За стандартите

• 46 225
  • 999
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Има една програма, която е във връзка с превенцията на ХИВ в Заирмисля,забравила съм, но тя е изпълнявана и в др. африканси д-ви. Преди доста вече години стартира. Значи, Заир на практика не са имали население в работоспособна възраст. Не са имали студенти незаразени и тн. Имали са или старци, или деца, незаразени, м/у тях нищо.
Какви ли не мерки - от хеликоптерите с кондомите, през какво ли не и нищо не се промяеня.
Докато не се стартира една програма за възпитание на малки деца мисля до 6-7 .г ( първите 7..)
като грубо казано признават, че след една възраст ( не помня колко год) вече човек трудно се поддава на влияния за основите.
И програмата е била именно в това, хващат най-малките и почват - това е ОК, това не е Ок
Трябва да казваш моля, благодаря, трябва да пресичаш на зелено,  това е приемливо, това не е приемливо. И набиват в канчетата основите. Без изобщо да споменават ХИВ
Когато един човек прави разлика м/у добро и зло и редно и нередно той сам достига до идеята, че не е ОК да чу.каш всичи в селото, че трябва да използваш презерватитв и тн. И графиката на заболеваемост рязко надолу.

Нали затова в ЕС направиха детските градини безплатни, за да могат всички след 3 годишна възраст да усвоят нормите на обществото, независимо от какъв произход са. Според едни източници до 7, според други до 5 годишна възраст се изграждат и усвояват моделите, по които се интерпретира и действа в света. След това е трудна работа, връщаш се от бал и люпиш тайно семки върху вестник (да ме прощават буквалистите, метафора е)

# 226

У нас са прескочени цивилизационни етапи.

съгласна, у нас е било от едната крайност в другата.

Наблюдавам устойчива тенденция на зараждане на средна класа от млади хора- образовани, стремящи се към проява на култура и добро възпитание. ................................... И изкуствено създаваната за момента нетипична за тяхната изначалност среда, ако не при децата им, то при внуците им, ще се усети като трайна и естествена.

оптимистично и радващо е това, дано тези млади хора да стават все повече.

# 227
Нали затова в ЕС направиха детските градини безплатни, за да могат всички след 3 годишна възраст да усвоят нормите на обществото, независимо от какъв произход са. Според едни източници до 7, според други до 5 годишна възраст се изграждат и усвояват моделите, по които се интерпретира и действа в света. След това е трудна работа, връщаш се от бал и люпиш тайно семки върху вестник (да ме прощават буквалистите, метафора е)
Аха. Инкубатори, демек.
Тази идея тепърва ще дава плодове, отдавна описани в научно-фантастичната л-ра. Доста правдоподобно, впрочем.
Много приятна и забавна тема. Ако я погледнем под друг ъгъл, обаче, изхождайки от тезата, че времето е най-ценният и невъзобновяем ресурс, ще се убедим колко неприложими са днес доста от външните проявления на някогашните модели за добри нрави. Външните, казах, нали.
 Абе Маре, извинете, госпожа Мара, дотука кротичко си четях и хъмках, блажено примлясвайки парче шоколад /черен, 70 %/  директно от станиола, не поднесен на блокчета в изящна чинийка, докато не попаднах на Вашата реплика за пицата и не бях провокирана много, ама много сериозно да взема отношение, понеже съм страстен почитател на въпросния кулинарен шедьовър.
Тя, пицата, прясно доставена, топличка все още, по моите лични норми се консумира максимално бързо, докато сиренето отгоре /мухъл- син или зелен и моцарела, перфектно!/ все още се разтяга на дъъълги, мазни конци.
Ама покривка, ама чинийки, ама ножчета и вилички, ама друга чинийка за костилките на маслинките, ама халби за бирата /добре де, халби може, че са на лесно/-ааа, не, ми то по време на процедурата на подготовка субектът на занятието ще е станал на подметка, бе госпожа Мара!
Но, както се разбрахме, това са си мои лични напъни /не смея да твърдя, че са мисловни/ в 1.40 нощеска. Остана един смут у мен обаче- сега като ту на покривка ям, ту от кутията, къде да се наредя по стандартите? Ами да- тука са великаните, а отсреща- принцесите. Кажете, моля, къде да застанат русалките?

# 228
  • София
 Laughing  Много буквално приемате нещата, Г-жо Айви. Пък и малко хора днес имат претенции за стил. Исках да кажа, че ако наистина смятат, че са такива, трябва да са такива докрай, отвътре да им иде, а не за пред хората само, а вкъщи с подпетените влечки. Може би не съм се изразила ясно. Иначе и аз не ползвам майсенски порцелан и сребърни вилици, но нямам и претенциите. Единственото, което истински ненавиждам да ми се мотае из къщи, това са найлоновите торбички. Картонените кутии ги трая.
Със здраве, и да не се взимаме толкоз насериозно, че да трябва да си обясняваме вицовете!

# 229
Но  простащината се е превърнала в норма за голяма част от населението. А простащината, подплатена с пари, се превръща в парвенющина и нищо друго.

