За стандартите

• 46 209
  • 999
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
всъщност поста по-назад за  Плевен е чудесна илюстрация на това, за което говорим.

Oсобено момента с тИслътъ и паркета.

# 196
  • Galaxy 13197853088
На мен ми е интересна настоящата буржоазия.
Забавляват ме стандартите и.

# 197
Спазването на общочовешките норми за поведение дори не е стандарт, а добро възпитание. За съжаление у нас напоследък доста се позагуби....

Спазване на общочовешките норми е въпрос първо на морал и после на възпитание.

# 198

къде по-конкретно може да се види тази настояща буржоазия и какви, собствено са стандартите и...? 

# 199
всъщност поста по-назад за  Плевен е чудесна илюстрация на това, за което говорим.

Oсобено момента с тИслътъ и паркета.

Кокетни, каквито са си жените, другарките на гашняците намерили цаката и на вечната кал и мърсотия, която домашните внасят в подредения и чист дом - върху персийския килим заковали прозрачен найлон в четирите ягъла. Ха, цапай сега, колкото искаш. Като покриеш и мебелите с чарашфи и може да трае поколения. Щото като дадеш москвича на големия син, за малкия да остане поне сгъваемия диван...щото на село не ще да се връща, иначе там къща на 3 етажа с всички екстри...

# 200
Какво се разбира под "буржоазия" в съвременна България?  Кои са настоящите "буржоа"? Интелигенцията? Богатите? Звездите? Политическите личности? Nouveau riche?

Май позакъснях с публикуването. Някой ме е изпреварил....

# 201
  • Galaxy 13197853088
къде по-конкретно може да се види тази настояща буржоазия и какви, собствено са стандартите и...? 
Как къде? В дюкяните им, на чаршията, мегдана, в операта, мола, на културни мероприятия ...
дори на случайни места.

# 202
  • София
Да, когато не е тъжно бива и забавно.

# 203
Какво се разбира под "буржоазия" в съвременна България?  Кои са настоящите "буржоа"? Интелигенцията? Богатите? Звездите? Политическите личности? Nouveau riche?

според мен няма такава категория ( всъщност, аз го написах и по-назад) , а и не е нужно да вкарваме всичко в стари понятия, които не пасват просто.
сега има културни/образовани или поне добре възпитани хора и всички останали.
достъпът е свободен, вратата отворена -  всеки 'гашняк' стига да има потребност няма проблем и да се изучи и култивира.
и пак не става:)

# 204

според мен няма такава категория ( всъщност, аз го написах и по-назад) , а и не е нужно да вкарваме всичко в стари понятия, които не пасват просто.
сега има културни/образовани или поне добре възпитани хора и всички останали.
достъпът е свободен, вратата отворена -  всеки 'гашняк' стига да има потребност няма проблем и да се изучи и култивира.
и пак не става:)

Попитах по повод по-горното изказване. Иначе ползвам гугъл.

# 205
Как къде? В дюкяните им, на чаршията, мегдана, в операта, мола, на културни мероприятия ...
дори на случайни места.

шегуваш се, нали.

# 206
  • Galaxy 13197853088
не се шегувам.
Визирах дребната и средна буржоазия към настоящия момент.
Нали трябва да има съпоставимост все пак. Какво и е на думата?

# 207
  • София
Тц. Моралните норми са продукт на средата и възпитанието.
С две думи възпитанието е майката на морала. Бащата е средата. И тяното дете е моралът и ценностите, които са различни за различните прислойки.
За едни е ценност бидон със зеле или дамаджана с парцуца, за други - розово шампанско, реколта 29-та година. Примерно.
За едни е ценност жена, родена в добро семейство, възпитана, образована и с широта на мирогледа, придобита в пътуване по широкия свят и общуване в космополитна среда, за други- жена със здрава гърбина /разбирай- да метне на гръб всяка вечер пияния си съпруг и да го отнесе от кръчмата до кревата/, домакински умения от слугински характер и способност да копа на някое лозе до умопомрачение.
Трудно можеш да очакваш от едно цигане, родено в коптор, изнасилвано и пребивано от дете, пуснато да проституира в момента в който е проходило някаква проява на морал. Пак примерно. В това общество, или по тези стандарти, да се придържаме към заглавието, моралът има измерения драматично по-различни от тези, които сме свикнали да въприемаме като база, спрямо нашето собствено възпитание и среда. В общи линии християнските ценности- десетте Божи заповеди и прочие.

И бай дъ уей, понеже спрегнахте турските сериали, там също ми направи впечатление разликата в продукцията. Силно е диференцирана- има за широките народни маси, тип селски като Листопад, примерно, има и за едрата буржоазия, където няма целуване на ръце, живеене в една къща на цялата рода до девето коляно, събуване на прага на дома и все в този дух.

# 208
не се шегувам.

нищо и няма, но ми се струва, че влагаме различен смисъл в думата "буржоазия". Може би имаш предвид днешната прослойка от културни и образовани хора или пък тази на новобогаташите? Кажи сега за техните стандарти.

# 209
  • София
не се шегувам.

нищо и няма, но ми се струва, че влагаме различен смисъл в думата "буржоазия". Може би имаш предвид днешната прослойка от културни и образовани хора или пък тази на новобогаташите? Кажи сега за техните стандарти.
"Буржоазия (на френски: Bourgeoisie) e социална категория, която е съставена от собственици, които широко използват наемен труд. Това име най-напред се дава на гражданите - търговци и занаятчии. Буржоазията е средна класа, между благородниците и селяните и се оформя из средите на третото съсловие по времето на т.нар. Велика френска революция."
Лабрадор си го каза, дребна и средна буржоазия. Кой с бакалийка, кой с автосервиз, бутик, офис.

Общи условия

Активация на акаунт