ЗА или ПРОТИВ доп. точка за критерий "Постоянен адрес" /за София/

• 13 523
  • 386
  •   1
Отговори
# 195
От кога "постоянен адрес" е равнозначено на притежание на собствено жилище и съответното задължение за плащане на данъците му?

# 196
Vache, ако моята адресна регистрация е във Варна, но живея под наем в София за кой точно данък имаш предвид, че ще плащам във Варна?
В този апартамент в който живея в София данъците не му се плащат във Варна, а в София и то ги плащам аз, но косвено!
През последните години се построиха толкова много жилищна и не само жилищна площ в София. За нея са се платили сумати разрешителни за стоежи, но СО не и дреме, че освен нови жилища трябват и нови детски площадки, нови ДГ, нови училища...

Относно размера на данъка. Имах предвид данъка на апартаменти в София. Обикновено хората отдават под наем жилището, което не е основно за тях и за това жилище те плащат по-висок данък. А този данък косвено се плаща от наемодателите!

# 197
Е, то не става дума за размера на данъка, а за това, че адресната ми регистрация може да е във Варна, а аз да живея в София. Данъка ще си го плащам във Варна, а ще ползвам градината в София. То няма лошо, ама ако е възможно тия хора да са след мен в класацията, защото все пак аз плащам данъците си тук, при това от повече от 15 г.

Е то и варненци се сърдят, че приходите в града им отиват в държавната хазна и оттам се преразпределят. Нужно ли е да казвам коя община е с най-голям бюджет, което не онзачава, че е с най-големи приходи разбира се...Наистина ли мислите, че единствено местните данъци, които плащаме, издържат детските градини? Така че ако аргументът за постоянното местожителство е точно плащането на данъци, дайте една точка и на варненци, че спонсорират София.

Последна редакция: нд, 14 окт 2012, 11:24 от wild poppy

# 198
  • До хладилника, който обичам
От кога "постоянен адрес" е равнозначено на притежание на собствено жилище и съответното задължение за плащане на данъците му?
А, де?
Аз предлагам тогава освен жителство, да се въведе предимство за тези софиянци, които имат имот (3т) и МПС със софийска регистрация (1т)! Тези без имот и МПС да се оправят. Тогава ще е по-по-най-честно.

# 199
А, де?
Аз предлагам тогава освен жителство, да се въведе предимство за тези софиянци, които имат имот (3т) и МПС със софийска регистрация (1т)! Тези без имот и МПС да се оправят. Тогава ще е по-по-най-честно.

Може би трябва да се степенуват и софийските квартали и такива като Манастирски ливади, които са взели местата на кореняците в Борово, да имат отрицателни точки. За централно жилище 10 точки!

# 200
  • София

Разбира се, че не е равнозначно, но в общия случай е така  Wink

Абе нищо от написаното по-горе не може да промени мнението ми по темата, че продължително живеещите в София трявба да се ползват с предимство. Синтезирано въпросът е точно такъв. Същото бих отговорила ако става дума за Варна, Бургас, Пловдив. Въпроса е принципен, аз говоря от софийска гледна точка, защото съм софиянка  Wink

Последна редакция: нд, 14 окт 2012, 11:55 от Vache

# 201
Абе вие наистина ли пращате софиянци да отидат в родните ви места? Нали ще вдигнете олелия до небето и няма да се успокоите, докато не ги изгоните от съответния град/село. Хайде софийска община да финансира превоза на неприети деца до градините в околните градове и села, тъкмо ще е обратно на трафика, да видите каква олелия ще настане. Цяло село ще излезе с мотиките навън и ще праща софиянци да си се връщат в Софията, да не вдигат шум, да не цапат и т.н. родното им място. Или да речем, че някой град от провинцията, по някаква си причина стане икономически привлекателен и софиянци хукнат натам. Ми нали място няма да си намерите и ще се сети не за баба си и дядо си, а за вуйчо си и леля си до пето коляно назад. Да си говорим истината в очите, а?  Софиянци трябвало да се чувстват виновни, че дискриминират хората от провинцията, хайде моля ви се! А софиянци какво са виновни, че града им се наводни от народ? Колкото са виновни хората от провинцията, толкова са виновни и софиянци. Но това не отменя факта, че софиянци са се родили тук и когато хората от провинцията ги изместват от детските градини, поне трябва да са доказали някаква принадлежност към София, която се получава с времето и с вложените усилия да станеш гражданини на даден град. Това е моето мнение.

# 202
  • София
Може би трябва да се степенуват и софийските квартали и такива като Манастирски ливади, които са взели местата на кореняците в Борово, да имат отрицателни точки. За централно жилище 10 точки!

