За стандартите

• 46 042
  • 999
  •   1
Отговори
# 105
Въпросните луксозни квартали се обособяват по-късно като такива, до преди 50-60 години са били села.

Доколкото съм чела, около 70 % от домакинствата имаха канализация у нас, но това беше преди 8-9 години. Оттогава се е вдигнал този процент. В Англия, за справка, той е 95.

Живея в къща без централна канализация, но това не ми пречи да имам четири бани (три цели + тоалетна), всичките са вътрешни. Blush

Интересно включване, каква беше вероятността някой от тези 5% да се включи. Че и българка. Mr. Green
Разби ме.
Сигурна ли си, че не си от този смесен тип, дето имали и от двете (ЦК и септична яма)?

# 106
Въпросните луксозни квартали се обособяват по-късно като такива, до преди 50-60 години са били села.

Доколкото съм чела, около 70 % от домакинствата имаха канализация у нас, но това беше преди 8-9 години. Оттогава се е вдигнал този процент. В Англия, за справка, той е 95.

Живея в къща без централна канализация, но това не ми пречи да имам четири бани (три цели + тоалетна), всичките са вътрешни. Blush

Интересно включване, каква беше вероятността някой от тези 5% да се включи. Че и българка. Mr. Green
Разби ме.
Сигурна ли си, че не си от този смесен тип, дето имали и от двете (ЦК и септична яма)?

Не живея в UK. Просто исках да кажа, че в днешно време централната канализация не е = цивилизация, т.к. съществуват много съвременни методи за локална канализация. Да, сигурна съм. Ако ти е интересно, мога да ти пратя л.с. с подробности относно въпросната система, вкл. бактериалното легло  и други подробности.  Laughing

# 107
Реших, че си в УК. Мерси, няма нужда. Това лято се запознах отблизо с особеностите на локалната канализация. Не защитавам тезата, че канализация е равно на цивилизация. Както споменах, имаме селска къща със септична яма - къпем си се редовно. Laughing

# 108
Реших, че си в УК. Мерси, няма нужда. Това лято се запознах отблизо с особеностите на локалната канализация. Не защитавам тезата, че канализация е равно на цивилизация. Както споменах, имаме селска къща със септична яма - къпем си се редовно. Laughing

Joy

Не е просто септична яма, но няма да те занимавам.

Намесих се в темата по принцип, защото ми направи впечатление, че наред с всичко останало, ССФ ще се окаже с буржоазно потекло. Всички са расли и порасли сред интелектуалци.

# 109
  • София

Намесих се в темата по принцип, защото ми направи впечатление, че наред с всичко останало, ССФ ще се окаже с буржоазно потекло. Всички са расли и порасли сред интелектуалци.
Със същия успех можеш да кажеш, че ССФ е расла на барикадите и първите и думи са били "Пролетарии от всички страни съединявайте се". Много лесно се получи, но вече хубаво се вижда в темата как всяко заявено различие, всяко нещо, с което човек може да се гордее, да нарече висок личен стандарт, предизвиква отрицание, ирония и агресия, доникъде няма да стигнем така. Wink

Сега все пак света е друг, просто исках да кажа, че аз лично виждам разминавания с това, което ни е програмирано от училище ( много ясно, че историята винаги е употребявана от политиката)
и че на мен ми изглежда, че  бг общество доста бързо се сафирясва от турското робство в посока нормална европейска държава, което поне за мен разбива идеята, че сме неспособни заради турското робство
В последните 100 години от робството се е оформяла българска буржоазия, протичали са процеси, които неизбежно са щели да доведат до освобождение, но според някои историци този естествен процес е прекъснат малко преждевременно и сме се въвлекли в излишни войни, с излишни жертви, за да следваме нуждите на Русия и пак да останем зависими, но от нея и други Велики сили.

# 110
Излизайки от комунизма нас (пак) ни освобождават външни сили , като от един буркан. Няма борба, няма осъзнаване, нищо. Имаме едни измислени дисиденти , които в последствие се компрометираха и тн. Не може такова нещо да доведе до нищо , защото не е изстрадано и защото няма общо разбиране какво искаме. Затова и разпада е много по-бърз.

Но ако се замислим за развитите държави, освен войните, а и често те са изнесени извън територията, нямат големи политически трансформации (освен една Франция може би). Някакси процесът на обособяване на ценностите става плавно, еволюционно, неналожено отвън. Хората узряват за него. Нас никой не ни е питал за нищо. Не знам как се учиш да бъдеш свободен изведнъж или с ограничени права отново. Някак резкият характер на тези промени обърква ориентацията на българина. Поне така си мисля аз.

