Как да се променя

• 13 619
  • 181
  •   1
Отговори
# 45
Човек в крайна сметка никога не може да се подлуди, когато намери центъра си. Човек има способността да си изгради център на стабилност, който не зависи изобщо от обстоятелства, идентичност, очакванията на другите. Парадоксално, този център на стабилност се изгражда, когато вкараш уверен и центриран човек в неочаквана, но преодолима ситуация.

Да, може да иска да бяга. Хората се ужасяват от такива неща, и теб те е страх да не загубиш супер ценната си идентичност. Аз не се променям, защото не харесвам идентичността си. Аз просто нямам такава. Постарала съм се да нямам. Отне ми около 10 години, което си е супер бързо по стандартите на тези неща. Понеже съм никой, нищо не може да ме притесни. Съответно нямам някакви желания какво трябва да съм. Много е освежаващо, така не губя свежест и спонтанност.

Казах ти, носиш вода в продънено ведро. В поведението ми няма нищо инфантилно, напротив, от доста традиции това се смята за желано и функционално.

Като дете мен ме възпитаваха не чрез ситуации, а чрез градене на идентичност, чрез говорене. След това разруших всичко, с изключение на лека фасада за пред хората. Ако действията ми бяха зли, можеше да ми лепнат етикет "социопат", защото не виждам света по начина, по който го виждат другите и никога няма пак да го виждам така.

Детето ми няма какво да загуби, тъй като още няма форма, идентичност.

Прочети пак приказката с продънената кофа. Не е работата да стискаш, номерът е в пускането. Останалото е дребноват и стагниран животец, не е истинската човешка природа.

Колко тъпо и скучно е да действаш според "идентичност"! Аз действам без идентичност, без да имам система. Ако в бойните изкуства имаш система- ще те бият. Ако много систематично шофираш, ще те псуват на пътя. Ако систематично свириш, ще е дрънкане. Ако систематично мислиш, нищо няма да измислиш, казва пък чичко Гьодел.

Казвам ти директно какво ще се промени: целият ти свят. Никога няма да се върнеш към погледа, който си имал преди. Светът ще е същият, но напълно различен. Това не е да сменяш настроения и поведения. Това е друго, но как да ти го обясня, като си толкова втвърдена...поне да имаше старо ведро, а то- чистак нова и практична кофа. Носи си кофата, аз си имам океан...

Да крепиш идентичност е най-тъпият и хамалски начин да си личност, а и доста уморителен и състаряващ. Има и по-елегантни решения.

Последна редакция: сб, 13 окт 2012, 13:23 от Mamacita Bandida

# 46
  • София
Много се радвам, че си написала този пост. Особено ми хареса частта с това как си се постарала в продължение на десет години да нямаш идентичност. Също и за фасадата за пред хората. Обясняват много неща.

# 47
Хубаво е човек да помисли и върху тези неща. Дето се казва, най-много сълзи има пролети по сбъднати желания (в случая промени).
Когато желанията не отговарят на възможностите.Да.Егото страда..Но личностната промяна е най-възможното нещо.Защото зависи преди всичко от нас самите,а не от външни фактори.В смисъл,че ако въздишаш по хубава къща, ма нямаш кинти,ще страдаш..Щото малко или много,тук вече си опира до външни фактори,но да за пренаредиш собственият си мироглед е нужно само да осъзнаваш,че е възможно.Нищо повече.Всеки миг правим избори как да постъпваме(не винаги се държим по един начин)и това иде да рече,че палитрат,ни е много богата.Сами избираме цветовете.
Например..Изпитването на лоши емоции,не те прави лош човек.Но вреди на самият теб,щото те изтощава...Е,има и такива дет се зареждат,ма тва е друга бира..Но,ако ти осъзнаеш,че подобни чувства и емоции вредят на теб,и решиш да работиш в тази насока,т.е.да променяш себе си,ето я градацията.Едва ли някой умира от кеф,когато душата му е разяждана от ревност.Но мнозина си остават просто.."себе си"и цял живот тровят себе си и околните,а други,разбират,че топката през цялото време си е в тяхното поле..Избори..Какво да ядеш,как да се облечеш,каква кола да караш,да бъдеш ли"себе си",или да го развиваш и надграждаш това"себе"..Избори..

# 48
  • София
И как си представяш един ревнив човек да стане неревнив, колкото и да осъзнава, че не е добре за него да ревнува, защото това проваля връзките му? Как става този номер с ревността? Колко ревнивци си видял като примери за такава промяна? Или си чул, прочел за такива?  Thinking

# 49
Много се радвам, че си написала този пост. Особено ми хареса частта с това как си се постарала в продължение на десет години да нямаш идентичност. Също и за фасадата за пред хората. Обясняват много неща.
И какви изводи си направи?

