АВГУСТинче бързичко расте – и тревожи, и радва майчино сърце!

• 32 774
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Лошичка, имам по-малък брат Simple Smile Какво се сети?  Hug
Ивка777, много красива тази Велизара, пу-пу, голяма фаворитка ми е и май си приличат с Марти Hug Аз щях да те питам как е минала фотосесията?
Вал, радвам се, че влизаш по-често, липсваше ни Hug
Блонди, и моя телефон е и с копчета и с тъч скрийн, който и на мен не ми е хич удобен, докато говоря редовно натискам нещо без да искам и затварям или нещо др.  #Silly
И а излизам по магазините да използвам малкото хубаво оставащо време и да си купя някакви затворени ниски обувки, че имам само на токчета и сега още ходя с чехли, та добре че поне е хубаво времето за да не ме гледат хората  Blush Crazy

# 556
Здравейте   Crazy

marley__ , с баткото бях така притеснена.Първият месец качи 1700гр , после още 2-3 по 1200-1300... педиатъра ме караше да спирам нощното хранене (а нямаше шанс просто , дребния постоянно ревеше и само кърменето помагаше временно). И сме били изцяло на кърма до 6месец и след захранването го кърмех до годинката . Беше станал бузанин , но като се „раздвижи” към 8-9месец и полека лека влезе във форма. Сега е на 1г9м и тежи 12кг . Племенникът ми беше по същият начин. Малката сега и тя гледам ,че върви с бузки (1вия месец 1200гр) , но тя прави големи паузи и предполагам няма да стане топче  Да са живи и здрави , не се притеснявай излишно!

Мария , имаме една нощна голяма пауза – от 20.30-21ч хапва към 2.30-3.00-3.30часа (т.е. средно около 6 часа),  после хапва към 5-6-7ч.сутринта, после около 9.00-9.30 – 12-12.30 , 15.30-16.00, 18.00-18.30 – 20.30 Нещо такова ни е режима (тя сама си го е създала) .И аз се притеснявам да не намалее кърмата , но засега се водя по детето.
КОлики има , но и давам Ентерокинд и е много по-добре ( но може би нейните колики не са чак толкова силни , съдя по това,  че с баткото не ни помагаше абсолютно нищо!)

За броя на децата – ние имаме вече две . винаги сме искали поне две деца (първото стана много трудно , и след много чакане , лекари и т.н.) Предпочетохме с малка разлика 1. За да са по-близки децата , 2. Не знам след време дали щяхме да се наканим така лесно за още деца . С времето някак си ти отслабва желанието покрай грижите . Ако ни се прииска след време , ще си направим още едно  Само да има финансова възможност !

# 557
Здравейте,мами и бебоци!Успявам да пиша, защото Ралица спи/яде в ръцете ми. Искам да ви питам спазвате ли строг режим на хранене и сън?Защото мен след първата седмица ми се изплъзна и постепенно стигнахме до хранене на поискване...Мен не ми пречи много, обаче нашият татко започна много да ми мрънка, че нямало никаква дисциплина, че яде през нощта по 2-3 пъти (за сведение той от месец не спи при нас), че може да не ми стига кърмата и да се цедя и давам биберон...Изобщо голям тормоз и ме кара да се чувствам една издънка  Cry...Как да ѝ създам режим ooooh! Днес я храня на два часа (под негов надзор), като ревне или я оставяме да реве или я разнасям наоколо докато станат 2 часа. Моля дайте ми акъл,защото явно на мен не ми стига! Embarassed

# 558
  • Добрич
Роси, ами какво да ти кажа... той и баткото беше такъв бузан, та аз затова не си го слагам много на сърцето уж. Но това постоянно натякване на околните взе да ме дразни и да ме кара да се съмнявам в това пусто кърмене на поискване. Камен също беше голям и качваше на тегло до 10-я месец, докато на 11 месеца дори беше свалил половин килограм.

Сега и аз като Аморинка се чудя как да създам поне минимален режим да кажем на два часа.  Tired Моя мъж като ме ядоса по тоя повод директно му връчвам бебето, като знае по-добър начин от кърменето да го успокои, той е човека!  Twisted Evil Разбира се, всичко приключва още на петата минутка... на цицата на мама.  Mr. Green

Вал, педиатърът идва редовно у дома да ги преглежда децата и се теглим на месечинките. Общо взето неговият коментар по въпроса е, че с такива високи родители и първо едро детенце, е съвсем нормално и неочаквано да расте така и второто. Поздравява ме за кърменето всеки път и не изглежда въобще притеснен.

# 559
Здравейте и от нас, най-после  Embarassed
Покрай децата и домашната работа не ми остава много време за писане, тук-там прочитам по нещо. Имах и проблеми с гърдите от смешните ми 10 дена с цедене (не успях да го накарам да захапе цицата) на 2 пъти направих мастит, втория път и в болницата бях  (странното е, че беше 2 седмици след спирането на кърмата), 4 вида антибиотик за 20-тина дни  ooooh! и между другото успяхме да хванем и вирусче, малкия и той е още със сополи.
Колики има, не помага инфакола, сякаш без него е дори по-спокоен.
Спи само по корем, иначе се събужда след 10-тина минутки.
Лек ден, бързо ме отзоваха към кошарата  Tired

# 560
  • Варна
Биби,
и нашата педиатърка каза, че няма нужда да ходим на ортопед Rolling Eyes И аз се чудя да ходим ли без направление някъде или да и се доверя. А това, което си написала е прекрасно Heart Eyes
Ивка,
разкошна е Велизара Hug Уф, на нас не ни върви с това кенгуру, вчера телефонът на момичето беше изключен и пак не можахме да идем да го видим. Днес мъж ми е зает, евентуално за утре остава Crazy
МАрли,
и аз започвам да се чудя за това хранене на поискване - голям таралеж в гащите е Rolling Eyes Да, според новите теории така е най-добре, но това означава,ч е теглим майната на всякакъв режим, освен това бутаме цицата всеки път, когато е неспокойно детето, то свиква да виси на балкона постоянно... Поне моят е така. Не знам, и аз се чудя къде все пак трябва да теглим чертата.
Тайра,
много засмяна твоята ревла Grinning
Мария Емануилова,
и Борето прави паузи от 4-5 часа нощем, мисля че е нормално. За коликите - има ги все още Whistling
Вив-Мив,
ох, че неприятно, оправяйте се бързо Hug
Аз пък нали водя еднно счетоводство от къщи днес и утре имам много работа Whistling И сега Борето спи на едната ми ръка, аз осчетоводявам с другата, купон Whistling

# 561
  • Добрич
Месечинке, да ти кажа ако зная, че детето ми ще си изгради само режим на 3 часа през денв и ще почне да прави поне една нощна пауза, няма да имам проблем с кърменето на поискване. Засега не ми тежи въобще, но като гледам на момичетата бебчетата, че всички влизат в релси, и ми докривява и губя надежда, че ще се случи и при нас.  Confused

Аз пък след Тайра да с похваля, че ще ходя на концерта на Дженифър Лопес.  Party Моя мъж ме изненада вчера. Той ще гледа Матей в хотела, докато аз подскачам пред сцената с тинейджърите.  Mr. Green

# 562
Въпрос към ЛЛЛ:
Здравейте, имах едно страхотно дете, което още от раждането си сучеше без никакъв проблем, но направих грешката да започна да давам залагалка, явно твърде рано. Сега храненето е някакво мъчение - вече е абсурд да заспи на гърда, много е нервна, постоянно пуска и пак се хваща, но не захапва хубаво, много повърхностно, после се изхлузва, много цъка (водих я на лекар - не е млечница) и не прави хубав вакуум. Съответно гълта страшно много въздух, по някое време се пуска с рев и докато не я оригна не иска да суче. В повечето случаи после пак захапва, но често е и толкова нервна вече, че не иска да захапе и се успокоява само със залагалката. Когато е разтроена вече не иска гърда, а само залъгалка - като види, че пуска мляко и се дърпа с рев. Проблем е и силната струя - почти на всяко ядене се дави и понякога после не иска да захапе. Май и с тази силна струя е станала още по-мързелива - като спре да й се излива в устата млякото не й се работи да си изкара сама още. Въпросът ми е как мога да оправя положението и да имам отново едно добре сучещо дете, което се наслаждава на времето, прекарано на гърда, а не то да е мъчение и за двете ни.

