Имат ли българите хранителна култура?

• 73 802
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 480
Крайност е да натрапваш на другите своята си философия за каквото и да било, особено ако не те питат. Или да гледаш в чуждата чиния- във всеки един смисъл на думата.

Това към мен директно ли е адресирано или към хората, които натрапват личната си философия на моята маса и в моя дом, и в чиито чинии гледам по необходимост, докато ги пълня собственоръчно?  Simple Smile

# 481
  • Boston, MA
Перфектно показана култура на хранене.  Joy

Да обобщя: лошо е пържено, манджа, хляб, мляко, глутен, бъргър, пица, дюнер. Омарите и те са лоши, но понеже при нас са евтини, не знам от кой край на дебата да застана.

Хубаво е да гладуваш. Алтернативно китайска гъба, придружена от шепа хранителни добавки с неясен състав и полза.

Това ако не е огледален свят, здраве му кажи.

Между другото, в този ред на мисли, в чужбина има нещо абонамент към ферма или стопанство.
И оттам си правят доставки на почти всичко- млечни, зеленчуци, плодове, ядки, яйца, месо и прочие.
У нас сигурно има някаква форма подобна, но май не съм срещала.

Сега сериозно, това е добро, но е малко трудно, защото всяка седмица ти стоварват подбрани от тях плодове/зеленчуци и ти нагласяш менюто си за седмицата. Моите приятелки зимата се чудят какво да ги правят един тон зелении, на които не им знам и имената добре.

Последна редакция: ср, 19 сеп 2012, 18:49 от Бубка

# 482
Много ме зарадва една възрастна жена днес. Обясняваше доста компетентно на други две защо не трябва да ядат маргарин и продукти с растителни мазнини. Simple Smile

И аз смятам, че храненето е личен избор, а и различните хора се нуждаят от различни храни в зависимост от организма, начина на живот, работата, здравето и т.н. Много е грозно да натрапваш агресивно своите виждания, в същото време смятам, че е добре да даваш на хората информацията, с която разполагаш. Проблемът е, че границата между обсъждане и натрапване е много тънка и бледа Simple Smile).

# 483
Хайде сега, то ще каже човек, че останалите са олигофрени едва ли не. И ви канят с пиле, когато разберат, че сте вегетарианци...
Струва ми се малко пресилено това.

Ще се постарая да направя процентна извадка за това колко хора ме питат "Ама пилешко ядеш, нали?"- със сигурност са над 60%.

А аз какво да кажа, като предупредих, че не ям риба и нищо морско, след което ми а донесоха октопод и скариди?

Бих казала, че по-добре да си питат хората, отколкото да те нахранят с нещо дето не го ядеш Simple Smile. Плюс това някои "вегетарианци" ядат риба, други не ядат само червено месо, четвърти консумират яйца...

# 484
Аз освен на тези, които натрапват разбиранията си и начина си на живот се дразня и на хората, които категорично заявяват, че дадена храна е вредна, но ако ги попиташ защо не могат да отговорят.
Прочели са или са чули нещо някъде и са го приели като факт, а дори не са се поинтересували защо и с какво е вреден този продукт

# 485
Това към мен директно ли е адресирано или към хората, които натрапват личната си философия на моята маса и в моя дом, и в чиито чинии гледам по необходимост, докато ги пълня собственоръчно?  Simple Smile
Отнасяше се за приятелката ти, която говорела за месото. Домързя ме да търся ключови думи за цитат  Simple Smile

Бих казала, че по-добре да си питат хората, отколкото да те нахранят с нещо дето не го ядеш Simple Smile. Плюс това някои "вегетарианци" ядат риба, други не ядат само червено месо, четвърти консумират яйца...
Така е, разбира се- ако ще им ходя на гости  Wink

# 486
Най-най-най-досадни са точно някои вегани, които не пропускат да ми напомнят, че ям цикъла на кокошката и крада кърмата на теленцата.
Сетих се за сестра ми, която като малка обясняваше, че не искала да яде яйцеклетката на кокошката, секретите на кравата и повръщаното на пчелата  Laughing

Пчелите не го ли серат, че се сещам 1 виц.

# 487
Бе не знам какво точно го правят, ама го преработват вътрешно  Laughing

# 488
Това към мен директно ли е адресирано или към хората, които натрапват личната си философия на моята маса и в моя дом, и в чиито чинии гледам по необходимост, докато ги пълня собственоръчно?  Simple Smile
Отнасяше се за приятелката ти, която говорела за месото. Домързя ме да търся ключови думи за цитат  Simple Smile

А, добре тогава, няма да се разстройвам  Laughing

На мен от една страна ми е много тъпо да коментирам хора, които са били мои гости, но от друга страна ми е още по-тъпо да се блъскам цял ден върху нещо и накрая някой току да свие устни, все едно съм му сервирала... ъ... порция гуано (как гурме звучи!). Хем имам самочувствие на горе-долу хранително културна...  Mr. Green Ето, имам си добри другарчета, които не ядат това или онова, те обаче си мълчат, носят си продуктите и не ти говорят за канибализъм, гнил тракт и близък мъчителен край.

И все пак смятам, че проблемът с прекаленото здравословие съществува и набира инерция. Не само срещам статии тук-там, но и реално наблюдавам как уж умни, разсъдливи хора се подлагат на почти окултни процедури, когато стане дума за храна. Всички знаем кое е в крайна сметка неполезно и полезно. Вкъщи също се избягват доказано вредните продукти и кулинарни процедури, но не на всяка цена. Децата ми не ядат вафли, но ако някой ги почерпи навън, не получавам апоплектичен припадък. Това ме притеснява в съвременен план: стремежът към здравословен хранителен режим често излиза извън контрол и подчинява далеч по-важни и здравословни житейски елементи, включително трезвото мислене.

# 489
  • out of space
Боб, грах, леща и други варива са с високи стойности на глутен.
Нали били полезни?
Е, вече се обърках....да ги ям или не?

# 490
  • Пловдив
Това ме притеснява в съвременен план: стремежът към здравословен хранителен режим често излиза извън контрол и подчинява далеч по-важни и здравословни житейски елементи, включително трезвото мислене.
Повтарям - орторексия му се вика на тва заболяване. Даже вече си има и име #Crazy

Последна редакция: ср, 19 сеп 2012, 21:32 от Янтра

# 491
Нали били полезни?

Яж си ги, бре, жена, какво ти пречи?
Нали на едно ядене нема да изядеш казан боб, три канчета грах и за гарнитура шест чинии леща?

Ей сега изядох една паничка шарен боб с филийка даже. Жива съм.

# 492
Повтарям - орторексия му се вика на тва заболяване. Даже вече си има и име

Първоначално ме домързя, ама сега като повтори и понатърти, не ми остана друго, освен да се зачета Mr. Green
Верно е орторексия, от 1997 съществува като диагноза. Ми значи познавам дузина орторексици класически, но засега ще им спестя тази информация.

# 493
  • out of space
Нали били полезни?

Яж си ги, бре, жена, какво ти пречи?
Нали на едно ядене нема да изядеш казан боб, три канчета грах и за гарнитура шест чинии леща?

Ей сега изядох една паничка шарен боб с филийка даже. Жива съм.

Нино, знам, че в малки количества почти всичко е полезно. Но нали като сготвя една тенджера боб и трябва да я ядем 2-3 дни. Не става ли натрупване?
Няма как да готвя всеки ден по паничка на човек....

# 494
Защо да няма? Аз винаги успявам да сготвя така, че да не достигне, а не да остане. Като купиш едно кило боб, не е задължително да го сготвиш на един път.

Общи условия

Активация на акаунт