К А Ф Е? К А Ф Е!
Кафето е варена напитка, приготвена от печените зърна на растението кафе. То е една от най-консумираните напитки в света, известна с тонизиращия си ефект върху тялото и ума. Кафеените зърна се добиват от няколко вида вечнозелени храсти от рода Coffea, но двата най-често отглеждани вида са Coffea Arabica и Coffea canephora. Когато плодовете узреят, те се берат, преработват и изсушават, след това се пекат, докато се получи желания аромат. Зърната се смилат и се варят, за да се получи напитката.
Кафето е открито за консумация в Етиопия. Всички знаем легендата за козаря, който забелязал, че козите му пасат едни дребни червеникави плодове, а след това стават енергични и игриви. Скоро след това на Арабския полуостров започнали да култивират това растение. По-късно растението достигнало до Индия, Ява, Суматра, Гвиана, Бразилия, Ямайка, Куба, Гватемала, Коста Рика. Днес Колумбия, Виетнам, Индонезия, Мексико, Перу и Хондурас играят основна роля в производството на кафе в света. Кафето е една от най-ценните и най-широко търгуваните култури в света и е важен продукт за износ. То е една от най-широко консумираните напитки в света.
Над 60 сорта (предимно от видове Coffea Robusta и Coffea Arabica) се отглеждат по целия свят. Красивото растение кафе е вечнозелено цъфтящо дърво (или храст) от семейство Брошови (гарденията също е част от това семейство) и произхожда от Африка и тропическите райони на Азия. Несправедливо е, че когато говорим за аромата на кафето, ние напълно забравяме за цветовете на това дърво. Тези малки бели звезди миришат невероятно!
Когато се отглеждат в тропическите региони, кафеените дървета обикновено растат до 3-3.5 m на височина. Най-често култивираните видове кафе виреят най-добре на висока надморска височина. Дърветата от вида Coffea Arabica връзват плодове след три до пет години и след това плододават около 50 до 100 години. За да узрее плодът, са необходими около 9 месеца.
Зърната на кафето всъщност са семена, тъй като те зреят във вътрешността на плода, който прилича на миниатюрни ябълки. Когато плодовете са събрани, меките части се отстраняват и семената, които неопечени са светлозелени, се почистват и се оставят да изсъхнат. Съдържание на кофеин в тях ги прави толкова ободрителни и стимулиращи. В миналото хората са използвали растението, включително листата, заради лечебните му свойства.
Ароматът на кафето е несравним. Той се използва в немалко парфюми, за да придаде несравнимо очарование, за да повдигне настроението ни и да ни направи неустоими. Много от нас започват деня си с чаша вкусно и ухаещо кафе. Някои го предпочитат чисто и черно, други – меко, пухкаво, с дебела млечна пяна, трети подкрепят аромата му с подправки и допълнителни ухания– кардамон, канела, ванилия, лешник. Харесвате ли тази съставка в парфюмите? Има ли място кафето в парфюмния ви гардероб, освен в чашата ви енергия сутрин?
Лекциите на Натали Никол за начинаещи и не толкова начинаещи парфюмани:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=630784.270 пост №278
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=630784.msg20742366#msg20742366 пост №554
Данни за теглото на пълни и празни флакони.
Формула на Бижу за съотношението мл - грам: 1мл. парфюм = 0,73 гр.
Предишната тема.