Кога идва първият менструален цикъл?

• 35 216
  • 76
  •   1
Отговори
# 45
Моят цикъл също дойде доста рано, спомням си, че бях на около десет и същото беше - кафеникаво-червено течение. Наще много се зарадваха, но аз усещах, че у мен настъпва сериозна промяна и че нищо вече няма да е същото. Започват да те гледат по друг начин, абе...странно е някак.

# 46
  • Пловдив
Не винаги, така е. Като цяло обаче се смята, че има корелация с килограмите, тоест на по-едрите момичета (едри не е евфемизъм за пълни в случая, включва и високите също) средно им идва по-рано.
Аз също съм била сигурно към четиридесет и няколко килограма, когато ми дойде, но точно не помня. Помня, че някъде преди това, но сигурно доста преди това, бях 40 кила и метър и 50 при някакво мерене в училище.

# 47
Не винаги, така е. Като цяло обаче се смята, че има корелация с килограмите, тоест на по-едрите момичета (едри не е евфемизъм за пълни в случая, включва и високите също) средно им идва по-рано.
Аз също съм била сигурно към четиридесет и няколко килограма, когато ми дойде, но точно не помня. Помня, че някъде преди това, но сигурно доста преди това, бях 40 кила и метър и 50 при някакво мерене в училище.

Да, да. Така е, права си. То всичко си зависи от организма и кога дето се казва "ти е дошло времето". Както и когато настъпва менопаузата.

# 48
Менструалният цикъл ми дойде на 15 години. Карах колело цял ден и когато се прибрах в къщи забелязах петно на гащичките си. Помислих, че съм се повредила от дългото каране. После баба ми обясни, че вече съм жена и трябва да се пазя в игрите, да не тичам твърде много, да не карам колело твърде дълго, особенно през тези периоди.

# 49
Не винаги. Моята приятелка, на която й дойде на 10 беше много слаба. Аз бях много по-развита, но чак на 13 беше при мен.

Не се сърди, човече , стана ми любопитно под " по- развита" имаш предвид с наченки на оформяне на гърди, с започнало окосмяване и т.н.( т.е. с налични всички белези на полово съзряване) ; а на каква възраст си била тогава( без да имаш цикъл) ? И в този ред на мисли- приблизително колко време след първите признаци на съзряване се очаква цикълът?/ нямам никакъв спомен кога и как е било при мен Embarassed /

# 50
Не съм чела цялата тема и се извинявам, ако се повтарям.
Децата в днешно време се развиват по-бързо. Мисля, че ръстът и килограмите нямат много общо - мд е една от най-дребничките и на ръст и кг в класа и показва наченки на развитие вече. Лятото навършва 10г.
Логично е да разговаряме с децата си за това и да ги подготвим предварително, за да са спокойни. В съвсем приятелски 'стил' когато сме сами и стане въпрос казвам на мд какво се случва и и подарих книжка 'Как пораствам'. Вътре пише всичко в комичен стил какво се случва с телата на децата, как да реагират, ако някой ги тормози ио принизява в училище, как да си търсят правата.
Ясно е, че ние когато сме били млади физическото развитие е настъпило по-късно (при мен цикълът дойде на 15г.). Спомням си, че родителите не ме информираха, аз сама се интересувах и си купих книга и прочетох. 'Мъжът и жената интимно'.  Joy
Винаги съм била кльощава, като ми дойде цикълът бях по-малко от 40 кг, 160 висока.

# 51
  • София
На мен ми дойде на 12 и половина. Бях на село и беше голям стрес, доста обилно(поне по мои спомени). Не го помня с хубави емоции, най-вече защото не бях с майка ми и се притеснявах да кажа на някой.
Доколкото помня още на 9 започнах да се "развивам", имах наченки на гърди. Мисля, че първия му сутиен беше на 10г.

