Имат ли българите хранителна култура?

• 76 366
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 710
Има такъв на нашия пазар, немски е, доколкото помня.

# 1 711
Да, то навсякъде има всичко, аз по скоро исках да кажа, че количеството мая зависи от вида на хляба. С по малко по сбит, с повече по пухкав и въздушен. 1 кубче на 1 кг брашно е за средно бухнал да го наречем, не много сбит, но не и много въздушен.

# 1 712
  • София
Много благодаря.
Да не е с тефлон и малка. Запомних, утре съм на пазар Simple Smile

# 1 713
  • София
Да, то навсякъде има всичко, аз по скоро исках да кажа, че количеството мая зависи от вида на хляба. С по малко по сбит, с повече по пухкав и въздушен. 1 кубче на 1 кг брашно е за средно бухнал да го наречем, не много сбит, но не и много въздушен.

Не само от количеството на маята зависи, а и от качеството на брашното и това дали е бяло. Пълнозърнестото няма как да бухне. За кекс, например, има специални брашна, които са смлени по- фино и бухват повече без грам мая.

Аззи, и с тефлон става, без тефлон мисля, че България не продават.

# 1 714
  • Stuck in a moment
За карагенана: http://health.actualno.com/news_396532.html

WASP, а какво знаеш за него, карагенана? Моля те да споделиш ...

Бояна, и аз се присъединявам към молбата за сметаната  Praynig

Много полезна статия, мерси!
Завършва така :

"Опитахме се да кажем достъпната истина от двете страни на барикадата. Всеки сам за себе си решава какво да бъде поведението му като потребител и консуматор."

Съгласни ли сте с последното изречение?
Моето мнение е, че все по-малки стават нашите възможности да избираме какво да ядем. Което пък е пряко свързано и с хранителната ни култура.

# 1 715
освен подозрителните качества на такива сгъстители и подобрители аз лично не искам да купувам вода, това написах и в предишния си пост
искам да купя истинска сметана, неразредена, и да си я разредя аз, ако ми се налага

иначе тук съм чела, че сметаната, обработена с висока темп, не можела да се разбива, ако в нея няма карагенан
но пък и коментарът беше за масленост 30-32%
аз съм взимала чиста сметана с 40%М, пак обработена с висока темп и без добавки, и нямаше проблем с разбиването и

карагенан има и в кокосовото мляко
затова вече взимам чиста кокосова маса и от нея с добавяне на вода си правя сметана и/или  мляко
http://www.renukagroup.com/agri_business_cocnut_products/renuka_ … n.php?p_id=RCC001

апропо млякото, тук някой да знае защо е вредно хомгенизираното мляко?
защото аз напр съм чела, че при хомогенизацията мастните капки в него стават толкова малки, че директно премнавали в кръвта и се отлагали там по артериите, даже и при децата

# 1 716
  • София
Това, което намерих  за хомогенизираното мляко е, че :

"В хомогенизатора, мазнините в суровото мляко се свързват с кислорода от въздуха и така се превръщат в окислена, вредна мазнина. За това, има теории, според които е възможно бумът в сърдечно-съдовите заболявания напоследък да е свързван и с увеличеното потребление на хомогенизирано мляко."
И аз знам, че е вредно, както и всяка храна, която може да се консумира и в естествена форма, но е е твърде обработена.

# 1 717
затова вече взимам чиста кокосова маса и от нея с добавяне на вода си правя сметана и/или  мляко
http://www.renukagroup.com/agri_business_cocnut_products/renuka_ … n.php?p_id=RCC001

Тази кокосова маса сигурно пак се обработва някак, не ми се вярва от дървото направо в кутийката да влиза, готова за разреждане с вода.
Аз съм се примирила, че като пазарувам от магазина, продуктите ще са минали през обработка. Дали ще е кокосова маса или сметана с добавка, ми е все едно.
За хомогенизираното мляко съм чела тук-там разни неща, но не са ме впечатлили толкова, че да се задълбоча. За себе си съм решила, че е правилно да имам редовно разтоварващи дни (1-2 в седмицата), а в останалото време разнообразно меню - и постно, и с месо, вместо да се задълбочавам в разни теории за вредата от това и онова, че ще трябва да спра съвсем да ям, ако преди това не се побъркам.

# 1 718
Темата определено мина в орторексията.

# 1 719
Темата определено мина в орторексията.
Ми да, то няма напълно безвредна хранЪ  Joy Laughing

# 1 720
  • София
освен подозрителните качества на такива сгъстители и подобрители аз лично не искам да купувам вода, това написах и в предишния си пост
искам да купя истинска сметана, неразредена, и да си я разредя аз, ако ми се налага

Това, че сметаната не е 40% масленост, а по- малко не означава, че е разредена. както ивисоката масленост не означава, че е "истинска сметана". Същото важи и за млякото. И бабите навремето като са биели млякото на ръка, за да отделят маслото и тн са оставяли веднъж по- маслено, веднъж по- малко маслено мляко.

Трещи, има такова нещо.

# 1 721
Боянке, смесваш нещата
Маслеността на млякото няма нищо общо с тази на сметаната
Но явно чиста сметана не си виждала и не знаеш какво е, та и оттам дезинформацията ти

Да не говорим, как бабите биели млякото
Ти масло правила ли си някога, та пишеш такива небивалици

От млякото се отделя сметаната, т е каймака и се оставлеко да се подкваси на стайна темп и тогава се бие
Мляко никой не бие  Joy

Както и да е
Няма смисъл от такъв спор, разбрах колко се знае по темата
Причината е предполагам липсата на такъв бълг. продукт в магазинната мрежа и се налага да се преживява с някакъв си внос със съмнителен състав

# 1 722
Аз поне не съм виждала сметана с 40 % масленост - нито сладкарска, нито заквасена, а се интересувам, защото у дома много се ползва сметана - повече от мляко за всеки случай. Най-мазната, която ми е попадала е 35% на Президент с добавено Е407. Все пак е млечен продукт и е много по-добрър избор от растителните, които хем са гадни на вкус, хем са с 2 реда добавки. А от заквасените - тази в Берьозка с 25% масленост.

# 1 723
и аз съм се чудила как го бият това мляко  Mr. Green
пред растителна сметана предпочитам заквасена прясна ; пред напитки с аспартам предпочитам със захар; пред соеви продукти предпочитам млечни и местни.

# 1 724
  • n/a
Искам сметаната от зелените стъклени шишета. Искам, ама няма  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт