CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема №25

• 46 836
  • 776
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Отчайващо е само за определени сфери/хора/специалисти. За други няма проблем да си сменят работата.  Peace
Може ли да напишеш кои най-общо имат и нямат проблеми?
На прима виста да отговоря аз. Икономика и финанси, софтуер, определени инженерни специалности.

ох, икономист е много общо понятие  Rolling Eyes Според мен такива са голяма част от безработните, като изхождам от факта, че няколко учебни заведение "бълват" икономисти всяка година  Rolling Eyes

# 286
здравейте, аз рядко пиша, но редовно ви чета.
И аз имам проблем с намирането на работа, или по-скоро на заплата с която да мога да живея. Търся в София, кандидатствам по обяви където покривам изискванията, но вече месец и половина нищо. Може би донякъде проблема е в мен, понеже съм магистър (далеч съм от мисълта, че само аз съм магистър), но съм учила наистина много за да завърша, имам някакъв опит, предвид че съм на 25 и не съм склонна да работя за 500лв. А не искам да почвам някъде, където едва ще издържа и месец, искам нещо дългосрочно. Търся работа и съм готова да работя много, да уча нови неща, но и очаквам адекватна заплата. Не се оценям на 500лв и това е! Става ми все по трудно и затова споделям.
Успех на всички в търсенето. Вярвайте и мислете позитивно  Hug

# 287
Отчайващо е само за определени сфери/хора/специалисти. За други няма проблем да си сменят работата.  Peace
На прима виста да отговоря аз. Икономика и финанси, софтуер, определени инженерни специалности.

ох, икономист е много общо понятие  Rolling Eyes Според мен такива са голяма част от безработните, като изхождам от факта, че няколко учебни заведение "бълват" икономисти всяка година  Rolling Eyes

Това е така. Някъде имаше статистика по отделни учебни заведения - колко % от завършващите си намират работа по специалността. Като я намеря ще я пусна. А магистър икономист е поне всеки втори, ако не и двама от трима  Laughing.

Аз лично мога със сигурност да кажа, че от моя випуск (то отдавна беше де), завършилите в СУ почти всички са реализирани добре - кой одитор, кой продажби, кой финанси... Сега не знам как е.   

# 288
Понякога автобиографията не хваща окото така да се каже. Това за общите позиции, за които има по 360 кандидата например.
Иначе за търсените, звъним и на тези, които само частично покриват изискванията. Просто такъв е пазарът в момента. Не казвам,че това е правилно, но е факт.
Специалистите без проблеми са хора с езици, различни от английски, специалисти ИТ, разработчици, САП специалисти, ХР-и и финансови специалисти (ама тип извънземни).

# 289
Отчайващо е само за определени сфери/хора/специалисти. За други няма проблем да си сменят работата.  Peace

Икономика и финанси към нямащите проблеми? Преди няколко дни синът ми се прибра от лекции и каза, че преподавателят им по корпоративни финанси влязъл и им казал: макар че сте МИО и би трябвало да сте на "ти" с езиците, искам да ви кажа-тези от вас, които не знаят добре английски, както и никакъв друг език, може да не идват изобщо на лекции, няма смисъл. Тези, които знаят само английски, да помислят струва ли се.....Тези с 2 или повече езика да се стягат и да четат повечко... Laughing

# 290
Икономисти има под път и над път. Включително и аз съм с икономическо образование, 1магистратура в същата сфера и 1различна.
Ако си мислите, че много се търсят (поне в моя град), жестоко се лъжете. Изобщо няма търсене на такива кадри. От време на време за някоя позиция в банка и те обикновено си прехвърлят от една в друга кадрите.
Финанси, чудесно...но трябва тясно да се специализираш и да изчезваш към София. Иначе, забрави. И касиер в банка може да не те вземат (щото нямаш опит ако си завършил току що). Но пък от друга страна се наемат студенти 3ти курс, за да може заплащането им да е ниско. Уж с приказките, че те обучават.

# 291
Икономика и финанси към нямащите проблеми? Преди няколко дни синът ми се прибра от лекции и каза, че преподавателят им по корпоративни финанси влязъл и им казал: макар че сте МИО и би трябвало да сте на "ти" с езиците, искам да ви кажа-тези от вас, които не знаят добре английски, както и никакъв друг език, може да не идват изобщо на лекции, няма смисъл. Тези, които знаят само английски, да помислят струва ли се.....Тези с 2 или повече езика да се стягат и да четат повечко... Laughing

Mr. Green

# 292
и финансови специалисти (ама тип извънземни).

Изясни се, моля те. От любопитство погледнах в сайта ви - в banking/finance не видях да имате позиции.

И чакаме още инфо за онази финансова компания, която идва. Надявам се не е някой счетоводен аутсорсинг.

В БГ се търсят езици, защото масово се аутсорсват услуги. Забиваш се в една много тясна сфера и няма отърване после. Е, мерси!

