Имат ли българите хранителна култура?

• 76 366
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 725
  • София
Не съм свикнала да ползвам сметана в готвенето, мъжът ми я въведе като за мазане на филия вместо масло за децата. На мен сметаната ми е чужда, не се сещам да купя.

# 1 726
Не съм свикнала да ползвам сметана в готвенето, мъжът ми я въведе като за мазане на филия вместо масло за децата.

Защо маже филиите със сметана?

Сметана аз използвам 1х седмично за паста, за 2 порции ми 'отиват' 2 лъжици, така че предпочитам да е истинска, а не соева, или растителна, въпреки, че понякога купувам растителна ( ако е на оферта) т.е не ми е съвсем непозната растителната сметана

# 1 727
Не съм свикнала да ползвам сметана в готвенето, мъжът ми я въведе като за мазане на филия вместо масло за децата.

Защо маже филиите със сметана?

Вкусно е, със заквасена  Peace

# 1 728
На мен такава филия би ми стояла "тлъста".

# 1 729
На мен такава филия би ми стояла "тлъста".
Аз обичам мазно  Confused. Пък и няма разлика с парфюмираните "сирена за мазане".

# 1 730
Много хора са ме питали за какво ми е сметана, явно имат друг стил на готвене. Аз я ползвам за топли сосове към месото и студени - към зеленчуците, като добавка в кремсупи, пюрета и палачинки, като основа за някакъв пастет, в най-различни кремове. А децата си я ядат с лъжица от кофичката. На филия не съм се сещала да намажа, но идеята е добра, мерси, Андариел Simple Smile

# 1 731
  • София
Боянке, смесваш нещата
Маслеността на млякото няма нищо общо с тази на сметаната
Но явно чиста сметана не си виждала и не знаеш какво е, та и оттам дезинформацията ти

Да не говорим, как бабите биели млякото
Ти масло правила ли си някога, та пишеш такива небивалици

От млякото се отделя сметаната, т е каймака и се оставлеко да се подкваси на стайна темп и тогава се бие
Мляко никой не бие  Joy

Както и да е
Няма смисъл от такъв спор, разбрах колко се знае по темата
Причината е предполагам липсата на такъв бълг. продукт в магазинната мрежа и се налага да се преживява с някакъв си внос със съмнителен състав

Виж сега, сметаната за готвене и сладкарство, която във Франция е крем фреш не се подквасва, а баба ти какво е правила въобще не искам и да си представя. В заводите се избива по- мазната част от млякото и от нея се отделят сметана и масло, без да се подквасват и могат да бъдат с различна масленост и двете. А ти като много емигранти смяташ, че ти пиша от Люлин 10 микрорайон и споря просто, защото не съм виждала това, за което говориш, а и защото най- вероятно само ти и твоите градски сте го виждали. Но щом тази гледна точка към света те кара да се чувстваш добре няма да ти разказвам ежедневието, биографията и географията си. Дано като се върнеш в България да намериш онази сметана, която търсиш, а ако не да си я пренесеш от от откъдето идваш.

# 1 732
а как се отделят, с варене ли? /извинете за офф-а, стана ми интересно/

# 1 733
# 1 734
  • София
а как се отделят, с варене ли? /извинете за офф-а, стана ми интересно/
Най- простото обяснение за маслото
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5_%D0% … D1%81%D0%BB%D0%BE

И за сметаната. http://en.wikipedia.org/wiki/Cream

Специално за целите на спора по- горе цитирам

In the United States, cream is usually sold as:
Half and half (10.5–18% fat)
Light cream (18–30% fat)
Light Whipping cream (30–36% fat)
Heavy cream (36% or more)
Not all grades are defined by all jurisdictions, and the exact fat content ranges vary. The above figures are based on the Code of Federal Regulations, Title 21, Part 131

# 1 735
ами значи е валидно правенето на мляко от заквасена сметана , просто има и начин и директно от мляко:)

"Маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала бита сметана или директно от мляко. "  

В Италия има панна да монтаре ( демек за биене в сладкарството, тя е течна) и заквасена сметана ( панна ачида).  Има и растителна, но се води 'крем' а не сметана, щото не е законно да я наричат сметана.

Мир вам! Grinning

# 1 736
Естествено, че с биене, даже една от популярните блогърки Йоана има публикация със снимки как си прави масло:
http://www.kulinarno-joana.com/2012/02/kak-da-si-napravia-maslo/

На мен друго ми е интересно, как някой с повече познания по биология, химия и анатомия би коментирал големината на мастните молекули на хомогенизираното мляко по назад. На мен ми звучи като чутовна глупост, но не съм готова с наУчни доказателства и моля за жокер

# 1 737
И аз я харесвам много Йоана:)
"От един литър животинска сметана с 35% масленост се получава около 400 грама масло"
Един л. сметана колко ли струва?

Гледала съм инструкция за домашна моцарела, но там за 1 топка моцарела отиват сума ти литри мляко.

# 1 738
  • на брега на морето
Естествено, че с биене,

От високомаслено краве мляко, издоено пред мен, с мискер избих масло. Беше много вкусно върху филийката.

# 1 739
При нас 300 мл био сметана струват колкото 250 гр био масло, обаче тези сметки не вървят много, понеже в цената прясно/кисело има също диспропорция.

Намерих в гугъл, че от 5 л мляко става 1 л сметана. Иначе и аз си мисля, че и от мляко, и от сметана може да се избие масло, като от млякото просто трябва повече биене и количество, все пак е с по ниска масленост. Но никога не съм била:))

Общи условия

Активация на акаунт