Отговори
# 570
begbie, и аз като теб предпочитам да не се надявам на най-лекото, гледам да се подготвя психически за по-тежкото, а да става както е писано. Стискам палци да се изненадаш!

roxy_, аз добих кураж да си остана вкъщи до голямо разкритие, благодарение на разказа на Лорини - Много, много благодарности, за това, Лорини!!! Мен цял ден ме стягаха контракции, но по 2, 3 на час и не на точни интервали, но към вечерта все по-мощни и дългички си бяха. Все си повтатях, няма страшно, Лорини е изкарала цял ден с контракции на 5 мин и си е била с детето и си е вършила работата. Но като имаш с какво да се занимаваш, като например дете Simple Smile е много по-лесно да не се изкушиш да отидеш в болницата по-рано. Ако не беше Лорини, щях да се съглася да ме приемат по-рано през деня и да инндуцират. Важното е да си спокоен и уверен. Ако в болницата под наблюдение ще се чувстваш по-сигурен, отиваш по-навреме.

Radincheto, за първо раждане на 3-4 мин, т.е. 3 контракции за 10 мин. и тръгваш към болницата. Най-добре е тапата и водите да си изтекат в болницата, нека си върви разкритието с цял мехур, ако може, по-щадящо и за теб и за бебо. Кураж и се подготви с усмивка за най-прекрасната среща в живота си! Не забравяй да си говориш с бебо наум докато се раждате, нали сте комбина! Simple Smile

Късмет и усмихнат ден на всички!   bouquet

# 571
Amorevole, искрено благодаря за помощта!!!  bouquet
Сега ми стана ясно какви грешки правя. Прочетох и статиите, които ми препоръчваш. В близката една седмица ще поработя за отстраняването на грешните подходи и дано да не се налага да пиша пак с въпроси, а да  се нагодим една към друга! Благодаря още веднъж!!!  bouquet

# 572
Здравейте,
Днес май пак ще си имаме бебчета. Леко раждане.
Аз вчера научих едни неприятни новини по изключително нелеп начин. Разстроих се много, цяла нощ не можах да спя и съм като претрепана. Ей, много ми се струпа накрая.

# 573
Поли, поспи си през деня, ако можеш. Мисли позитивно, малко остана. Наистина много ти се струпа напоследък.  Hug Късмет и спокойствие ти пожелавам.

Мен май се мъчи цистита да ме хваща. Толкова се притеснявах да ме хване през бременността. Не се беше обаждал от 2години. Четох, че не може да се пие чай от мечо грозде, но пък може Неоринал и Уринал с червена боровинка. Ще пробвам първо така, но лошото е, че мъжът ми ще се прибере довечера, а днес при нас е ветровито и не мога да изляза с малката. До тогава ще пия чай от липа, дано не става по-зле. Засега само ходя да пишкам често, но нямам много силна болка (търпима е). Айде,  и аз се оплаках.  Confused

Леко раждане на тези, които са се запътили днес натам.  Hug

# 574
Amorevole, искрено благодаря за помощта!!!  bouquet
Сега ми стана ясно какви грешки правя. Прочетох и статиите, които ми препоръчваш. В близката една седмица ще поработя за отстраняването на грешните подходи и дано да не се налага да пиша пак с въпроси, а да  се нагодим една към друга! Благодаря още веднъж!!!  bouquet

neli_m.nankova, радвам се, че си намерила нещо полезно за вас! Peace

Има ли напредък с лявата гърда? Как мислиш, дали тя има по-малко мляко и Радина затова и се сърди? Доста майки споделят, че едната им гърда е „по-млечна” от другата, или че едната е по-голяма от другата (както и другите чифтни органи в човешкото тяло, и гърдите не са напълно еднакви). Това е съвсем нормално и обичайно не е притеснително.

Майки, които също са усетили разлика в производството на мляко в двете си гърди и предпочитание на бебето само към едната, са забелязали, че някои от следните неща са имали ефект при тях:
- да предлагат при първи признаци на глад първо „по-малко млечната” гърда – обичайно бебетата сучат по-настървено от първата гърда (респективно така ще се стимулира повече производството и на мляко);
-   да кърмят два пъти по-често гърдата с по-малко мляко (например – два поредни пъти от по-малко млечната, един път от другата, после пак два пъти от по-малко млечната и т.н.), като се наблюдава другата гърда да не се получи препълване и ако се налага, да се цеди съвсем леко, колкото да се облекчи;
-   след кърмене, да се изцежда поне 5-10мин от по-малко произвеждащата гърда (дори и да не пуска повече кърма, цеденето няколко минути „на сухо” също стимулира); или тя да се изцежда между кърменията;
-   топъл компрес на гърдата преди кърмене и нежен масаж по време на кърмене (с кръгообразни движения, в посока от основата на гърдата към зърното).
-   когато се кърми от по-малко произвеждащата гърда, тя да се пада над главата на бебето (т.е. гравитацията да помага за потичането на млякото);
-   да се прилага компресията, за която ти споменах.

Когато позата на по-малко желаната гърда е неудобна за бебето и затова я отблъсква, някои майки прибягват до една друга „хитринка” – ако прецениш, може и ти да опиташ Peace – докато Радина суче на дясната гърда в поза люлка, да я „приплъзнеш” на дясната гърда, без да я вдигаш или да я обръщаш – т.е. посоката на главата и телцето ѝ да си остане същата, като тялото ѝ да се пада под лявата ти мишница, както в поза футболна топка.

Пиши как сте. Hug

# 575
Момичета, разсмяхте ме направо с тези прегледи, бактерии и пр. направо все едно разкази с неочакван край слушам  Laughing

Надe_91, не знам доколко мог да съм ти полезна, ама като гледам ти е 1-во детенце, обикновено те се преносват  newsm78, та може и да са подготвителни по-скоро.... но това са малко бабешки методи да знаеш  Wink

Аз пък тази вечер съм атакувана от моята бебка, която играе футбол в корема ми, ма такова нещо не е било, корема ми се мести във всички посоки и аз подир него подтичвам  Laughing
Късметче благодаря ти за отговора Simple Smile Честито на всички родили да са им живи и здрави бебоците Simple Smile и много да ги радват  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 576
SeaAngel  радвам се че всичко е минало така добре. Златен е този доктор! Simple Smile При мен и теб раждането е протекло коренно различно, но при всяка е минало според очакванията й.  Аз вече съм навита за второ,   smile3502  пак при него.

Въпрос към ЛЛЛ  Дъщеря ми ( Даниела 11 дни )  е  само на кърма и от ден-два  акото й има доста силен зелен нюанс.  Знам, че е нормално, но попадам  на информация, че може да се дължи на поемане само на  предна кърма ( по-течната) и недостатъчно задна.  Вярно ли е това?

# 577
Въпрос към консултантите.
Имам ужасни болки в стомаха, аптекаря не можа да ми даде нищо освен талцид по време на кърмене. Мога ли въобще нещо да пия?

# 578
Mimi_Leo, какви са тези болки?Талцидът е само против киселини, болки не лекува. Да не се касае за гастрит или колит, те болят по специфичен начин, усеща се парене под гръдната кост. Ако се подуваш, може да са и газове. Бъди по-конкретна.

# 579
Въпрос към ЛЛЛ  Дъщеря ми ( Даниела 11 дни )  е  само на кърма и от ден-два  акото й има доста силен зелен нюанс.  Знам, че е нормално, но попадам  на информация, че може да се дължи на поемане само на  предна кърма ( по-течната) и недостатъчно задна.  Вярно ли е това?

ShySun, зеленият нюанс често прави впечатление на майките и е нормално и ти да търсиш причини за него. Ако не са налице и други признаци – да е с остра, неприятна миризма, пенесто, слузесто; ненаддаване на тегло, температура, диария и др., обичайно не е тревожно и преминава.

Причините за него могат да са различни и ти си прочела за една от тях. Да, възможно е да се дължи на повече т.нар. «предно» мляко. Затова се препоръчва бебето да се оставя на гърдата, докато добре я изсуче и поеме от пълната гама мляко, която тя предлага. По-чести кърмения, на по-малък интервал също са добра идея. Някои майки, които имат твърде много мляко или силна струя, изцеждат лекичко преди кърмене (съвсем малко, за да не стимулират допълнително) и тогава дават на бебето да суче. Положителен ефект може да има, и ако се предлага само една и съща гърда на няколко последователни кърмения (като се внимава другата да не се напрегне) – това се отнася най-вече за майки с по-голямо производство. Компресията, за която често пишем, също е полезна в подобни ситуации – да помогне на бебето да поеме повече мляко, вкл. и от по-наситеното с мазнини.

Някои майки споделят, че наблюдават позеленяване на акото, ако бебто е простинало, или обратното – ако е претоплено.

Диетата на майката обичайно няма отражение, но е възможно в определени случаи и тя влияе. Ти (или Даниела) приемате ли някакви добавки, витамини, желязо (нещо против колики за нея)? Да си приемала АБ наскоро? Или напоследък да си консумирала повече зелени храни, или много мляко (особено прясно)? Имате ли в семейството алергии? Ти само зелен нюанс ли забелязваш, или изцяло зелен, по-тъмен цвят (зеленото има различни нюанси и понякога може «многото» за някого да е съвсем леко за други)? Всички памперси ли са така, или само някои? По колко приблизително наакани памперса сменяте на денонощие, с каква консистенция са (по-редички от преди, или същите)? А миризмата каква е, промени ли се? Как протичат кърменията при вас – по колко приблизително са на денонощие, едната или двете гърди предлагаш на едно кърмене? Затрупах те с въпроси Blush, но отговорите им ще ти помогнат да се открие евентуалната причина и, ако е необходимо, да се вземат мерки. Възможно е още докато четеш, да се досетиш за някои неща. Wink

Ако акото продължава да е със същия цвят и се тревожиш за това, би могла да го обсъдиш с педиатъра на Дани (някои майки носят и пълен памперс, за да го покажат).

Надявам се да няма нищо притеснително, ще се радвам да пишеш как се развиват нещата. Hug

# 580
Имам ужасни болки в стомаха, аптекаря не можа да ми даде нищо освен талцид по време на кърмене. Мога ли въобще нещо да пия?

Mimi_leo, подкрепям изцяло написаното от Poli BK. Peace „Болки в стомаха” е твърде общо и причините биха могли да са най-различни. Най-разумно е да се консултираш с лекаря си, за да установи какво има и, ако не необходимо, да ти назначи лечение. Можеш да му кажеш, че кърмиш, зa да се съобрази с това и ако изпише медикакаменти, те да са съвместими с кърменето. Ако искаш, може да проверим и в справочната литература, с която разполагаме, какво пише за тях.

Конкретно за Талцид - според e-lactancia (сайт за лекарства и влиянието им върху майчината кърма, създаден от Педиатричния екип към испанската болница Marina Alta, Denia - Alicante, Испания), hydrotalcite (активната съставка на Талцид), е с ниво на риск 0 – безопасно (най-ниското според този сайт). Няма данни за отделяне на Талцид в кърмата, и - поради ниската чревна резорбция в майката и детето, не се очакват здравословни проблеми за новороденото.

Надявам се болката да отшуми, Hug пиши, ако можем да сме полезни с нещо (а ако е по-спешно, може да звъннеш и на националния телефон на ЛЛЛ – 0888 555 385).

# 581
Аз днес ходих до МД, но ме върнаха Simple Smile
Мисля, че имам по малко изтичане на водите,
но на място не успяхме да "съберем доказателства",
плюс това нямам разкритие, така че ще чакам
нещо по-доказателствено да се случи Joy
Жалко, надявах се бебка да е везничка,
ама май към скорпионче се е ориентирала Flutter

# 582
Да гастрит е. Благодаря ви-справих се с тацид, лайка, мед и препечена филия за сега. Направо на пристъп беше. С миналото раждане беше същото и нищо не можаха да ми изпишат. Дано този път се размина по-леко. 4 години нямах никакви оплаквания - а сега Sad

# 583
Благодаря на изчерпателния отговор на *Cveteto* ще се опитам да отговоря възможно най-подробно, за да ти дам информация и да можеш да ми помогнеш  smile3525
Значи, когато го сложа на гърдата се чуват подобни на "кех" звуци, тази вечер ще слушам по - подробно, мърда му брадичката, мисля, че ушенцето не мърда. Заспива на гърдата, но примерно като предложа кърма от биберон лакомо се нахвърля и на нея и тогава заспива блаженно.Снощи направих една снимка как суче, ако е удобно мога да ти я пратя на телефона, който си посочила или ако посочиш имейл.Относно памперсите:имаме ги 5-6 добре напишкани и 2-3, а понякога и повече обилно наакани.Кожата му е зозова и еластична и лигавиците са му влажни(очичките си образуват гурлички, а за устата - дори се плюнчим).Доста е жизнен и енергичен: ритка с крачета, маха с ръчички, усмихва се и прави физиономии, дори след храненето в 09.00ч. будува до следващото хранене.Наддаваме добре, доста тежим- последно като се теглихме бяхме 3900(при 3180 при изписването).Относно как протича кърменето:В началото следях часовника, но в последно време не съм засичала, по моя преценка около 10 мин. на гърда.Предлагам и 2-те гърди.Като брой кърменията са:8 на брой общо, от тях 2 са нощни и поне 2 са направо от биберон(защото съм се изцедила предварително, тъй като съм чувствала гърдите доста напрегнати и болезнени).Предлагам вода само, ако се събуди между храненията, ако спи - не го събуждам.Днес се случи обаче да се събуди и да изпие около 100 мл. вода, това нормално ли е?Предлагала съм биберон залъгалка, но той го изплюва.За целия ни дасегашен живот го е задържал сама 1-2 пъти и то като заспи съм го махала.
Е това е от мен,дано да съм обяснила добре и да съм отговорила на всички въпроси!Благодаря предварително за отговора!

