За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

  • 99 460
  • 721
  •   1
Отговори
# 60
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Да попитам според вас дали ако заменя корнишоните с тиквички ще се получи?
Това звучи интересно... и аз ще следя за отговора Simple Smile
Аз правих тази година тиквички по рецептата си за кисели краставички. Много ми харесаха Peace

# 61
  • Мнения: 190
Аз направих днес шипковия мармалад и смятам с това да приключа със зимнината Simple Smile
Направих за проба чорбаджийски чушки по рецептата за кисели краставички и се оказа нашата рецепта, така сме ги натиснали, че май няма да остане нищо за следващия месец hahaha
Може ли да помоля за рецептата за шипковия мармалат  Praynig

# 62
  • Мнения: 729
А може ли някой да ми каже как да направя зелено домате в трилитров буркан?Знам че се залива с вода и сол,но колко сол....

# 63
  • Germany
  • Мнения: 1 598
Аз направих днес шипковия мармалад и смятам с това да приключа със зимнината Simple Smile
Направих за проба чорбаджийски чушки по рецептата за кисели краставички и се оказа нашата рецепта, така сме ги натиснали, че май няма да остане нищо за следващия месец hahaha
Може ли да помоля за рецептата за шипковия мармалат  Praynig

Избирате добре узрели шипки. Ако са мекички не се притеснявайте, даже по-хубав става мармалада. Измервам плода. Сипвам в тенджера под налягане и доливам вода, около 5 см. над плодовете. Варя около 25-30 минути, докато замирише на варени шипки, ще го разберете. След това без да отцеждам водата пускам пасатора направо в тенджерата и правя всичко на пюре. Взимам метален гивгир и слагам два черпака от пюрето и почвам да претривам с лъжица. Трия, докато останат само семки и изхвърлям и така до край. Отделеното пюре ако искате можете да изстискате още веднъж през ситен тензух, но аз не го правя, но ако искате да няма никакви власинки и да е много фино - направете го. В отделеното фино пюре добавям захар наполовина на плодовете, т.е. на 2 кг. плод измерен в началото слагам 1 кг. захар.Слагам в голяма тава да се посгъсти при непрекъснато бъркане, ако имате тефлонова тава - още по-добре. Бъркам, докато стане пътечка с лъжицата. Като изстине се сгъстява доста. Наливам горещо в сухи бурканчета и затварям. Не варя бурканчетата, но ако се притеснявате не пречи да ги сварите за 5 минути. Ще чакам отзиви Wink

# 64
  • София
  • Мнения: 1 950
Записвам се при вас с вчерашните ми печени чушки и    мариновани камби (и червени чушки) по рецепта на Селма   bouquet

Последна редакция: чт, 27 сеп 2012, 21:03 от lideto70

# 65
  • Столицата на "Второто българско царство"
  • Мнения: 297
Благодаря за отговорите!!!
Като направя туршийката ще споделя!!

# 66
  • Мнения: 1 775
И сладко-кисели морковчета сложих 7-8 бурканчета от рецепта, взета от нета, която се оказа доста сполучлива.

Може ли да я кажеш?

Нещо позамря темата, но сигурно повечето поприключихте, но някои изоставаме. Иска ми се да успея, ако намеря време да си опека чушки за фризера, да си направя и малко буркани от тях, тези камбички на Джемма направо им вдигнах мерника. Wink Надявам се да успея и още патладжан в буркани, за кьополу, люти чушленца...гъбки, маринована рибка. Ех, мечти, ако и денят беше по-дълъг... Rolling Eyes

# 67
  • Бургас
  • Мнения: 2 008
А може ли някой да ми каже как да направя зелено домате в трилитров буркан?Знам че се залива с вода и сол,но колко сол....
От години правя по следния начин: в 3литров буркан слагам доматите, може и моркови и карфиол. Добавям 3 препълнени лъжици едра сол, 2 лъжици захар и 1 лъжица оцет. /много лесно се помни 3-2-1/Допълвам с вода и от време на време претакам.

# 68
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
А може ли някой да ми каже как да направя зелено домате в трилитров буркан?Знам че се залива с вода и сол,но колко сол....
На трилитров буркан - 3 пълни супени лъжици сол и разклащаш /аз го обръщам по няколко пъти/ буркана всеки ден, докато стане туршията Peace

# 69
  • София
  • Мнения: 715
И сладко-кисели морковчета сложих 7-8 бурканчета от рецепта, взета от нета, която се оказа доста сполучлива.

Може ли да я кажеш?


Ето по тази рецепта ги направих, но сложих само морковчета и нарязана на лентички глава целина. На нас много ни допаднаха.

Кисело - сладки зеленчуци

 Необходими продукти

    чушки - 1 кг.
    моркови - 300 гр.
    зелен фасул - 300 гр.
    целина - 300 гр.
    лук - 1 глава
    оцет - 1 л.
    олио - 200 гр.
    захар - 200 гр.
    люти чушки - 1 бр.

Морковите се нарязват на пръчици, зеления фасул на две, целината на кубчета, чушките на ивици, лукът на две.

Оцетът, захарта, олиото и лютата чушка завират, посолява се и се пускат морковите. Ври покрито 4 - 5 минути. Прибавят се останалите зеленчуци и ври още 15 минути. Оставя се да изстине в съда и после се разпределя в буркани.

Затваря се и се стерилизира 10 мин.

Консумира се след около месец.

Служи и за готово ястие и за подправка към супи, сосове и др

# 70
  • Русе
  • Мнения: 904
Привет момичета
искам да попитам за рецепта за трушия в бидон някъде четох но забравих къде

# 71
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
А може ли някой да ми каже как да направя зелено домате в трилитров буркан? Знам че се залива с вода и сол,но колко сол....

В къщи т.нар. "обща" туршия я правим без обръщане, разклащане и пр. На 10 литра вода - 1 кг сол. Става доста солена, обаче! Но ние много си я обичаме Simple Smile В твоя случай - на 3 литра буркан около 270 гр сол, т.е. почти 1/3 пакет. Разтваряш солта във водата, може дори водата да я затоплиш леко и заливаш зеленчуците. Ако се съхранява на тъмно и студено, държи до другата есен. Ние слагаме и карфиол, моркови, чушки, малки динчета, круши (зелени), целина... Абе каквото има в градината  Laughing Става много вкусна!
Привет момичета
искам да попитам за рецепта за трушия в бидон някъде четох но забравих къде
Същата по-горе Simple Smile

# 72
  • Русе
  • Мнения: 904
а притака ли се

# 73
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Ако предварително си разтворила солта във водата - не. До колкото знам се претака само ако солта е сипана направо в бидона, а след това водата - както при зелето. Но тук нека и по-компетентните да се изкажат, да не те заблудя. Не съм чувала/виждала татко да претака туршията, само зелето  Peace

# 74
  • Мнения: 478

Аз суровата винаги я претакам, защото иначе започва бързо да ми се лигави. Но може да е защото я започвам по-рано(още с неузрелите джанки и после постепенно добавям каквото излезе на пазара), та чак до септември. Но май говоря за съвсем друга туршия... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт