише и сучат от гърдата на мама, да объркват двата начина на засукване, тъй като сученето от шишето е съвсем различно от сученето на гърдата. При хранене с шише, млякото се изтича в устата на бебенцето и потокът му е постоянен по време на храненето, а при сученето, бебенцето с въртеливи движения на езичето си изпомпва млякото от гърдата. Обикновено кърмата по време на сукане или изцеждане слиза в гърдите на порции, а не тече постоянно и е възможно твоето бебенце да започва да се сърди точно тогава, когато потокът на кърма намалява между две порции. Чудесно си се ориентирала да редуваш гърдите. Може да ги редуваш по няколко пъти и да сменяш едната, другата, после да се върнете на първата, после пак на втората. Също и прилагането на компресия на гърдата би могла да спомогне да се увеличи потокът на мляко. Компресия се прилага, когато бебето спре да суче активно, т.е. не гълта мляко. Прави се по следния начин - обхваща се гърдата с ръка, като палецът се слага отгоре, а останалите пръсти от долната страна, на няколко сантиметра от зърното. Докато детето суче активно, не се прави нищо. Когато спре да суче, се прилага натиск, но не много силен, за да не се наранят тъканите - просто стискане, без да се движи ръката. Обикновено това кара бебето отново да започне да суче активно, тъй като се възобновява потока мляко. Натискът се поддържа докато бебето суче. Когато отново спре, се отпуска. Понякога това отново кара бебето да започне да суче, а понякога не. В случай, че не започне да суче, отново се стиска, като ръката може да се върти, така че да се прилага натиск на други места на гърдата. Компресия може да се приложи и на втората гърда.

Често се случва малките новородени, които се хранят с шише и сучат от гърдата, да объркват двата начина на засукване, тъй като сученето от шишето е съвсем различно от сученето на гърдата. За да не обърква твоето бебче, гърдата с биберона, може да опиташ алтернативен начин за дохранване, а именно с лъжичка, пипетка, спринцовка, чашка.  Ето в това клипче е показано хранене на новородено с чашка: http://www.youtube.com/watch?v=AWgUVyqwSzA&feature=related

Удобно ли е да попитам дали предлагаш на бебенцето си други течности, освен кърма и АМ, например вода, чай? Също така ползвате ли биберон-залъгалка? А колко напишкани и наакани пеленки сменяш на денонощие?

Ще се радвам да съм успяла да помогна и оставам на разположение за всичко, каквото те вълнува във връзка с кърменето. Надявам се скоро да откриете своя ритъм с бебчо и да имате положителни емоции, свързани с неговото кърмене от гърда.

# 206
  • Варна
Здравейте!
Имам нужда от съвет. Преди 2 дни претърпях цепене на абсцес вследствие на мастит на дясната гърда. Временно не ми дават да кърмя отдясно, само отляво. Отдясно трябва да се цедя. Как да процедирам така, че да не предизвикам хиперлактация, страх ме е, че това може да ми докара нови проблеми. Как да преценя колко да изцеждам отдясно, така че да предотвратя ново запушване и да облекчавам достатъчно, за да ускоря зарастването на раната, но същевременно да не стимулирам прекалено? И дали временно да дохранвам с цел да не се получи хиперлактация на лявата гърда, ако храня изцяло и единствено от нея малкия? Нали когато дясната оздравее и тя ще се "включи" в храненето?

# 207
Здравейте! При местна упойка Ubistesin трябва ли да хвърлям първата кърма?

# 208
здравейте!!много сьм обьркана,отностно кьрменето родила сьм секциу днеска е 10 ден!о6те от болницата малкиа беше на курма +аптамил,ноо малко 2-3 дена след като се роди запо4на да недоволства суче,суче няколко минути активно и след  това пуска зурното и плаче набира се ядосва се,после пак така,слагам на др гьрда суче няколко минути активно и пак така и се налага да дохранвам,купих помпа и по4нах да цеда и се оказа 20мл едвам от двете гурди.Храни се бебо на 2ч-3ч,пурво го слагам на гурдата после  малкко аптамил за неговата вьзраст се дава 60лм аз горе доло го дохранвам с 40-50лм апрамил!как да овелича курмата да цеда пове34е с помпата ли за6тото тои през тези 2ч спи или може би така ще си остане,имам голямо желание да го кьрма,ноо и вс това навява с мен тьга!

Здравей Mirados!

Най-сигурният начин за увеличаването на кърмата е да оставяш бебчо да суче толкова често, колкото иска и толкова продължително, колкото желае. В началото, тъй като стомахчетата на новородените са много малки, те бързо се пълнят и бързо се изпразват. Кърмата е идеалната храна за тях, лесно се преработва от нежната им храносмилателна система (между половин и един час) и е нормално те да огладняват начесто. На някои майки даже им се струва, че бебенцата денонощно сучат, без да слязат от гърдите им.

За възрастта на твоето детенце е нормално да има поне 10-12 кърмения за денонощие, а в много случаи и повече на брой, защото освен, че по този начин задоволяват необходимите си енергийни нужди, те така и подават сигнал на организма на майката да произвежда повече кърма. Колкото по-често суче бебчо, толкова повече мляко ще прави мама. Нощното кърмене е също от голямо значение за възрастта на бебенцето ти, защото хормонът пролактин, който отговаря за добрата лактация има най-високи стойности в малките часове на денонощието.

