С какво сме известни?

• 15 953
  • 349
  •   1
Отговори
# 225
Интересно как проявяваме същите предубеждения към Румъния, каквито общо взето чужденците към нас.  Simple Smile По дифолт приехме, че румънците са някакви безпросветни роми, а нещо се засягаме, когато нас ни мислят за циганска държава.
Ооо, така е, но няма нищо общо с действителността. Румъния е много по-развита индустриално и културно държава, а и според мен много красива страна, с хубава природа и по-обширна като територия от нас. А и колкото те имат цигани като % от население, толкова и ние. А ние най-добре е да се рекламираме с кухнята - навсякъде има хубава кухня, но баничките и бозата са супер вкусни, за мен много по-вкусни от прехваленото кисело мляко. Peace

# 226
  • Варна
Kиселото мляко не е известно с това, че е вкусно, а че е много полезно.
А баничките и бозата не са това, което бяха. Tired
Пък и доста ще поспорим за тях с комшиите. Laughing

# 227
Споделям за румънците. Аз ги харесвам. Имат много готина поп музика и някакъв разпознаваем стил.....трудно ще ги догоним с техния Дракула   Simple Smile - всички знаят за него.

А за бозта съм чела, че това е  албански деликатес, който се е разпространил от тях и по съседните държави. Не знам до колко е верно......

# 228
  • София (Възраждане)
Това лято по време на почивка в Гърция осъзнах един голям български повод за гордост - озрял на слънце, розов или волско сърце, сладък, градински домат.

# 229
Обаче съм чувала и това. "Българка? Да, Антоанета СтефанОва - световна шампионка по шахмат за жени" (от семейство англичани, запалени по шаха). Много готино ти става в такива моменти.  Peace
Аз много не  обръщам внимание, но най готино ми стана веднъж в Бразилия  една пасажерка ми каза:
"Булгариа", ние знаем за вас, нашият президент е от български произход (Вилма Русев), ей много ми стана приятно Blush

# 230
  • Варна
Обаче съм чувала и това. "Българка? Да, Антоанета СтефанОва - световна шампионка по шахмат за жени" (от семейство англичани, запалени по шаха). Много готино ти става в такива моменти.  Peace
Аз много не  обръщам внимание, но най готино ми стана веднъж в Бразилия  една пасажерка ми каза:
"Булгариа", ние знаем за вас, нашият президент е от български произход (Вилма Русев), ей много ми стана приятно Blush

Добре, де... Нали  е Дилма?  newsm78 Crazy

# 231
Може  и Дилма да е, не споря. Идеята ми е, че хората знаеха . smile3534

# 232
Интересно как проявяваме същите предубеждения към Румъния, каквито общо взето чужденците към нас.  Simple Smile По дифолт приехме, че румънците са някакви безпросветни роми, а нещо се засягаме, когато нас ни мислят за циганска държава. В крайна сметка за България това се знае, че е една бедна и циганска държава, изнасяща криминалитет.
Хубаво е, че някой знае кой  е Борис Христов, но впечатлението и първата асоциация в главата е обобщаващо.

Само Борис Христов ли? Ами Гяуров, Гюзелев, Елена Николай, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова и сега по-младите Веселина Кацарова, Дарина Такова, Александрина Пендачанска, Орлин Анастасов и др.?

В летния театър до НДК миналите седмици имаше прожекции "Българите по световните оперни сцени". Напр. "Двамата Фоскари" от театро "Сан Карло" в Неапол с Александрина Пендачанска и "Луиза Милер" с Дарина Такова от театро "Ла Фениче"-Венеция. Пяха великолепно!

# 233
На мен ми е по-интересно как сме като ниво на известност по света спрямо околните ни нации? Ясно е, че Гърция и Турция ще са по-известни и чувани, но как сме спрямо Сърбия и Румъния според вас? newsm78

# 234
как сме спрямо Сърбия и Румъния според вас? newsm78
Югославия имаше авторитета на Гърция, по отношение на жизнения стандарт през комунизма.

# 235
  • София (Възраждане)
Аз пък се питам дали и съседите: сърби, румънци, македонци, биха били така негативни в оценките си с какво са известни пред останалия свят?

# 236
Аз пък се питам дали и съседите: сърби, румънци, македонци, биха били така негативни в оценките си с какво са известни пред останалия свят?

Не, македонците са създали, открили и изобретили всичко на планетата!!!!  Joy Joy Joy

# 237
Интересно как проявяваме същите предубеждения към Румъния, каквито общо взето чужденците към нас.  Simple Smile По дифолт приехме, че румънците са някакви безпросветни роми, а нещо се засягаме, когато нас ни мислят за циганска държава. В крайна сметка за България това се знае, че е една бедна и циганска държава, изнасяща криминалитет.
Хубаво е, че някой знае кой  е Борис Христов, но впечатлението и първата асоциация в главата е обобщаващо.

Само Борис Христов ли? Ами Гяуров, Гюзелев, Елена Николай, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова и сега по-младите Веселина Кацарова, Дарина Такова, Александрина Пендачанска, Орлин Анастасов и др.?

трябваше да изреждам ли  Rolling Eyes

тези имена, ако ги сложиш на анкета в бг-мамма, нищо чудно да се окажат непознати и за българите, какво остава за чужденците.

# 238
Тук нивото е твърде ниско и сигурно наистина ще се окажат непознати. Но все пак доста хора  в Бг ги знаят и ги харесват. Но като че ли повечето от тях са над 40г., а може би и по-възрастни.
И по БНР ги пускат, както и по Класик ФМ.
На нас ни говореха още в малките класове в у-ще за тези изключително надарени български певци.

Последна редакция: нд, 07 окт 2012, 23:46 от vl

# 239
За тях не знам, но спрямо нас много от тях са много по-добронамерени, от колкото ние към тях, особено що се отнася до румънците и гърците, пък дори и доста сърби. За съжаление у нас ксенофобията е национален спорт. Мразим и принизяваме себе си, но повече от себе си мразим чужденците. Аз пък колкото лошо съм видяла от българи, толкова от чужденец никога не съм видяла и въпреки това не съм спряла да общувам с нашенци.

Общи условия

Активация на акаунт