За стандартите

• 46 121
  • 999
  •   1
Отговори
# 180
Да си възпитан е въпрос на семейство и среда. В панелките след 23 години чалгаризация липсват и двете...

# 181
Мадам, май не разбираш основната теза.
Цитат
В сериала Даунтън Аби има сцена, в която икономът Карсън се тревожи по повод липсата на някаква част от сребърните прибори и че за вечерята с високопоставен гост му липсва един мъж-сервитьор. Управителката на прислугата се опитва да го успокои с думите, че по време на война /Първата световна/ може да се допусне не всичко да е толкова точно по правилата. На което икономът Карсън отговаря: “Спазването на нашите високи стандарти е единственият начин да покажем на германците, че сме по-силни от тях.”
Ето за този стандарт говоря. За ВЪТРЕШНАТА потребност да си на ниво. А не да покриваш някакви наложени отвън стандартизации.

Спазването на стандартите не винаги става само с вътрешна потребност, а трябва да има условия за това, в което заобикалящата те среда играе съществена роля ....Имам вътрешна потребност да спазвам някаква задоволителна лична хигиена, както и да се придържам към диетата си и този факт от няколко дни ме тормози буквално денонощно. Утре трябва да вляза в определена болница, а там условията са меко казано отвратителни. Лекарката, която ме лекува, работи там и няма как да ида на по-цивилизовано място. Всички ми казват, че в болница отиваш да се лекуваш и заради лекаря, на когото имаш доверие, а битовите неволи са подробности, но аз..... ooooh! На път съм да откажа влизането там, а ми е наложително. Както се вижда външните стандартизации може да променят вътрешните потребности или поне създават нерешим конфликт. Аз съм за Карсън, но уви, живея на едно място с хората по потници и те ми налагат понякога своя стандарт, останал от носталгичните соц времена, когато на някои отговорни хора "човек" им звучеше точно както звучи  "прасе". Crossing Arms
П.П. Продължавайте за белите покривки и аристократизма като отношение към живота, може да науча как става номера и да си оправя проблема утре.  Mr. Green

# 182
  • София
Ти пък откри Америка, не мога да повярвам, че е възможно толкова хора така буквално да приемат нещата. Още от самото начало с цитата на Богиня се говори метафорично. ...

И аз да открия най-подир нещо. Пък.
Понеже съм със здрави работническо-селски корени, браня честа на класата, от'дето съм се пръкнала. Поради това и от метафори не отбирам много-много.
А сега сериозно ... Има ли връзка киселото зеле с киселите мисли?

И аз съм с наполовина селски корени, та те разбирам. И да, имат връзка битието и съзнанието. Вярно, има хора, които могат да поддържат сравнително светъл ум и в ужасно тъмен бит, но това е до време, след това винаги по- лошото надделява. Човек не може да стои като камък или върви напред и нагоре или затъва.

П.П. Продължавайте за белите покривки и аристократизма като отношение към живота, може да науча как става номера и да си оправя проблема утре.  Mr. Green
Бая аристократизъм е нужен човек да понесе българска болница, че и често да е в такава. Сискам палци за лечението, другото се преживява някак. Hug

# 183
  • София
Установихте ли дали битието определя съзнанието?
Или отхвърлите тази теза?

# 184
Стандарт и добро възпитание не е едно и също.

# 185
  • София
Установихте ли дали битието определя съзнанието?
Или отхвърлите тази теза?

Определя го, но не на всички им харесва да е така. Peace

# 186
Определя, естествено. Ако човек живее като скот, трудно би развил сетива за фините материи.

# 187
  • София
Определя, естествено. Ако човек живее като скот, трудно би развил сетива за фините материи.
за жалост съм виждала и как хора със сетива, култура и знания от скотски живот оскотяват и душевно. За жалост мнозинството от пенсионерите ни са така, независимо колко културни са били някога и е много тъжно, че стандарта ни позволява да се отнасяме така с възрастните и болните.

# 188
Така е, за съжаление. Културата не е за бедни.

# 189
  • София
Така е, за съжаление. Културата не е за бедни.
Като гледам в последните години  какви хора у нас се оказват богати мисля, че не е и за богати.

# 190
Имах предвид, че изисква финансов ресурс, иначе богатите няма да ги коментирам хич.

# 191
  • София
Имах предвид, че изисква финансов ресурс, иначе богатите няма да ги коментирам хич.
Аз те разбрах и съм съгласна, но от ресурса се сетих и за Диневи, Баневи и прочее.

# 192
Така, изчетох писаното дотук и предлагам да обобщим:
1. Българинът е простак (с изключение на шепата ССФ с аристократичен произход, естествено).
2. Виновни за простотията са двете робства - турското и пролетарско-селското (фу, не случихме на поробители и туй-то!).
3. Вече можем спокойно да си отдъхнем и да правим каквото си искаме, защото:
а) сега е демокрация
б) законите не важат за мен, номерът е да си тарикат
в) за да успееш в този живот, трябва да си лидер, а не лузър
г) много е селско да се вълнуваш какво мислят хората около теб и да плащаш данък "обществено мнение" (справка: темата за "какво ще кажат хората") - толкоз за обществения морал
д) децата трябва да растат свободни и безгрижни, никой не може да прави забележки на моето дете, то винаги е право, хората трябва да се съобразяват с него, а не то с тях и изобщо думите "възпитание" и "етикет" са мръсни и срамни, а категориите "добро" и "лошо" са отдавна отречени от водещата научна мисъл, особено американската, като изключително вредни за психиката на децата.
е) приказките и филмчета като "Ну, погоди" трябва да бъдат забранени със закон, защото промиват невинните детски мозъчета, внушавайки им еретичната идея, че злото (в частност - нарушаващите правилата) трябва и ще бъде наказано!
Може да допълвате.

Допълвам, въз основа и на други две теми:

ж) много е селско да ходиш облечен в собствения си двор, димитровградските баби, поливащи цветята си по сутиен са амазонки с маркуч, изпреварили времето си;
з) България няма да се оправи, докато водопроводчиците не се научат къде им е мястото и че е истинска наглост да изпращат децата си да учат медицина;

# 193
То и за Романови разправят, че кърпели дрехите на княгините и ги карали много да учат.
То само си мислим, че аристократизмът е в белите покривки. То е в отношението към живота.

То и на Тодор Живков му кърпели чорапите.

# 194
всъщност поста по-назад за  Плевен е чудесна илюстрация на това, за което говорим.

Общи условия

Активация на акаунт