Тъжна работа...
Не всеки е готов да има пари. Някой хора си ги сварва неподготвени. После разправят, че са индигови, а не обикновени простаци.

# 230
Прекъсната е нишката на добрите нрави, ей там, преди 68 години, на вчерашния ден. Малцина са семействата, които са успели да ги запазят.

С извинение към Дона, малцина от комунистите са имали това добро възпитание.

А днес средната класа, или т. нар. буржоазия почти не съществува, а ако я има, ако произходът  е селски, то точно тези добри стандарти трудно ще бъдат  усвоени. Те се учат първите 7 години.

Толкова години ли минаха! Няма друга власт, при която така на мода да е простащината. И имам впечатления от селски произход, възпитан пред 9.09.   Стандартът е почти като на сър Джон.

# 231
Ама покривка, ама чинийки, ама ножчета и вилички, ама друга чинийка за костилките на маслинките, ама халби за бирата...

Аааа, тази халба омаза пейзажа! Каква бира с пицата??? Вино, госпожа, вино!  Naughty
За мен чашка розе, ако обичате. Благодаря!  bowuu

# 232

Допълвам, въз основа и на други две теми:

ж) много е селско да ходиш облечен в собствения си двор, димитровградските баби, поливащи цветята си по сутиен са амазонки с маркуч, изпреварили времето си;

Никога не съм била толкова изумена в този форум, както от темата дали ходим по гащи ( у дома). Такова количество и разнообразие от съграждани съвсем искрено писаха, че прекарват времето си по гащи, голи, в стаите, терасите и дворовете си, аз просто не можех да повярвам.
Това вместо запис, макар и да не съм сигурна в доброто разбиране на темата. Стандартите са приятно нещо когато нуждите са ти стандартни, способностите са ти стандартни или за обществото като цяло. В някои случаи обаче са постоянно досадно и трудно стъпало, което трябва да прескачаш, а понякога и не можеш. Та малко в духа на соц лозунг- стандартите- в помощ на обществото, в ущърб на индивида.

# 233
  • Galaxy 13197853088
А така, кажи им го, че не вярват и търсят ISO 9001:2008 там където и БДС им е недостижимо.

# 234
Липсва ми Жоза в темата, в частта й за средната класа  Grinning

# 235
  • n/a
Докато под елит разбираме и приемаме по медиите да се показват чалгари и подобни,
не може да се търси промяна към по-добро. Вътрешният стремеж към по-различен стандарт
винаги е вид мимикрия (по Тойнби). Как да очакваме да се породи такъв вътрешен стремеж,
който хем да следва чалга-модела, хем да е поне мъничко по-възвишен и по-добър. Няма
как да стане.
Масата си е маса, тя е пред телевизорите. Каквото види - това следва. Тя няма как да се
срещне със средната класа, че да я последва. Училището, за съжаление, към днешна дата
не е средище за налагане на нравствено поведение и добро възпитание. Не в смисъла да
замести родителите, а в смисъла да е излъчвател, подпомагащ онова, което те да свършат
вкъщи. Особено във време, когато цялата образователна система зорлем се вкарва под
мотото на равенството - равен достъп се замества с равно отношение и равни резултати.
Да де, ама равенството фактически е възможно само при подравняване по най-слабите.
И т.н.
Не съм склонна да търся обяснения, а още по-малко оправдания. Ще ми се да уважаваме
правилата на обще-житието. Пък дали е през съзнанието или през битието - ми е през
оная работа.
Днес за съжаление ми се наложи по спешност да посетя поликлиниката с детето. Слава
богу всички - от лекари, пациенти, та до чистачките бяха добри. Дори! ни пуснаха да
влезем в два кабинета преди няколко души. Успяха да ме изненадат. Дано все повече
такива неща да се случват.

# 236
Нали относно стандартите нямаме предвид само масата българи, а принципно масата независимо от държавата? Защото тук е зле положението, но масата хора в щатите, германия, англия, италия не е мнооооого по-различна

# 237
  • София
Ах, да. Чалгата.
Но все пак не допускате ли, че чалгата излезе от таблата на таксиметровите шофьори, тираджиите и циганските кръчми и се настани трайно в централните градски части, именно защото някой я пожела там. Мога и да доразвия темата, ако ви е интересно.

# 238
  • Galaxy 13197853088
Интересно ми е.

# 239
Също беше обичайно да си миеш колата пред сградата, в която живееш, а пред нея да седят мъже по потници................
Сега мъжете с потниците се преместиха в МОЛ-овете..... Mr. Green
Стандарт, кво да го правиш....тогава -социалистически, сега-капиталистически.   Laughing

Другите стандарти, или липсата им, мога да преглътна, но ми е много....тъжно, чя вече няма стандарти за храната.Всички производители на храни явно са решили, че клиентът е някакво си там животно с празен стомах, и какъвто  и боклук да му продадеш, той ще го  купи и изяде.....

Цитат
...............
Ама покривка, ама чинийки, ама ножчета и вилички, ама друга чинийка за костилките на маслинките................
Няма значение дали в картон или в порцелан ще поднесеш боклука, той си остава боклук.

Отивам да чета за другите стандарти.....  

Общи условия

Активация на акаунт