Имат ли българите хранителна култура?

• 76 366
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 755
  • на брега на морето

Звучи ми като индийския хляб чапати.http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=31&t=553

# 1 756
  • гр. София
Да, може нещо сходно да е  Grinning
Благодаря за рецептата, добре изглежда  Grinning

# 1 757
  • на брега на морето
Нямам настроение за нищо, но ако врътна чапати непременно ще ви кажа. Изкушава ме яко.

# 1 758
...
Виж сега, сметаната за готвене и сладкарство, която във Франция е крем фреш не се подквасва, а баба ти какво е правила въобще не искам и да си представя. В заводите се избива по- мазната част от млякото и от нея се отделят сметана и масло, без да се подквасват и могат да бъдат с различна масленост и двете. А ти като много емигранти смяташ, че ти пиша от Люлин 10 микрорайон и споря просто, защото не съм виждала това, за което говориш, а и защото най- вероятно само ти и твоите градски сте го виждали. Но щом тази гледна точка към света те кара да се чувстваш добре няма да ти разказвам ежедневието, биографията и географията си. Дано като се върнеш в България да намериш онази сметана, която търсиш, а ако не да си я пренесеш от от откъдето идваш.

ужасно злобен пост, Бояна, поздравления

иначе за целите на спора, ето какво е крем фреш
http://en.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%A8me_fra%C3%AEche
т.е. именно квасена сметана

# 1 759
Естествено, че с биене, даже една от популярните блогърки Йоана има публикация със снимки как си прави масло:
http://www.kulinarno-joana.com/2012/02/kak-da-si-napravia-maslo/

На мен друго ми е интересно, как някой с повече познания по биология, химия и анатомия би коментирал големината на мастните молекули на хомогенизираното мляко по назад. На мен ми звучи като чутовна глупост, но не съм готова с наУчни доказателства и моля за жокер

Аз редовно си правя масло в къщи, става за 5 мин в кухн робот
Но само от течна сметана, лично заквасена с малко крем фреш един ден преди събитието
То от нея пръска ужасно, какво остава да сложа мляко, ще го събирам из цялата кухня
Иначе от 500 мл сметана с 40% масленост озлоза към 250 гр масло

Относно другото, аз преказказах по памет написаното от една биохимичка
Имам линк към книгата, но е на шведски, а няма време да я прехвърлям  цялата сега, за да намеря точния цитат с научното обяснение на този факт
Ако линка ти стига, да го пускам?

# 1 760
И аз я харесвам много Йоана:)
"От един литър животинска сметана с 35% масленост се получава около 400 грама масло"
Един л. сметана колко ли струва?

Гледала съм инструкция за домашна моцарела, но там за 1 топка моцарела отиват сума ти литри мляко.

Тук 1 л излиза към 3.5 евро
Дава  към 500 гр масло, което купено струва 2.4 евро
Не се пести кой знае колко
Но вкусът си заслужава

Пробвала съм се да правя и моцарела
2 пъти голям провал
Не знам дали да рискувам и за трети

# 1 761
  • София
...
Виж сега, сметаната за готвене и сладкарство, която във Франция е крем фреш не се подквасва, а баба ти какво е правила въобще не искам и да си представя. В заводите се избива по- мазната част от млякото и от нея се отделят сметана и масло, без да се подквасват и могат да бъдат с различна масленост и двете. А ти като много емигранти смяташ, че ти пиша от Люлин 10 микрорайон и споря просто, защото не съм виждала това, за което говориш, а и защото най- вероятно само ти и твоите градски сте го виждали. Но щом тази гледна точка към света те кара да се чувстваш добре няма да ти разказвам ежедневието, биографията и географията си. Дано като се върнеш в България да намериш онази сметана, която търсиш, а ако не да си я пренесеш от от откъдето идваш.

ужасно злобен пост, Бояна, поздравления

иначе за целите на спора, ето какво е крем фреш
http://en.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%A8me_fra%C3%AEche
т.е. именно квасена сметана

Грешката е моя, благодаря за пояснението. Ако все пак си направиш труда да прочетеш какво постнах по- горе ще видиш, че не е задължително сметаната да бъде подквасена, дори по- често не е подквасена.

