ЗА или ПРОТИВ доп. точка за критерий "Постоянен адрес" /за София/

• 13 520
  • 386
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Или ако решат да не ги пускат и откажат мястото то пак се връща в системата, но всички борещи се с нея знаят, че шанса е значително по-малък. Най-голям е на 1 класиране  Wink

Вината е и у директорите, които приемат дете да отсъства по болест с месеци. Не знам този въпрос уреден ли е нормативно.
От друга страна - можеш ли да обвиниш родител, чието дете е родено октомври-ноември, че го задържа още някой и друг месец? Ако се откаже, практически губи шанс до другия септември, освен ако не е с повече от 9 точки. Затова призовавам - раждайте през януари, та детето да поотрасне до септември Laughing

# 211
ако родиш януари, не можеш да се върнеш като стане на годинка, защото го приемат от септември - и това си е проблем ooooh!

# 212
  • София
Не можете да вините хората, че действат спрямо собствените и на децата си интереси. Щом спазват правилата, проблем не виждам.

# 213
  • София
ако родиш януари, не можеш да се върнеш като стане на годинка, защото го приемат от септември - и това си е проблем ooooh!

Мда, въпрос на нагласа - изобщо не ми е дошло наум за такъв проблем.

Не можете да вините хората, че действат спрямо собствените и на децата си интереси. Щом спазват правилата, проблем не виждам.

Не ги виним, просто си мърморим, поне аз де.  Peace

# 214
От кога "постоянен адрес" е равнозначено на притежание на собствено жилище и съответното задължение за плащане на данъците му?

Разбира се, че не е равнозначно, но в общия случай е така  Wink

Не е сигурно. Аз съм изключение и не съм единственото.

Не ме разбирайте погрешно, но делението на по-заслужили и по-незаслужили в зависимост от това, което в момента ни е нужно, може да се обърне, и в друга сфера това деление да не ви устройва и съответно да сте против него. Примерно - всичко, което не е финансирано с местни данъци, да се ползва от софиянци след като правоимеющите си упражнят предимството.

Примерно може да се приложи за Софийския университет. Като изкласят децата до студенти и има приложено такова предимство, дали няма да искате "друга" равнопоставеност.

Не съм родена в София, но и двете ми деца са родени тук. Преди 4 години казах, че каквото и да се приеме от СОС, за мен е по-важно то да се спазва от всички. А аз ще ги спазвам, такива каквито са приети, независимо дали мен лично ме устройват. Когато нещо не ми харесва се боря. Понякога успявам.

# 215
  • София
Ели, то има делене. Не всички в системата са равни, има и по-равни. За мен доказването на критериите СЛЕД приема не е коректно.  Peace Аз затова подчертах, че за мен критерият ПОСТОЯНЕН адрес е много важен, дори и само заради това, че не се сменя току така. Не можеш да отречеш, че масово се сменят настоящи адреси по кампаниите с градините. И това го казвам като информация от първа ръка.
Няма нищо лошо да си роден където и да е, но да имаш постоянен адрес. Не разбирам защо постоянният ми адрес да е във Варна, а аз 10 г. да живея в София. Това не ги ли затруднява тия хора?  Confused За всичко ще тичат до Варна. Аз лично съм си сменяла настоящия адрес по друг повод и прекрасно знам как става това. Няма какво да си затваряме очите, че това е вратичка в системата, при това често използвана, поне според мен. Как се удостоверява 6 м. местожителство в София в системата? С настоящ или с постоянен адрес?

И понеже въпроса в темата беше поставен така
ЗА или ПРОТИВ доп. точка за критерий "Постоянен адрес" /за София/ аз отговорих, че съм твърдо За и се обосновах дори.

И следващия проблем ще бъде с училищата. Защото ако сега оставям детето на градина някъде макар и на малко неудобно място не виждам как аз ще живея в Люлин, а детето ще учи в Дианабад примерно, защото там има свободни места  Wink Тогава съм сигурна, че ще съм пришълката от Люлин  Wink

Сравнението с университетите не е уместно, защото те са с национално значение, а не са общински.

А относно децата родени в края на годината.. не говорех за такива, като споменах, че си пазят местата.  Wink Моите деца тръгнаха на ясла на 1 година и 3 месеца. Ако детето беше родено през декември щях да кандидатствам през следващата година най-малко заради това, че ще ми спрат майчинството преди да е навършило година  Wink

Последна редакция: пн, 15 окт 2012, 19:25 от Vache

# 216
Има една недомислица, за която също смятам да пиша до общината. При регистрацията в БТ (в моя случай - след като си изгубих работата, защото не приеха детето ми в ОДЗ) ти дават едно картонче, в което пише, цитирам: "Уведомяваме ви, че сте длъжен (на): - да приемете предложената ви подходяща работа и/или включване в обучение за възрастни и в програми и мерки...." и т.н. няма да ви занимавам повече, но идеята е, че ако откажа - губя регистрацията и обезщетението си. Да питам тогава, как ще стане това като гледам детето си и то не е прието в детска градина? Редно е, поне докато получавам обезщетение за безработица и активно търся работа, имам регистрация и съм длъжна то поне да получа и 1 точка за детска градина. Иначе пак се завърта един кръг, в който потърпевшата отново съм аз. И всички системи и закони са за замазване на очите и как законно да прецакаме жената с дете.

# 217
Имаше един такъв случай преди години в Германия, където на една безработна й предложили да бъде танцьорка в стриптийз бар, тя отказала и загубила правото си на помощи. Може и тя да е имала дете. Никога не съм била безработна и не съм наясно с помощите, но май идеята на държавата не е да плаща определен период, а по-бързо да намира работа - иначе не би имала интерес.

# 218
Най-после смислена обосновка ЗА постоянния адрес. Това вече покрива и моето мнение по въпроса. Ваче,  Peace.

# 219
Има една недомислица, за която също смятам да пиша до общината. При регистрацията в БТ (в моя случай - след като си изгубих работата, защото не приеха детето ми в ОДЗ) ти дават едно картонче, в което пише, цитирам: "Уведомяваме ви, че сте длъжен (на): - да приемете предложената ви подходяща работа и/или включване в обучение за възрастни и в програми и мерки...." и т.н. няма да ви занимавам повече, но идеята е, че ако откажа - губя регистрацията и обезщетението си. Да питам тогава, как ще стане това като гледам детето си и то не е прието в детска градина? Редно е, поне докато получавам обезщетение за безработица и активно търся работа, имам регистрация и съм длъжна то поне да получа и 1 точка за детска градина. Иначе пак се завърта един кръг, в който потърпевшата отново съм аз. И всички системи и закони са за замазване на очите и как законно да прецакаме жената с дете.

Да, аз също мисля, че поне в този период е редно да получаваш точката за работещ родител, още повече, ако си съкратен.

Идеята на държавата, monikabiri, е да те обезщети за определен период от време в зависимост от стажа ти и вида на освобождаване от работа- дали доброволно или чрез съкращение. Намирането на работа за какво да й е приоритет? Тя, държавата ти плаща помощи за 6 м., да речем, и после снема отговорността си от теб. Помощите не продължават да се изплащат вечно.

Относно училищата не съм съгласна, защото по стара традиция едно-две квартални училища са нарочени за елитни, пръскат се по трегерите, набутали по 7 паралелки начален курс от набор, а други едвам връзват по една.

Постоянен или настоящ адрес, но с уседналост повече от 6 месеца да дава с 0,1 т. повече от постоянен или настоящ адрес с по-малко от 6 месеца.

# 220
Ето това също е от сферата на емоциите, нещо в което ме обвиниха и мен Simple Smile, защото това могат да кажат и софиянци. Те действат спрямо собствените и на децата си интереси, когато искат точка за постоянен адрес. Само дето са в по-неизгодна позиция, защото тях обвиняват, че са лошите и дискриминаторите.  Rolling Eyes newsm78

# 221
  • София
Ето това също е от сферата на емоциите, нещо в което ме обвиниха и мен Simple Smile, защото това могат да кажат и софиянци. Те действат спрямо собствените и на децата си интереси, когато искат точка за постоянен адрес. Само дето са в по-неизгодна позиция, защото тях обвиняват, че са лошите и дискриминаторите.  Rolling Eyes newsm78

Аргументите ти са емоционални, а не рационални. Детето ти било дискриминирано, защото няма място в софийските евтини ДГ. Някой да ти пречи да отидеш в друг град, където има места? А за частните ДГ нещо да кажеш?  А за Кремиковци или Нови Искър - там дали няма места, а все пак са на територията на голяма София
И има разлика между фактическо положение и призивите за дискриминационни промени. Да, както вече казах, ще е в мой мнооого голям интерес, ако дават по 1 т. на родител за постоянен адрес, но съм против подхода на джунглата - всеки само за себе си.

# 222
Имах предвид, че за държавата е по-добре човек да си намери работа по-бързо, а не да му се плаща целия период - за БТ това.

# 223
  • София
Касита, имам наблюдения вече за училищата, затова го написах  Peace
Тази година в училище влезе набор 2005, който мисля е първият голям набор и началото на системата за ДГ. Голямата ми дъщеря е родена 2003 г. и с нея не съм имала проблеми нито с ясла, ДГ, училище. Виж сега, стана интересно с тазгодишните първокласници. Остави набедените за елитни училища, там не мож' се дореди изобщо. Ами в обикновените квартални има сигирно с по 3 паралелки над бройката на 2003 набор. Отделно въвеждането на целодневното обучение където може изисква ресурс и отделно 5 г. деца в училище изискват специални стаи. Казвам ви, сега започва училищния ад. Виждам по нашето училище, което е ОУ, но е в сградата на бивше ЕСПУ. Смятайте, че догодина ще е пълно това училище. Така че и там критериите за предимства ще станат доста актуални. Обаче има една подробност, че ако ясла и ДГ не са задължителни училището е.  Wink

# 224
Обаче има една подробност, че ако ясла и ДГ не са задължителни училището е.  Wink

...И тогава ще ни кажат, че и в Нови Искър има училище, и никой не ти пречи да го ползваш - нали всички сме равни и свободни, свободна си да водиш детето си там Peace
Вчера нещо се разговорихме за гоненето на роми при предишното френско правителство. Сега си мисля, ма много тъпи тез французи. Сякаш не знаят, че те самите са свободни да се движат и са добре дошли в Столипиново и Факултето. Да бяха дошли те тук, като им пречат чужденците. bowuu

Общи условия

Активация на акаунт