# 52
Аз бях 38 кг, като ми дойде.
За едно лято станах 48. Crazy
Вследствие на което се обзаведох със стрии по бедрата... Tired

# 53
Аз бях на 12 и го помня, но не ми се описва, н.тогава никой нищо не ми беше  казал, тряваше да прочета в речник кое какво е.

# 54
Аз бях 38 кг, като ми дойде.
За едно лято станах 48. Crazy
Вследствие на което се обзаведох със стрии по бедрата... Tired

Аз не за едно лято, но за няколко също станах 48 кг. и се сдобих с целулит. За бала успях да сваля и бях 45 в роклята. Но е истина, че слабичките и дребните изведнъж порастват ... и трябва да се внимава с апетита  chef.

# 55
  • Австрия
Първият си МЦ получих ден преди 11-я си рожден ден. Какъв подарък само, а?  Crazy Никога не съм имала болки или неразположение, та и затова в началото - 2-3 години все ме изненадваше (добре, че живеехме на 50 метра от училище) - толкова гащи съм изхвърлила, ама те не ставаха за нищо след..  ooooh! Майка ми ме усети в същия ден, не ме беше подготвила, сигурно е мислила, че е още рано, но ми обясни на момента, де.. макар че вече и сама се бях досетила (тогава течеше по ТВ 'Синьо лято', в една от сериите Беатрис стана жена  Mr. Green) и бях си сложила от дамските превръзки, които тя държеше в гардероба си. Не го изживях драматично, по-скоро беше супер досадно - и досега си спомням допотопните дамски превръзки (че и липсата им по едно време в магазините  Rolling Eyes) и как през нощта все спях неподвижно като труп, че иначе ставаше една кървава  Blush ooooh! събуждах се схваната и кисела Tired

# 56
  • София
О..да..."Синьо лято"- точно така беше. На мен ми дойде на 12.5 години. Не помня колко кг. съм била, но не бях пълна, а след това някаква съществена промяна не съм имала. Може би половин година по-рано майка ми ме беше подготвила. Когато за 1 път ми заговори за това имах чувството, че ще потъна в дън земя от гадост и срам. Когато ми дойде вече знаех какво е, чаках и аз да порасна, защото в класа повечето момичета вече имаха цикъл и се правеше нещо като отчет коя е с и коя без. Едва ли не ако не ми беше дошло в 6 клас щеше да е ненормално. За мен беше истинска радост и неземно усещане, че принадлежа към нещо изключително. Единствено, че този период при мен беше придружен с кошмарно неразположение и болки. След това по същия начин като DimS. нощем беше изпитание. Имах система да добавям памук отзад, отстрани и да си слагам едни стегнати шорти, които да придържат за да мога да спя без да се оплескам и пак понякога се омазвах.

# 57
Дойде ми на 14 и хич не се изплаших, даже още първи път ми стана някак досадно, както на всяка жена, когато дойде това време от месеца.  hahaha Обадих се на майка ми (беше в магазина) и с монотонен, отегчен глас и заявих: "Купи ми превръзки"  Crazy Тя жената много се зарадва, че ми е дошло  Laughing

# 58
Не се сърди, човече , стана ми любопитно под " по- развита" имаш предвид...
Имам предвид, че не бях кожа и кости. Не помня точно с подробности за другото.
Но не мисля, че има особена връзка с окосмяване и гърди, както пише по книгите...

Чак пък да не се търпи.... щом толкова жени го изтърпяват десетки години наред, значи се търпи.  Laughing
До раждането всеки месец умирах от болки, с губене на съзнание и всички екстри. Не се търпи, оцелява се, защото нямаме избор. Има жени с лек цикъл, но далеч не всеки има този късмет, така че да не обобщаваме.

# 59
  • София
О...да...точно така- оцелява се. Аз бях на легло в полусъзнание, кански болки първия ден, по 7 пъти ходих по голяма нужда все едно раждах, обезболяващи ли нямаше не зная...но бях до раждането винаги така.

Общи условия

Активация на акаунт