Привет Srebrina81,
Чудесно е, че чуваш Калоян да преглъща и че е жизнен и енергичен. Наддаването до момента също е в рамките на нормалното за тази възраст.
Споделила си, че предлагаш и двете гърди на всяко кърмене. Добре би било втората гърда да се предлага едва след като бебето е изсукало добре първата, за да има възможността да получи и задното, по-богато на мазнини мляко.
 Даването на водичка на новороденото обичайно не е необходимо, кърмата в състава си има достатъчно вода, за да покрие нуждите на бебето. Допълнителния прием на вода, може да създаде изкуствено усещане за ситост на бебето и да повлияе на честотата на сукане, апетита и наддаването му. Ако все пак прецениш, че ще предлагаш би било добре да е внимателно и в малки количества. Повече би могла да прочетеш в статиятта Указания за предлагане на вода на кърмачетата
 Oт поста ти разбирам, че 2 от храненията са с изцедена предварително кърма и посредством шише биберон. Предлагането на шише биберон на кърменото бебе често би могло да повлияе на начина по който засуква гърдата. Биберонът при засукване попада върху твърдото небце, засуква се по- плитко, за разлика от зърното, което попада дълбоко , върху мекото небце. Тази разлика понякога обърква някои бебета, които могат да започнат да засукват различно гърдата . От друга страна докато в процеса на сукане от гърда бебето може само да контролира колко желае да суче, да усети кога се е заситило и да пусне гърдата, то при хранене с биберон млякото буквално се излива в гърлото на бебето, без то да полага усилия за това и често без да има възможността да прекъсне храненето, да усети че се е заситило. За стимулацията на лактацията също обичайно е от значение честото сукане на бебето от гърда, като се избягват големите паузи.
 Може да опиташ да кърмиш толкова често колкото Калоян желае, да предлагаш гърда всеки път когато той е неспокоен. Кърменето на поискване, без оглед на последното хранене често успява да отговори на потребностите на бебето. Кърменето е повече от начин на хранене, сучейки бебето усеща топлината на мама, мириса и, туптенето на сърцето и и се чувства сигурно и защитено. Кърмени бебета и хранене под час
Когато бебето е изключително на кърма (без предлагане на допълнителни течности) броят на напишканите и наакани памперси би могъл да служи като ориентир за това дали се храни добре, наред с другите признаци, а честото кърмене оказва силна стимулация на гърдите да произвеждат мляко.
 Когато усетиш гърдите си напрегнати би могла да предложиш на Калоян да суче, а ако в този момент не желае да ги изцедиш, но съвсем малко, колкото да се облекчат леко. Събраното мляко би могла да съхраниш в хладилник, а когато Калоян огладнее да предлагаш само от гърда.
 По този начин той би поел толкова колкото му е нужно и съответно да стимулира гърдите да произвеждат следващата порция мляко.
 Телефонът в подписа ми е националният телефон за помощ и подкрепа при кърмене на Ла Лече Лига. На него винаги би могла да се обаждаш при спешни случаи или за информация. Ако желаеш може да изпратиш снимката на имейла ми :cveta80@abv.bg
 Надявам се, че съвсем скоро ще намерите вашия ритъм на кърмене и ще се радвам да пишеш как сте!  Hug

# 584
Офф няма да раждам аз. Доктора каза разходки, секс...еми то не ми остава време от толкова сън. ПО цял ден спя като мечка. Ама дълбок съм ви казвам. Даже наскоро сънувах и Бойко Борисов - карах му се, че изсякъл една гора в Родопите да строй водна централа  ooooh! Хмм сигурно организма наваксва,ч е нали до последно търчах на работа - ей сега ще си наваксам и в килцата  Mr. Green
Иначе и на господина му е хубаво вътре, явно и той доста спи  Laughing, като си легнем - само като натежи се събуждам да се обърна на другата страна. Бил вече 3800. Аз не вярвам обаче! Ема до термин се роди 2400, чак такава голяма разлика да има..

Общи условия

Активация на акаунт