Обикновените хора ги е страх от тези неща, защото са трудни. Не знаят, че човек може и така да функционира, и да е нормален. Затова и табелката "социопат". На мен лично старият начин на съществуване ми се струва сега все едно да си сложа топка и верига на крака...

# 50
  • София
Е, какво да обяснявам, ти нали всичко си знаеш!

# 51
Е, да, ама ти имаш друга гледна точка, много добре развита. Искам да видя сериозните хора какво мислят. Впрочем аз наистина знам какво мислят, но да го видят и другите в темата и да сравняват, за да си помислят какъв тип човек искат да станат.

Между другото, както сега има индустрия за личностна промяна, така едно време са се давали пари за не-промяна, за засилване на егото, такава е била модата в психологията.

Племенницата на Фройд е била такъв тип терапевт, но бая пациенти са се самоубили въпреки терапията. Щото дори най-силното его се чупи и се стига до лудост; и най-здравата идентичност може да не издържи. Всъщност почти сигурно е, че горните две неща не са издръжливи, има друг подход, ако ще правиш нещо смислено.

Ако ще си добър и сериозен- може и да ти стига, но на мен не ми стига.

Не ме слушай мен, Андариел, гледай психолозите какво имат да кажат за великата идентичност:
http://www.psychologytoday.com/blog/making-change/201103/users-g … e-personal-change

Оказва се, че дори за хората с идентичност тя не е толкова стабилна, колкото си мислим...

Последна редакция: сб, 13 окт 2012, 14:08 от Mamacita Bandida

# 52
И как си представяш един ревнив човек да стане неревнив, колкото и да осъзнава, че не е добре за него да ревнува, защото това проваля връзките му? Как става този номер с ревността? Колко ревнивци си видял като примери за такава промяна? Или си чул, прочел за такива?  Thinking
Като за начало себе си bowuu
п.с,Тва с ревността беше просто пример.Не се ловете за думата..

# 53
Мамасита, чета те с интерес.  Peace

Течен Шоколад, не можеш ли да си си самодостатъчна и да не разчиташ приятелки да са отговорни за щастието ти?

# 54
тежко ни, и горко, когато заживеем в този идеалистичен свят, в който всички сме си самодостатъчни и не очакваме нищо от другите.

за мен е като тотална социопатия.

всъщност, просто гледна точка.

# 55
  • София
Писна ми хора не искам да съм такава , искам да не ми пука за никой страничен човек , освен за моето семейство , да спра да се обяснявам на всеки и да си казвам и майчиното мляко , за да съм честна с тях и да не ги лъжа.искам да сложа край на глупачката на 24 часово разположение , а когато и аз искам да споделя да няма никой на среща.как да се променя , вие правили ли сте го, как да кажа"ма*ната ви" вече ще мисля само за моя гъз.

Успокой се, ти си точно такава - мислиш само за собствения си гъз. Не виждам за какво искаш да се променяш. Ти настояваш другите да са ти на 24-часово разположение и ги ползваш за душеприказчици. За целта ги будиш и по нощите дори, заливайки ги с обяснения и за "майчиното си мляко".

# 56
  • София
тежко ни, и горко, когато заживеем в този идеалистичен свят, в който всички сме си самодостатъчни и не очакваме нищо от другите.

за мен е като тотална социопатия.

всъщност, просто гледна точка.

Peace Харесва ми това....

# 57
Искаш да се промениш ? И да не те дразни липсата на признателност и аплодисменти ? Да не ти пречи липсата на одобрение от околните близки?
Заобичай повече себе си ! Когато започнеш да обичаш повече себе си и започнеш да правиш нещата за другите с любов - няма да те дразни нищо - нито липсата на признателност,нито липсата на одобрение.

Мамасита,адмирации ! Чета те с огромен интерес ! Много ми допадат начините по които мислиш Simple Smile

Последна редакция: сб, 13 окт 2012, 17:43 от *Dreaming

# 58
Всъщност това е чудесен свят, таман не очакваш нищо от другите и някой от тези други вземе, че ти направи шоколадов кекс или се намеси така, че събитията да станат интересни, даже без торти и сладкиши...

# 59
Всъщност това е чудесен свят, таман не очакваш нищо от другите и някой от тези други вземе, че ти направи шоколадов кекс или се намеси така, че събитията да станат интересни, даже без торти и сладкиши...

а ако не вземе?
нали сме си самодостатъчни? това изключва емпатията.

ходещи роботизирани емоционално ампутирани роботи. жалко за хората, и жалко за роботите.

Общи условия

Активация на акаунт