Михи, здравей! Звучиш притеснена  Hug

Би ли споделила по-подробно как е организирано кърменето ви, колко често суче бебето, освен кърма друго приема ли? На какви интервали кърмиш? В каква поза кърмиш? Дали си опитвала при смяна на позата дали има цъкащи звуци и изпуска ли зърното бебето?
Възможно е бебето да получи объркване на засукването при ползване на залъгалка.

За едно добро засукване е добре да следиш за следните неща:
-  позицията на бебето спрямо тялото на майката, коремчето му да е обърнато към корема на майката, а ушенце, рамо и бедро погледнати отгоре да лежат в една линия, т.е. тялото му да не е извито, усукано, а изцяло обърнато към корема на майката
- при предлагане на гърдата  да се следи бебето да е отворило широко уста, така че да поеме добре зърното и  обхващайки с устенца голяма част от ареола. За да накараш бебето да отвори широко уста, можеш да погъделичкаш устничките му със зърното, или да изцедиш капчици кърма върху тях, да минеш със зърното по горната устничка. Това обикновено кара бебетата да си отворят широко устата и да наклонят главата си леко назад, което е добре, тъй като по този начин зърното може да отиде навътре и нагоре към мекото небце на бебето , т. нар комфортна зона.
Ако при поставяне на гърда прецениш, че засукването не е добре, би могла внимателно да  отделиш бебето от гърдата, като поставиш малкото си пръстче в ъгъла на устата и нежно да освободиш гърдата от вакуума. След това опитай отново да го закачиш на гърдата . Ето едно клипче, което вероятно ще ти е ориентир за обичайното добро засукване
Ако има някакво неудобство в позата, по-удачно е да се придърпа бебето към гърдата, а не обратното, защото за кърменето е важно да е в удобна поза.

Разбирам, че бебето ти се дави от силна струя. Дали е вариант да изцеждаш малко от предното мляко преди бебето да суче? Така  се намалява леко силата на струята, за да не се дави, а и гърдата омеква, ако е напрегната и е по-лесно на бебето да засуче правилно. След бебето се дави от силната струя, можеш за кратко да го отделиш от гърдата и с чиста кърпа леко и нежно да притиснеш зърното или да оставиш млякото да изтече в някакъв съд, за да спре силната струя. После пак да го поставиш на гърда.
Пози, при които главата на бебето идва отгоре на гърдата, могат да помогнат. Така гравитацията не помага на млякото да тече лесно и вероятно на бебето ще му е по комфортно.

Oпитвала ли си, когато млякото спре да тече толкова бързо, да приложиш компресия, за да улесниш слизането на следващата порция?
 Ако имаш нужда да обсъдим нещо - пиши   bouquet

Въпрос към ЛЛЛ:
Как да разбера, че съм стигнала да въпросното задно мляко или гъсто, още казано ?!?
Приблизително колко милилитра са силно лактозни ?!?
babyAty,
С напредването на кърменето (като време е относително, защото бебетата сучат с различен темп), съдържанието на мазнини се покачва и съответстващото мляко наподобява пълномасленото мляко. Накрая, към края на храненето крайното мляко е богато на мазнини, с високо съдържание на калории и малко като количество, наречено още хранителен десерт от каймак. Концентрацията на лактоза  е сравнително постоянна през цялото хранене.
Според изледвания на Майкъл Уулридж, изследовател от Великобритания, може да има доста големи различия в съдържанието на мазнини в началното и крайното мляко при някои майки. При други е имало много малка разлика в началното и крайното мляко, т.е всичко е индивидуално.
Поздрави   bouquet

Към ЛЛЛ
Скрит текст:
Здравейте! Бих искала да попитам следното-  От около 2 седмици храня бебка от едната гърда т.е. редувам ги на хранене , тъй като тя се храни за около 10 мин и след това дори да предложа втората , много рядко суче и то неефективно.  Въпросът ми е - ще ми намалее ли така кърмата ? Не се цедя след кърмене ( понякога само и то гърдата от която съм дала да суче малката , изкарвам максимум 20-30мл) Малката прави паузи от по 2 и половина -3-4 часа , вечер даже имаме и по-големи.Гърдите ми (т.е. обикновено едната) , много рядко се напрягат . Малката пълни памперсите , но нааканите са 1 , максимум 2.  Притеснява ме само това , да не би с този режим и с кърменето "редуване на гърдите" да остана без достатъчно кърма занапред  newsm78 Благодаря!
Здравей, rossy-pm  Hug
Скрит текст:
Когато изключително кърменото бебе има поне 8 хранения на интервали 2,5-3 часа, със само една 4 часова пауза за денонощие, има около 5-6 напишкани памперса и поне 2-3 наакани, изглежда бодро и доволно, вероятно кърмата покрива хранителните му нужди и е достатъчна. По-големите паузи дават сигнал на организма, че няма нужда от производство на кърма, затова често казваме колко е важна стимулацията и честото предлагане. Когато има достатъчно стимулация, е малко вероятно кърмата да намалее
Това дали майката кърми от едната или двете гърди, е индивидуално. Ако бебето наддава добре при хранене само от едната гърда, вероятно това е вашия начин.
Успех   bouquet

Последна редакция: сб, 06 окт 2012, 17:24 от Atrakcia

# 563

Спи само по корем, иначе се събужда след 10-тина минутки.

вив внимавай със спането по корем, по принцип не се препоръ4ва от СЗО, поне до момента в който бебето само реши от гръб да се обърне по корем и така да спинка  Hug

# 564
  • София
Елс, Лошичка, годишните писма на Пепи се каня да ги почвам от години, но все не се организирам, сега съм решила и на двамата да почна, идеята е всяка година да описваш на детето си негови случки, думички, събрани рисунки, като можеш да опишеш твоята гледна точка и неговата, подаряват им се, но си ги отварят на 18-тата годишнина, аз лично само с отварянето не съм сигурна, че дотогава ще изтрае и дали изобщо ще им е интересно като са момчета, представляват ето това http://www.momentofpeace.net/2010/godishni-pisma
Вг1, честита месечинка!

# 565
аз се успокоявах, че храненето на поискване е най-доброто за бебето и всеки път като ревне - хоп на манджата...И сега освен,че нямаме режим, не иска да стои в кошарата ooooh! Свикна госпожицата да я държа и това е,само да я сложа в кошарата и обръща устната и реееееввв #Crazy. Засега вечер горе долу спи в нея, ама ако и това спре да прави не знам...Айде пак ще ревем Shocked Отивам и този път ще се мъча да тикам биберон.

# 566
Привет Hug
Би би,идеята за писмата е прекрасна,сигурна съм,че ще им е интересно на твоите момчета след време.
Белверде,наистина Велизара е копие на сестра си,само че засега е със сини очи.Фотосесията мина добре,поплака малко,накрая заспа Laughing,ама се надявам да са станали хубави снимки,след две седмици ще видим Hug
Месечинке,дано успеете да вземете кенгуруто,заслужава си,ще се видиш с две свободни ръце,аз затова много му се радвах.
Тайра,Емма е супер усмихнато човече,дано се смее все повече и по-малко да плаче.
Радвам се,че харесахте моята пикличка.Обаче хич няма да я хваля вече,днес ми разказа играта спала е не повече от час за целия ден,цял ден се носим на ръце и в кенгуруто.Сега ще се къпем и се надявам да поспи тая нощ,че направо съм изтощена,дълъг ми се видя деня днес.
Лека от мен Hug

# 567
Към ЛЛЛ
Момичета имам прекрасен син на два месеца, храня го предимно с кърма от около 3 седмици, но от две вечери насам кърмата ми вечер рязко спада като количество, даже почти я няма! Той започва да плаче от глад, а аз като стисна гърдите си дори капки не се появяват при първите 3-4 стискания. Дохраних го, но се притеснявам че кърмата ми ще намалее! През останалата част от деня и през нощта всичко е наред, успява да се нахрани. Какво да правя? Как да си увелича кърмата вечер?
Бебчо иначе наддава, има напишкани памперси много и е игрив, храним се и през нощта.

# 568
  • Варна
Vg1,
при мен е същото - вечер се чувствам пресъхнала, а през нощта гърдите ми стават на камък, така се препълват Rolling Eyes

# 569
Значи отговорът ще е полезен и ня двете ни Wink

Общи условия

Активация на акаунт