За стандартите

• 45 841
  • 999
  •   1
Отговори
# 60
Прочетох само първия пост на Богиня, след малко се връщам да чета темата.
Провокира ме това ,че пишеш за норми на поведение... Какви ти такива ..
Живея във Варна , в квартал Трошево.
Долу от циганската махала гърми музика  в момента 23:50 мин , някакъв говори на цигански на микрофон.. пълна лудница е..
Не съм расистка и никога не съм била, ама това е абсурдно!
И не съм толкова близо до махалата, просто музиката е хипер силна!!

# 61
  • София
Хайде, буржоата, почвайте тогаз - университети, болници, училища, вместо да пускате сърцераздирателни снимки. Sunglasses

В Англия работници с потници нямало, викате... Thinking

# 62
  • Варна
Марина, Трето районно полицейско управление - РПУ - Варна
Адрес гр. Варна, бул. "Ян Хунияди" № 5
Телефон 052 459 202

# 63
  • София
Хайде, буржоата, почвайте тогаз - университети, болници, училища, вместо да пускате сърцераздирателни снимки. Sunglasses

Ти откъде знаеш какво правим в свободното си време? Сериозно те питам.

# 64
  • София

Ти откъде знаеш какво правим в свободното си време? Сериозно те питам.

Ти как реши, че ме интересува какво правиш в свободното си време?
Освен че очевидно твърдиш, че нещо "правиш". Laughing

# 65
  • Варна
Някои хора по-добре да си седят в копторите.

# 66
  • в 1001-та нощ
В сериала Даунтън Аби има сцена, в която икономът Карсън се тревожи по повод липсата на някаква част от сребърните прибори и че за вечерята с високопоставен гост му липсва един мъж-сервитьор. Управителката на прислугата се опитва да го успокои с думите, че по време на война /Първата световна/ може да се допусне не всичко да е толкова точно по правилата. На което икономът Карсън отговаря: “Спазването на нашите високи стандарти е единственият начин да покажем на германците, че сме по-силни от тях.”

Замисляйки се над тази фраза, си давам сметка, че в България никой не държи на стандартите. На никакви стандарти. Нито в общуването /етикет е мръсна дума или в най-добрия случай - буржоазен предразсъдък/, нито в производството, нито дори в изискванията към себе си.

Масово у нас не се зачита чуждото право на спокойствие - вдига се шум по всяко време, пече се по терасите; деца викат и крещят, но никой не ги моли да намалят децибелите; абитуриенстките балове и сватбите са в повечето случаи еманация на пролетарска неудовлетовреност; в служебните отношения чуждото време рядко се цени; а за понижените стандарти в хигиената що теми имаше дори тук. Списъкът е неизчерпаем.

Наистина ли е толкова трудно, невъзможно, болезнено дори, да се придържаме към някакви общостоустановени норми на поведение и общуване? Стандартът мръсна дума ли е?

там има традиции, тук няма такива, има 500 г робство и после знаем  Peace

# 67
Че какви епидемии е имало по Южното Черноморие?

# 68
  • Kопенхаген
Имаме си традиции- вековни български. Но някои се срамуват от тях и търсят западняшкия стандарт, които уви е неприложим при нас.

# 69
  • Варна
Стига с това робство, де. Банално и крайно невярно е.
Робството ли е виновно, че българинът масово не се къпе; че мръсотията извън /а понякога и не само/ дома не го вълнува; че не е запознат с етикета в общуването; че е безкрайно несъобразяващ се с другите индивиди... Това все е резултат от робството, да.  Whistling

# 70
Марина, Трето районно полицейско управление - РПУ - Варна
Адрес гр. Варна, бул. "Ян Хунияди" № 5
Телефон 052 459 202

до 24ч им е разрешено ( явно всичко)и   музиката вече спря. 10 мин след полунощ. Съобразяват се явно хората със стандартите.
Имаше и нещо в закона с определена сила на шума, ама не им се занимава на полицаите

П.П етикетите в общуването липсват, но не само те. липсва една елементарна грамотност и възможността на хората да се изразяват. Липсва им езикова култура и това според мен се получава от тоталната липса на интерес към литературата. Не се четат книги - ходи се на кино, в мола и в морската .
Не мога да понасям хора пишещи с правописни грешки( и то не от бързане) .

Последна редакция: пн, 10 сеп 2012, 00:16 от MaPuHa88

# 71
Още едно нещо - невинно на вид, ама а' де...
Случката е отпреди час. Място на действието: Фейсбуук.

Мой приятел публикува забавна снимка, под която аз коментирам. Под същата снимка коментира и една дама, която пише 3 изречения. В първото виждам: "...жени, който..."; във второто: "...фантазийте на мъжете..."; в третото: "...жените, който...". Не се сдържах и направих забележка, при което ме изкараха сноб, казаха ми, че съм се имала за особено възвишена и съм се мислела за нещо повече от останалите, а българският език щял (и трябвало да) върви към все по-голямо опростяване, а и те, видиш ли, не били учили машинопис в училище.  ooooh! Освен въпросната дама, скочиха още двама души. За единия - не знам нищо, но другият - който беше и особено активен в нападките срещу мен - минава за човек на изкуството.
За какви стандарти говорим, когато спазването на стандартите, на които уж трябва да са ни научили в началното училище, е непосилно и нежелателно...
Знам, че това, дето сега ще го напиша, ще бъде посрещнато на нож, но след 2 седмици заминавам за чужбина и решението ми бе продиктувано именно от нежеланието да се спазват най-елементарните стандарти, довело до овълчване на обществото (то не е ясно кое е първо в случая) и... истината е, че просто не ми се иска детето ми да расте в общество, в което хората храчат по улиците, правопис е мръсна дума, ти поздравяваш, те те псуват, а простащината е навсякъде. И воюва активно за правата си.  ooooh!

# 72
  • София
Робството ли е виновно, че българинът масово не се къпе; че мръсотията извън /а понякога и не само/ дома не го вълнува; че не е запознат с етикета в общуването; че е безкрайно несъобразяващ се с другите индивиди... Това все е резултат от робството, да.  Whistling
Не бе, комунизмът е виновен. Laughing

Някои хора по-добре да си седят в копторите.
О, колко аристократично. То маниери, то финес.

# 73
И аз не мисля, че основно влияние са оказали годините в робство, но още по-нелогично е да говорим, че 50 години комунизъм, са ни формирали.
Честно казано, аз също често си задавам подобни въпроси-защо искаме все да сме над нормите, когато сме в България, а извън страната-безпроблемно се съобразяваме с писаните, а и неписаните закони.

# 74

След Освобождението ми се струва, че е имало  много прилично развиващо се европейско общество у нас. Наскоро сканирах снимки на рода ми и останах доста изненадана от хората на снимките - градски хора, европейци, за някои има и описания. Говоря за род на габровски обущар, и тютюнджии, не на някакви крупни собственици или аристократи....
Повечето им синове са ги изпращали да учат я в Робърт Колидж, я във Виена, или Будапеща, за 1 поколение вдигат нивото благодарение на образованието. Дори си говорихме как по дяво..един обущар в Габрово е знаел къде е РОбърт колидж и как да си изпрати сина, това е началото на 20ти век, предполагаемо един обущар е трябвало да ходи в дрипи и да е неграмотен, нали....
В Русе и Лом напр. масово се е говорило на немски в къщите на по-заможните.
и тн. Така че проблемът с наклона е в русофилията и в митове, които са заседнали почти необратимо в мозъците, които ни действат за ниска самооценка и неверие, че сме наистина част от западния свят.

Общи условия

Активация на акаунт