# 293
  • София
и финансови специалисти (ама тип извънземни).

Изясни се, моля те. От любопитство погледнах в сайта ви - в banking/finance не видях да имате позиции.

И чакаме още инфо за онази финансова компания, която идва. Надявам се не е някой счетоводен аутсорсинг.

В БГ се търсят езици, защото масово се аутсорсват услуги. Забиваш се в една много тясна сфера и няма отърване после. Е, мерси!

ама поне, по моя информация, плащат като хората  Wink

# 294
missence, на общия фон - със сигурност. Аз лично предпочитам да си кютам нещо по-творческо, а мисля, че ако ти се наложи да търсиш работа след опредлен брой години тази тясна специалицация (accounts receivables accountant with Dutch примерно) ще ти изиграе лоша шега. 

# 295
Стискайте палци, днес са пуснали една обява точно 'като за мен'-за нея наистина мога да кажа, че е 'моята работа' без да съм била на интервю. Ако ме извикат на интервю и дай боже ме харесат  Praynig, за там ще си скъсам задника и ще направя и невъзможното за да я запазя. Много рядко излиза такава обява, дано имам късмет.

# 296
  • София
missence, на общия фон - със сигурност. Аз лично предпочитам да си кютам нещо по-творческо, а мисля, че ако ти се наложи да търсиш работа след опредлен брой години тази тясна специалицация (accounts receivables accountant with Dutch примерно) ще ти изиграе лоша шега. 

на мен лично не ми звучи чак толкова зле  Thinking Не споря, но за момента в Бг май само на подобна позиция имаш шанс за свястна заплата  Thinking

# 297
положението във Варна от ден на ден става отчайващо  Sad Защо така, идея нямам  Thinking

М да на същото мнение съм! Аз ходих до Изи Кредит мисля да опитам, пък каквото стане все пак не съм обвързана с работно време. Дано поне са коректни. И ще продължавам да си търся друга работа!

На същото мнение съм Peace Някои споменаха, че в София е трудно да се намери работа... не е толкова трудно като в една Варна. Някои мои познати от София стояха известно време (2-3 месеца) без работа, но отказваха на доста места, където им предлагаха заплати от 500-700 лв. Да, всеки трябва да си знае цената особено тези с опит, но пък да нямаш....
mimsy__ - Аз бих започнала работа за 500 лв., ако нямам опит по специалността.
В една една Варна например.. искат за продавач-консултант да знаеш минимум 2 езика и за различните неквалифицирани позиции - имат куп изисквания.
Сега (след края на сезона във Варна) има страшно много безработни, а като отворите jobs - и сравните колко обяви са публикувани в София и Варна - сами може да си направите сметката. Да, София е голям град, но и повечето качествени позиции са концентрирани там. Във Варна много трудно (не и невъзможно) човек би започнал работа по специалността, без опит. Предполагам така е и в другите по-малки градове..

# 298
  • Sofia
положението във Варна от ден на ден става отчайващо  Sad Защо така, идея нямам  Thinking

М да на същото мнение съм! Аз ходих до Изи Кредит мисля да опитам, пък каквото стане все пак не съм обвързана с работно време. Дано поне са коректни. И ще продължавам да си търся друга работа!

На същото мнение съм Peace Някои споменаха, че в София е трудно да се намери работа... не е толкова трудно като в една Варна. Някои мои познати от София стояха известно време (2-3 месеца) без работа, но отказваха на доста места, където им предлагаха заплати от 500-700 лв. Да, всеки трябва да си знае цената особено тези с опит, но пък да нямаш....
mimsy__ - Аз бих започнала работа за 500 лв., ако нямам опит по специалността.
В една една Варна например.. искат за продавач-консултант да знаеш минимум 2 езика и за различните неквалифицирани позиции - имат куп изисквания.
Сега (след края на сезона във Варна) има страшно много безработни, а като отворите jobs - и сравните колко обяви са публикувани в София и Варна - сами може да си направите сметката. Да, София е голям град, но и повечето качествени позиции са концентрирани там. Във Варна много трудно (не и невъзможно) човек би започнал работа по специалността, без опит. Предполагам така е и в другите по-малки градове..

500 лв ако нямаш собствено жилище в София няма да ти стигнат. Живяла съм и в двата града, знам какво е във Варна, трудно може да се сравняват, така че като не сте живяла в София по-добре не започвайте подобен спор. Във Варна доста места са на пешеходно разстояние, а в София без транспорт до никъде не можеш да стигнеш. Само простичък пример давам, не ми се започват подобни дискусии.

# 299
Големите аутсорс компании в повечето случаи дават доста обширни познания.
Не е за хора с творчески подход определено, но в крайна сметка ако искаш прилична заплата  Crazy, нямаш голям избор.

Общи условия

Активация на акаунт