Трансвагинална лапароскопия

• 19 632
  • 90
  •   1
Отговори
# 30
В сайта им намерих това -

Трансвагинална  лапароскопия (TVL) е нова и минимално инвазивна техника за пряко визуализиране и оценка на яйчниците и  фалопиевите (маточните) тръби при инфертилни пациенти или пациенти със стерилитет и/или тазова болка . Тя е единствената техника, която позволява прякото изобразяване на тубо-овариалните структури в нормалното им положение. Следователно, тази техника дава възможност за извършване на по-добра и по-точна проверка на репродуктивните органи и позволява на лекарите да поставят бърза и  точна диагноза с цел да се вземе решение за подходящо последващо лечение. Процедурата се извършва с помощта на  ” пункция”, при която влагалищтната стена  зад шийката на матката се “пробива” с  помощта на фин инструмент, създаден специално за целта.  Прониква се в коремната кухина  с  тънък светловод снабден с камера, което дава възможност за визуализация на тубо-овариалните структури. Изследването се извършва под анестезия и с помощта на топъл и стерилен разтвор. Трансвагиналната лапароскопия е процедура, която  позволява по-добро визуализиране  на различните органи в малкия таз, освен това и  техниката е по-малко инвазивна, отколкото конвенционалната лапароскопия, осъществена през пъпа. Това дава възможност тя да се извърши без затруднение и  пациентът да напусне  болницата още същия ден. Освен това си струва да споменем, че повече от 90% от пациентите не изпитват следоперативни болки.

За разлика от конвеционалната лапароскопия извършвана през коремната стена при тази процедура достъпът е през влагалището. Процедурата е съчетана с офис хистероскопия и има изключително висока диагностична стойност, която дава информация за състоянието на маточната кухина, яйчниците, маточните тръби и тяхната проходимост. Много от случаите на безплодие при жената са свързани с ендометриоза и поликистозен синдром на яйчниците с трансвагиналната лапароскопия проблема може да се отстрани напълно. Пациентката напуска клиниката 2ч. след извършване на процедурата.

# 31
  • Русе/София
Не разбрах  когото при огледа на тръбите се видят сраствания и запушване,дали може да бъдат премахвани тези сраствания и запушването?

# 32
Не разбрах  когото при огледа на тръбите се видят сраствания и запушване,дали може да бъдат премахвани тези сраствания и запушването?

И на мен не ми стана много ясно тази процедура само диагностична ли е или и оперативна (ако се изразявам правилно) Или може би се уговаряте предварително какво да направят или не ... Не ми е ясно. Някой ако е правил ще се радвам да се включи.
Освен това малко ме притеснява факта, че пробиват влагалищната стена, не че ми е ясно колко безобидно е това, но ако се прави с пълна упойка, каква е разликата тогава дали ще минат през пъпа или през влагалището?

# 33
момичета,

още не съм се разтърсила из нета, но ... този метод знае е ли се в какви случаи се прилага - сраствания само след операции и, или при тазово-възпалителна болест и, или хидросалпингси??

# 34
Здравейте,
надявам се да не ви объркам, т.к. бях в нещо като малка истерия преди операцията, т.к. тъкмо бях разбрала, че имам сраснали тръби. Операцията е с пълна упойка и продължава, в моя случай 30 мин. Влиза се през влагалището, първо вкарват нещо като камерка и оглегаждат положението, после доктора е вкарал нещо като ножички и изрязал нещо си от матката и после пусна някаква синя течност , за да види до къде ще стигне. В моя случай си стигна до нужното място, т.е. едната тръба се оказа проходима, въпреки цветните снимки, които показваха двойна непроходимост.
Не съм лекар и не знам как по- точно да ви обясня процедурата. Разказвам я сега, защото ми дадоха дискче с цялата операция.
След операцията имах леко кървене няколко дни , но нямах други проблеми.
Най- добре е ,според мен ,да се видите с лекарите и да обсъдите всичко, с мен бяха доста подробни, предполагам и при вас ще е така.

# 35
Здравейте, момичета.

Все влизам да черпя информация от форума, реших да допринеса и аз с нещо.
Въобще не знам дали имам право да публикувам видео от моята операция, но го правя, за да бъде по-ясно на всички какво представлява трансвагиналната лапароскопия.
Аз съм доволна, че я направих.
Процедурата се осъществява единствено в клиника Малинов. На мен ми я прави д-р Калчев. Предприемат този вид оперативна намеса от юни месец 2012-та и е нормално да няма много информация относно.

Вече две години при нас не се получава бебе. Изчаках търпеливо първата година. Тъй като съм на 31 не ми се чакаше повече и започнах да издирвам причината. Ходих при два гинеколога, чиито имена и работа не смятам да коментирам. Общо взето си загубих 1 година. Знаете как е. Лекарите гадаят и са на принципа елиминиране на вероятните причини една по една. Нищо конкретно. Всяко изследване се прави в определен период от цикъла, следва лечение, следва чакане и т.н. Никой не ми говореше за проходимост на тръбите.

Реших да се обърна към специалисти в областта на репродуктивните проблеми с конкретна молба за проверка на тръбите. Бях убедена, че ще трябва отново да мина през всичките предишни изследвания /хормони, проследяване на овулация и т.н./. За мое облекчение Калчев не ме бави и беше категоричен. Каза ми, че не би ми направил цветна снимка, тъй като не я счита за достоверен метод. Обясни ми подобно за начина по който се прави трансвагинална лапароскопия и предимствата от нея. Нямах какво да губя и я направихме декември месец. Предимството на този вид лапароскопия е, че освен че се проверява общото физическо състояние на женската репродуктивна система, по време на операцията е възможна допълнителна оператвивна намеса, при необходимост. Примерно, ендометриозата не се вижда при ехография. При мен по време на TVL /трансвагинална лапароскопия/ е открита начална/лека степен на ендометриоза /начална може да значи и повече от 2 години.../, която е отстранена по време на операцията. Вижда се много ясно на едното клипче, за което давам връзка накрая. Премахнати са и разни дребни сраствания с миниатюрна ножичка.

На второто клипче, пък, се вижда как се пуска цветна течност от едната страна на фалопиевата тръба и как течността излиза от другата страна, което говори за проходимост на тръбите.
Какви са другите оперативни възможности не знам, но гледайки видеото си давам сметка, че диагностиката и процедурата са доста прецизни. Иначе с предварителните прегледи, разните изследвания и т.н. ходенето ми в Малинов излезе към 600 лв. голям максимум. Не са повече от парите, които похарчих покрай налучкванията, прегледите и измислените лечения при другите двама лекари...
Нещото, което много уважавам при работата на Калчев е, че е много подробен в обясненията си и не дава напразни надежди. Обясни ми с две думи, че има голяма вероятност ендометриозата да е спъвала нашите планове за бебе, но това не значи, че сега задължително и веднага ще забременея. Със знанията си и увереността си той много бързо разколеба притесненията ми от възрастта му /доста е млад/, а клиниката разполага с техника, с която разполагат малко клиники в Европа.

Момичета, аз оставам с надежда, че скоро ще има радост при нас, както и при вас.

Позволявам си да дам един съвет – не се бойте да се обръщате към специализирани клиники за репродуктивни проблеми, само ще спечелите време и ще спестите пари.

Ще се радвам, ако съм била полезна с поста си.

Това са клипчетата:
-   Отсраняване на ендометриозата /доста е дълго, обаче/ -

-   Проверка на пропускливостта на тръбите -

Поздрави,
Тони

# 36
Здравейте! И аз се вписвам в тази тема. Напоследък съм много притеснена от случващото се при нас. Ние пробваме за бебче повече от 1г и половина, но нищо. От 4м сме по лекари- първо в Пловдив, сега сме В София. Имаме си мъжки фактор и след празниците ще кандидастваме дори за Фонда. Но мен ми предстои транвагинална лапароскопия и силно се надявам да разменят опити тези, които са преживели. Открит ми е полип и в Пловдив ми беше предложено: първо цветна снимка, а после хистероскопия, за премахване на полипа. Но В софия - Д-р Чучумишев ми предложи този вариант, които е по-безобиден от тази гледна точка, че веднъж ти минава този лазар и за 1ч всичко е ок ... какмислите?

# 37
toito
Сигурна ли си, че са ти предложили точно тази процедура?
При мен нямаше лазер, до колкото разбирам при  ton1ta също.

# 38
Може и аз да не съм разбрала, лазер или нещо друго ... знам ли  newsm78 но това, което със сигурност разбрах е, че не е през коремната кухина, а през влагалището Simple Smile

# 39
През влагалището е май точно трансвагиналната, то от там идва и наименованието, но както бях попитала в по-горен пост - не е ли опасно да пробиват влагалището .... знам ли  newsm78

# 40
  • София
на пункции за инвитро също влизат през влагалището, чак опасно не е

# 41

Ох наистина ли? Не бях се замисляла за това. И в такъв случай как се правят тези пункции без упойка?

# 42
ами те правят толкова малко разрезче, че даже не шият. После няколко дни има шанс леко да кърви докато зарасне раничката, но според мен е най-малко рисковото проникване, т.к. отиват директно към "целта" Simple Smile. Имам познати, които пострадаха от лапароскопски операции, точно защото уредите им засегнаха здрави органи по пътя си, пък тук ми изглежда по- малко вероятно

# 43
И аз се питам, доколко е опасно .. но то май всичко си носи някаква опасност. Но защо без упойка, на мен ми казаха, че си имам упокойка, след процедурата, която трае до час, зависи какво точно ми излезе да правят, ме събуждат и 2ч по -късно мога да си ходя.

# 44
  • София

Ох наистина ли? Не бях се замисляла за това. И в такъв случай как се правят тези пункции без упойка?
не е толкова страшно и болезнено колкото звучи  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт