За стандартите

• 46 058
  • 999
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Последно, комунистите изтрепали ли са цвета на нацията или безкрайно пагубно се е отразил пресоят в панелките на людете със синя кръв?

Нали гласят да пренапишат историята, скоро децата ще изучават османското присъствие, та ще си отдъхнем.

# 121
  • София
Виждам, че мнозина не правите разлика между обяснение и оправдание...

# 122
Такава история учехме. Целта беше да се насажда омраза към турците. Синът ми учи вече за османската империя, та покрай него научих и аз нещо. Периодът след Освбождението до 9.09. също ми е доста мътен. След демокрацията,като почнаха да излизат разни книги, си изясних туй-онуй.

Историята не е точна наука, винаги се пренаписва в интерес на политиката.

# 123
 Въпросът е, че ако не познаваме добре тези 500г. не можем да преценим какъв ефект са имали в/у народопсихологията и от там стандартите:) Само по инерция  отдаваме всички несгоди на 500г.робство.
Въпреки, че (!), гледайки какъв  успех имат турските сериали у нас ми е лесно да предположа, че народа масово изпитва носталгия  към стандарти, които чувства, като свои, а те идват от Турция, не от Англия.
От събуването пред прага, през изчакването старейшината да седне на масата и да подаде хляба, до целуването на ръка,  до по-сериозни неща, като липсата на лично пространство, подчинената роля на жената, недоверието към чужденеца  и тн и тн

# 124
  • n/a
Според Уики (закъде сме без този титан на съвремието):

Цитат
Стандарт може да означава:
Документ, създаден чрез консенсус и одобрен от признат орган за стандартизация, който определя количествени и/ или качествени характеристики (показатели), на които трябва да отговаря дадена стока, услуга или процес.
стандарт (и документ за него) - комплекс от норми, правила, изисквания към стоки и услуги
еталон, мерило, мостра, образец

Е, има и още някакви значения, но те не са ни интересни ...

Ако приемем за стандарт онова, което е "средно случващо се", то стандарти имаме. Ето, една ССФ си е класически стандарт и никой, айде, почти никой не роптае срещу нея.
Обаче, чудно защо, не щем да се примирим с такова понятие за стандарт. Всъщност не е чудно. Нормално е да искаме нещо повече, да е по-добро. И тук идва проблемацията. А какво е онова, дето е по-доброто? За това нещо, особено пък във времена уж-демократични и уж-свободни не можем и май не бихме могли да се разберем. Никакви обяснения, а още повече оправдания, не биха били достатъчно силни, за да променят това положение. А и няма смисъл - обяснението е виждането за историята, а тя не може да се промени. Тя е такава, каквато се е състояла, без значение какво пише по учебниците. Промяната би могла да дойде, ако включим на макс мислите и действията си към занапред. Как бихме искали да видим нещата? След година, две, десет ...

# 125
Когато осъзнаем, че не са ни виновни другите, а ние самите, тогава ще си оправим и стандартите, и народо-психологията...

# 126
  • Kопенхаген
На крива ракета космоса и пречи. На българина все някой му е виновен, я робство, я соц. режим

А истината е, че генетично Не ни е заложено да живеем по стандарти, никой не успял да го стори ни византийци, ни османци, ни руснаци, ни американци сега.

# 127
  • n/a
Няма такава истина, Мадам. Пак е в категорията "обяснение, но и оправдание".
Ако беше тъй, каквото е заложено - туй се получило, то никакъв прогрес човешки
не би могло да има. Той все се случва не благодарение, а въпреки ...

Именно, никой не е виновен. Ключето към хубавините е у всеки, ама, както казва
детето ми: ... що хубавите неща се случват болезнено.

# 128
  • Kопенхаген
Защо да няма Лоана? Оправданието за неспазване на стандартите е именно в зависимостта ни едно време. Виж само колко мнения има основаващи се на това.

Дори и тези имащи се за наследници на буржоазната прослойка им остава само възмущението от простотията, нечистоплътността и външните кенефи.
Сигурна съм, че и те спазват стандартите избирателно, щото няма как да живееш излят по калъп.

Винаги съм била убедена, че доброто възпитание допринася за спазването на общоприетите норми.

# 129
ами човек рядко се самоизмисля
все идва от някаква среда, която носи своята история, опит

и на мен ми се иска всички да са възпитани, обаче явно нямаме еднакво разбиране за възпитание.
това е проблема  - разместени са основите сякаш

# 130
  • Варна
Мадам, май не разбираш основната теза.
Цитат
В сериала Даунтън Аби има сцена, в която икономът Карсън се тревожи по повод липсата на някаква част от сребърните прибори и че за вечерята с високопоставен гост му липсва един мъж-сервитьор. Управителката на прислугата се опитва да го успокои с думите, че по време на война /Първата световна/ може да се допусне не всичко да е толкова точно по правилата. На което икономът Карсън отговаря: “Спазването на нашите високи стандарти е единственият начин да покажем на германците, че сме по-силни от тях.”
Ето за този стандарт говоря. За ВЪТРЕШНАТА потребност да си на ниво. А не да покриваш някакви наложени отвън стандартизации.

# 131

и на мен ми се иска всички да са възпитани, обаче явно нямаме еднакво разбиране за възпитание.

Не е само въпрос на възпитание, но и на морал. За мен моралното възпитание е не по-маловажно от добрите обноски, добрата външна хигиена и вътрешния клозет (тоалетна Laughing).

# 132
  • Kопенхаген
Мадам, май не разбираш основната теза.
Цитат
В сериала Даунтън Аби има сцена, в която икономът Карсън се тревожи по повод липсата на някаква част от сребърните прибори и че за вечерята с високопоставен гост му липсва един мъж-сервитьор. Управителката на прислугата се опитва да го успокои с думите, че по време на война /Първата световна/ може да се допусне не всичко да е толкова точно по правилата. На което икономът Карсън отговаря: “Спазването на нашите високи стандарти е единственият начин да покажем на германците, че сме по-силни от тях.”
Ето за този стандарт говоря. За ВЪТРЕШНАТА потребност да си на ниво. А не да покриваш някакви наложени отвън стандартизации.

Богиня, именно примерът, който си дала говори от всякъде за общо приети норми, норми и държание в обществото, който по онова време е било задължително да се спазват.
Възпитанието по онова време е било подчинено изцяло на нормите налагани отвън.

Каква всъщност ти е интимната мисъл, че подковаваш тезата си с цитат от произведение описващо живота на английската аристокрация. Едва ли би могло да се направи паралел със съвремието?

Ти задоволила ли си твоята потребност от добро държание в обществото, спазваш ли етикет, обноски, задължително? Или си се ограничила в тривиалното учтиво поведение?

# 133
  • Kопенхаген

Много точно си го написала, за съжаление обаче често срещано явление сред човеците.

# 134
  • 221B Baker Street
Цитат

Вътрешната потребност се обуславя от външните фактори  Peace
В конкретния случай с Карсън,да не забравяме,че той е обучаван на тези порядки и норми,като иконом,и всяка стъпка извън наложените стандарти може да му коства много  Peace

Общи условия

Активация на акаунт