Домашна горчица?

  • 55 231
  • 229
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 169
Момичета, правих домашната горчица, по рецепта на radostta, но стана дооста рядка. Вече 5 дни зрее в хладилника, обаче тя е все така рядка- направо си е течна. Опитах я- на вкус е екстра, ама като на консистенция - сокче... мога ли сега да я сгъстя някак си или да я хвърлям и да се мъча пак?

# 211
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
И моята последната остана рядка, защото сложих цялото количество вода, вместо постепенно да добавям колкото е нужно. На мен не ми се занимаваше и си я оставих така - пак ме устройва, защото вкуса си е перфектен, а и аз повече я ползвам за дресинги разни. Предполагам, че ако добавиш още смлян синап, ще успееш да я сгъстиш Simple Smile

# 212
  • Мнения: 494
И аз следвах рецептата от първия пост, но моята стана гъста и доста люта  Confused ММ каза че ако слагаме по малко, по малко, тъкмо до 2023 ще ни стигне : ))

Идея с какво да я обезлютя?

Благодаря предварително : )

# 213
  • Бургас
  • Мнения: 2 008
В един пост бяха казали момичетата, че може да се сгъсти с ленено семе, смляно. Аз съм правила това. Може би не е било нужно, но докато разбивах, се притеснявах че е рядка и добавях лененото семе. Става много добре. Друг път  правих майонеза и пак се притеснявах, че е рядка , и пак добавих ленено семе. Работи.
 Лененото семе, понеже е много полезно и мъжът ми пие ленено масло  от време на време, вече си смилам в едно бурканче и добавям към салатите и към супите или ястията  като подправка. Няма аромат, няма специфичен вкус, полезно е-какво по-добро от това.

# 214
  • Бургас
  • Мнения: 372
Направих горчица по рецептата от първия пост с малки изменения.Получи се перфектна на гъстота,цвят(без да добавям куркума,нямах налична).Използвах балсамико и готово смляно синапено семе,което взех от един здравословен магазин.
Опитах една точица в момента на приготвянето и беше доста лютичко  Crazy .След като престоя в хладилника вечерта,днес вече опитах количеств, колкото грахово зърно и е супер на вкус  Peace
Повече никаква купешка горчица от магазина. Naughty
Така да я обичам,а тя и лесно,и бързо се прави -10-15 мин.   bouquet

# 215
  • София
  • Мнения: 8 160
Момичета, а откъде купувате синап?

# 216
  • Мнения: 9 495
черен - в аптеките, бял - при подправките в хранителните магазини

# 217
  • Мнения: 2 321
Да възродя и аз темата след моите опити - вече 4-5 пъти през последната година правя горчица по рецепта на radostta. Благодаря й за усилията! Нейната рецепта е най-изчерпателната, на която попаднах в интернет. Но ако спазвах оригиналната рецепта, всеки път щеше да става много рядка. Ползвам пакетчета от 15 гр бял синап от щанда за подправки, и имам 2 подозрения: 1. лъжат в грамажа на пакетчетата, 2. синапът на авторката е съвсем друг по качество и вид. Така че, моя съвет към тези, които за пръв път правят горчица, е да добавят постепенно мократа смес към сухата, докато консистенцията стане както я желаят. Другия извод, до който стигнах е, да не я насипвам веднага в бурканчета, а да я оставя няколко минути да престои и да си поеме. После коригирам още малко гъстотата. Като вкус и цвят, рецептата е чудесна, препоръчвам я!

Ето моите резултати от днес:




Мисля да я изтествам на следната рецепта, която ми се струва много апетитна!

# 218
  • Мнения: 87
Не знам защо навсякъде където чета се опитват да правят горчица като от магазина. На магазина горчицата е боклук. Някоя дори става само за боклука- пробваш и хвърляш в кофата. Защото мирише на п*к*я. Не, не на пи*ня- на накиснато дърво в пи*ня.
Купувал съм няколко вида и не можах да си харесам нещо което да става за ядене,освен една която в момента не се сещам как се казва.
Обаче и тя не е точно както си трябва.

Спомням си като малък, някъде 7,8 клас пробвах за пръв път горчица . Тогава не беше така масова, нямах познат който да ползва горчица.
Та тогава пробвах една горчица, жълта на цвят, не кафява като повечето сега.
Още помня вкуса и, аз помня вкуса на всичко.
Беше люта и миришеше странно. Има една пластмаса ,която като се реже с ножовка мирише така.
Сегашните горчици нямат този мирис и не лютят.
От начало не ми хареса-яко не ми хареса. Ама нали знаете- пипнеш миришещия бръмбар,после ръката ти мирише. И хем миризмата е лоша, хем пак си навираш пръстите в носа.
Защото хората сме такива- харесваме странните неща.

А пък защо никой не харесва люта горчица?
Не знам защо но хората не обичат люто. И лютите бирени фъстъци вече не се намират никъде.

Аз пък искам горчицата да е люта, да е гадна ,горчива и да мирише ей тъй - странно. А не да е блага , сладка и прочие гадости.
Ако ще ям сладък крем ,защо да го наричам горчица?

По едно време на гърба на Кауфланд като продават тия кебапчета им слагаха една адски люта горчица. Вече не е същата.

Тия дни ми остана един хрян и викам "ще си направя горчица" . Чета ,чета пък то никой не слага хрян в горчицата. Мислех си че се слага. Ама ще видим .
Абе ... и аз ще правя ама още си търся рецепта.

# 219
  • Мнения: 9 495
брееййййй, що си станал с д-то нагоре днес бе  Laughing
Аз правих  с хрян. И рецептата е в блога ми.  И от черния синап също става люта. Ама много люта, островно люта за мен.  ЗАтова слагам мед, за да я омекоти. И бял синап. И не, не е сладка като крем, а е пикантна  за мен - т.е. мога да си мацна на  кюфтето, но не мога да хапна лъжица горчица ей тъй без нищо. Пааааааааааааааари

# 220
  • Мнения: 87
А , не бе, не съм станал с д. нагоре. Просто си споделих мъките Simple Smile
Ще видя рецептата с хряна.
А пък що се отнася до отровно лютите горчици, съм склонен да се съглася и без да съм пробвал и без да знам точно твоя вкус, защото има разлика между лютивините.
Примерно лютите чушки, чесъна , хряна - всяка лютивина е различна.
Аз люти чушки мога да ям безспир, но чесъна ме убива. Вчера опитах два пъти от хряна- и на двата пъти щях да пукна Simple Smile
Добре че трае само секунди паренето.

Не знам обаче тоя черния синап що за чудо е , не знам и откъде да го намеря. Ей тъй, за проба само Simple Smile

# 221
  • Мнения: 9 495
черен синап продават в аптеките. А в магазините при подправките - бял, бели зърна са.
Аз съм обратно с лютото - чесън ям много, но от люти чушки и хрян - почти никак.

# 222
  • Мнения: 2 144
само на мен ли ми стана редичка? Постоя.. и съвсем малко се сгъсти, но общо взето си е рядка. По-малко вода сложих и пак..

# 223
  • София
  • Мнения: 12 914
Преди доста време си купих 1 кг синап от Хит и става страхотна горчица. За съжаление ми свършва синапа и не знам откъде да си взема нов.
Давах от моята горчица на един приятел, който много я хареса и съответно и той опита по същата рецепта да си направи. Опитва два пъти, но явно има голямо значение синапа, който се използва защото оплакванията му бяха същите, за рядка горчица и незадоволителни резултати.
Съветът ми е да опиташ отново евентуално със синап закупен от друго място.
В моята рецепта слагам само синап, малко ленено семе, топла вода, оцет и захар  и пасирам и става страхотна горчицата, но явно най-важно е какъв е синапа.

# 224
  • Мнения: 2 144
благодаря... ще опитам пак Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт