Строеж, къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 24

• 57 904
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
За външната врата сега ме е яд,че направихме от Солид 55. Вашите доводи ми трябваха навремето, ама ooooh! Притеснения от времето, в което живеехме в апартамент и ни обраха. И аз мисля, че е по-добре да е по- обикновенна, лакирана с подходящ лак. От интериорните обаче съм супер доволна. Хармония ТМ от Тетевен е производителя. И цената беше нито много висока, нито много ниска.
Да кажа нещо и за помощните построики - гаражи, навеси и т.н. Нашия гараж, в който е и котела и складираме пелетите е 50кв.м. Получи се толкова, защото е на границата на имота и там е под остър ъгъл. Много пари отидоха. Но ние нямаме мазе. Това лято правихме навес  за барбекю - 18кв. - бетон, покрив и т.н. Ако кажа цифрата, ще се облещите. Ама материалите специални... Та много трябва да се внимава на какво се залага, за да не се харчи излишно.
А в една къща винаги има какво да се прави, за това и чета, пък и понякога пиша. Много усмихнат ден ви пожелавам!

# 676
Ох, какво хубаво раздвижване в темата. Аз нямам много време за писане, но чета редовно.
Сега да кажа, че и аз бих живяла в голяма къща с удоволствие, ама при нас нямаше как да се случи, защото мястото си е наше, предпочетохме да го ползваме, а не да купуваме ново и понеже строихме с общи пари трябваше на финала всеки от нас (аз и брат ми) да има по един етаж. Квадратурите на всеки етаж са от по 100 кв. някъде с терасата и общите части. Малко, но от сърце дет се вика. Ние с мъжо все по квартири се свираме и на фона на настоящите 45 кв.м., в които живеем с детето, къщата ми се вижда нормална, но не бих отказала по-голяма и най-вече самостоятелна, но явно в някой друг живот ще се случи това. Двор почти нямаме, но каквото е останало от него ще гледам да го запазя максимално без излишни достроявания или някакви навеси, гаражи и пр. Не, че няма да имаме нужда от гараж, но предпочитам да имам някаква зеленинка около къщата (това мое решение обаче все още не е сведено до знанието на мъжа ми  Mr. Green).

Сега да кажа все пак какви ги свърших с нашата оферта. Намерих още една фирма и в събота ще качвам управителя на къщата, за да взима мерки и да говорим.
Онези другите хич не ми вдъхват доверие, още повече след като Assos и Ms.Gorgeous ме хвърлиха в музиката с това, че в основите не се слага вата, а фибран и след като се порових и убедих в това зададох ребром въпроса на строителя. Отговорът му беше - ами да, по принцип се слага фибран, ама аз заради гризачите реших да ви оферирам вата. Мишките не докосвали ватата, но гризели фибрана. Казвам добре, а как смятате да се справите с влагата в мазетата примерно и в основите (понеже имаме дренаж, но нямаме някаква битумна хидроизолация на пода на мазето ако не се лъжа и това той го знае) и ми отговори, че за тази цел е предвидил по-плътна вата от 100кг/м3. Въпреки всичко ватата пие вода и я задържа, особено в района където е къщата (планински) и може и да не съм права, но май този фибран е по-удачен.

Другото, което е изключително странно в тази оферта е как може да не разбие нещата на труд, материал, помощен материал, вид, марка и пр. Нахвърлял ни е един общи цени и това е. Нито знам какъв стиропор се кани да ползва, нито какъв латекс, нито нищо.

Забравих да питам как с дюбел 13 см.  ще закрепва 15 см. стиропор.  Rolling Eyes

Питах и за гнайса - цената била такава защото вътре била калкулирана и някаква поцинкована мрежа и дюбели, а не че 40 лева иска за труд.

Rени, ами няма разбивка в офертата на нищо. Сега съм възложила да разбие и не му стана много приятно. Не знам дали не сгреших, но му казах, че вече имаме оферта и от друга фирма и там всичко е разбито и нямам как да срявнаваме с неговата, защото не е разбита белким се светне, че има и конкуренция все пак.
Само доуточни, че за топлоизолация ще ползва Баумит. Питам какъв латекс сте заложили в цената, отговор - обикновен..  #Crazy
Изобщо...  ooooh!

Сега ще видим другата фирма какви ще ги свърши, но аз изначало ще им кажа, че искам всичко подробно.

Някой от вас не може ли да предложи фирма за топлоизолация и такава за дограма? Praynig

п.п. Беболе, може ли и на мен парола, за да видя проекта?

п.п.п. Чета ви и относно цените на вратите и направо ме отчаяхте. Ние имаме да слагаме една входна на къщата, една входна на апартамента и 4 интериорни. Чудя се дали и входната на апартамента трябва да бъде подсилена!?  newsm78

Последна редакция: чт, 24 яну 2013, 09:55 от СКО

# 677
Относно размерите - и аз съм на мнение, че когато има повече площ, всяко нещо си има местенце и се чисти и подрежда сто пъти по-лесно. В момента сме под наем в апартамент 60-65 кв.м - с две деца и трето на път  Rolling Eyes Е, направо е някакъв ад! Само подмествам от тук натам, все някой нещо си търси..., а пък като тръгна да бърша прах (ежедневно, защото се натрупва буквално за часове), не ми говори  #Crazy Апартамента, който продадохме, за да почнем строежа, беше два пъти по-голям - е, не ми е било толкова трудно. Единствено, както бях споменала по-рано, беше ми неудобно това, че беше мезонет.
Сега къщата е 250 кв.м, на един етаж. Нямаме излишни помещения - самостоятелни стаи за децата, дрешници, перално, килер.... общо взето всички удобства, без излишни глезотии.
Гараж и ние нямаме..... вече прекалено щяхме да смалим двора. Живот и здраве, ще мислим за навес.
Meggysan, искам да те попитам относно бараката за инструменти. Тъй като и моят мъж е категоричен, че му трябва (с което съм абсолютно съгласна), избрахме й местенце в единия ъгъл на двора, и точно щеше да почва да си я прави, и ни казаха, че трябва позволение от съседите задължително! С едните комшии сме ок, но другите, откакто сме купили парцела, все са недоволни  от нещо. Та, едва ли ще се съгласят да подпишат каквото и да било. Ти знаеш ли нещо по въпроса, и по-точно има ли друг вариант да се построи въпросната барака без такова разрешение  newsm78
Rени, при нас също нямаше достатъчно вода за термопомпа, по-точно, налягането е непостоянно (нещо такова обясниха). Предложиха ни серпентини по двора, но се отказахме, защото живот и здраве по-нататък ни се иска да направим басейн. И така остана варианта термопомпа въздух - вода, с подово в хола, кухнята, трапезарията, бани и коридори, и отоплителни тела (радиатори) в спалните помещения. Голяяяма инвестиция, наистина, но пък обещават ниски сметки в бъдеще, дай Боже да е така  Praynig

# 678
п.п. Беболе, може ли и на мен парола, за да видя проекта?  

Няма парола, свободен е достъпа. Ето линка.

Последна редакция: чт, 24 яну 2013, 12:39 от БебОле

# 679
  • Русе
По принцип за всякакви постройки, огради, навеси се прави уведомление (не е точно разрешение), даже май и проект трябва. Но ние имаме само 1 комшии и се надявам да се разберем с тях по добрия начин. Защото няма да правим проект със сигурност (не ми се карайте много). Лошото е, че навеса и бараката ще за долепени до оградата между нас, но ще го измислим някак си.

# 680
Rolling Eyes И това разрешение/уведомление за барака от всички съседи ли се иска, или само от тези до които ще е ?

# 681
Относно размерите - и аз съм на мнение, че когато има повече площ, всяко нещо си има местенце и се чисти и подрежда сто пъти по-лесно. В момента сме под наем в апартамент 60-65 кв.м - с две деца и трето на път  Rolling Eyes Е, направо е някакъв ад! Само подмествам от тук натам, все някой нещо си търси..., а пък като тръгна да бърша прах (ежедневно, защото се натрупва буквално за часове), не ми говори  #Crazy Апартамента, който продадохме, за да почнем строежа, беше два пъти по-голям - е, не ми е било толкова трудно. Единствено, както бях споменала по-рано, беше ми неудобно това, че беше мезонет.
Сега къщата е 250 кв.м, на един етаж. Нямаме излишни помещения - самостоятелни стаи за децата, дрешници, перално, килер.... общо взето всички удобства, без излишни глезотии.
Гараж и ние нямаме..... вече прекалено щяхме да смалим двора. Живот и здраве, ще мислим за навес.
Meggysan, искам да те попитам относно бараката за инструменти. Тъй като и моят мъж е категоричен, че му трябва (с което съм абсолютно съгласна), избрахме й местенце в единия ъгъл на двора, и точно щеше да почва да си я прави, и ни казаха, че трябва позволение от съседите задължително! С едните комшии сме ок, но другите, откакто сме купили парцела, все са недоволни  от нещо. Та, едва ли ще се съгласят да подпишат каквото и да било. Ти знаеш ли нещо по въпроса, и по-точно има ли друг вариант да се построи въпросната барака без такова разрешение  newsm78
Rени, при нас също нямаше достатъчно вода за термопомпа, по-точно, налягането е непостоянно (нещо такова обясниха). Предложиха ни серпентини по двора, но се отказахме, защото живот и здраве по-нататък ни се иска да направим басейн. И така остана варианта термопомпа въздух - вода, с подово в хола, кухнята, трапезарията, бани и коридори, и отоплителни тела (радиатори) в спалните помещения. Голяяяма инвестиция, наистина, но пък обещават ниски сметки в бъдеще, дай Боже да е така  Praynig

250 квадрата на един етаж си е доста по-скъпо от 2 етажа по 130, но ако има място и пари, си е най-добре.
Басейна едва ли ще заеме целия двор, сигурно има достатъчно място покрай оградата за серпентините, не бързайте да се отказвате според мен, доста по-ефективно е от въздух-вода.

# 682
  • Русе
Rolling Eyes И това разрешение/уведомление за барака от всички съседи ли се иска, или само от тези до които ще е ?

