Как се справяте с боледуванията на децата си на ясла/градина - Нашият Опит

• 67 802
  • 751
  •   1
Отговори
# 540
Цитат
Дежурният доктор в ИСУЛ, на който попаднахме, коментира грипа, че е много лош, а педиатърката ни каза, че е много продължителен.
Ама какъв грип?
Не е ли рано за него още. В момента не знам да върлува грип.
Ама как какъв!?! Тъкмо му е време бе! За да може да не се отпускаме, че иначе много лесно се живее. Барабар с въшките, чревните и какво беше още, не помня  Mr. Green! И така няма зиме, няма лете! Ол дей, еври дей да си под напрежение кое ще ти се случи  Tired

# 541
Еви, изборът на АБ е на лекаря, не на родителя.
И тук не става дума за пари, а за това какво ще подейства. Пеницилинът изтребва, затова е и така широко използван. Специално при ЕС формулата на Аугментин има 2 терапевтика - пеницилин и цефалоспорин. Именно това го прави още "по-сигурен" и широкоспектърен и затова и така масово изписван.

Не съм сигурна в това което си писала. Аугментина наистина съдържа 2 вещества в себе си, но нито едно от тях не е цефалоспорин. Реално, основното действащо вещество при Аугментина е антибиотика Амоксициклин, които е пеницилинов антибиотик, т.е. Бета-лактамтен, прексва синтеза на клетъчната стена като вкарва точно този бета-лактамтен пръстен там където не трябва при синтеза, повече тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Β-lactam_antibiotic. Обаче, за наше нещастие повече бактерии отдавна са се изучили че този пръстен от антибиотика им пречи и са решили въпроса като синтезират едни други вещества които се свързват с пръстена и той не може да се вре където не трябва. Така пеницилиновите антибиотици са обезвредени и не действат. Затова при Аугментина се вкарва и втора съставка, клавуланова киселина, която се свързва с тези вещества които инхибират бета-лактамтния пръстен, за да може антибиотика да действа. Малко сложно го обясних, но из интернет можете да почетете повече. Реално, аугментина си е пеницилинов антибиотик с добавка някакъв инхибитор на защитата на бактериите за да не се проявява тяхната изградена вече резистентност към пеницилиновите антибиотици.

# 542
Аз знам, че АБ се редуват, а не всеки път един вид. Както и че се пият минимум 5 дни, защото иначе бактериите стават резистентни.

Полина, клавулановата киселина неправилно определих като цефалоспорин, но ако съдим по свойствата й е именно такава. Допълнително увеличава бактерицидният ефект на амоксициклина и така добавя още спектър на действие.

# 543
Цитат
Дежурният доктор в ИСУЛ, на който попаднахме, коментира грипа, че е много лош, а педиатърката ни каза, че е много продължителен.
Ама какъв грип?
Ама как какъв!?! Тъкмо му е време бе! За да може да не се отпускаме, че иначе много лесно се живее. Барабар с въшките, чревните и какво беше още, не помня  Mr. Green! И така няма зиме, няма лете! Ол дей, еври дей да си под напрежение кое ще ти се случи  Tired

+ хепатитната епидемия Simple Smile

Сериозно, грипа си е различен от циркулиращите вируси, къде, къде по-сериозен е. И наистина не знам дали все още има грип.

# 544
Цитат
Ама какъв грип?
За съжаление е вярно, в момента върлува точно такъв вирус- много лош, бързо прави усложнения и е мнооого продължителен.
При нас в южна БГ върлува от 20-тина дни, като вече почти всички или го карат или са го прекарали.
Явно към София тепърва идва.

# 545
Какъв е точно този вирус?

Вчера се видяхме с една моя приятелка, дъщеричката й е колкото моят син - 5 год.
Вечерта хремясва малката и нощта се буди с болно ухо. Айде АБ на другият ден.
Дали не е това? Хремата е задна при него вирус, с ужасна трахейна кашлица.

# 546
Цитат
Ама какъв грип?
За съжаление е вярно, в момента върлува точно такъв вирус- много лош, бързо прави усложнения и е мнооого продължителен.
При нас в южна БГ върлува от 20-тина дни, като вече почти всички или го карат или са го прекарали.
При нас във Варна този вирус беше масов към края на Септември, в градината имаше момент когато почти половината деца бяха болни, но никой нищо не каза, тогава, явно не е нещо важно. В поликлиниките беше суматоха и едни големи тълпи, но и това не се споменаваше.
Иначе, вече премина и нямаме болни в групата.

Колкото до антибиотиците, ето докъде стига човек с нашата здравна система, която е толкова стимулираща, че щеш-нещеш сам се образоваш ...

# 547
Ами , вируса при нас е със следните симптоми- най-напред хрема , после евентуално висока температура/ но не непрекъсната/, много бързо започва ужасна кашлица.
При моя син тези неща се проявиха за няколко дни и въпреки лечението стигнахме до пневмония. Точно , когато пневмонията отшумяваше и мислех, че сме приключили направи отит.
Общо взето 20-тина дни влачи вируса.
Най-лошото е, че и при възрастните не отшумява бързо, просто е продължителен.
П.П- В градините почти всички деца отсъстват, но не знам защо не го обявяват .
Имам позната, която миналия ден като завела детето си на градина, установила, че дъщеричката й е единственото дете в групата. Всички останали били болни.

# 548
Не знам дали е грип, но голяма част от колегите в рамките на месец почнаха да окапват един по един - кой го удари гнойна ангина, кой синузит, кой бронхит. В градината да чукна на дърво повечето деца са си налични.

# 549
Трахейната калица как я оправихте.Моя син от днес се дере ужасно

# 550
Чери, точно това е вируса в момента. Акцентът е задна хрема, силна и продължителна, лоша кашлица, повишена температура, но не много висока и не постоянно. Най-характерното е, че е много продължително боледуването, а усложненията са чести и разнообразни, както казва wild poppy: бронхити, ангини и т.н. на кой където му е слабото място. Моето е синузита, при мъжа ми е бронхит, а детето, ето че го удари в ушите. Чух за кашлица, продължаваща седмици наред, лекувана с какво ли не вече, и коментар от препатили, че било нормално. Че не е нормално, не е, но по-лошото е, че няма алтернатива. Обаче чувам от познати, ваксинирани с противогрипни ваксини и/или приемащи Респивакс, че го карат доста по-леко, симптомите при тях са същите, но в много по-лека форма карат на крак, напр. лека хрема и отпадналост няколко дни, но не се разболяват истински. Явно антивирусните препарати действат. 

В нашата група в ДГ преди 2 седмици на родителската среща се оплакаха, че половината деца са болни от вируса с много високата температура, само това без други симптоми. После тия преболедувалите започнаха да се връщат в градината, обаче други деца започнаха да хремясват и да окапват, в т.ч. мойта. Преди седмица срещнах случайно едната ни учителка и ми каза, че пак са болни повечето деца, около 14 броя средно идвали в групата, а се събират обичайно по 18-20. 

Hope for Two, при нас кашлицата е от задната хрема. С детето пихме сироп Ердомед, аз сега не пия нищо, вече не кашлям, а тя от вчера пие сироп Грийн Тус - малко билки както казва педиатърката ни.Laughing

# 551
Блу, Цинабсина няма да помогне за обилния секрет. Цинабсина може да смучете като придружаващо лекарство, ако хремата много задръства синусите, ако има главоболие и тежест. Ринитал не познавам и нямам мнение.
Благодаря! Купих Ринитал все пак, такова беше мнението на лекарката. Но още не съм давала. Mr. Green
Мойта писана е с въпросния грип вероятно. Започна със случайно кихване и леки сополки, продължи с Т над 39о. Виброцила не помогна, сега слагам коларгол, давам ксизал, нурофен... Изопринозина, който също й го изписаха, засега го спестявам. Имам изписан и АБ в случай, че се проточи. Поне няма кашлица.

# 552
Блу, Цинабсина няма да помогне за обилния секрет. Цинабсина може да смучете като придружаващо лекарство, ако хремата много задръства синусите, ако има главоболие и тежест. Ринитал не познавам и нямам мнение.
Благодаря! Купих Ринитал все пак, такова беше мнението на лекарката. Но още не съм давала. Mr. Green
Мойта писана е с въпросния грип вероятно. Започна със случайно кихване и леки сополки, продължи с Т над 39о. Виброцила не помогна, сега слагам коларгол, давам ксизал, нурофен... Имам изписан и АБ в случай, че се проточи. Поне няма кашлица.
Има време за кашлицата, тя се появява обикновено на по-късен етап.

# 553
  • София
Оххх ... Sad
А дано да не дойде, че много гадни усложнения са това.
Другата седмица съм сама с децата и вече ме хваща леко паниката.

Моите засега удържат фронта.

# 554
  • Once there was a Hushpuppy...
Здравейте Hug
и аз тука Sad
На нас също ни изписаха ГринТус - имате ли вече впечатления от него? Давали ли сте го преди?
За първи път го давам, кашлицата му е от 3 дена.

Общи условия

Активация на акаунт