За стандартите

• 46 159
  • 999
  •   1
Отговори
# 750
Заради поколението, което сега е между 40 и 50. Sad

# 751
  • София
струва, че се вадят случаи, поставят се в общ знаменател и се вайкаме пред резултата. Който пък не е чак толкова черен. Естествено, може и проблемът да е в мен, не твърдя че имам пълен поглед върху цялото ни общество с всичките му слоеве и частички и респективните им стандарти.
Ами аз твърдя, че имам обширен поглед, в случая вадя примери по конкретен въпрос. Нито се вайкам, нито се страхувам, че е възможно добрите сили да не победят упадъчните в някакъв момент. Просто се питам нещо, на което не търся еднозначен отговор, но търся някакви отговори и тези, които имам до момента ми се струват незадоволителни и не особено достоверни.

Няма да се връщам до робството, но ако виним соц-а е логично да се питам той как е станал възможен, че и за почти 50 години? Ако виним турското робство пак опираме до същия въпрос, това са 500 години, не са ден- два, та хората да не могат да се организират. Това ме интересува чисто информативно, иначе и аз като истинска българка проблемите, които ме вълнуват и засягат си ги решавам самостоятелно, когато е възможно.

# 752
Май на  черногледство изби темата, някакси ми се струва, че се вадят случаи, поставят се в общ знаменател и се вайкаме пред резултата. Който пък не е чак толкова черен.

И аз тъй мисля. Дори на моменти ми става крайно неприятна темата.

# 753
Виновен е, как да не е.
Ясно си личи, че добрите маниери от соц-а, наложени чрез натиск, страх и лицемерие, издишат. Моля ви, точно тези, отгледани и възпитани от соц-а, са основните освинващи. Точно те, отглеждат невъзпитаните, груби и освинващи деца. Как става това, много ми е чудно, ако маниерите и морала са били така високо ценени и вкоренени в мисленето Whistling. Лицемерие е това за мен. И понеже винаги се почва - "Ама днешните тийнове и младежи..". А тях, кой ги отгледа, кой ги възпита? Не са ли тези същите родители, възпитавани някога от соц-а Wink.
Интересно кой отгледа и възпита свинстващите родители на днешните тийнове - би трябвало да са продуктите на капиталистическото възпитание, нали така?

# 754
  • София
Виновен е, как да не е.
Ясно си личи, че добрите маниери от соц-а, наложени чрез натиск, страх и лицемерие, издишат. Моля ви, точно тези, отгледани и възпитани от соц-а, са основните освинващи. Точно те, отглеждат невъзпитаните, груби и освинващи деца. Как става това, много ми е чудно, ако маниерите и морала са били така високо ценени и вкоренени в мисленето Whistling. Лицемерие е това за мен. И понеже винаги се почва - "Ама днешните тийнове и младежи..". А тях, кой ги отгледа, кой ги възпита? Не са ли тези същите родители, възпитавани някога от соц-а Wink.
Интересно кой отгледа и възпита свинстващите родители на днешните тийнове - би трябвало да са продуктите на капиталистическото възпитание, нали така?
И как по- точно? Не съм особено силна по математика, да не река, че съм трагична, но няма как днешните тийнове да са деца на хора родени след 1989... newsm78

# 755
Бояна, проблемът ( за мен, естетсвено) е че се строят кули върху сламки. Ок, не е признак на висша култура да си държиш обувките пред входната врата, и мен лично точно това ме дразни. Но! да бъдем малко по широко скроени, не тип ощипани сещате се какво, 21 век сме. Това, че си запазил някои селски стандарти не значи, че не може в ежедневието си да си добър адвокат или лекар, пълноценен и раздаващ се член на обществото във всеки един смисъл. Примерите са реални.
Всяка нация и култура си има особености, едни имат специални обувки за тоалетната, други лягат с тях в леглата си, трети ги събуват пред вратата. Навсякъде при достатъчно дълго пребиваване и достатъчно критичен поглед могат да бъдат забелязани местните еквиваленти на обувките пред вратата.
Да, добре е да бъдем учтиви, да ядем с нож и вилица върху покривка и да не си крещим. Малко повечко личен пример, малко по малко обвинения, малко повече реализъм и толкова.
И почти извън темата, но много често имам чувството, че хората искат хем да са най умните, най възпитаните, най успелите, хем да живеят само сред поне толкова успели, умни и възпитани. Вски, който се смята за умен, успял и възпитан над средното, трябва да е наясно, че съществуват- може би не на една ръка разстояние, но в рамките на същата популация- повече на борй индивиди по малко умни, по малко възпитани и по малко успели. Средна стойност, нормално разпределение, камбана- все за един и същ обективен факт иде реч:)

# 756
  • София

Да, добре е да бъдем учтиви, да ядем с нож и вилица върху покривка и да не си крещим. Малко повечко личен пример, малко по малко обвинения, малко повече реализъм и толкова.
По отношение на поведението съм ок, мен хората не му смущават с навиците си, а когато го правят успяваме да се разберем. С теб мисля сме на едно мнение, че нация от културтрегери и интелектуалци няма, не е и нужно да има. Но за всичко останало, за по- сериозните неща, от финансите до образованието какво правим? Спасяването поединично върши работа само за някои неща, за здравеопазването, например, не става. Дори да имаш пари рака ще си го лекуваш в чужбина, обаче инфаркта няма как, няма и как за всеки профилактичен преглед да пътуваш до друга държава. Същото е и с образованието и с много други неща, дори да приемем, че човек е напълно самостоятелен и нещо като емигрант вътре в страната.

# 757
И как по- точно? Не съм особено силна по математика, да не река, че съм трагична, но няма как днешните тийнове да са деца на хора родени след 1989... newsm78
Не, но могат да са внуци на хора, родени преди 1944  Simple Smile

# 758
  • София
Не, но могат да са внуци на хора, родени преди 1944  Simple Smile
Сега разбрах, мерси, но и явно вървим към съгласие, че не една или друга система е проблема във възпитанието, нещо друго ни куца, което произвежда тези системи на управление, възпитанието и всичко останало. Така си мисля, но може пък всичко да е някакво трагично стечение на обстоятелствата, не знам.

# 759
Никой не е виновен за свинщината.
Вие чунким не сте живели в периода  89-96
когато всичко в което хората бяха възпитавани се оказа невалидно.
Родителите бяха принудени да променят за нула време цялата си матрица, за да оцелеят физически и да си изхранят децата. Имаше глад, имаше дефицит, безумни инфлации, финансови приамиди, мутри изпълзяха навред и новите капиталисти ги създаваха, създаде се и новият шоу бизнес.
Те не знаеха вече в какво да възпитават децата си, а и физически не бяха до тях, докато растяха, защото трябваше да осигуряват храната. Поколението след 90та се е самоотгледало.
Това го пише на не едно и две места.
И сега тези деца са много разлчни от нас, това ми е споделял и специалист по ЧР с огромен поглед- те не са като нас , не признават авторитети, имат друго мислене, няма да се съобразяват с нас.
Всичко е логично от моята наблюдателница.

ПС И няма носталгия към социализма. Просто дойде по-спокоен период, хората се огледаха и разбраха, че не всичко е трябвало да бъде пометено от промените. Не значи, че те не са трявбали да настъпят. Или че хората не искат демокрация.

# 760
  • София

И сега тези деца са много разлчни от нас, това ми е споделял и специалист по ЧР с огромен поглед- те не са като нас , не признават авторитети, имат друго мислене, няма да се съобразяват с нас.

И аз имам същите наблюдения върху хората от това поколение, за жалост с повечето по никакъв начин не може да се работи, не прогресират и след тренинги, и няма значение за какъв вид персонал говорим- сервитьори или журналисти.

# 761
За мен проблемът не е в соц-а, нито дори само в турското робство, а по-скоро в това, че никога не сме били единна, силна и независима държава за достатъчно дълго време. И съответно не сме могли да си изградим с поколения ценностите на свободни хора. Четох преди време статия от някакъв ирански интелектуалец точно за това - как през всичките им превратности, персийците са запазили ценностите на свободни хора - чест, гордост, достойнство и т.н. и това е успяло да ги съхрани духовно. След това се замислих ако трябва да изредим ценностите и добродетелите на българите, за какво ще се сетим - може би единствено способността да оцеляваме (което е ценност на роба, не на свободния). Андрешковщина е всичко - да се рита срещу властта и всичко, което тя олицетворява, било то и възпитание и стандарти.

# 762
  • Варна
Dona, значи все пак мислиш като мен. Защо бе тогава всичката тази демонстрация?

# 763
Но за всичко останало, за по- сериозните неща, от финансите до образованието какво правим? Спасяването поединично върши работа само за някои неща, за здравеопазването, например, не става. Дори да имаш пари рака ще си го лекуваш в чужбина, обаче инфаркта няма как, няма и как за всеки профилактичен преглед да пътуваш до друга държава. Същото е и с образованието и с много други неща, дори да приемем, че човек е напълно самостоятелен и нещо като емигрант вътре в страната.
Ами какво правим, нищо не правим. Проявяваме характерни за възрастните качества- да разграничим нещата, които са в наша власт, от тези, които не са. Тези, които могат да бъдат променени от тези, които не могат. С вторите или се примиряваш, или проявяваш някаква реакция, не ме питайте каква.
Очевидно не е по силите на нито един човек от днес за утре да създаде здравна или образователна система, която да го удовлетвори. Ако и да успее друг ще има недоволен.
Мисля, че всеки поотделно, и като общество най вече, трябва да се изправи срещу образа си в огледалото и да  се погледне критично. Да, това и това не харесвам, което мога ще променя, което не мога ще приема, ще развия силните си качества. Не да се самобичуваме и да си сипем главите с пепел, понеже видиш ли бабите ни са били с галоши, а не с вилички за омари, другите опции да не ги изброявам Simple Smile

# 764
Dona, значи все пак мислиш като мен. Защо бе тогава всичката тази демонстрация?
Демонстрация на какво? Аз нищо не съм си показвала.
Говорех за ценностите на свободния човек и нация, не на буржоазната домакиня или социалистическата труженичка.

Общи условия

Активация на акаунт