Вече се чувствам по-голям - ВТОРОКЛАСНИК съм засмян

• 39 535
  • 754
  •   1
Отговори
# 285
  • София
 Аз писах и преди- и в нашата занималня беше така. Обаче родители се отказаха с молба до директорката. Някои бяха написали по здравословни причини, други- по семейни.
При нас вече са ясни часовете на всички извънкласни занимания. Нещата се подредиха, а така се притеснявах. Да, с втората смяна ще е по-сложно, защото и театралното ателие, и английския са по два пъти седмично след училище- от 18,30 до 20ч. Но поне не се засичат. Балетът е два пъти седмично преди училище. Crazy Дано смогне детето, аз имах желание да се откаже от театъра, но тя категорично отказва. Ще видим.

# 286
  • София
Моята дъщеря донесе вчера рекламка на творческо студио Дарита.
Чувал ли е някой за него?
Тя много обича да рисува и в ДГ ходеше на Приложно изкуство, та има голям интерес да посещава занятията на Дарита, които са след 17:30 след училище.
Струва ми се хубаво място за торчество и релакс. Wink

# 287
  • София
Ние намерихме английски, който е в събота.
Танците са ни след училище.
Обаче се записахме и на плуване /заедно с 5-6 деца от класа/, на което много държим, а то е по време на занималнята.
Сега  ще преговаряме с учителката и директора.
Надявам се преговорите да бъдат успешни и в крайна сметка децата да посещават този хубав спорт!
 Praynig

# 288
Ох пък ние вече сме с хрема не го очаквах от него,той е доста здрав по принцип.А утре иска да ходи до северния парк,следобяд с класа,иначе го взимам на обяд не ходи на занималня.Дано бързо се оправи.Днес ми донесе още една шестица по домашен бит.Всичките му тренировки започват от Октомври и малко се претеснявам,дали няма да се натовари изведнъж,да му дойде много,та се чудя как да организирам нещата.

# 289
  • Sofia
А моята дъщеря днес ми сервира, че иска да ходи на "Народен хор".  ooooh! Нещо не им разбирам кога ще го сместят, според мен се припокрива с другите часове... Ще звъня явно на госпожата.

И пак получихме декларация за силанизиране на зъбите, всяка година наново ли се силанизират?  newsm78

# 290
  • Чикаго / София
Привет момичета!!Много е ми е интересно да чета какво учат второкласниците в БГ.
Аз също имам второкласник,но не живеем в БГ.Ходи на тукашно училище ,а в събота ходи на българско училище.
Миналата година в БГ училището учиха по някакви специални учебници за деца които учат бг извън страната и беше лесно.Но тази година училището беше одобрено от просвета(или там както се казва сега) и децата трябва да учат по учебниците на просвета.Читанка и учебник по български език и учебни тетрадки.Миналата събота четоха от читанката нещо от Л.Каравелов ,четат а не разбират какво четат.Колкото и да се мъчи учителката да им обяснява пак им е трудно.
Чудя се дали въобще има смисъл ходенето на това училище?
Хубавото на училището е че се вижда с приятелчета ,учат народни танци и песни,български обичаи.

Pety да ти отговоря аз, че надали някой друг тук ще успее да се включи по темата.

Откакто ходят на Бг училище моите си учат по учебниците на Просвета. Деница вече е 3клас, та 3 години се боря с текстовете от Читанката на Просвета. Всъщност не знам сега в 3клас как са текстовете, за сега добре ми изглеждат, може би защото има доста текстове от чужди автори. И ние с Лъчезара миналата седмица се борихме с текста на Любен Каравелов. Нищо не разбра детето от него - нищичко. Сега чете Стария щърк - малко по-добре е, но пак на моменти я усещам, че не знае точно какво чете. Аз не я измъчвам с тези текстове. Да ги прочете веднъж и да си напише домашното от тетрадките ми е достатъчно. Давам й да чете разни други книжки на български, които разбира и й харесват. Ако я натисна да научи да чете тези произведения от Читанката гладко, има опасността съвсем да се отдръпне от българския. С тези стари думи и изрази текстовете са ужасно трудни за нашите деца. Представям си ако на едно дете което тепърва се учи да чете на английски му дадат текст на старовремен английски. Ми то си е жива мъка.  Но въпреки всичко, има смисъл от ходенето на училището. Първи и Втори клас са по-трудни, гледам сега Деница - много по-лесно се справя в 3 клас и разбира почти всички текстове. Дори българските приказки които й чета ги разбира. Докато Лъчезара още не може да им схване съвсем смисъла, много думи й убягват.  Надявам се догодина и тя да зацепи вече.  За мен смисъла освен ученето на български е и възможността да се среща с други българчета, да слуша българска реч, да научава за българските празници и традиции. В началото им беше неприятно да ходят, но сега, след близо 3 години ходене всяка събота, свикнаха и даже им харесва.

