Строеж, къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 24

• 57 955
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Гледам, че за квадратурата и разпределението изказвате мнение- на който каквото му харесва, е моето мото! Има и много особености - парцел, лични предпочитания, финансови възможности и т.н

Меги, веднъж седмично чистя, да. От гаража в къщата и обратно. Децата нямат невероятната възможност да направят всичко в кал. Влизат, събуват се и толкоз. Ако се изкаля, минавам с мопа /стои под стълбището -м/у входа от гаража и входната врата/ и съм приключила.
Разбира се, ежедневното хигиенизиране в кухнята си остава Laughing

Не обичам да чистя сняг, не обичам да се ровичкам в двора/ още не стъпвам, където няма бетон Embarassed/, ще видя от цветарските ми напъни какво ще стане Laughing

# 661
  • софия
Нещо не сте ме разбрали. Нямам проблем с място. Мястото е огромно и къщата може да бъде и 200 квадрата. Ние не искаме да е голяма. Гаража не е за сметка на нито една стая. Искам го гаража, не за да бутам неща там, а за да ми е чиста и пазена колата. Не съм грандоман, както някой се изказа по-рано. От години сме "номади" или поне преди децата бяхме и сме свикнали всичко да ни е сведено до минимум. Живели сме къде ли не и винаги лесно сме се местили, благодарение на това. Минимализацията и на мен ми е мото, както друг спомена по-рано. Хвърлям ненужни вещи, не складирам нищо, което виждам, че не влиза в употреба. Не купувам на промоция, за да го ползвам като ми потрябва след 5 години и т.н. Мебелите винаги са сведени до минимум. Винаги сме били на мнение и аз и мъжа ми, че колкото повече място, толкова повече ненужни вещи. Родителите ми са от типа "плюшкин" и на тях и 5 гардероба няма да им стигнат за да съберат нещата си. Аз не вкарвам нова дреха в гардероба си ако не изхвърля на нейно място стара.  Peace

Бебо, аз ако схващам правилно, "спора" тръгна от там че според някакви си разпоредби вече гаража влизал като не знам си какви площи и се включва в ценообразуването при документи и т.н,  в административни и прочие плащания.
Ние като ползващи само навес вече (докато бяхме в апартамент ползвахме гараж) сме си много добре така. Навеса спествява наистина чистенето на сняг. Аз се притеснявах от навявания, но нищо такова не ни е случи!Единствено студеното (и то определени периоди за по няколко дни) си е неприятно, но изобщо не е страшно.

Та от тази гледна точка и аз бих помислила как точно да си узвоя квадратите. И на мен в апартамента ми беше екстра, обаче изведнъж, ама точно изведнъж сякаш стана тясно- децата като пораснаха на нашия ръст и нещо взе трудно да става разминаването! Laughing

Ясно е че човек като реши ще си го промени, но пък и ми е ясно, че след един голям строеж/ремонт, едва ли ще ми се иска да се разбутвам наново и да подхващам още един голям ремонт/преустройство.

На мен от сега ми е ужас и изобщо не искам да чувам варианти като направете сега това и това пък това го оставете за по нататък....МОляяяяяя! аааа не, посто ми е ясно, че сега не го ли направим после няма да го направим. Ще ни завърти рутината,ще свикнем с новосъздадените удобства и така...другото ще остане в зоната на "едно време искахме да...."

# 662
  • Русе
На мен от сега ми е ужас и изобщо не искам да чувам варианти като направете сега това и това пък това го оставете за по нататък....МОляяяяяя! аааа не, посто ми е ясно, че сега не го ли направим после няма да го направим. Ще ни завърти рутината,ще свикнем с новосъздадените удобства и така...другото ще остане в зоната на "едно време искахме да...."

Както казва един приятел Временните неща са най-постоянни. Затова и съм гледала в перспектива.

Ms.Gorgeous , права си, те и моите не цапат повече от вратата, нищо че са малки. Но като цяло забелязвам, че един ден да не изчистя спалнята примерно и после става много прашно. А нея и една детска ги пропускам във всекидневното чистене. На 2-3 дни веднъж. И пак като си помисля, че ако беше на 2-3 етажа, това си е постоянно ходене нагоре-надолу, повече бани - тоалетни и т.н. Все нещо за чистене.
А за двора то е ясно, има доста работа.

# 663
И аз да се изкажа за квадратурите - много пъти съм искала, но се боях да не се обиди някой, та се въздържах...Макар че това са лични мнения, според собствения ни свят. Не намирам никак обосновано да се строи къща с размер на средностатистически апартамент. Нито финансово, нито функционално. Аз исках 150 кв., но на два етажа, държах разделение на зоните /спална и дневна/. Убедиха ме за 200, после някак си станаха 250. Последните 50 - подпокривна стая- кабинет, от който съм изкл. доволна. Само като си представя книгите си, принтер, скенер, документи и прочие в хола си и се благославям за това си решение. Там също имам тоалетна/баня, което на този етап е излишно. Дрешникът - 5-6 кв. ми е малък даже. Не заради много дрехи, просто ако всяка тениска си имаше закачалка щеше да е по-лесно. Помещението за простиране - чиста работа - до пералнята. За някои излишно, за мен супер - пера веднъж на седмица, 3-4 перални. Веднъж простирам, веднъж сгъвам дрехи и пръскам дрехи по гардеробите. Достатъчно място, за да не си губя времето. Чистя за същото време /изключая основното пролетно и есенно почистване/, колкото и апартамента преди това.  По-голямата квадратура предполага всяко нещо да си има място, това място да не е трудно достъпно и натъпкано с вещи. Естествено, зависи и от интериора. И аз като Ms.Gorgeous чистя веднъж седмично, дори спокойно мога да пропусна седмица, ако нямах псих. отклонения в тая област. Mr. Green

Последна редакция: ср, 23 яну 2013, 22:07 от Гретел

# 664
Rolling Eyes БебОле, незнам защо, ама поста ти ми звучи, като че ли си засегната...аз съм "грандоманката", но не коментирах изобщо твой коментар, а на Meggysan
. Peace

# 665
Гретел е казала нещата, точно както и аз ги мисля. Няма да влизам в подробности, но главното беше всяко дете да има стая, а моите са три. Имат си отделна баня. А спалнята е с баня и дрешник.
Стаите не са големи, но ни е конфортно. Моето перално е на втория етаж - най-удобно е да си оставиш дрехите, близо до стаята. Простирам пак там.Финансовия аспект не е за пренебрегване, всики строител или строил, ще обясни. За чистенето и при мен е като при Ms.Gorgeous и Гретел. Няма смисъл да спорим, но имаме опит, ако е полезен ще е прекрасно. Много съжалявам, че когато ние строихме не бях открила форума, щеше да ми е в пъти по-лесно. Тогава бях пълен лаик и имаше и грешки. Апропо, всичко от парцела до обзавеждането организирах аз. Та съм наясно. Peace

# 666
  • Варна
Привет, строители и строителки!
Благодаря на всички включили се за вградените казанчета (около 10 страници по-напред Wink ). Вече се сдобихме с 2 на Геберит.  Laughing Сега остава чуденката дали наистина с PVC облицовка да си правим баните...
Не че сме стигнали до баните... Още си нямаме входна врата и се оказа голям проблем намирането на такава. Момичета от Варна, помагайте - откъде си взехте външна врата за къщата? Попадаме все на китайски със съмнителни качества. Другият вариант пък са полските на 501 врати, които обаче са мин. 2000 лв. и се чака 3 месеца... Направо се побъркахме с тази врата!  Close

# 667
Имам поглед върху 501 - Варна.Страхотни са и си заслужават всяка стотинка.Само не се лъжи с китайска.

# 668
.... Апропо, всичко от парцела до обзавеждането организирах аз. Та съм наясно. Peace
И при нас беше така, макар че мъжът ми държеше да живее в къща. Аз си бях организирала чудесно съединяване на два апартамента с прекрасен изглед, на страхотно място, но той къща, та къща...А аз преди да се омъжа живеех в къща и бях наясно с всички предимства и недостатъци. Като например - неговите родители в събота и неделя се хващаха под ръка и ходеха на разходка в отсрещния парк, а моят баща се качваше да ремонтира покрива...:Simple Smile) И в момента, в който взехме виза, той замина  в дълга и далечна командировка. Като се върна, къщата беше построена и с дограма.
Темата и аз я открих току- преди нанасянето. И наистина можеше да е от полза. Затова и продължавам да пиша. И въобще не е въпрос на спорове - ние вече ползваме това, което сме сътворили. Само споделяме реален опит, който всеки може да пречупи спрямо себе си. И няма как да повлияем на нечии намерения твърди. Но, пък, на други можем да помогнем.

# 669
  • Русе
Ее, ама от къде тръгнахме, докъде стигнахме. Не съм искала ад обидя някого, всички знаем колко трудно и мъчно се строи, как всичко минава през ръцете и главите ни. Ясно е, че като можеш да си построиш къща над 200 кв на 2-3 етажа, сигурно е по-добре, има си предимства. Но цялата ми мисъл беше, че когато ти е 100 кв къща да правиш 30% в гараж и тераса, просто не виждам голям смисъл, а и е неефективно и ценово включително.
Що се отнася до чистене и поддържане, си зависи. Ако са големи децата и си чистят стая, бани, подреждат, да, може и да не чистя всеки ден, но с 2 малки деца просто не виждам как би могло да е по друг начин. Ще чакам да пораснат и да се включват по-активно Simple Smile. Сега всичко мен чака. Живяла съм на тясно 4-ма човека и на широко 2-ма. Ами предпочитам на по-широкото. Сега виждам за децата колко е добре да си имат стая, да си играят и .., а аз не времето нямаше къде да се обърна, за 2 мин не можех да остана сама на спокойствие. Това ми беше цялата идея в "убеждаването" на БебОле, не съм искала да обиждам никого.

Айде и за вратите и аз да кажа, сигурно пак ще съм на обратно на вас, но ние решихме да не влагаме 2000 лв за врата и ни я направи фирмата, която ни прави интериорните. Първо защото исках да са еднакви и второ защото не виждам смисъл от разни видове заключвания, ключалки, супер здрави врати. Нашата струваше около 400 лв, мааалко по-различна е вътрешността й от интериорните. Недай си боже някой да иска да ни краде, прозорци колкото искаш.

# 670
Аз не прочетох никъде някой с нещо да се е опитал да засегне някого. К'во се обяснявате?!  Simple Smile Hug То пък, ако има по-приветлива тема от тая, здраве да е...
За вратите - за външните - да, като Меги мисля...С всичките 30 кв. прозорци и витрини на първия етаж и аматьор ще се справи...Нашата входна даже е стъклена, от дограмата...Иначе за вътрешните - в апартамента бяхме с китайски - красиви и евтини...тука сложихме бг, скъпи, нищо особено на външен вид....Ами от китайските бях в пъти по-доволна...Но за вътрешни говоря....

# 671
  • София
А интериорна врата дали изолира достатъчно добре?
Питам, защото обмисляме интериорна за втория вход, на централния вече сложихме врата на Солид 55 и не сме особено доволни.

# 672
Голямо раздвижване е настанало  Grinning За мен всички сте златни и ви благодаря от сърце Hug
Според мен и за мен всички ваши мнения независимо дали са положителни или отрицателни са в помощ, надявам се и за бъдеще да продължавате все така Praynig В крайна сметка  нали затова е тази прекрасна темичка. Ние сме от "грандоманите", писнало ни е от теснотия, да вярно е, че мислим към момента и евентуално леко напред, защото уж всичко за децата, но в един момент те ще пораснат и може да си останем само двамата( ще ползвам само 1 етаж, предвидила съм си стая там Simple Smile ), но пък може и всички да се събираме заедно поне няколко пъти годишно Heart Eyes, важното е да сме живи и здрави, всичко останало ще си дойде на мястото. Не ме притеснява чистенето( нали ще имам снахи, ще помагат Joy)
Я кажете какво ви е мнението за облицовка с травертин? Заслужава ли си?Много ми хареса на снимка за стъпалата, но не мога да намеря актуални цени. Нямам тетрадка да си водя записки, но пък имам папки със  снимки относно обзавеждането и доста запазени отметки на сайтове, като ми остане време преглеждам ги отново и полека лека оформям визуално желанията си Laughing

# 673
  • Русе
А интериорна врата дали изолира достатъчно добре?
Питам, защото обмисляме интериорна за втория вход, на централния вече сложихме врата на Солид 55 и не сме особено доволни.

Точно в изолирането май имаше разлика нашата и вместо дървена, мисля, че направиха метална рамка. Не съм 100% убедена. Но нищо не пречи да се сложи като пълнеж вата някаква. Няма проблем с изолирането й. Към градината ни пък е като прозорец изцяло стъклена от дограмата. То мислехме и входната фирмата с дограмата да я прави, но и там цените им бяха от 2000 лв нагоре, а интериорните им над 1000 лв. Иначе са супер, ама ... 10000 лв само за врати трябваше да дадем.

Много харесвам травертина, но не знам истински намирали ли сте и ако да на каква цена? Виждала съм само терикот/гранитогрес, имитиращ травертин.

# 674
Е, не съм се обидила де. Напротив, харесвам когато има дискусия, повече мнения, примери и т.н. Оценявам всички мнения и желания за помощ. Използвах думата "грандоман" не за да обидя някой, а за контраст и точно защото вече беше използвана.   Hug

Бебо, аз ако схващам правилно, "спора" тръгна от там че според някакви си разпоредби вече гаража влизал като не знам си какви площи и се включва в ценообразуването при документи и т.н,  в административни и прочие плащания.
Ние като ползващи само навес вече (докато бяхме в апартамент ползвахме гараж) сме си много добре така. Навеса спествява наистина чистенето на сняг. Аз се притеснявах от навявания, но нищо такова не ни е случи!Единствено студеното (и то определени периоди за по няколко дни) си е неприятно, но изобщо не е страшно.

Разбирам за квадратурата и усвояването. Питах архитекта и той каза, че не влизат в РЗП-то, нито гаража, нито терасата, така както каза Калитко. Съгласна съм с теб, че навес е къде къде по-бюджетно, но то и при нас е навес. Няма да е изграден гараж. Не знам как изглежда на скицата, защото не разбирам, но оставам с впечатление, че всички сте го видели като застроен гараж. Само навес ще е, поне за сега.

Леко да мина на друга тема докато чакаме новия проект. Някой ползва ли слънчеви колектори за топлата вода и имат ли резон в България? Чудя се дали ще си струва инвестицията, при положение, че ще се ползват средно по 5 максимум 6 месеца, ако не и по-малко?  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт