За стандартите

• 46 004
  • 999
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
Именно, 10 c's, именно.

# 76
Стига с това робство, де. Банално и крайно невярно е.
Робството ли е виновно, че българинът масово не се къпе; че мръсотията извън /а понякога и не само/ дома не го вълнува; че не е запознат с етикета в общуването; че е безкрайно несъобразяващ се с другите индивиди... Това все е резултат от робството, да.  Whistling
Според мен в споменатата от Бояна теория има нещо вярно. Вече генетично наслагване се е получило, а вътрешния подтик е нещо, срещу което е много трудно да се бориш. И когато явлението е масово, още по трудно, защото вместо отпор, имаш подкрепа и съвсем ти се изпарява мотива да бъдеш друг.

# 77
  • Под кленовите дървета
Романите на Димитър Димов (изключвам пренаписаната версия на "Тютюн") показват точно такова общество, което 10 c's, описва. Достатъчно е да поразгледме снимки и в сайта на Стара София, за да го видим.
Последният му Недовършен роман за мен е събирателен образ на поколението 20-25 години преди комунизма. Образованите имам предвид.

# 78
Няма начин да си избиеш интелигенцията (най-фаталната грешка на комунизма според мен и най-голямото му престъпление), да изведеш хората буквално от копторите и да ги направиш управници и после да искаш да имаш културно общество. Така че - да, комунизмът е виновен.
Защото след падането на комунизма и фалшивите му ценности се оказва, че не са останали никакви (ценности). Че дивото, грубото и циничното е норма, че всички животни трябва да са равни и че е съвсем окей да дойдат една нощ някакви селяндури (говоря не за произход, а за състояние на духа) и да кажат на баба ти, че има 24 часа да се изнесе от къщата, построена на земя на мъжа й с пари на мъжа й (спечелени, а не крадени), защото на това място ще има или блок, или градинка и толкоз. Народът така решил. А' кажете ми какви точно ценности остават след комунизма, когато няма значение дали работиш изобщо - води се, че си "на работа" и получаваш някакви пари. А дали е свършена някаква работа... няма значение: по пленумите така или иначе се отчитат преизпълнени петилетки, защото обратното е просто невъзможно.

# 79
Със сигурност по-логично е да те формират 5 века робство, отколкото 50 години социализъм.

И със сигурност нямаше да съм виждала личната тоалетна на Франц Йосиф в Хофбург, ако османската армия беше влязла във Виена.

# 80
Робството със сигурност има влияние, да. Но как би обяснила изключително бързото развитие на икономиката и обществото ни (въпреки войните) в периода 1890-1940? За 50 години страната просто избуява. А се предполага, че биха били нужни векове, за да се възстанови от робството, ако нещата са така, както ти казваш.
50 години разцвет (особено явен в 30-те години на 20-ти век). Идва комунистическият ботуш и оп... Нещата и до днес вървят към все по-лошо.

# 81
Романите на Димитър Димов (изключвам пренаписаната версия на "Тютюн") показват точно такова общество, което 10 c's, описва. Достатъчно е да поразгледме снимки и в сайта на Стара София, за да го видим.

Кое общество? На свръхбогатите с Цариградския колеж или на пролетариата (по Богиня), които живее на ръба на мизерията, дишайки тютюневи пари и умирайки на 40 от рак на белия дроб? Аз в неговите романи виждам едно раздирано от класови предразсъдъци общество.

Мисля си, че след Освобождението са ходели в чужбина да учат поради липса на образователни традиции у нас.

# 82
  • София
Със сигурност по-логично е да те формират 5 века робство, отколкото 50 години социализъм.

Логично е да те формират и двете, още повече, че второто е в пряка връзка с първото. Да не забравяме, че след Освобождението сме щели наистина да дръпнем много ако не са били три ужасни войни, и три национални катастрофи. Тези войни са били така ужасни, заради ужасната ни дипломация, а междусъюзническата въобще е нямало да се случи, ако дипломатите ни бяха поне малко образовани. От там логично идва соц-а, защото хората след четвъртата поред война са били гладни и отчаяни.

Мисля си, че след Освобождението са ходели в чужбина да учат поради липса на образователни традиции у нас.
Така е, така се случва и в момента по същите причини.

# 83
  • Варна

И със сигурност нямаше да съм виждала личната тоалетна на Франц Йосиф в Хофбург, ако османската армия беше влязла във Виена.

Тцъ, хамами и тоалетни с канализация е имало много преди кралица Виктория.
Поне по отношение на хигиената нека не се гневим на Османската империя.

# 84
Робството със сигурност има влияние, да. Но как би обяснила изключително бързото развитие на икономиката и обществото ни (въпреки войните) в периода 1890-1940? За 50 години страната просто избуява. А се предполага, че биха били нужни векове, за да се възстанови от робството, ако нещата са така, както ти казваш.

Ентусиазмът на младата нация.

# 85
50 години разцвет (особено явен в 30-те години на 20-ти век). Идва комунистическият ботуш и оп... Нещата и до днес вървят към все по-лошо.

По тази логика, след 89-та, какво точно направихме, за да тръгнат нещата по-добре? Та и по-зле стават.Колко още години ще се оправдаваме, че само комунизмът е виновен или просто така е по-удобно? Simple Smile
Някой в предни коментари спомена, че не си вярваме, че сме част от западния свят-може би, ние и не искаме да сме част от този свят, колко по-лесно е да сме все наопаки и извън всякакви норми, за съжаление...

# 86

Не, Богиня, не ме разбра. Нямаше да има Хофбург. Mr. Green Хеле пък ако се беше задържала, както тук.

# 87

защото сме по-близки до Запада по манталитет, отколкото до Изтока , християни ,
затова и нас приеха в ЕС , а не Турция или Албания ...

# 88
  • Варна

Не, Богиня, не ме разбра. Нямаше да има Хофбург. Mr. Green Хеле пък ако се беше задържала, както тук.
PeaceДа, не те разбрах.
Но затова пък сега имаме кроасани и кафе  Mr. Green

# 89
По повод стандартите се сетих за една тема относно краснописа и какво чудо беше в нея ,
иначе същите тези , се възмущават за външните тоалетни и подобни ...

Общи условия

Активация на акаунт