Децата

• 9 649
  • 112
  •   1
Отговори
# 105
Всъщност не е точно такал ако с детето се занимава някой - ве,оятно ще е окл но ако го оставиш на баба по ця. ден иг,а и г.езене - става тегаво като на 6 тепъ,ва ще се учим наосновни п,ави.а да го кажем

Оохххх- ,азва.иха ми се R и L  Cry

# 106
  • София
Децата са си деца и понякога нямат нищо общо с родителите си

# 107
  • Sofia
Огледало на родителите си не са в никакъв случай.  Но при всички случаи децата са функция на родителите си. Разбира се, имат си индивидуалност, темперамент и черти на характера, които са генетично обусловени и не подлежат на промяна. Но доста от чертите и поведението като цяло до голяма степен подлежат на модулация. Така че възпитанието (в което включвам цялостния процес на отглеждане, възпитание, поведение на родителя, обстановка в дома и т.н.) във всички случаи оставя отпечатък върху личността на детето. За съжаление (или пък за радост, зависи от гледната точка) има черти на характера, които и на челна стойка да се изправиш не можеш да промениш. Интересен въпрос е с тези непроменяемите черти трябва ли да продължаваме да се борим, защото принципно така е правилно или трябва да оставим детето на мира и да се съобразяваме с тях??? Аз за 5 год още не съм успяла да си отговоря. За сега още се боря, но силите ми нещо взеха да се поизчерпват.

# 108
  • София
 Има неща, които могат да се променят:детето да си мие ръцете, преди да яде; да казва "добър ден" и "благодаря"; да си подрежда играчките и т.н.
 Има други черти, които не могат: едното ми дете не пее вярно - мисля, че и на солфеж и на уроци по пиано или цигулка да го запиша, едва ли ще му помогна да стане музикант. Но това не пречи да му пускам да слуша песни или да ходи на музикални представления и да има отношение към музиката.

# 109
  • София
Мога само от моя опит да говоря.
Убедена съм, че решаващи са личните генетични заложби.
Педагози, с които съм разговаряла също признават, че с някои деца лесно се работи, с други за същите резултати се изискват много повече усилия.
Познавам страхотни родители, които използват сходни методи за възпитание на децата си и резултатите са коренно различни. Едното дете е блестящо - другото е посредствено. А възможностите и примера на семейната среда са едни и същи.
В собственото ми семейство това схващане се потвърждава. Аз съм с коренно различен темперамент и държание от брат ми, а двамата пък нямаме нищо общо с възгледите на родителите си. Както и други преди това са писали и аз съм от тези, които се опитват да избягват "грешки" допускани от собствените си родители. Честно казано най - често давам много по - голяма свобода, от тази с която аз някога съм разполагала. За радост до момента доверието ми се оправдава.
По мое мнение родителите могат да покажат най - доброто от себе си, да внедрят основни хигиенни и социални умения, да предоставят условия за развитие на заложби, но как ще се прояви самото дете зависи само от него.

# 110
  • В заешката дупка

"Умен е, ама е мързелив"- това съм го чувала многократно от майки и баби още в моето детство.Странно ми беше, че към мързела има по-голямо разбиране отколкото към липсата на умствени възможности.

Всъщност това до известна степен може да е вярно. Когато мързелът е липса на мотивация и интерес. Има хора, примерно, които са "мономаниакални", т.е. проявятват интерес и внимание към ограничен кръг от неща, в които проявяват своя потенциал, а в други са небрежни.

# 111
  • София
Между другото по повод на разликата между обучението в домашна среда и в детската градина.
Ясно е, че ако в дома има силно мотивиран човек, който да се занимава индивидуално с детето ползите са големи. Но на откритите уроци на които съм присъствала в детската градина ми е правило впечатление как от децата се изисква например да отговарят с пълни изречения, което е упражнение за обогатяване на речника. Напр. "Как се нарича явлението при което се наблюдава падане на листата на дърветата през есента?" и детето трябва да отговори не просто "листопад", а "Явлението при което се наблюдава....се нарича листопад". В дома не общуваме по този начин, а определено е полезно упражнение.

# 112
  • Sofia
Според мен семейството е за да създаде атмосфера на л8бов и сигурност за детето,където то да опознава света и себе си и да оформи характера и мирогледа си.
 Дисциплината е важна,но и примера е от значение,децата гледат,дали правиш,това което изискваш. 
 Чувала съм да казват няма лоши деца,има лоши родители.

Общи условия

Активация на акаунт