АМ в общия случай е адаптирано мляко от крава, неговият белтък не е пригоден за човешките бебета, а за теленцата. Затова той значително по-трудно се преработва от младия бебешки организъм, създава тежест на стомаха, остава за дълго време в храносмилателната им система и човешките бебета не успяват да огладнеят, когато им е естествено да се случи, ако се хранят с кърма.

Ако имаш желание да увеличиш кърмата си, освен кърменето на поискване би могла да въведеш и допълнителни изцеждания на гърдите си след кърмене. Понякога помпане на „празен ход“ /помпиш без да изтича мляко от гърдата/ за няколко минутки, също би могло да окаже стимулация и да даде сигнал на организма на майката да произвежда мляко. Казваш, че изцеждаш около 20 грама от двете гърди. Количеството кърма, която майката може да изцеди, не е показателно за кърмата, която тя може да произвежда. Бебето е най-добрата помпа и е в състояние да изсуче много повече, отколкото може и най-добрата помпа. Има много майки, които съвсем успешно кърмят бебетата си, без да могат да изцеждат и минимални количества кърма.

Ако правилно съм разбрала също, споделяш, че бебчо засуква и след няколко минути започва да се сърди. В тази връзка бих искала да те попитам използваш ли шише-биберон, когато дохранваш бебчо? Често се случва малките новородени, които се хранят с шише и сучат от гърдата на мама, да объркват двата начина на засукване, тъй като сученето от шишето е съвсем различно от сученето на гърдата. При хранене с шише, млякото се изтича в устата на бебенцето и потокът му е постоянен по време на храненето, а при сученето, бебенцето с въртеливи движения на езичето си изпомпва млякото от гърдата. Обикновено кърмата по време на сукане или изцеждане слиза в гърдите на порции, а не тече постоянно и е възможно твоето бебенце да започва да се сърди точно тогава, когато потокът на кърма намалява между две порции. Чудесно си се ориентирала да редуваш гърдите. Може да ги редуваш по няколко пъти и да сменяш едната, другата, после да се върнете на първата, после пак на втората. Също и прилагането на компресия на гърдата би могла да спомогне да се увеличи потокът на мляко. Компресия се прилага, когато бебето спре да суче активно, т.е. не гълта мляко. Прави се по следния начин - обхваща се гърдата с ръка, като палецът се слага отгоре, а останалите пръсти от долната страна, на няколко сантиметра от зърното. Докато детето суче активно, не се прави нищо. Когато спре да суче, се прилага натиск, но не много силен, за да не се наранят тъканите - просто стискане, без да се движи ръката. Обикновено това кара бебето отново да започне да суче активно, тъй като се възобновява потока мляко. Натискът се поддържа докато бебето суче. Когато отново спре, се отпуска. Понякога това отново кара бебето да започне да суче, а понякога не. В случай, че не започне да суче, отново се стиска, като ръката може да се върти, така че да се прилага натиск на други места на гърдата. Компресия може да се приложи и на втората гърда.

Често се случва малките новородени, които се хранят с шише и сучат от гърдата, да объркват двата начина на засукване, тъй като сученето от шишето е съвсем различно от сученето на гърдата. За да не обърква твоето бебче, гърдата с биберона, може да опиташ алтернативен начин за дохранване, а именно с лъжичка, пипетка, спринцовка, чашка.  Ето в това клипче е показано хранене на новородено с чашка: http://www.youtube.com/watch?v=AWgUVyqwSzA&feature=related

Удобно ли е да попитам дали предлагаш на бебенцето си други течности, освен кърма и АМ, например вода, чай? Също така ползвате ли биберон-залъгалка? А колко напишкани и наакани пеленки сменяш на денонощие?

Ще се радвам да съм успяла да помогна и оставам на разположение за всичко, каквото те вълнува във връзка с кърменето. Надявам се скоро да откриете своя ритъм с бебчо и да имате положителни емоции, свързани с неговото кърмене от гърда.

благодаря ти много за отговора!!!!
днес изоб6то не осе6там гурдите си да се пьлнат не са твьрди,с помпата не озцеждам почти ни6то слагам го на гьрдите преди всяко ядене което е на 2ч-2,30мин.,тоагава ми давам по 60лм аптамил,залагалка давам когато се е нахранило и започва да спи но мрьнка,течности да давам педиатарката ми изписа глукоза 5% по 100-150лм на ден за жьлтеницата нз кое вече е правилно!когато го сложа на гьрдара не иска да суче повече от 5 мин на гьрда ,преди6ните дни когато позакьснея с яденето започва да тече кърам от тях а сега не!тои след като яде заспива нз кка да го храна на 1ч-или на 30 мин как да го направа да го буда ли?

# 209

благодаря ти много за отговора!!!!
днес изоб6то не осе6там гурдите си да се пьлнат не са твьрди,с помпата не озцеждам почти ни6то слагам го на гьрдите преди всяко ядене което е на 2ч-2,30мин.,тоагава ми давам по 60лм аптамил,залагалка давам когато се е нахранило и започва да спи но мрьнка,течности да давам педиатарката ми изписа глукоза 5% по 100-150лм на ден за жьлтеницата нз кое вече е правилно!когато го сложа на гьрдара не иска да суче повече от 5 мин на гьрда ,преди6ните дни когато позакьснея с яденето започва да тече кърам от тях а сега не!тои след като яде заспива нз кка да го храна на 1ч-или на 30 мин как да го направа да го буда ли

Общи условия

Активация на акаунт