Ирландия - пета тема

• 36 463
  • 734
  •   1
Отговори
# 375
Целта ми беше да открия точни цифри, институции и прочее, за да може да се види какви ще са разходите и какво ще е нужно да и да не се окажем неподготвени та да трябва на местна почва  тепърва да оправяме документи и да се занимаваме оттук с неща в България.
Благодаря за насоките и информацията.
вече ти дадох линк за първата стъпка. но колата трябва да е на твое име. с лизингова кола няма как да стане.
стъпка 2 - застраховка
стъпка 3 мотор такс офис със застрахователната полица и регистрацията
стъпка 4 NCT за кола по стара от 4 години
всичко останало е главоболия с бг номер.
ние мислихме миналата година да вземем един Фокус нов от мото пфое. но като почнахме да смятаме излезе колкото Фокус чисто нов тук. 13 000 за Фокус + 2000 по поръчка за обратен волан + 5000 за регистрация тук и то се обезсмисли.
благодаря за идеите за хард драйва.

# 376
Целта ми беше да открия точни цифри, институции и прочее, за да може да се види какви ще са разходите и какво ще е нужно да и да не се окажем неподготвени та да трябва на местна почва  тепърва да оправяме документи и да се занимаваме оттук с неща в България.

Вече са ти обяснили дамите  но  и аз да си кажа.  Колата на лизинг реално не е твоя и там е проблема Simple Smile. Лизингодателя не му е проблем да ти издаде пълномощно + зелена карта за която държава му посочиш.  Също не е проблем да си караш и колата в Ирландия.  Но ако те спрат ще трябва да си като турист. Тоест често ще трябва да минаваш граница заради колата Simple Smile.  Хорицата са си прави, че не искат чужди коли в тяхната държава. Данъка си е е данък все пак и парите са си нужни особено в тая криза.

Вариант е следното нещо.  Идвате в Ирландия и след като си намерите работа и се установите си продавате колата в България или просто я връщате на лизингодателя.  Друг вариант е да си я изплащат и после да си е на теб но не виждам смисъла на това. Аз лично бих се опитал да я продам.

Аз  също се чудих дали да не отпътувам с моята кола до там.  За момента ме отказа не друго, а факта, че ще пътувам минимум 2 дни и ще платя над 600 евро за това удоволствие.  Отделно като стигна там  ще я пререгистрирам и т.н. За  600 евро  кола ще си купиш и от там  Laughing

# 377
вече ти дадох линк за първата стъпка. но колата трябва да е на твое име. с лизингова кола няма как да стане.
стъпка 2 - застраховка
стъпка 3 мотор такс офис със застрахователната полица и регистрацията
стъпка 4 NCT за кола по стара от 4 години
всичко останало е главоболия с бг номер.
ние мислихме миналата година да вземем един Фокус нов от мото пфое. но като почнахме да смятаме излезе колкото Фокус чисто нов тук. 13 000 за Фокус + 2000 по поръчка за обратен волан + 5000 за регистрация тук и то се обезсмисли.
благодаря за идеите за хард драйва.

Може ли да ми кажеш ако си купя кола на старо от Ирландия за 1000 евро  колко още после трябва да платя.  Приблизителна сума знам, че всичко е варира.

# 378
колата на старо е вече регистрирана. смяната на собственика е фри. застраховката си я плащаш сам. таксите вървят с колата така , че може да има за още няколко месеца . NCT също като таксите.

# 379
Чоси, хубавото тук е, че процедурата по покупка на кола на старо е опростена до минимум. Няма такси, няма нотариуси, няма смяна на номера и т.н.
Ето един калкулатор за изчисляване на застраховка.
http://www.fbd.ie/
Ето и за роуд таксата:
http://www.irishlinks.co.uk/car-tax-ireland.htm
NCT или технически преглед на автомобила се прави на всеки 2 години,ако колата е до 10 годишна, и на всяка година ако е над 10 годишна. Прегледа мисля, че е 50 евро.

# 380
  • Cavan, Ireland
Чоси, аз си купих кола преди няма и месец.

1700 евро колата, след NCT (важно е да се купи кола с минат тест защото ако няма NCT после е харчене на пари)

След седмица получих по пощата tax book (регистрация на МПС) на мое име, т.е. официално колата е моя

Следва застраховка (малък двигател кола, малка застраховка (не винаги е така, зависи имал ли си произшествия преди, години опит (бонус години) и т.н.)

Пример (аз имам книжка от 14 години, не съм имала произшествия никога, колата е 1 л двигател, застаховката ми е 300 евро, гаджето по същия начин, само че 2л двигател и му е 550)
Застраховката се намалява малко ако имаш name driver, който обикновено трябва е гадже, майка, баща и т.н. иначе няма файда да се слага за намаляване на затраховката (черпя изцяло инфо от AVIVA!)
От сайт акойто Лем е дала, ориентировъчно можеш да си сметнеш застраховката ако имаш наум каква кола искаш да купуваш.

После идва таксата, моята беше с такса за един месец, затова си платих от следващия.

СЪщия пример
1л двигател 172 такса на година
2л двигател 600 евро на година (можеш да плащаш на всеки три месеца, оскъпява се малко но е по-удобно когато нямаш парите накуп)

Иначе предната ми кола беше без NCT
това да и пипнат онова да и пипнат, 15 евро full wash и 50 евро преглед, като аз първия път се провалих, после още 28 за втори преглед само на нещата на които си се провалил...и си е цифра...кола само след NCT. с Две коли съм си патила без NCT, затова вече не!

АЙде пак се олях с писането аз.

Тръшнал ме е вирус, ама ще го борим...днес и утре в леглото, пък да видим. За пръв път си взимам  2 дни почивни заради това, че съм болна (днес сутринта си поработих 3 часа де ама си го смятам офф Simple Smile) откакто съм на острова....май май годинките почват да си казват думата  ooooh!

# 381
Дзак, лекарството е чай с уиски.
Като нова съм сега.

# 382
Дзак, лекарството е чай с уиски.
Като нова съм сега.
стига бе. 10 години не вярвам на тази рецепта и ти съвсем ме шокира. дай дозите на чая и уискито.

# 383
Съвсем сериозно. Български доктор ми го препоръча.
Чай в голяма чаша с ню-ню Джеймисън. Принципно не съм фен на тежките питиета.
След една чаша ми се отпуши носът и престанах да светя в очите като коледна елха.

# 384
  • Cavan, Ireland
Брех къде да търся уиски сега, моите съседи са любители на чашката и аз като си чистя кухненските шкафове обикновено каквито алкохоли имам останали отиват при тях, но уиски никога не съм имала, и двамата не обичаме, но ще отида утре в магазина на ранина и ще си взема една бутилка, днес си мислех дали Васко има ракия, да си взема една бутилка за разтривки....сега приятелка ми каза компрес с топла извара на гърлото, та си пресякох малко прясно мляко и се наложих, сложих малко домакинско фолио от това прозрачното и един шал увих, утре ще докладвам дали действа Simple Smile

# 385
Здравейте момичета и момчета! Едва тази вечер попаднах на темата за Ирландия и реших да се допитам до Вас. Интересува ме, може ли да се намери лесно работа в областта на строителството, почистването и гледането на деца и възрастни? Нужна ми  е информация,главно за Дъблин,както и размера на заплащането. Много ще съм благодарна на всякаква информация!  Simple Smile

# 386
  • Cavan, Ireland
Не живея в Дъблин, но работа в строителството за момента е трудно, чистене на къщи и гледане на деца, предполагам, че има агенции, ако имаш препоръки става по-лесно.

Аз живея в областен град, преди 5 години като почнах да си търся работа ми отне година и половина да си намеря достатъчно къщи за фул тайм (40 часа седмично).

Заплащането започва от 8 и нещо евро на час до към 10 за чистене, гледането на деца е по-малко 25-30 евро на ден (цени от нашия град, в Дъблин може да е повече), за върастни хора честно казано не съм чувала да се гледат, защото повечето ги пращат в домове за такива, нека и момичетата от Дъблин да кажат  Peace

# 387
Добро утро,
и аз в редиците на болнте. Вчера се изкзпах и отидох на лекции. Там прозорците бяха отворени аз съответно съм с болки в гърлото и схванато тяло.
Довечера след работа минавам да взема уиски и почвам рецептата на Нем.

Desi1975 в момента в Ирландия нищо лесно не се намира. Лесно ти вземат само парите. Ето малко инфо http://www.rte.ie/news/2012/0731/euro-zone-inflation-static-unem … igh-business.html

# 388
Мерси за информацията! Приятелката ми със съпруга си и двете им дечица са решили да си пробват късмета другата година и търсех инфо заради тях. Те и английски не знаят и предполагам,че освен трудното намиране на работа в момента,незнанието на език ще е още по-голяма пречка в намирането на каквато и да е работа.

# 389
Те и английски не знаят и предполагам,че освен трудното намиране на работа в момента,незнанието на език ще е още по-голяма пречка в намирането на каквато и да е работа.

Без език е просто абсурдно.

Общи условия

Активация на акаунт