и аз точно така си мисля.
А и това, което казва Бояна е вярно - имало е естествен ход на събитията, който е бил прекъснат.
"Който ни освободи, той ще ни зароби".
Винаги, когато промените се случват отвън,  рискът да попаднеш в капана на злите сили е огромен дори гарантиран.
Пример, последният епизод за Батман. Simple Smile

# 111
скоро ходихме на гости на възрастно семейство,което живее в апартамент обзаведен по стандартите преди 90-те- персийски килими,диван с два фотьойла,ниска масичка в средата,по прозорците сложени щори, тюлени и плътни пердета, дървени ламперии по коридорите и в някои от стаите.И ,разбира се, дървените секции ,преливащи от книги/ лично ,аз, обожавам многото книги на едно място и всякакви етажерки и шкафове свързани с тях/.
   Но, като излязохме, синът ми въздъхна с облекчение, защото жилището било препълнено и го задушавало. Ами как няма да прави разлика,като сега правим ремонти,премахваме стени,врати, събираме кухни и дневни,не използваме пердета, новите мебели не са конструирани да побират хиляди книгите ,а отделят най-хубавата си част за възможно по-голям плазмен телевизор и друга техника, а книгите са там,където им се намери място. Сякаш живеем в огромна зала за развлечения само.
  Харесват ми отделни неща и при двата варианта, но най-много ми липсва уединението,което предлагаше стария стандарт на обзавеждане. В днешно време нямаш миг покой насаме.

Отклоних темата към други едни стандарти, но мисля,че и те са част от коментираното  досега.

# 112

Със същия успех можеш да кажеш, че ССФ е расла на барикадите и първите и думи са били "Пролетарии от всички страни съединявайте се". Много лесно се получи, но вече хубаво се вижда в темата как всяко заявено различие, всяко нещо, с което човек може да се гордее, да нарече висок личен стандарт, предизвиква отрицание, ирония и агресия, доникъде няма да стигнем така. Wink

Сега все пак света е друг, просто исках да кажа, че аз лично виждам разминавания с това, което ни е програмирано от училище ( много ясно, че историята винаги е употребявана от политиката)
и че на мен ми изглежда, че  бг общество доста бързо се сафирясва от турското робство в посока нормална европейска държава, което поне за мен разбива идеята, че сме неспособни заради турското робство
В последните 100 години от робството се е оформяла българска буржоазия, протичали са процеси, които неизбежно са щели да доведат до освобождение, но според някои историци този естествен процес е прекъснат малко преждевременно и сме се въвлекли в излишни войни, с излишни жертви, за да следваме нуждите на Русия и пак да останем зависими, но от нея и други Велики сили.

Защо да предизвиква агресия? Нищо агресивно не съм казала. Нито съм отричала значението на семейното влияние. Ирония - да.  Стандарта в крайна сметка е нещо, което си създаваш сам. Това се постига с амбиция и труд и активна реализация на потенциала, а не с философстване по форуми. Междувпрочем, моят дядо също се разхождаше с костюм и вратовръзка.   bowuu

# 113
добре , че сме се измъкнали от османската империя преди младотурците да ни изколят !
сега щеше да се говори за геноцида над българите , ако изобщо някой си спомня за нас .

# 114
  • София

А и това, което казва Бояна е вярно - имало е естествен ход на събитията, който е бил прекъснат.

Има и нещо друго, казват, че роба не иска свобода, той иска да има свои роби, затова и са започнали едни борби за лична власт, вместо за по- голяма независимост на държавата. нещо такова се случи и след 10-ти ноември. Виж, ако процесите бяха протекли самостоятелно вече щяхме да имаме не роби, които се освобождават, а сравнително оформено общество, с различни икономически интереси на различните обществени слоеве, които имат нужда от представителство, т.е. от демокрация.

Защо да предизвиква агресия? Нищо агресивно не съм казала. Нито съм отричала значението на семейното влияние. Ирония - да.  Стандарта в крайна сметка е нещо, което си създаваш сам. Това се постига с амбиция и труд и активна реализация на потенциала, а не с философстване по форуми. Междувпрочем, моят дядо също се разхождаше с костюм и вратовръзка.   bowuu
Иронията със ССФ е факт, други също се подразниха, но признавам, че нарочно именно това споделих. По- често тук споделям за другата част от рода си, добри и културни комунисти от Трънско. Имаха и външна тоалетна. Laughing

# 115

Има и нещо друго, казват, че роба не иска свобода, той иска да има свои роби, затова и са започнали едни борби за лична власт, вместо за по- голяма независимост на държавата. нещо такова се случи и след 10-ти ноември. Виж, ако процесите бяха протекли самостоятелно вече щяхме да имаме не роби, които се освобождават, а сравнително оформено общество, с различни икономически интереси на различните обществени слоеве, които имат нужда от представителство, т.е. от демокрация.

Иронията със ССФ е факт, други също се подразниха, но признавам, че нарочно именно това споделих. По- често тук споделям за другата част от рода си, добри и културни комунисти от Трънско. Имаха и външна тоалетна. Laughing

Хм, то май аз ще изляза ССФ.  baby_neutral

# 116
  • София

Хм, то май аз ще изляза ССФ.  baby_neutral
Видя ли сега. Mr. Green Laughing

# 117
  • Под кленовите дървета

Романите на Димитър Димов (изключвам пренаписаната версия на "Тютюн") показват точно такова общество, което 10 c's, описва. Достатъчно е да поразгледме снимки и в сайта на Стара София, за да го видим.