Би трябвало да е от всички, защото ако се прави както трябва, се прави проект, разрешение от общината, писма до съседите и ...
Ние де факто имаме и други съседни парцели, но само единия е обитаем повече.

# 683
  • София
Бараки, навеси, пристроени веранди и други - след удостоверение за ползване. Peace
Ако застроен парцел е заснет с подобни /стари, съборени и др./, могат да се построят подобни на старите. Иначе, пристрояването на своя глава + злобни съседи= изхабени нерви.

Нашата външна врата е на Солид 55 - много съм доволна, от цената не.
Интериорни - Треска ООД, доволна съм Peace

Би трябвало да е от всички, защото ако се прави както трябва, се прави проект, разрешение от общината, писма до съседите и ...
Peace
При получено разрешение, съседите имат 14 дневен срок за обжалване.

# 684
  • Пловдив

250 квадрата на един етаж си е доста по-скъпо от 2 етажа по 130, но ако има място и пари, си е най-добре.

Абсолютно вярно!

Басейна едва ли ще заеме целия двор, сигурно има достатъчно място покрай оградата за серпентините, не бързайте да се отказвате според мен, доста по-ефективно е от въздух-вода.
Съседът направи серпентините  около основите на къщата - под първата му плоча - нещо като 2 км тръби навъртя.

Нашата барака я водим "офис-канцелария"  Mr. Green - имаме изискване за такова нещо в плана за безопасност и здраве, значи сме задължени да го изпълним Laughing
Съгласна с г-жа Великолепната - нашия "навес" - гараж ще го правим след като вземем удостоверението  Peace

# 685
Съседът направи серпентините  около основите на къщата - под първата му плоча - нещо като 2 км тръби навъртя.

Чувал съм притеснения че евентуално замръзване на почвата от тръбите може да повдигне къщата. Аз не би си сложил под нея такива тръби, а дори и близо до основите не знам дали бих сложил. Освен това през лятото почвата се затопля от слънцето и дъждовете, под къщата ще е по-трудно.
Но покрай оградата периметъра е голям и е открито и няма нищо критично наоколо.

# 686
Мдааммм, и нашата барака така я мислим - долепена до оградата. Въобще не си и помислям на своя глава да вършим каквото и да било. Просто ако досега бяхме действали така, горко ни. Три пъти вече пускаха какви ли не жалби - до общината, до ДАГ.... и единствено благодарение на това, че сме се придържали максимално към правилата и законите, не сме имали никакъв проблем. Така че за съжаление ще трябва и тук да се съобразим с всички досадни изисквания.... Rolling Eyes
Относно серпентините - проектанта,а и фирмата - изпълнител прецениха, че няма да им е достатъчно мястото, така че спряхме да се надяваме на този вариант. Силно се надявам наистина да е ефективно отоплението, макар и с този вид термопомпа  Praynig

Абсолютно вярно!

Знам, че е така, и, както вече писах, нееднократно съм се ядосвала, че ако бяхме я вдигнали на 2 етажа, да сме се нанесли вече, ама....здраве да е. Поне, живот и здраве като се нанесем, ще ни е пълен кефа  Wink

# 687
  • Русе
На нас няма опасност да ни пускат оплаквания или поне така се надявам, защото съседа е само с незаконни постройки. Та ако се стигне до там, неговата по-зле. Но не е хубаво така да разсъждаваме, съзнавам ясно, обаче за момента май това е положението. А и ние още нямаме разрешително за ползване, защото нямаме централа за пречистване на водата, а трябва.

# 688
Meggysan, ти пък ме разби направо! Как така ще е задължително централа за пречистване, това въобще не го бях чувала  Shocked Искаш да кажеш, че не дават т.нар. акт 16 без туй чудо ли???

# 689
Относно бараките, ето какво пише в ЗУТ
Чл. 42. (1) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Постройките на допълващото застрояване се разполагат свободно или допрени до основното застрояване в урегулирания поземлен имот или свързано с допълващо застрояване в съседен имот.
(2) (Предишна ал. 1, изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Постройки на допълващото застрояване, с изключение на гаражи, работилници и обекти за търговия и услуги, не могат да се разполагат на уличната регулационна линия или между нея и сградите на основното застрояване. Постройки на допълващото застрояване могат да се изграждат на вътрешната граница на урегулирания поземлен имот, ако калканните им стени покриват калканни стени на заварени или новопредвидени постройки в съседния урегулиран поземлен имот, или плътни огради.

В тази връзка, се иска не разрешение от съседа, а ДЕКЛРАЦИЯ, че той има намерение да построи някога постройка долепена до вашата и да покрие вашия калкан. Декларацията е само от този съсед, до когото се долепяте. Ако той има такава постройка (законна, нанесена в кадастъра), вие можете да се долепите до неговата и да покриете калкана, без да ви е нужна такава декларация.
Допълвам
Ако оградата между двата парцела е плътна (и законна), можете да се долепите до нея, без да надхвърляте височината й, без декларация.

Последна редакция: чт, 24 яну 2013, 15:23 от kallitko

Общи условия

Активация на акаунт