За стандартите

• 46 088
  • 999
  •   1
Отговори
# 150
Естествено, че имат различни потребности. Иван Петров е на маса с мушама, а Карсън сервира със сребърни прибори. Предпочитам Карсън.

Обаче Карсън сервира Бьоф Строганоф със сребърните прибори, върху снежно бялата покривка, а Петров да куса боб с такива и върху такава, в кухнята си в Люлин 14-ти микрорайон е също толкова смешно, колкото и шапките на английската кралица.

# 151
  • Варна
Много сте буквални, значи.
Какво му пречи на Петров в Люлин 14-ти микрорайон да си сложи покривка /някаква/, да извади вилица и нож /някакви/ и да се храни прилично, а не залегнал над масата като шопар над копаня?

Мадам, заповядай http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=568632.msg18037961#msg18037961

# 152
Това с изучаването на етикета по книга много-много не ми се връзва с буржоазното възпитание. Мигар майките ви не са ви научили да се храните с книги под мишниците?

# 153
А кой е казал, че Петров не го прави? Повечето семейства Петрови го правят, но далеч не с онази тежест, с която Карсън поднася храната, в дома, където е иконом.

# 154
  • София
Това с изучаването на етикета по книга много-много не ми се връзва с буржоазното възпитание. Мигар майките ви не са ви научили да се храните с книги под мишниците?

Майка ми не, но леля и с една върху главата, освен тези под мишниците Mr. Green
А тази книга за поведението в обществото съм я чуавала каро виц, защото една моя класна беше рерила да чете откъси от неа на всяка родителска среща и нашите много се забавляваха  Laughing

# 155
  • Kопенхаген

Мерсаж Богиня има доста материал за четене  Grinning

Според мен наличието на бяла покривка, прибори за хранене за всяко ястие и подходящи чаши за всяко питие предполагат празнична обстановка.
Дори и за подреждането на масата са необходими конкретни знания.

При наличието на изгладнял мъж след тежък работен ден и две малки деца прояждащи сами, горното е трудно изпълнимо.

# 156
  • София

Според мен наличието на бяла покривка, прибори за хранене за всяко ястие и подходящи чаши за всяко питие предполагат празнична обстановка.

При наличието на изгладнял мъж след тежък работен ден и две малки деца прояждащи сами, горното е трудно изпълнимо.

Кое е трудно изпълнение? Ако си свикнал си сервираш както обикновено. Празничната обстановка я свързвам с различно и по- богато меню и украса.

# 157
  • Kопенхаген
Без значение от кой период е въпросната книга, някои имат крещяща нужда да я прочетат.

# 158
С историята се отклони целта на темата, защото просто се дава възможност за оправдание на посредствеността. 500 години в които ние сме били част от империя, не са се отразили толкова драстично, защото в момента на завладяването, не е имало единна държава. С течение на годините сме били третирани като поданици, които са плащали данъци (в някои случаи по-високи от тези на мюсюлманите - и моля не намесвайте еничарите, защото по този начин се е попълвала войската и от мюсюлмански деца). Българите са имали право на собственост, да пътуват и да се образоват в чужбина.
Империята постепенно запада, а след краха и, новата държава се развива прекрасно. В нея вече има образовани и заможни хора (наследство от "робството"). Има и бедни, но вижте малко статистика за социалния статус на населението в Европа.
При комунизма се обръщат доста от нормалните процеси, но темата е дълга.
Богинята по-скоро пита, защо хората приемат стремежа към поддържане на определен стандарт като нещо ненужно. И не става, според мен дума за перли и сребърни прибори, а за елементарен етикет като: в 6 сутринта не се излиза с тежък грим, тавата не се мята на масата, та всеки да рови в нея, Не се бутат хората на опашката, в офиса не се пилят нокти и пр.  

# 159
  • София
Без значение от кой период е въпросната книга, някои имат крещяща нужда да я прочетат.
Някой май те е подразнил, сподели да ти олекне.

# 160
  • Kопенхаген

Кое е трудно изпълнение? Ако си свикнал си сервираш както обикновено. Празничната обстановка я свързвам с различно и по- богато меню и украса.

Нали не искаш да ни кажеш, че се държиш само от белите покривки, кристалните чаши и коплекта прибори в куфарчето?

Някой май те е подразнил, сподели да ти олекне.

Не съм способна на подобна слабост.

# 161
  • София

Нали не искаш да ни кажеш, че се държиш само от белите покривки, кристалните чаши и коплекта прибори в куфарчето?

Имам покривки и в други цветове, но не съм сигурна, че разбирам въпроса ти, словпреда ми идва объркан

# 162
Предлагам да се въведе по-ясен стандарт - за панелна гарсониера с усвоен балкон за кухня - мушама. За тристайна панелка -  от ония лигавите покривки, дето не хващат петна. Вече за нещо по-така, белите ленени. Всъщност точно в това отношение нещата много са се изместили., много хора с апартаменти в центъра са изкарани, за да се настанят дошли от село видни другари. Та дали Обеля или Център...Виж фолкзвездите няма да ги намериш в Обеля. 

Последна редакция: пн, 10 сеп 2012, 14:40 от Трещерица

# 163

Романите на Димитър Димов (изключвам пренаписаната версия на "Тютюн") показват точно такова общество, което 10 c's, описва. Достатъчно е да поразгледме снимки и в сайта на Стара София, за да го видим.

Кое общество? На свръхбогатите с Цариградския колеж или на пролетариата (по Богиня), които живее на ръба на мизерията, дишайки тютюневи пари и умирайки на 40 от рак на белия дроб? Аз в неговите романи виждам едно раздирано от класови предразсъдъци общество.

Мисля си, че след Освобождението са ходели в чужбина да учат поради липса на образователни традиции у нас.

Примерите, които 10 c's е посочила хич не са примери от свръхбогатото общество - кожар и тютюнаджия.
Романите на Димов са възприемани по много и различни начини, затова и разбирам и какво ти виждаш.

До скоро пак имаше сравнително достъпно и добро образование в университетите и пак повечето хора се надяваха и изпращаха децата си в чужбина, поне около мен 90% от имащите този шанс са заминали по настояване на родителите им. Ето, достъпно образование, но пак избираме чужбина. Пак въпросът за стандартите - какъв е стандартът на образованието навън и какъв в Бг?

Сега чета "Тютюн", та ми е пресен. Ако ми посочиш конкретен пример от роман, ще съм благодарна. Чела съм и "Осъдени души", но слабо го помня.

Аз се замислих, как моите баба и дядо ми наложиха стандарт на поведение, за което съм им благодарна, без да са буржоа или дори средна класа. Баба ми беше много ерудуран човек, дядо покрай нея също. Бях "извън стандарта" на моите съученици, защото бях научена от 13 до 16 часа, че се почива, не се търсят хора, обаждаш се да питаш кога е удобно да се видиш с някого, не му се изтърсваш в дома направо, ей такива дребни неща.

Да, но ти не споменаваш нещо нетипично за годините преди 89-та.Не знам как си била извън стандартът на твоите съученици, при положение, че съдейки не само по нашето семейство, навсякъде беше задължително в този интервал да не се звъни, както и след 22 часа да не се смущава спокойствието на другите, да се поздравява, да се отстъпва място на по-възрастните, да се говори почтително с учителите /и не само/ и ред други неща, които бяха задължителни.

Последна редакция: пн, 10 сеп 2012, 14:33 от sorsha_

# 164
  • Kопенхаген
[quote author=Мадам Дьо Помпадур link=topic=677871.msg22943222#msg22943222

Имам покривки и в други цветове, но не съм сигурна, че разбирам въпроса ти, словпреда ми идва объркан
[/quote]

Няма значение...

Общи условия

Активация на акаунт