Кое общество? На свръхбогатите с Цариградския колеж или на пролетариата (по Богиня), които живее на ръба на мизерията, дишайки тютюневи пари и умирайки на 40 от рак на белия дроб? Аз в неговите романи виждам едно раздирано от класови предразсъдъци общество.

Мисля си, че след Освобождението са ходели в чужбина да учат поради липса на образователни традиции у нас.

Примерите, които 10 c's е посочила хич не са примери от свръхбогатото общество - кожар и тютюнаджия.
Романите на Димов са възприемани по много и различни начини, затова и разбирам и какво ти виждаш.

До скоро пак имаше сравнително достъпно и добро образование в университетите и пак повечето хора се надяваха и изпращаха децата си в чужбина, поне около мен 90% от имащите този шанс са заминали по настояване на родителите им. Ето, достъпно образование, но пак избираме чужбина. Пак въпросът за стандартите - какъв е стандартът на образованието навън и какъв в Бг?

Сега чета "Тютюн", та ми е пресен. Ако ми посочиш конкретен пример от роман, ще съм благодарна. Чела съм и "Осъдени души", но слабо го помня.

Ако четеш преработената версия, погледни моментите преди бомбандировките, при които Ирина тръгва към болницата, моментите преди срещата с Павел и описанието на Кавала в края на романа. Както и момента, в който Ирина среща Борис в София, преди стачката на работниците, в която баща й е убит.
Но като цяло ти препоръчвам недовършеният му роман, повече ще ти хареса. "Осъдени души" е друго...там няма сравнение.

Аз се замислих, как моите баба и дядо ми наложиха стандарт на поведение, за което съм им благодарна, без да са буржоа или дори средна класа. Баба ми беше много ерудуран човек, дядо покрай нея също. Бях "извън стандарта" на моите съученици, защото бях научена от 13 до 16 часа, че се почива, не се търсят хора, обаждаш се да питаш кога е удобно да се видиш с някого, не му се изтърсваш в дома направо, ей такива дребни неща.

# 118
добре , че сме се измъкнали от османската империя преди младотурците да ни изколят !
сега щеше да се говори за геноцида над българите , ако изобщо някой си спомня за нас .

Едва ли -  за периода сме били 'витрината' на османската империя и изглежда сме имали известна тежест.
правило ли ви е впечатление, че когато ние учихме за турското робство, това винаги е било по линията на трите синджира роби, еничарите, безправието, борбата за освобождение.
обаче това са 500 години.  Наскоро си говорихме по тези теми с приятели за  тези 5 века -  те искаха да им обясня по-подробна  - ами оказа се, че не мога да кажа какво точно се е случвало освен в началото и в края, не мога да спомена името на един султан, не ми е ясно какво е било устройството на тази мперия, дори не мога да посоча границите й,  или кой султан е бил добър или лош.... Не мога да наместя и редица факти, например как когато Обретенови ги заточват в Диарбекир заварват един град, в който българската затворническа общност владее   изцяло търговията с метли в града, не мога да наместя и наличието на 'арменския поп' изобщо в един затвор.... ей такива неща ....Може да е имало период на 'златен век' примерно в тези 5 века и аз изобщо да не знам за него. Периодът никога не ни е бил разбиван на по-малки , в които да видим как този народ е избегнал асимилацията и се е оформяла идеята за освобождение. Винаги въпросът е бил обясняван с "вярта на българина го запази".  Ама това в контекста на какво е, никога не е било ясно. Как тогава да разберем ефектите от този период.

# 119
Така, изчетох писаното дотук и предлагам да обобщим:
1. Българинът е простак (с изключение на шепата ССФ с аристократичен произход, естествено).
2. Виновни за простотията са двете робства - турското и пролетарско-селското (фу, не случихме на поробители и туй-то!).
3. Вече можем спокойно да си отдъхнем и да правим каквото си искаме, защото:
а) сега е демокрация
б) законите не важат за мен, номерът е да си тарикат
в) за да успееш в този живот, трябва да си лидер, а не лузър
г) много е селско да се вълнуваш какво мислят хората около теб и да плащаш данък "обществено мнение" (справка: темата за "какво ще кажат хората") - толкоз за обществения морал
д) децата трябва да растат свободни и безгрижни, никой не може да прави забележки на моето дете, то винаги е право, хората трябва да се съобразяват с него, а не то с тях и изобщо думите "възпитание" и "етикет" са мръсни и срамни, а категориите "добро" и "лошо" са отдавна отречени от водещата научна мисъл, особено американската, като изключително вредни за психиката на децата.
е) приказките и филмчета като "Ну, погоди" трябва да бъдат забранени със закон, защото промиват невинните детски мозъчета, внушавайки им еретичната идея, че злото (в частност - нарушаващите правилата) трябва и ще бъде наказано!
Може да допълвате.

Общи условия

Активация на акаунт