За злобата мога само да ти кажа- каквото повикало такова се обадило. Peace

# 1 762
Е, ако някой си бие масло от мляко сигурно ще ползва капак. Аз не бия точно масло, но като добра домакиня знам, че при бъркане на рядка млечна смес пръска и е нужно да се ползва или покрит миксер или капак с дупка:)
Честно казано, не виждам смисъл точно в това упражнение, аз имам вяра на етикетирането. И някакси ми се ще от уважение към дискусията, ако ще и да сме я поприключили, да не се обосноваваме с аргументи от сорта на 'няма нищо общо', 'опитай и ще видиш разликата' и т.н.
Ако сте запознати обясняте с две думи в какво се състои разликата, консистенцията ли е различна, състава ли, да не си губим времето с антинаучни факти от сорта на малки и големи молекули, или колко е различен вкуса на ядковото мляко от накиснатите във вода ядки..

# 1 763
Масло биеха в сряда в книжката ''Малка къща в прерията'' или друга нейна част, може би ''Малка къща в гората''. Това е в 19 век, сега защо се мъчите? newsm78 Много трудничко ми изглеждаше...

# 1 764
Е, ако някой си бие масло от мляко сигурно ще ползва капак. Аз не бия точно масло, но като добра домакиня знам, че при бъркане на рядка млечна смес пръска и е нужно да се ползва или покрит миксер или капак с дупка:)
Честно казано, не виждам смисъл точно в това упражнение, аз имам вяра на етикетирането. И някакси ми се ще от уважение към дискусията, ако ще и да сме я поприключили, да не се обосноваваме с аргументи от сорта на 'няма нищо общо', 'опитай и ще видиш разликата' и т.н.
Ако сте запознати обясняте с две думи в какво се състои разликата, консистенцията ли е различна, състава ли, да не си губим времето с антинаучни факти от сорта на малки и големи молекули, или колко е различен вкуса на ядковото мляко от накиснатите във вода ядки..

напр защото мога да ползвам еко сметана за направа на маслото
и тогава измерено в пари цената е наполовина

щом вкусът не те интересува, няма да споменавам вкусовата разлика

по същата причина си правим и пастърма
колкото и странно да звучи на някои префинени дами

пинки, отнема точно 5мин с кухн. робот
не го виждам като мъчение
но всеки с идеите си

...
За злобата мога само да ти кажа- каквото повикало такова се обадило. Peace
именно
затова си запазвам правото да обидя и аз бабите ти и местожителството им

сори за офф-а  Embarassed

# 1 765
  • София

напр защото мога д аползвам еко сметана за направа на маслото

А био маслото колко по- скъпо излиза от домашно приготвеното, само от любопитство питам. И какъв срок на годност има домашното?

# 1 766

напр защото мога да ползвам еко сметана за направа на маслото

Под еко предполагам имаш предвид био? Защото при нас сметката в никакъв случай не е пропорционална, говорейки за био мляко, био сметана и био масло. Литър мляко е евро и нещо, 150 грама незаквасена сметана - около евро, 250 гр масло- около 2. За една и съща марка био храни, в един  същи магазин. Единствено някаква икономия бих могла да реализирам ако си квася кисело мляко, защото 500 гр кисело струват колкото литър прясно, а та продукцията е горе долу едно към едно.
Аз лично си го обяснявам с технологии, вкл. времетраене на процеса, и субсидии.

Не разбирам защо сте се поизнервили, какви префинени дами, какви пет лева:) Освен това не съм казвала, че вкусът не ме интересува, но някакси подразбирам, че при едни и същи съставки и една и съща обработка не би трябвалод а има разлика във вкуса, нали?

# 1 767
Ей тук иди за арабски питки и не се занимавай с полуфабрикати...

# 1 768
Да... за нещо толкова просто като арабски питки не бих излизала въобще. 
Днес имах възможността да си припомня как човек може да преяде с една чинийка постен ориз с домати. Нямаш шанс да ядеш без хляб, защото един пръст препържено олио в чинията не е шега. Така ми е тежко, че обмислям занапред да правя баницата само като Judy - без мазнина. И да готвя само на пара.

# 1 769

Аз редовно си правя масло в къщи, става за 5 мин в кухн робот
Но само от течна сметана, лично заквасена с малко крем фреш един ден преди събитието
То от нея пръска ужасно, какво остава да сложа мляко, ще го събирам из цялата кухня
Иначе от 500 мл сметана с 40% масленост озлоза към 250 гр масло

Щом не е лично издоено от личната крава, хранена с био трева, не ми го хвали.

Общи условия

Активация на акаунт