Иди в която и да е община при служителя в ЕСГРАОН и попитай колко жени тичат да вадят удостоверение за настоящ адрес със срок "за вчера"  Wink Критериите за детските градини  и яслите се доказват в момента на записване. За СДЯ задължително има критерий местожителство (по настоящ, а не по постоянен адрес). При мен граничният район, в който живея не ми даде точката за район по местоживеене. Много хора около мен ме съветваха да намеря някой при който да се пиша в района. Не се съгласих и детето кандидатства в ОДЗ, където нямаше такъв критерий. Та мисълта ми е, че ако подам в системата инфо, че живея в даден район това го доказвам след като детето е прието. За 5 минути си сменям настоящия адрес и готово  Wink Ако критерият е постоянен адрес дали ще е така? Дали няма да намалеят точно тоя тип "измами" на системата. И тук става дума точно за примамливите райони, защото там местата са най-малко.

# 203

За 5 минути си сменям настоящия адрес и готово  Wink Ако критерият е постоянен адрес дали ще е така? Дали няма да намалеят точно тоя тип "измами" на системата. И тук става дума точно за примамливите райони, защото там местата са най-малко.

Вече не е толкова лесно да се смени настоящ адрес, защото трябва да водиш и човека с нотариалния акт. Ако въпреки това някой се навие, не виждам проблем да го заведеш и за смяна на постоянен адрес.

# 204
  • София
Вече не е толкова лесно да се смени настоящ адрес, защото трябва да водиш и човека с нотариалния акт. Ако въпреки това някой се навие, не виждам проблем да го заведеш и за смяна на постоянен адрес.
Не вече, а винаги е трябвало собственика на имота да удостовери, че може да се регистрираш. Друг е въпроса, дали са го изисквали служителите. И да, няма никакъв проблем да го смениш, въпроса е доколко е морално това в конкретния случай Wink То е същото като да пусна детето да се върти в системата без да искам да го пускам на ясла и така да изям шанса на едно дете, защото той е най-голям на първото класиране. И това не е проблем както и смяната на адреса съобразно градинските приеми  Wink

# 205
  • До хладилника, който обичам

Не вече, а винаги е трябвало собственика на имота да удостовери, че може да се регистрираш. Друг е въпроса, дали са го изисквали служителите. И да, няма никакъв проблем да го смениш, въпроса е доколко е морално това в конкретния случай

Ъъъ. Тоест, живееш си там постоянно, даже да не е твой имот, но не бива да се регистрираш, за да не "изядеш" точка на някой, който те води по години местоживеене? Rolling Eyes
Да не ви се налага да се местите в нови градове и държави ви пожелавам Hug

# 206
  • София
Не, Бу!  Rolling Eyes Защо да не се регистрираш? Нищо не разбрах...  Rolling Eyes

# 207
  • София
Сега схванах какво не си разбрала  Wink
Давам пример. Ясла, в която се обявяват много места. Аз живея в друг район, но работя до яслата, в която има много места. В нея е обявен като критерий за предимство местоживеенето на детето, т.е. да бъде в района. Аз решавам, че все пак детето там има шансове и пиша в системата, че настоящият ми адрес е на адреса на колежката Филанкишиева, с която почти не се знаем, но тя ми е задължена служебно. Приемат детето ми с фалшивата точка по местоживеене. Сега аз трябва да докажа, че живея там. Да, ама аз живея на друго място, Хващам колежката Филанкишиева и за 5 минути сменям настоящитя си адрес фиктивно. Доказвам това в яслата и готово. А ти, дето си живееш в тоя район действително може да се окаже, че си аут при тегленето на жребия  Sunglasses Виж, ако са ми изисквали да се регистрирам по постоянен адрес или настоящият ми да е на адреса на Филанкишиева от 1 г. назад работите стават доста по-сложни  Wink

А относно втория въпрос. Около мен доста майки пуснаха децата (едногодишни) в системата без да имат намерение да ги пускат реално. Т.е. приемат ги и цяла година ги гледат бабите, а те вадят медицински и си пазят мястото  Wink Така заемат мястото на моето дете, което ще ходи на ясла. Или ако решат да не ги пускат и откажат мястото то пак се връща в системата, но всички борещи се с нея знаят, че шанса е значително по-малък. Най-голям е на 1 класиране  Wink

Последна редакция: нд, 14 окт 2012, 22:15 от Vache

# 208
Около мен доста майки пуснаха децата (едногодишни) в системата без да имат намерение да ги пускат реално. Т.е. приемат ги и цяла година ги гледат бабите, а те вадят медицински и си пазят мястото  Wink Така заемат мястото на моето дете, което ще ходи на ясла. Или ако решат да не ги пускат и откажат мястото то пак се връща в системата, но всички борещи се с нея знаят, че шанса е значително по-малък. Най-голям е на 1 класиране  Wink

Това, както и проблемът с вечните класирани, които не се записват и тези, на които заради фалшиви критерии им отказват записване, наистина е сериозен проблем.

# 209
И според мен това е най-големия проблем - ако не искаш детето ти да ходи на ясла до 2 години, едва ли не си обречен изобщо да не ходи, или пък да му пазиш мястото цяла година и така да заемаш мястото на друго дете. Едната ми дъщеря тръгна на 1г.3м, другата миналата седмица на година и 1 месец, няколко пъти ме попитаха няма ли да отлагам тръгването й.

Общи условия

Активация на акаунт