Домашна горчица?

  • 55 269
  • 229
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 135
Здравей, в първата слагани ли са други добавки освен рецептата? По коя рецепта я прави? За мен единствения вариант е да е имало добавка извън споменатите от мен в блога или да е имало нещо нередно със синапа.

Както споменах веднъж тук за опита си със стар синап (който ми отне двойно количество, за да се сгъсти при положение, че водата пак си беше толкова) - това е единствения случай в който съм имала рядка смес. Но при повече синап си се сгъсти и не съм имала втечняване. Всъщност никога не ми се е случвало пълно втечняване, каквото описваш. Имала съм случаи да се отдели малко течност отгоре, но това е пълна мистерия.

Предполагам би могло да се случи и ако олиото или оцетът ти не са били качествени. Вторият път същите ли използва?

По принцип на горчицата по рецептата, която описвам, няма какво да й се развали. Аз затова я харесвам толкова много. Синапът е използван за консервиране на месо още преди стотици години, а както знаем и оцета, олиото, солта и захарта са естествени консерванти, които се използват и досега.

Именно по тази причина и смятам, че не би следвало да има проблем да добавиш малко оцет или дори вода и сега. Мисля, че е възможно само да започне да ти се отделя малко от тази течност отгоре (имам предвид 1-2-3 лъжички), но преди да си вземеш може да разбъркваш с лъжичката, за да се смесва отново.

# 136
  • Бургас
  • Мнения: 2 008
Днес и аз направих горчица-за пръв път. Беше огромно удоволствие. Всички в къщи са предупредени да я чакат "да узрее" 3 дни. Тайно я обикаляме с малки лъжички. Направих я по оригиналната рецепта. Благодаря за споделянето.

# 137
  • Мнения: 2 944
radostta  благодаря ти, първия път не сложих нищо извън рецептата, олиото и оцета са качествени, същите, които ползвам и сега. За това сега сложих по-малко вода от описното. Ще опитам да добавя  малко вода и оцет, както казваш, иначе на вкус е добре, само, че има гъстота на гъст течен шоколад, не може да се загребе със саламче или кренвирш.

# 138
  • Мнения: 135
Acer, ами значи остава да е синапа. Не виждам какво друго би могло да е...

Със пресния синап, който имам в момента, точно на гъст течен шоколад добива консистенция моята при спазване на пропорциите от блога - точно 300 мл вода, 100 мл оцет, 100 мл олио, 100 гр. смлян на място синап (уточнявам, че го меля на място, защото когато поръчам смлян въпреки, че е от една реколта ми се налага да сложа поне 120 гр, за да се получи същата консистенция - това нямам идея защо е).

Ако искаш да я направиш като тази от "църкщите се" в магаизна препоръчвам да сложиш доста по-малко синап - не повече от 60-70 гр. предполагам. Съответно предполагам и че ще е малко по-малко люта.

Armeria, много се радвам, че и вие сте си направили. Дано ви хареса! Simple Smile

# 139
  • ВАРНА
  • Мнения: 348
Зарибихте ме с тези снимки. Днес си купих бял синап и куркума. Утре ще взема и черен синап от аптеката и съм готова. Смятам да сложа и синап защото я обичаме по-силна. Изцяло се доверявам на рецептите от форума защото досега не е имало провал.
 newsm78
Изчетох темата и се чудя на кой вариант да се спра- с предварително накисване на семената или не? Ще съм благодарна ако някой сподели мнение.

# 140
  • Мнения: 9 495
Зарибихте ме с тези снимки. Днес си купих бял синап и куркума. Утре ще взема и черен синап от аптеката и съм готова. Смятам да сложа и синап защото я обичаме по-силна.

без синап няма как да стане, та какво друго ще сложиш?

Аз заложих с ябълков сок и естрагон днес.

# 141
  • ВАРНА
  • Мнения: 348
Зарибихте ме с тези снимки. Днес си купих бял синап и куркума. Утре ще взема и черен синап от аптеката и съм готова. Смятам да сложа и синап защото я обичаме по-силна.

без синап няма как да стане, та какво друго ще сложиш?

Аз заложих с ябълков сок и естрагон днес.

Извинявам се.Имах предвив ХРЯН.
Тъй като редовно заимствам идеи от сайта ти видях че доста експериментираш с горчицата. Искам съвет за предварителната обработка на семената-натрошаване, накисване .....

# 142
  • Мнения: 9 495
ами аз си писах, че на мен повече ми допадна метода накисване - тогава мелене (с пасатора).  После другите съставки. Остават по-едри зрънцата, но и я харесвам едрозърнеста. 

Така си и мислех, че имаш предвид хрян, затова попитах. Според мен - си настържи и прибавяй по малко, за да не стане отровно люта (зависи колко люто ядете все пак)

# 143
  • ВАРНА
  • Мнения: 348
Готово и аз се пробвах. Първата доза е без предварително накисване на семената, защото нямах търпение да чакам 24часа. Сега ще чакаме да узрее. Ето и резултата:



Това ми е първи опит за качване на снимка. Дано се получи.

# 144
  • Мнения: 9 495
получи се  Wink  и много хубав цвят има!

# 145
  • ВАРНА
  • Мнения: 348
получи се  Wink  и много хубав цвят има!
Остава да видя и на вкус как е след като узрее. В едното бурканче сложих и хрян, а останалите са по оригиналната рецепта.

# 146
  • София
  • Мнения: 974
Момичета, с риск да стана за смях да попитам...чистите ли го синапа ? Rolling Eyes
Купих бял синап и де да знам такъв ми е късмета ли, но се наложи да го изчистя Crazy Сега съм го сложила в оцета да поседи и се чудя, после трябва ли да добавям пак оцет?
Ужасно глупави въпроси...но пък с голямо желание съм се захванала Grinning

# 147
  • София
  • Мнения: 10 825
ако има камъчета, шлюпки (много сладурска дума) и т.н. ще го изчистиш, разбира се Simple Smile

# 148
  • Мнения: 135
Аз мисля, че открих още една причина поради която магазинската горчица е с хрян. Колкото повече зрее нашата домашница толкова по-избледнява лютивината. Знам, че това си го знаехме и досега по принцип, но тия дни имах възможността да усетя фрапантната разлика след около двумесечно престояване. Бях занесла на баба ми едно бурканче от черната, те обаче го забравили в хладилника. Отидохме на гости и докато хапвахме я питам дали са я изяли. Открихме, че  била забравена и сложихме на масата. Ами то нямаше и помен от какво и да било лютивина. Ама нито помен! И то не от варианта с половината синап, а всичко си беше синап, по оригиналната ми рецепта. Всички бяхме изумени от чак толкова голямата разлика. Ядоха и онези, които не понасяха лютивината...
Та, подозирам, че при хряна не се получава така. Simple Smile Въпреки това на мен си ми харесва така. С менящ се характер. Simple Smile

# 149
  • Мнения: 9 495
моята с естрагон (и без хрян вече)  си е пак толкова люта, месец е изкарала до тук.  Може от синапа да е, зависи колко е стар.  newsm78

последното ми производство - с ябълков сок, естрагон и чесън

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 18:06 от пеп-4o

Общи условия

Активация на акаунт