Може за твоето момче да е малко по-трудно заради българския. Моите нали си ходят всяко лято до Бг и добре се справят с говоренето, тук трудно биха постигнали това ниво на български, макар че в къщи говорим само и единствено български.  Продължете си с училището, само не ги насилвай. Аз винаги им чета текста първа, за да му схванат смисъла и след това ги карам те да четат. Ако не се справят, едно прочитане с моя помощ е достатъчно. После за упражнение както написах - давам приятен за тях текст.

Знам че отнема доста време и е леко изнервящо. На мен заниманията по Бг ми отнемат половин ден, в който аз нищо не мога да направя, вися до тях непрекъснато. И това е 2 пъти седмично най-малко.  Като се има предвид, че за американското училище всичко си пишат сами без моя помощ и намеса, българското направо ме изтощава. Няма как обаче, аз съм твърда в убеждението си да ходят и да знаят да четат и пишат на български, макар да чакам края му и ваканцията повече от тях.  Още 8 месеца и са ваканция. Не останало. Simple Smile

# 291
ирка е била толкова изчерпателна, че няма какво повече да добавя.  Hug

И за мен има смисъл детето да ходи на българско училище, ако живее извън страната. Но това зависи до голяма степен от желанието на родителите.

Последното домашно не съм сядала да го правя заедно със Стефан. Учебниците са на Просвета - имаха 2 страници от учебна тетрадка 1, от Читанката да четат "Най-скъпоценният плод" и принтирани пак 2 стр. от друго помагало. Сам си сяда вече....но учителката е наистина много добра!

# 292
  • София
  Голяма драма ми е и на мен занималнята. Sad
 Аз работя на график и често се случва да  почивам през седмицата. Хич не ми се иска аз да си стоя вкъщи,  а детето  през това време да ходи на занималня.  Close
 Очаквам съвсем скоро, да ми искат обяснения, защо толкова често не ходи на занималня. Naughty  Другата седмица пак ще сме така.  
Доколкото съм запозната, държавата отпуска пари на училището за децата в занималнята и без уважителна причина не може да се отсъства.
 Това, че са събрани от 3 класа деца, и че обикновено са с полунаписани  домашни, а пък за текстовете , които трябва да четат и преразказват изобщо не искам да отварям дума, явно няма да мине като основателна причина. newsm78
  През цялата учебна година ще бъдем втора смяна на училище. Детето ходи два пъти седмично на англиийски и два пъти седмично на народни танци след училище. Предпочитам в част от тези дни да си вземам почивните дни, за да ходи само на училище и на извънкласните занимания, защото иначе вечер е скапана от умора. Запалена е и по двете и не иска да се отказва.
  Цялото ми колебание нямаше да го има , ако в занималнята получаваше качествена подготовка и имаше възможност да се храни нормално на обяд. В училището има стол, но на нея не й харесва храната там и си купува боклуци.
 За съжаление, няма как да я отпиша, защото в дните когато съм на работа няма кой да я гледа. ooooh!

