ваксини

• 37 778
  • 661
  •   1
Отговори
# 90

milka22, като гледам, на теб един блог ти е "отворил" очите. )

# 91
  • София
Благодаря ви за разясненията, въпреки че съм наясно какво съдържание има понятието "информиран избор". И да ми разясняват, без да ме манипулират, ползите и вредите от дадена интервенция, в случая ваксините, изборът ми пак ще е субективен, защото аз не съм компетентна медицински, за да ги оценя. Общуването във форуми със себеподобни и съмнителни хомеопати, четенето на тенденциозни статии в нета, гледането на филми за световни конспирации, не ме прави по-информирана по въпроса, а по-манипулирана.

# 92
orchid, все пак при ваксинирането на детето си получила ли си такъв информиран избор от педиатъра, или не?

# 93
  • София
Благодаря ви за разясненията, въпреки че съм наясно какво съдържание има понятието "информиран избор". И да ми разясняват, без да ме манипулират, ползите и вредите от дадена интервенция, в случая ваксините, изборът ми пак ще е субективен, защото аз не съм компетентна медицински, за да ги оценя. Общуването във форуми със себеподобни и съмнителни хомеопати, четенето на тенденциозни статии в нета, гледането на филми за световни конспирации, не ме прави по-информирана по въпроса, а по-манипулирана.

Това напълно се покрива и с моето мнение.

# 94
  • София
И с моето също.
И това с информираното съгласие е пресилено,все едно педиатъра всеки път да ми дава информирано съгласие като предписва АБ,щото и там в листовката като прочетеш страничните реакции и може да полудееш,но всички знаем,че има някои инфекции,които не минават с чайчета и компреси и добро намерение...

# 95
.:Диди:., далеч не е пресилено, но така е най-лесно, нали?
Щом се извършва медицинска манипулация, то трябва да има получено подобно съгласие.
Предписването и даването на антибиотик не спада към това определение.
Могат да ти го предпишат, но ти решаваш дали да го дадеш, или не, нали така? И не се извършва реално никакво действие и намеса в-у лицето от страна на лекар, сестра и т.н. медицински персонал.

# 96
Разбирам вълненията на двете страни! Все пак много ни се иска държавата да се грижи за нас, а ние да не трябва да се борим с неща, от които нищо не разбираме! Дали фармацевтиката ни е омаяла или съмнителни статии са ни заблудили - не знаем със сигурност все пак! И за това няма доказателства! Всичко, което има са индикации, които да си кажем честно ни изнервят! Накрая пак е в нас Черния Петър, защото ние трябва да решим! А не само в тази тема мненията се разделят, целия медицински свят е на два лагера и се карат, дали е вредно или безвредно и полезно! Ето защо има лични лекари, които доброволно и без заплащане нанасят ваксините, защото са убедени! Да фалшифициараш ваксини не е никаква философия, то и всеки може да си го направи в къщи сам! Изобщо не е трудно, защото съм проучвала въпроса и съм обмисляла варианти!
За "груповата защита"! Понятието съществува, не е отречено! Обаче в страните, където ваксинирането е право на избор (например в Австрия) и то от около 20 години, горе долу 50/50 са ваксинирани и неваксинирани и вече се видя, че не избухнаха никакви епидемии! Така че теорията се пропуква, естествено на емпирическо ниво! Да го отрекат официално, силно се съмнявам, поне за сега!
Както и да е, заповядайте един от малкото научни статии (търсила съм обстойно), в които се говори от вредата от коклюша, изданието е българско, легитимно:
http://spisaniemd.bg/md/2010/09/infektsii-i-imunizatsii-v-rannot … -s-riska-za-astma
Както и да е има много родители, които не слагат ваксини, това може да се направи и по официален начин, попълва се формуляр за отказ, но с подробностите не съм много наясно!

За родителите, които искат да слагат ваксини, но са притеснени, искам да цитирам мой пост от темата за ваксини при недоносените! Мисля, че подобна предпазливост може да бъде приложена и при останалите деца, като дава известна защита от нег. реакции към ваксина! Тъй като малкото ми дете се роди недоносено, освободено е от коклюш ваксина завинаги от комисия, за останалите ваксини направих обстойни изследвания и развих следната методика на ваксиниране:

"
След дълги консултации с гастроентролог, неонатолог, пулмолог, алерголог (даже и в чужбина) установихме следните подходи за нашия имунизационен календар!
-започваме при навършване на 3г., тогава организмът е укрепнал достатъчно, за да се мери с този на доносените деца!
-преди ваксина 1 седмица никакъв контакт с външни хора, 1 седмица след ваксината!
-1 седмица преди ваксината давам яко антихистамин (половин супена лъжица Ериус на ден)!
-преди и след ваксината спазваме строга диета, за да държим ниско нивото на хистамини в организма (така при реакция на организма, има шанс да бъде по-ниско изразена)!
-след прием на антибиотик, не ваксинираме поне 10 дена и си правим чинно опашката от пробиотици!
-след обрив не се ваксинира минимум 1 месец (да се успокои имунната система)
- по време на периода на ваксиниране спираме всякакви имуностимулатори - даже клеева тинктура, да не говорим за такива лекарства като изопринозин и т.н.! Изобщо се стараем да не ръчкаме имунната система по какъвто и да е начин! През това време лично аз съм спряла и хомеопатията (от лично убеждение), защото тя работи много през имунната система според мен (помислете само за оздравителните кризи при прием)! Чувала съм, че може да се приема хомеопатия за подготовка за ваксини, но лично на мен дори това не ми стиска!"

За сега се справихме добре, без реакции, единствено паротит, рубеола и морбили не мога и не мога да се реша да сложа! Най-вероятно ще го направя като стане на 9-10 години да предпазя от паротит!

Стискам палци на тези, които им предстои ваксиниране и са се решили за това, всичко да е наред!
И бъдете нащрек все пак, въпреки че няма доказателства ясни, има достатъчно обосновани съмнения, което си е повод за повишено внимание и леко притеснение!

# 97
Rila, проблема е, че масово хората, които ваксинират дори не си правят труда да разпитат педиатъра какво предстои и т.н. Има родители, които не знаят какви ваксини са поставени на децата им.
В общия случай отивайки при педиатъра ти се казва - "сега ще сложим ваксина Х". И този лекар, не те пита абсолютно нищо повече. Нито дали детето е било болно, има ли някакви признаци и т.н. Какво остава за изследвания и др. подобни.
Да не говорим за куриоза в листовките (поне за мен) - "ако има алергия към дадена съставка, да не се прилага препарата". ) Е, как се установява има ли алергия към Х-съставка при бебе на месец-два-три?

# 98
Ако са чели листовката, пак добре. Установих на собствен гръб, че не четат.

# 99

Пациента, или лекаря? не бих се учудила и последния да не я е чел.

# 100

Пациента, или лекаря? не бих се учудила и последния да не я е чел.
За мое най-голямо съжаление - лекаря и то лекар, който по принцип чете и се интересува от най-новите тенденции и препарати в медицината. За малко този пропуск да ми струва много скъпо.
Само, че откакто лекари ми убиха кучето преди много години с ваксина+ лекарство, защото не бяха прочели, че са несъвместими, аз в общия случай гледам да чета какво ми дават.

# 101
Aludra *, е, да, ама този човек е учил 6-10г. ) и "разбира" повече от нас, непросветените.

Преди седмица се сблъсках със следната интересна ситуация.
В кабинета съм за един документ. Влиза момиче, 11клас и нямащо 18г (каза си ЕГНто за документите и бързо направих сметка). Заявява му се, че освен рутинният преглед, трябва да му се постави ваксина. То казва - ами, добре.
Лекаря абсолютно неправомерно постави ваксина на непълнолетен, без знанието и разрешението на родител.
Това ли е лекарската професия, клетва и всичко останало за тези хора? Не мисля. И ако ще са да учили 20г. това не променя факта, че извършват явни нарушения. При това, пред очите на друг човек.

# 102
  • София
Mirama, аз мисля, че един средноинтелигентен човек поне е наясно каква ваксина ще слагат на детето му, какво може да очаква след нея и т.н., говори си с педиатъра, коментира, все пак не сме неандерталци нито докторите, нито ние.

От моя личен опит. Начетох се на страшни листовки, от които ти иде се самоубиеш. Умирах от страх да не се случи нещо на детето ми от четенето на форуми...и все пак дъщеря ми дори не вдигна температура от нито една ваксина, без каквато и да е подготовка, мерки и т.н. Последно й правих НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ротавирус и варицела заради детската градина - за варицелата педиатърът специално ме предупреди, че се понася по-тежко, но тя дори температура не вдигна. Уточнявам, че говоря за здраво, доносено, нормално родено дете. 

# 103
orchid, е и аз така си мислех. Докато не започнах да говоря с доста средно и дори повече от средно интелигентни хора. Истината обаче е различна.
Да не говорим, че ваксините, които не се закупуват от родителите в повечето случаи излизат просто от хладилника в кабинета. И дори не ти дават листовка да видиш, какво остава да я четеш, обмисляш, коментираш.

# 104
Mirama, аз мисля, че един средноинтелигентен човек поне е наясно каква ваксина ще слагат на детето му, какво може да очаква след нея и т.н., говори си с педиатъра, коментира, все пак не сме неандерталци нито докторите, нито ние.

От моя личен опит. Начетох се на страшни листовки, от които ти иде се самоубиеш. Умирах от страх да не се случи нещо на детето ми от четенето на форуми...и все пак дъщеря ми дори не вдигна температура от нито една ваксина, без каквато и да е подготовка, мерки и т.н. Последно й правих НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ротавирус и варицела заради детската градина - за варицелата педиатърът специално ме предупреди, че се понася по-тежко, но тя дори температура не вдигна. Уточнявам, че говоря за здраво, доносено, нормално родено дете. 
Много се радвам, че при вас всичко е било наред. Иска ми се и аз да можех да кажа същото за моето здраво, доносено, нормално родено дете, но за съжаление попаднахме в друга графа на статистиката.

Общи условия

Активация на акаунт