Имат ли българите хранителна култура?

• 73 665
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 645
...........обаче убедена съм, че всяка от нас би убивала и драла животни с голи ръце, ако това е единственият начин да нахрани децата си...........
Ако е единственият начин да оцелее детето ти, да, така е.
Но сега, месото е за удоволствие, а не за оцеляване.
Човек спокойно може да преживее и без него.
Както и да е, темата не е за / против месото.Всеки да яде, каквото му е вкусно.

Относно "френския парадокс".Ето малко цитати на една французойка:

"1.За французойките е характерно да мислят за хубавите неща за ядене.Другите жени се притесняват заради неподходящите неща за ядене.
2.Французойките ядат повече и разнообразни неща в ПО-МАЛКИ порции.Другите жени ядат едно-две неща в ГОЛЕМИ порции.
3.Французите ядат повече зеленчуци.
4.Французите ядат повече плодове.
5.Французите не ядат неща "без мазнини".Те ядат истинското нещо, но с УМЕРЕНОСТ.
6.Французите обожават черен шоколад.
7.Французите ядат с всичките си 5 сетива и така за тях малкото е повече.
8.Французите планират храненето, пиенето и движението в седмичен план.
9.Французите ядат 3 пъти дневно.

10.Французите не дъвчат нещо през цялото време.
11.Французите не се оставят да огладнеят.
12.Французите не допускат да се натъпчат до пръсване.
13.Французите уважават ритуалите на хранене и никога не ядат прави, в движение или пред тв.
14.Французите ядат и поднасят храна, която е в сезон, за да бъде най-ароматна и ценна.
15.Французите пият червено вино.Умерено.С храна.
16.Французите пият вода през целия ден."

Има още, но отделих най-масовото....

# 646
Цитираното от "херба-не-знам си какво" е абсолютна лъжа.
Много зад САЩ сме и много зад не една и две други развити страни. Аз не бих използвала подобни сайтове за свой източник на информация Simple Smile

Иначе по сърдечно-съдови заболявания сме напред, това е вярно.

На вегано-вегетарианците мога да кажа само едно - учебник по анатомия ще помогне, когато ни сравняват с преживните животни и разсъждават кой за какво бил създаден. По антропология също може да свърши работа, но да започнем с анатомията в най-прости щрихи Simple Smile
Всъщност, мъжът ми е вегетарианец (лакто-ово-рибояден), но не би се поколебал да заколи животно за мен или детето си. Мисля.

# 647
А и в древните времена не са имали учени да им обяснят за червата, та са се водели по това, което им е вродено като инстинкт, а именно хищничеството.
Не е точно така.
В древните времена първо са яли треви, ядки, плодове, каквото са можели да намерят и наберат.
Има теория, че яденето на животни е станало след ледниковата епоха, когато все още не е можело да вирее нищо тревно .
Също, хората, живеещи високо в планините, където нищо растително почти не вирее, какво да ядат?
Ядяли са това, което им предлага природата.
Много по-късно се стига до идеята, че човек може да яде всичко.

# 648
  • гр. София
Айде към френската кухня, че е по-интересно.

Учителката ми по френски неотдавна разправяше, че французите готвят с много масло и почти не използват други мазнини за готвене. И че повечето им храни съдържат масло, макар и в минимални количества. Но от друга страна били малко стиснати (от финансова гледна точка) та затова не купували по много храна и нямали големи порции. Това била причината да не са дебели.
От мои лични наблюдени наистина не са им големи порциите като грамаж.

# 649
Така че когато правите избора си бъдете готови да го компенсирате.
Винаги и за всичко трябва да сме готови с компенсациите.
А червата са нагънати на тревопасните и плодоядните животни (и човека). Хищниците имат къси черва, защото месото се разлага бързо и трябва бързо да бъде изхвърлено. Това само като факт го казвам  Grinning
Приеми нагънатите черва като метафора за устройството на храносмилатлната система. У човека тя е както и у другите хищници. Дори не е нужен учебник по анатомия, този по биология за осми клас е достатъчен.
Аналогично е и за физическата активност.

По кои върхове, Краси, са живели хора? И тези животни, дето са ги убивали там според теб с какво са се хранели щом е нямало растителна храна:)))
Дори и хранителната верига има нужда от най ниско стъпало.

# 650
  • Варна

Ти лично можеш ли да заколиш телето, което ще ядеш, сама?
Аз лично теле  не мога да заколя, защото не съм майстор касапин. Но коля кокошка и окото ми не мига.

# 651

Айде към френската кухня, че е по-интересно.

Учителката ми по френски неотдавна разправяше, че французите готвят с много масло и почти не използват други мазнини за готвене. И че повечето им храни съдържат масло, макар и в минимални количества. Но от друга страна били малко стиснати (от финансова гледна точка) та затова не купували по много храна и нямали големи порции. Това била причината да не са дебели.
От мои лични наблюдени наистина не са им големи порциите като грамаж.

Не е до стиснатост а до навици.  Peace
За храна не са стиснати определено Simple Smile

# 652
В противовес на френския парадокс - ей ви гръцкия парадокс. Уж здравословна храна, средиземноморска диета, незнамсикво, а са дебели и трътлести. Затова обичам да ходя в Гърция на море  Mr. Green

# 653
По моите наблюдения прасетата и телетата се стрелят от години, не само в моя край, колко е хуманно не знам, но може би е поне по-бърза смърт.

# 654
Освен сложно устроена храносмилателна система, имаме и сложно устроен сет от зъби, който е доказателство, че човекът е всеядно животно.
Ако анатомични д-ва не са ви достатъчни, археологични има също - още първите хоминиди са ловували , първият инструмент който е сътворен е подострен камък, с който да се дере кожата на убитите животни, скални рисунки показват хора, които ловуват, или ръфат риби, а не пасат трева.
Антропологията щом намесихме нали знаем откъде произлизат първите хоминиди - от там, където почти  не е имало какво да се пасе... и т.н

За убиването за храна - предполагам, че ако бях отрастнала в общество, в което всяко семейство само си доставя храна вкл. животинска нямаше да имам проблем със заколването на прасе, кокошка или друго домашно животно. Но понеже съм градско чедо на 20ти век и никога не ми се е налагало, нито имам село където да съм виждала подобни практики бих имала голям проблем с умъртвяването на животно. Ако се налага, сигурно ще търся начин да го упоя, или нещо такова, не се виждам да тичам по двора да го хвана и да му прережа гърлото...

Всъщност същото важи и за убийството на човек - преди 300 години убийството на човек не е било голяма работа, преди 1000 да не говорим. Човешкият живот не е струвал нищо.
Но това, че аз не мога да убия човек, не значи, че човекът не може да убива хора.

# 655
  • n/a
В противовес на френския парадокс - ей ви гръцкия парадокс. Уж здравословна храна, средиземноморска диета, незнамсикво, а са дебели и трътлести. Затова обичам да ходя в Гърция на море  Mr. Green

Френският парадокс повече се гледа откъм сърдечно-съдови, а не килограмови критерии.
Не съм се интересувала при гърците как е с този вид заболявания.

Няма смисъл от еволюционни доказателства. Наистина. Няма смисъл и от надхващане в тази
посока. Ако някой наистина е убеден и вярва в еволюционната теория, то би трябвало да
знае, че в нея всичко е въпрос на случайности, които понякога са водили до добър резултат.
Иначе, като ви чета, кой орган за какво бил създаден, кое животно за какво било сътворено...
Тези доводи стоят далечко от откровената еволюционна теория, по-скоро приличат на разните
му там ... дизайни.

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 13:01 от Лоана

# 656
В противовес на френския парадокс - ей ви гръцкия парадокс. Уж здравословна храна, средиземноморска диета, незнамсикво, а са дебели и трътлести

Точно тях наблюдавах отблизо това лято. Каква ти здравословна диета - сувлакита и бел леб по цял ден Mr. Green Да не подхващаме и темата за храненето в Австро-германските региони, че там вече става страховито. Според мен българите с култура в храненето са далеч по-културни от същите в разни други страни по света. Некултурните са си като навсякъде - с паласките пред телевизора, то това не зависи от нация.

ПС. Моля ви се, нека не спорим дали човекът е пригоден да яде месо или не, и нека не намесваме гените. Месоядството ни е факт (доказан по всякакви възможни начини), дебатите върху който са смешни, излишни и навяват полъх на невежие. Уважавам вегетарианците, както и всякакви други -анци, стига да не се опитват да оборват фундаментално необорими неща и да пренаписват историята, анатомията и коя да е друга наука така, че да им пасне на личните етико-морални схващания.

# 657
Не знам. Моят зет французин яде огромни порции, много тестено и много сладко. Слаб е като клечка.
От Франция научих и за салати с тестени - домати с макарони, например.
Макдоналдсите и там са претъпкани.
Едно време може и да е било друго, но пресните ми впечатления не са като изброеното от вас по-горе.

И май не е само мое мнение:
"Във Франция например наднорменото тегло при децата между 5 и 15 години е скочило от 3% през 1965-а до 20% през 2005 година. Около една трета от тях са тежко затлъстели. Това е и средната стойност за Европа като цяло..."

http://www.jiveiaktivno.bg/p=24&article_id=116.html

# 658
В противовес на френския парадокс - ей ви гръцкия парадокс. Уж здравословна храна, средиземноморска диета, незнамсикво, а са дебели и трътлести. Затова обичам да ходя в Гърция на море  Mr. Green
За това, ако още някой грък ме попита, защо едва 1 на 10 българи е слаб, а уж сме бедни ще #2gunfire

# 659
Гръцкият парадокс се дължи на преимуществото на арабските гени..
Затова почти всички по средиземноморието (испания, Гърция, южна Италия и всички острови) са един тип - жените са с големи задници, мургави или матови и с гъсти тъмни коси..

Апропо, не подценявайте тези гени - те са в основата на вида на всяка една нация (изключая Америка - ама там е от хормоните и химията в последните 50 г)

Човечеството го има от десетки хиляди години...а земеделието и животновъдството - от 3-4 х..
С появата на земеделието и свръхпотреблението на хлебните култури - започват и да дебелеят народите, както и се появяват съвременните болести..

Общи условия

Активация на акаунт