Последна редакция: чт, 27 сеп 2012, 20:21 от Биоли

# 293
  • София
Хай банда ! И аз бях на РС в сряда. Надписахме бележниците, раздаде ни първите самостоятелни работи (и двете ми гърли имат 5-ци  Confused). Осчетоводиха ме с още 120 лв за спонсорство, учебник и тетрадка по английски (Оксфорд) и още помагала. Тотала дотук е 200 лв за 2 деца - да са живи и здрави да учат и ние с баща им да можем да ги отгледаме. Praynig Praynig Praynig Майсторите, които правили ремонта на у-щето откраднали СД плеъра и не разбрах още какво Close, та и това ще се купува, ама имало остатък пари от миналата година. Класната беше супер притеснена да иска още пари, ама нямаше голям отпор, че обикновено в нашия клас има 2-3 мрънкоча, дето все едно за чужди деца ги дават тия пари.
Ще имат 2 европейски проекта - Хороводец всяка събота от 10 до 13 часа до Коледа и продължение на Виртуалната разходка из европийските столици прези м. юни. Мисията по съчетаването им с другите извънкласни дейности става почти мисия невъзможна. Засега имат 2 дни в седмицата частни уроци по английски от 18.00 до 19.30 часа и се колебая между тенис и плуване, но определено няма да са и двете. Може би ще ги редуваме, иначе ще каталясаме всички. Вече от 3-4 места ми казват, че Плами има талант за рисуване и ми се ще да го развия, защото моят си остана недоразвит или развит до степен аматьорство за домашна употреба и може би съжалявам за което.  Mr. Green Това пък означава сместване на още един ангажимент. Въпрос - бихте ли пуснали дете на 8-9 г. за 5-7 дни у приемно семейство в чужбина с класната ? Утре ще ви разкажа защо питам, че малкати ми виси на крака.

# 294
  • София
Аз не бих пуснала моето си дете в чужбина с чужд човек въобще. Признавам си, че за мен и моето лично отроче това би било безотговорно. Simple Smile
Мина нашата среща родителска, много съм доволна, обясни класната какво ще учат, показа ни жената всичко ...доволна съм ...и уморена.

# 295
Ирка благодаря ти много за изчерпателния отговор.Той с желание ходи на бг училище,а и аз искам да продължава да ходи.За съжаление големия тази година не иска да ходи и не мога да сила да го карам.Той може да чете ,пише и говори по- добре български от малкия.

# 296
  • София
Осчетоводиха ме с още 120 лв за спонсорство, учебник и тетрадка по английски (Оксфорд) и още помагала..

Спонсорство за какво? На мен това ми се струва доста голяма сума, та макар и за две деца.
При нас искат по 20 лв на дете за училището+ отделно за допълнителните помагала.

# 297
  • София
Осчетоводиха ме с още 120 лв за спонсорство, учебник и тетрадка по английски (Оксфорд) и още помагала..

Спонсорство за какво? На мен това ми се струва доста голяма сума, та макар и за две деца.
При нас искат по 20 лв на дете за училището+ отделно за допълнителните помагала.
спонсорството е 2х20 лв (за 2 деца има и някаква остстъпка, но не съм я ползвала), учебник+тетрадка по английски 2 Х 27лв, остатъкът от 2Х13 лв за още 2 помагала и станаха 120. Отделно на 17.09 още 2 Х 40 лв за помагала и учебник по информационни технологии. В момента имат по 4 бр помагала по БЕЛ и още 4 по математика и ги ползват всичките.Ще се купуват и още. Класната каза, че в другите класове им били по-малко помагалата и, ако искаме и ние можем да процеридаме така, но гласувахме за "разширения пакет". Ни бих искала да бъда разбрана погрешно - не мрънкам, а си сверявам часовника  Grinning.

# 298
  • София
Тази година само по 23лв за помагала събираме. Аз не успях да отида на РС и не знам дали не е гласувано другия месец да се събират други пари, но така или иначе ако е така ще разбера.  Laughing

# 299
Нашите помагала излязоха по 20,60 лв, но събрахме по 25 лв . Разликата госпожата ще ползва за тестове и други необходими за учебния процес материали.
bibi, предполагам ще пътуват децата по някакъв проект? Ако имам доверие на класната и детето ми ще е с нея в приемното семейство и, ако детето ми иска да пътува - да, бих го пуснала.

Общи условия

Активация на акаунт