За стандартите

• 46 062
  • 999
  •   1
Отговори
# 720
И кое село е това? Не е Долна Диканя във всеки случай.
Имаме бунгало на язовира м/у 2те села - няма толкова приятни хора, като долнодиканчани.
Последният поздрав, който са отправили е към майката на някой нахалник софиянец, дръзнал да се появи в местната бакалия . Трудолюбие и вежливост в особено големи размери върлуват там.

# 721
  • София
Ами ето де, кодекса на чавдарчето го споменах още на първа страница, ама не било така.
Защо тези пораснали чавдарчета днес правят кочина и не поздравяват, ако е така?
Иначе нямам нищо против, принципно.

# 722
  • n/a
Явно не е Долна Диканя.
И аз мислих и очаквах подобно нещо, особено софиянци, нали ...

# 723
Ами ето де, кодекса на чавдарчето го споменах още на първа страница, ама не било така.

а защо , при мен много добър ефект имаха и чавдарската и пионерската организации. Освен, че не мога да стоя седнала около по-възрастен човек, имам и куп други усвоени социалистически стандарти:)  

# 724
  • n/a

Най-вероятно защото не са били добри чавдарчета и не са внимавали в час.

# 725
  • София

а защо , при мен много добър ефект имаха и чавдарската и пионерската организации. Освен, че не мога да стоя седнала около по-възрастен човек, имам и куп други усвоени социалистически стандарти:)  

За теб и Дона не споря, но как тези чавдарчета направиха такава свинщина се питам? Все пак, и днес мнозинството от българите в зряла възраст или са били чавдарчета и пионерчета или са били вече зрели хора по соц време. Ако бяха възпитани така, ако бяха усвоили онова, което се прокарваше като добро възпитание и морал, ако щеш, нямаше да докарат нещата до тук. Помните ли Тимур и неговата команда? Къде са да се грижат за възрастните хора в квартала? Аз лично срещам само съпротива и срещу това. Преди години помагах на една възрастна жена, самотна и с оскъдни средства, и веднага тръгна мълвата, че искам да и взема къщата.

# 726

Ами и това съм го писала на първа страница - защото няма обществен натиск. Не вярвам в "белите държави" стандартите да се крепят единствено на вътрешната потребност. Навремето възпитанието беше задача не само на семейството, но и на училището, и на обществото. Навремето съседът можеше да издърпа ухото на детето ти, ако се държи като вандал (не че изпитвам носталгия по това, просто пример давам). Сега учителката на сина ми помоли (помоли!) ако ще даваме телефони на децата си, по възможност да не им звъним в час. Не е в чавдарчетата проблема, а в пост-чавдарчената... не знам и как да го нарека... индиговост на държавата  Mr. Green
Допълвам се - в пред-чавдарчената ера ролята на морален регулатор е играела религията. Никога хората не са оставяни на самотек и на собствената си съвест. Освен сега, разбира се.

# 727
  • София

Ами и това съм го писала на първа страница - защото няма обществен натиск. Не вярвам в "белите държави" стандартите да се крепят единствено на вътрешната потребност. Навремето възпитанието беше задача не само на семейството, но и на училището, и на обществото. Навремето съседът можеше да издърпа ухото на детето ти, ако се държи като вандал (не че изпитвам носталгия по това, просто пример давам). Сега учителката на сина ми помоли (помоли!) ако ще даваме телефони на децата си, по възможност да не им звъним в час. Не е в чавдарчетата проблема, а в пост-чавдарчената... не знам и как да го нарека... индиговост на държавата  Mr. Green
Е, извинявай, но тази държава марсианци ли я управляват и марсианци ли ги избират? За почти 50 години тези ценности е трябвало да бъдат усвоени и да се пренесат като полезни и след това. Аз не мисля, че тоталитарното управление може да възпитава, то само контролира, но пък все пак е възпитало нещо у хората и то е да очакват някой да ги контролира и напътства.

Аз не познавам човек глобен за хвърлен боклук в страна в Европа, четох за бащата на съфорумка глобен в Унгария и никакви данни от реални за мен лица. И все пак в хубавите квартали е чисто, хората са вежливи (за това пък изобщо няма глоба никъде по света)

# 728
  • n/a
Присъединявам се към мнението на Дона. Общественият натиск е важен. По-точно масовата ангажираност. Иначе нямаше да има хора, расли и възпитавани в културните традиции на западна Европа да се държат по-нецивилизовано и от нашего брата щом се озоват в България. Не важи за всички, но и примерите не са никак малко. Още на влизане в България през границата всички коли започват да се движат с по-висока скорост, а преди години почти във всички се махаха коланите. То и обратното явление важи с пълна сила (понякога).

# 729
  • София
Присъединявам се към мнението на Дона. Общественият натиск е важен.
Аз не твърдя обратното, но се питам защо го няма този натиск щом соц обществото се състояло от едни хора с висок стандарт за възпитание, а не от умрели от страх, нецивилизовани простаци, които ако не ги заплашват лагери превръщат страната в кочина? Да не започвам да питам кой  и как трябва да превъзпита мнозинството, за да започне да натиска?

# 730
  • n/a
Защо ли? Защото сега се появява сантимент по ония времена, а в онези времена
се отрече всичко от соц-времето. Всичко, независимо от това дали все пак в него
няма и зрънце добро. За всички блян беше Западът. И съдихме по него по лъскавата
опаковка. Някой да каза, че това се постига с усилия, труд, дисциплина? Не, аз поне
не помня. Взехме да копираме по повърхността, без да вземем ядрото, основата. То
тя и не би могла да се пренесе ей тъй, с едното желание.
И пак смятам, че от обяснения файда няма. Има само от това, което намислим и
упорито следваме, независимо от това кой какво ще каже, дали много хора ще се
окажат увлечени от една нова посока на поведение и отношение към живота.

# 731
Защото няма държава, Бояна.

# 732
''...индиговост на държавата...'' Хайде сега, Дона! ooooh!

# 733
  • София
Защото няма държава, Бояна.
Това го казах и аз, но в потвърждение на липсата на възпитание в нужните стандарти. Ако ги имахме преди това щяхме да създадем нормална държава след разпадането на тоталитарната. За жалост почти всичко тогава е било плод само на контрол, не на убеждения.

# 734
Говоря за държавата като институция, не просто като съвкупност от хора. Държавата трябва да е като родител - не авторитарен, но авторитетен. Плодовете на либералното възпитание ги виждаме по градинките, с държавата е аналогично.

Общи условия

Активация на акаунт