Дилема

• 5 082
  • 48
  •   1
Отговори
Izvinete za greshkite, kirilizatora e.

Реших и аз наи после да се вкйуча.  Извун BG сум от 14 години.  С моя се разделихме - започна да бие.  За другите гадости дори не ми се говори.  Накратко - нямахме брак, имаме две деца и аз сум сам самичка на маината си.  Имам моя куща и мои бизнес, имам 3 прятелки, които потанаха в дун земя откакто сум сама с децата.  Нямам никаква помощ и сериозно се замислям да се прибера в BG.  Имам образование и от двете места.  Имам апартамент и близки в BG. 

Бащата взема децата за общо 6 часа на седмитса, през другото време - сама като куче. Понякога няма с кои да си разменя дума с дни (освен с децата). Работя от в кущи.  Нямам много контакти.  Стегнала ме е шапката и се чудя дали да не тегля една маина на всичко и да се прибера. 

В BG ще се прибера с някакви спестяваня, но в общи линии ще започна от 0.  Всякакви сувети от самотни маики са добре дошли.  Благодаря ви за вниманието.

Отново - такава самота за 14 години не сум предполагала че существува. Никога не ми е харесвало тук и се чудя дали не е време вече да се вурна кудето ми е мястото (особено след раздялата)

# 1
Има доста неща от практична гледна точка, които трябва да обмислиш.
1. Каква ти е професията и има ли за нея работа в момента в града, в който ще се върнеш. Имай в предвид, че само образованието в БГ и чужбина нищо не значи в България. В момента много трудно се намира работа в България, дори в големите градове и София (за малките си е направо абсурд) и предлаганите заплати са много ниски. Дори да ти дадат двойният размер на средната заплата пак ще ти е изключително трудно финансово да гледаш с нея 3 членно семейство. Пишеш, че работиш от вкъщи. Можеш ли да запазиш работата дистанционно и да я вършиш от БГ?
2. Детските градини- ако нямаш баба да гледа детето и отиваш в голям град (примерно София) това ще ти е сериозен проблем. В София места в градините почти няма, много трудно се влиза в държавните, частните са ужасно скъпи.
3. Как ще се адаптират децата в БГ. Явно са раждани в чужбина. Идвали ли са в Бг за по-дълго време, говорят ли добре езика, смяташ ли че ще се адаптират лесно.
4. Имаш близки, но те роднини ли са или приятели. Има съществена разлика според мен- хубаво е да си говориш с роднини, но ако нямаш среда и от приятели пак няма да ти е достатъчно. 

# 2
 Hug
Всеки има такива моменти, и като те чета смятам, че ще го преодолееш.
За връщането...  То да се върнеш- хубаво, но какво те чака тук? Работа? Близки хора? Сигурност? И ако не; тогава защо да загърбваш това което си градила 14 години? Помисли!

# 3
Погледни информативно обявите за работа в Бг - jobs.bg - да видиш за какви заплати става въпрос  Peace.  Иначе, да, самотата и да няма с кой една приказка да си кажеш е отвратително нещо.  Hug

# 4
''Като цяло България е намаляла със 177 644 души за година, като една трета от тях са емигрирали.''... Значи на ден страната напускат около 485 души!
 smile3505

# 5
  • Сопот, Пловдив
За самотата те разбирам много добре, и аз работя от вкъщи и въпреки, че живея с майка ми, баща ми и детето реално не общувам с никого. Помисли първо дали тук ще се спасиш от самотата, ако си откъсната от приятели, няма кой да помага с децата и пак работиш от вкъщи - не знам дали тук ще имаш повече контакти. От друга страна, ако никога не ти е харесвало мястото където живееш, едва ли някога ще се почувстваш истински добре там, трябва да потърсиш своя пристан. За другото - поста на sunlight_eli е много добър, трябва да се помисли точно над тези фактори, преди да решиш окончателно, според мен. Успех, каквото и да решиш в крайна сметка!  Hug

# 6
Трудно решение. Не знам какво да те посъветвам. Живееш там, но не си щастлива. И е разбираемо - работиш от вкъщи, нямаш контакти...
Не се знае как ще е ако/когато се върнеш в БГ. Ако има кой да ти подаде ръка там (родители, роднини); ако имаш работа, па макар и за сравнително по- малко пари - ще се справиш.
Аз имах същата дилема преди години, с разликата, че тук в ДЕ все още нямах нищо и беше лесно да си хвана дЕтенцето и самолета и да се върна в БГ. Знаех даже каква работа ще започна и къде. За добро (или за лошо) не разбрах на време за конкурса, в който исках да участвам. И това реши нещата. Останах тук и реших да се боря да намеря средата си. Без осигурена работа, нямаше начин да се върна. Там нямах нищо, тук също. И започнах от нулата ама съвсем от нулата. И ми беше много трудно, че и език не знаех, но малко по малко нещата се наредиха.
Все още нямам приятели, с които наистина да ми е хубаво, пък и май се научих да съм си самодостатъчна. И не държа да съм на всяка цена с някого, само и само да не съм сама... но това е друга тема Simple Smile

Късмет, каквото и да решиш!

# 7
Божке, как ще се връщаш?!?! Ти наясно ли си тук какво е? Не знам къде живееш в момента, но предполагам е сто пъти по-добре. Тук ще се сблъскаш с такава простотия, такава злоба. Нищо не е у ред в тая държавица. Навсякъде се налага да плащаш, навсякъде се подиграват с теб. Било в болница, било в детска градина. Няма ли да дадеш шансове за по-добър живот за детето ти там където си в момента? Недей мисли само за себе си, за това как се чувстваш - самотна. Тук може и да имаш близки, но всичко останало ще те скапе. Ти сигурно си свикнала на подреден живот, сигурна съм, че скоро би поискала да се върнеш обратно, където си в момента

Последна редакция: пт, 12 окт 2012, 17:25 от Бухтето

# 8
 ...И тук можеш да си сама, дори и с много хора край себе си.
Не знам колко са големи дцата ти, но помисли, дали те ще могат да се адаптират тук. Полисли, какво бъдеще ще имат тук.
Иначе ако си самотна... влез в интернет. Има форуми, клубове по интереси... доста познанства се завързват там.

# 9
Авторке, от целия ти пост само едно нещо приемам като достатъчно основание в полза на връщането в Бг-самотата. Наистина е ужасно да няма с кого да си проговориш, това може да ти докара дори психически проблеми, ако продължи дълго. Трябва да потърсиш начин да поправиш положението колкото може по-бързо, децата не са подходящи събеседници за единствено общуване. Ако имаш някаква възможност да оправиш този проблем, не се връщай в никакъв случай. Тук положението е повече от трагично и не виждам надежда да се оправи. Пробвай там, където си и в краен случай помисли за връщане тук.

# 10
Все си мисля как по важно е да сьм около близки хора, отколкото да имам много пари. тук сьм сьвсем сама.  физицхески не се издрьржа.  сутрин докато ги оправя, едната на уцхилищте, другата на градина.. после работа цял ден, после прибиране, домашни, кьпане, спане.. с години едно и сьщо. няма баланс, нямам приятели, това ми е живота.  В БГ са родителите и сестра ми, имам още няколко останали приятели, по образование сьм завьршила право.  Тук - финанси.  От София сьм.

Не мога да издрьржам на самотата тук.  като Робинзон сьм.  Децата са щастливи като се прибираме в БГ, за себе си - ще сьм от 0.  Много сьм обьркана.  Никога не ми стана хубаво тук.  От друга страна, като самотни мами, искам да попитам - децата няма да виждат баща си - как ще им се отрази това?  Сега го виждат за по 6 цаса на седмица.  Няма ли да се повредят трайно от откьсването?

Близките ми ме убеждават да се вьрна, аз сьм разкьсана и доста потисната.  Няма ли ниакой, който да ми каже нещо хубаво за БГ?

(извинете за грешките, кирилизатора е)

# 11
Авторке, от целия ти пост само едно нещо приемам като достатъчно основание в полза на връщането в Бг-самотата. Наистина е ужасно да няма с кого да си проговориш, това може да ти докара дори психически проблеми, ако продължи дълго. Трябва да потърсиш начин да поправиш положението колкото може по-бързо, децата не са подходящи събеседници за единствено общуване. Ако имаш някаква възможност да оправиш този проблем, не се връщай в никакъв случай. Тук положението е повече от трагично и не виждам надежда да се оправи. Пробвай там, където си и в краен случай помисли за връщане тук.

Благодаря ти.  Самотата е толкова брутална це нищо друго не ми носи удоволствие.  В БГ ми е много добре като ходя на ваканция, но не искам да бьркам туризма с емиграцията..

# 12
...И тук можеш да си сама, дори и с много хора край себе си.
Не знам колко са големи дцата ти, но помисли, дали те ще могат да се адаптират тук. Полисли, какво бъдеще ще имат тук.
Иначе ако си самотна... влез в интернет. Има форуми, клубове по интереси... доста познанства се завързват там.

Би ли ме насоцила кум тези форуми и клубове? 

# 13
Погледни информативно обявите за работа в Бг - jobs.bg - да видиш за какви заплати става въпрос  Peace.  Иначе, да, самотата и да няма с кой една приказка да си кажеш е отвратително нещо.  Hug
Благодаря за разбирането.  Самотата ме убива просто.  След като толкова години не успях да се интегрирам, не виждам как би се слуцило оттук натам..

# 14
Стигнала сум дотам да се радвам като видя градинарите...  брутална самота!

Общи условия

Активация на акаунт