Будапеща - 4

• 59 275
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
Лярното разписание на Wizz е вече готово и за съжаление Будапеща липсва.
Е , това беше.

# 361
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Спазиха традицията - за 3та поредна година го пускат на 5ти ноември  Mr. Green
А Будапеща още фигурира в падащите менюта. Аз лично очаквам изненади, пък  Crossing Arms

# 362
Напълно ли си сигурна в това-  досега според мен са го пускали в дните около 20 октомври и тази година май се забави доста.

# 363
Да, нали пращат  имейли че можеш да резервираш ваканцията си за следващата година и тогава ми направи впечатление, че мейлите са все от 5 ноември.

# 364
Мейла май не го пращат винаги на момента.
Например аз още нямам с новото разписание.

По мои наблюдения разписанието последните години излиза все в третата седмица на октомври.

Абе това са дребнави глупости разбира се : -) И аз много бих се радвала на една Будапеща с всички възможности , които предоставят Wizz и Ryanair оттам до цяла Европа.

# 365
Mдаа, разгледах и аз новото разписание и хич не останах доволна.
Няма Будапеща, а и изобщо не можах да си харесам приятна дестинация с приятни цени, колкото и надалече да се целех във времето.

Встрани от темата ни, но все пак докато си я побутваме с надежда Уиз да я пуснат отново , някакви идеи за подобни дестинации? Кратко и сладко  нискобюджетно бягство?

# 366
Mдаа, разгледах и аз новото разписание и хич не останах доволна.
Няма Будапеща, а и изобщо не можах да си харесам приятна дестинация с приятни цени, колкото и надалече да се целех във времето.

При Уиз най-далече във времето не значи най-евтино... Simple Smile

# 367
Така е , ето до Милано скоро имаше и може би пак има по 20-ина евро с такси.
За след няколко месеца напред обаче цените са дебели , но със сигурност ще има традиционните -20% промоции , намаления по някой дестинации и така...

# 368
Да, забелязвам. А преди време не беше така. За лято 2012 от зимата си  накупихме билети София -Брюксел - Сф  за по 50-60 лв ...

Аз не мога да попадна на такива билети до Милано. Преди и Венеция беше за жълти стотинки, но не се възползвахме.
Изобщо, където и когато и да гледах, билет за една дестинация ми беше не по-малко от 200лв в двете посоки, по-често - повече. Ако трябва да предвидя и прекачване, то по-добре да търся с другите авиокомпании.
Разочароващо.
Но да не отклонявам темата повече.

# 369
Видяхте ли новата коледна реклама на Кока кола? Снимана е в Будапеща, а Дядо Коледа пак е Иван Петрушинов  smile3501 smile3501 smile3501

# 370
Видяхте ли новата коледна реклама на Кока кола? Снимана е в Будапеща, а Дядо Коледа пак е Иван Петрушинов  smile3501 smile3501 smile3501
И на мен ми мина през главата, че може да е там, но не бях сигурна  Grinning

# 371
Днес ще се връщам  в красива Будапеща ... кулинарно  Wink
Ще се пробвам с унгарски гулаш. Не ми е лесно да го забравя и съм в търсене на Рецептата.
В крайна сметка съм доста объркана, защото излязоха куп "унгарски гулаши", а каква е тайната му, още не съм разбрала.
Направи ми впечатление, че ядохме 3-4 пъти и като супа, и като основно, но с леки различия, винаги имаше сходен вкус. Явно основната рецепта е една. Но коя? Как го правят унгарците?
Предложения?

# 372
Да, гулашът е в две разновидности - супа или основно ястие.
Най-важната съставка е червеният пипер - в обилно количество.
Продуктите за 6 човека гулаш-супа са следните:
80 dkg говеждо месо (най-добре плешка)
40 dkg оранжеви моркови,
20 dkg бели моркови,
60 dkg картофи,
1-2 домата,
1-2 чушки,
80 dkg червен лук,
мас или олио
чипетке /тестяни топчета/
3-5 чаени лъжички червен пипер
1 чаена лъжичка ким,
черен пипер, сол
Това са оригиналните продукти, с тях няма как да не се получи. Начинът на приготвяне е един и същ, за автентичния вкус най-важно е наличието на всички продукти.

За чипетке са необходими: 80г брашно,1 яйце, сол. От брашното, яйцето и солта се прави стегнато тесто. Разточва се фина кора с дебелина около 1 мм. Късат се малки праченца с големината на грахово зърно и се пускат във врящата супа-гулаш. След 2-3 минути са готови и изплуват на на повърхността. На мен са ми изключително неприятни, унгарците ги слагат масово в супите и мисля, че спокойно могат да се заменят от някакви макарони с подобна големина и форма. Но тогава гулашът няма да е оригинален. Wink

Аз лично не обичам гулаш, това е рецептата на свекърва ми, която е унгарка.

# 373
Ах, много ти благодаря!

Моят гулаш вече се вари, но има различия с описаните от теб съставки  Confused
Бели моркови??? Мас ??? Значи наистина има ким!
Следващия път ще се подготвя по-добре.

За "чипетке" и аз четох рецептата, но честно казано ме домързя да ги правя, а пък и едната версия, която опитахме в Будапеща, беше с тях и не блестеше с нищо пред другите. А имат ли си и друго име, че нещо друго ми се върти из главата?

За мен по-интересна е технологията на обработване на месото. Дали се маринова от предния ден?Дали се запържва (запечатва), после дали всички останали съставки също се запържват? Аз избягвам пърженето, но така ги направих. Дали трябва да се използва мас? Вино?
И също важно - дали го варят в тенджера под налягане, колко време, че месото остава така прекрасно крехко и едновременно сочно?

Моето телешко е домашно и нямам съмнения за качеството му, но дали аз съм се справила, ще се разбере след 3-4ч ...

ПС Извинете за залитането към кулинарната тема, но не мога да правя гулаш без да си мисля за Будапеща. Grinning

# 374
Сигурно и твоят вариант ще е вкусен. Grinning
Месото не се маринова, само се запържва в мас /или олио/ и после се вари на бавен огън около 4-5 часа, докато омекне. Оригинално се вари в едно нещо като казан с дръжка и на огън. Ето така: http://www.konyhamester.hu/gasztrotura/szolnok_gulyas/7.jpg По празниците унгарците така си го приготвят, а иначе вкъщи в обикновена тенджера, не съм виждала някой да го прави в тенджера под налягане.
Вино на супата не се слага, може евентуално когато се готви като основно ястие. Някои слагат и чесън. След сервиране всеки си го подлютява на вкус с Ерьош Писта или гуяш-крем - крем от лютиви пиперки.
Галушката много прилича на чипетке. Честно казано не знам каква е разликата, на мен са ми еднакво неприятни. Най-много галушката да е без сол.

Общи условия

Активация на акаунт