За стандартите

• 46 223
  • 999
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Дребната и средната се гъне в предсмъртни гърчове. Докато не остане съвсем дребна- там нещо бакалйка, сергийка, будка и прочие, както казваш.
Давайте за едрата.

# 211
 А за стандартите, дали може някой да сподели, какви са те към днешна дата? Дали настоящите собственици на автосервизи, сергии и бакалии разговарят с дечицата си на френски и ги учат на обноски при хранене, обличане, поведение в обществото и т.н.?  За пращането на наследниците в Европа да се изучат, го знам.

Последна редакция: пн, 10 сеп 2012, 22:51 от sylvi

# 212
  • Galaxy 13197853088
А, едрата не е интересна.
Стараят се хората, пазят поведение, образоват децата, не жалят пари ...
След 3 поколения ще се оправят.

# 213
Моралните категории според времето. ВСВ, сексуалната революция, бурното развитие на технологиите дава отражение върху общочовешкото разбиране за морал. Сега нещата не са така стилизирани. Не виждам смисъл да се намесват порядки, харатерни за други време и ниво на материална култура.

Буржоазия, макар и с поостаряло значение, много добре пасва на точно тази прослойка от образовани хора, с космополитни интереси и светоглед, владеещи по няколко езика, с достъп до качествена медицинска услуга и добро ниво на материална култура. Със същия успех можем да я наречем и средна класа. Като пиша поста и ми изниква в съзнанието образа на характерния набил ми се европеец с класическия Рей Бан, неглиже облечен, чаткащ нещо по смартфона/айпада. Grinning

Важен е въпросът какво може да си позволи средната класа у нас и какво тази в по-богатите европейски страни и доколко достъпът до тези блага предполага повече култура на позициониране в обществото.

# 214
Е как да няма високи стандарти, масово хората живеят над стандарта си. Телефони, които не могат да си позволят, телевизори, джипове... явно се опитват да ни покажат, че са по-силни от нас простите люде. ето една по-различна гледна точка. Показност на благосъстояние => демонстриране на сила. какви деца, какви тераси?

# 215
  • Варна
Темата не е за това Tired

# 216
  • София
Прекъсната е нишката на добрите нрави, ей там, преди 68 години, на вчерашния ден. Малцина са семействата, които са успели да ги запазят.

С извинение към Дона, малцина от комунистите са имали това добро възпитание.

А днес средната класа, или т. нар. буржоазия почти не съществува, а ако я има, ако произходът  е селски, то точно тези добри стандарти трудно ще бъдат  усвоени. Те се учат първите 7 години.

# 217
Наблюдавам устойчива тенденция на зараждане на средна класа от млади хора- образовани, стремящи се към проява на култура и добро възпитание. Най-общо ще ги квалифицирам по финансов признак с определението "среден мениджър".
При тях, освен наличието на собствено жилище, технически средства за комуникация от висок клас, нови автомобили, екскурзии в чужбина до близки дестинации, редовно пазаруване от големи марки без сериозно ограничение и пр. предметни прояви, се забелязва и тенденция за по-снобска комуникация /казано с най-добри чувства/. И изкуствено създаваната за момента нетипична за тяхната изначалност среда, ако не при децата им, то при внуците им, ще се усети като трайна и естествена.

# 218
  • София
Има някакви такива... но те са твърде, твърде малко. И пак зависи какво си носят отвкъщи.
Щото, ако извън снобската комуникация и марковите парцалки вкъщи навлича анцуНга и е готов да маа доставената му пица от кутията, той е извън стандартите, за които говори Богиня, поне според мен, и доколкото разбрах идеята й.
При внуците, може би, при определени условия.

п.п. А и , за съжаление тенденцията не ми се вижда особено устойчива, след като средния и дребен бизнес са почти унищожени напоследък. Остават мениджърите в големите фирми, а те въобще не са много хора.

# 219
Според мен фокуса би трябвало да е в това дали критична маса хора са добре възпитани. Което какво значи - да казват благодаря и моля, да спират на червено, да са развили чувства като срам и съвест,  съобразяване с околните, общността,  да отричат агресията в общуването прмерно и тн  и тн изобщо базисни неща, които се отнасят не до 'буржоазията' или до някаква зараждаща се 'средна класа", а до всички.
Винаги ще има някакви полярни хора, които няма да са в матрицата, но общо взето ако всички се държат прилично , от там нататък има какво да се надгражда.
Но у нас селянин или работник = простак, а възпитаният е задължително добре образован.
Ами, има нещо сбъркано за мен във всичко това - обвързването на възпитанието с образователна степен:)

# 220
  • София

Винаги ще има някакви полярни хора, които няма да са в матрицата, но общо взето ако всички се държат прилично , от там нататък има какво да се надгражда.
Права си, но това е до степен на цивилизованост, а ние, както е видно по много неща, сме ужасно нецивилизовани.

# 221
Ами само така може да има разбиране за това какво се случва.
Иначе като в плевенския разказ - едните си носят сополите в кърпи, а другите не разбират защо.
Ако се поставят нещата на някакви общи основи ( ценности) и норми тогава хората ще различават редно-нередно и обществото ще изглежда по-добре.

# 222
  • София
У нас са прескочени цивилизационни етапи.
Иначе, аз познавам хора, които не са образовани, нито богати, но са почтени и възпитани.

Но  простащината се е превърнала в норма за голяма част от населението. А простащината, подплатена с пари, се превръща в парвенющина и нищо друго.

Тъжна работа...

# 223
  • София
Ами само така може да има разбиране за това какво се случва.
Иначе като в плевенския разказ - едните си носят сополите в кърпи, а другите не разбират защо.
Ако се поставят нещата на някакви общи основи ( ценности) и норми тогава хората ще различават редно-нередно и обществото ще изглежда по-добре.
Хората различават редно от нередно, но не се съобразяват с това, не им пречи да вършат нередни неща. Така става, когато се прескочат етапите, за които говори Луда Мара (радвам се да те видя, от доста време се губиш  Hug)

# 224
Има една програма, която е във връзка с превенцията на ХИВ в Заирмисля,забравила съм, но тя е изпълнявана и в др. африканси д-ви. Преди доста вече години стартира. Значи, Заир на практика не са имали население в работоспособна възраст. Не са имали студенти незаразени и тн. Имали са или старци, или деца, незаразени, м/у тях нищо.
Какви ли не мерки - от хеликоптерите с кондомите, през какво ли не и нищо не се промяеня.
Докато не се стартира една програма за възпитание на малки деца мисля до 6-7 .г ( първите 7..)
като грубо казано признават, че след една възраст ( не помня колко год) вече човек трудно се поддава на влияния за основите.
И програмата е била именно в това, хващат най-малките и почват - това е ОК, това не е Ок
Трябва да казваш моля, благодаря, трябва да пресичаш на зелено,  това е приемливо, това не е приемливо. И набиват в канчетата основите. Без изобщо да споменават ХИВ
Когато един човек прави разлика м/у добро и зло и редно и нередно той сам достига до идеята, че не е ОК да чу.каш всичи в селото, че трябва да използваш презерватитв и тн. И графиката на заболеваемост рязко надолу.

Общи условия

Активация на акаунт