Кафене на езиколюбителите - 5

• 17 718
  • 709
  •   1
Отговори
# 255
  • Mars Hotel
Едва ли махат всички турцизми. Доколкото разбрах, премахнати са думи, които са излезли от употреба.

А какво означават руските думички? Embarassed

# 256
  • Пазете Гор
Всъщност говорим за правописен речник, а не за речник на езика, та съм спокоен, че няма "изхвърлени"думи.

вынырнуть (и несвършено выныривать)  обозначава действие, обратно на гмуркам (се) (нырять - нырнуть). Нещо като изплувам, ама по-рязко. Изгмурквам се.

поддакивать е действието, което извършва подмазвачът, подавайки думички и реплики на началника. Ох, има и хайку по темата, ама е много каруцарско.

# 257
  • гр. София
Ох, не можах да се сдържа просто! Mr. Green
От съседна тема:

Цитат
в Метро, там има понякога промоутъри на разни манджи

Така хубаво стои думата "промоутъри" до "манджи"!
Хубус та прелес! Да ти покапе медец по ушите направо!

Куркума, къде ги доматите, дето щеше да раздаваш под масата? Crossing Arms

Ники, не знам къде си в момента и какво парвиш, но ако се чувстваш някак смачкана (буквално) и ребрата ти пукат, то е защото ти изпращам едно голямо и силно ГУШ!!! 
Ето така:
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 12 сеп 2012, 00:01 от Зимна роза

# 258
Искам домат, мерси.  Grinning Аз поддакването съм го чувала и побългарено, впрочем, много хубава дума.

Какво е ствар?

# 259
  • в морето до колене

И аз това исках да питам.

# 260
Чета ви от телефона, та не съм съвсем в час и не виждам в какъв контекст питате за ствар, но принципно ствар на сръбски означава  вещ.

# 261
Мерси, Фейче, туй ще да е.  Grinning

# 262
Мерси, Фейче, туй ще да е.  Grinning

Мооля Laughing
Има един много магнетичен сърбин, може би сте го чували (а може би не Laughing) - Желко Йоксимович, в когото съм почти влюбена Blush Laughing Та той тази година участваше в Евровизия с една песен, която се казваше Nije Ljubav Stvar. Музиката на що езици ме е научила Laughing
Ето да я чуете Simple Smile
http://www.youtube.com/watch?v=Rvrg529zCcE&feature=related

# 263
Чул, тежка драма, ех!  Grinning И аз езици уча от музиката, голяма работа е това.  hahaha

Цитат
Само одобрените кандидати ще бъдат контактвани.

Краднах го от Смешките, ама тук му е мястото.

# 264
Е къ бе, то ако не си прережеш вените няколко пъти, за какво живееш Laughing

Пуци, с това контактване знаеш ли как ми бръкна дълбоко в раната Cry Laughing
Понеже нали в работата непрекъснато трябва да интервюираме хора и фирми и всичките ми колеги постоянно и непрекъснато контактват някого, иде ми да се самообеся вече Crazy
Другият бисер, с който ми късат нервиците, е прозвъняването. "Днес трябва да прозвъним десет души" примерно. Опитах се да им обясня колко не на място е тази дума, даже и тълковният речник им пляснах, обаче не, прозвъняваме си на поразия Tired

# 265
  • Mars Hotel
Уф, в старата ми работа беше така. Непрекъснато прозвънявахме базата-данни.

# 266
Мдам, няма спасение ни от прозвъняване, ни от контактване Laughing
Също така още не мога да намеря отговор защо шефът ми обича толкова да използва думата обследвам. Не че й има нещо на думата, ама какво не му харесва на изследвам, та все обследва още е загадка за мен Laughing

# 267
  • Ænima/Albuquerque
Контактване? Сериозно ли се ползва?  Shocked

Прозвъняване е супер противна дума!  Crossing Arms

# 268
Контактване? Сериозно ли се ползва?  Shocked

Мноого активно, дори и на презентации пред клиенти, тоест, не само за домашна употреба Tired

# 269
  • Ænima/Albuquerque
Радвам се, че сефте я чувам.  Close

Общи условия

Активация на акаунт