Да започнем заедно да се храним здравословно - Тема 2

• 40 450
  • 451
  •   1
Отговори
# 420
Елда не ползвам, защото вкусът й ми е нетърпим, но съм чувала, че е много полезна.

Всички полезни неща са гадни. Laughing Но колкото и да е полезно едно нещо,ако трябва да се насилвам да го ям пак става вредно Peace.И аз не я понасям.
Интересно, на мен ми е вкусна. Между другото и в руската кухня е много застъпена и не съм чувала да е неприятна. Може би трика е в изхвърляне на водата от варенете. Аз си я правя с масло и сирене. Не е кой знае какъв деликатес, но аз си я ям с удоволствие.

# 421
Аз не хвърлям водата и ми е вкусна. Време ми отне да намеря как да я готвя. Симпатикона, пробвай като пилаф да я сготвиш , със зеленчуци вместо фидето.

# 422
  • София
Елда не ползвам, защото вкусът й ми е нетърпим, но съм чувала, че е много полезна.

Всички полезни неща са гадни. Laughing Но колкото и да е полезно едно нещо,ако трябва да се насилвам да го ям пак става вредно Peace.И аз не я понасям.

Все едно, че моят син говори Joy
Аз елда обичам, но не харесвам киноа и амарант.

# 423
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
кафявата елда е печена и има силен аромат, бледата е сурова и не е толкова гадна.

# 424

Между другото и в руската кухня е много застъпена и не съм чувала да е неприятна.

Руснаците или  хората,за които е типична храна няма да имат този проблем.Но когато  опитваш нещо,което не е  е част от кухнята ти, възприятията са различни.Аз съм опитвала много неща,но така или иначе си ям "супрехраните",които са ми познати,а не екзотични.
И понеже съм свикнала с тези храни,за мен хляба и млякото примерно няма да са "отровни",така както биха за хора,при които не присъстват редовно или изобщо на масата им.Имаше си даже специален термин за това,но не  е чак толкова важен.

# 425
  • София
И според мен елдата е особена на вкус... Готвя я на база на тази рецепта: http://recepti.gotvach.bg/r-7787-%D0%95%D0%BB%D0%B4%D0%B0_%D1%81 … D1%8A%D0%B1%D0%B8 Импровизирам. Не слагам някои неща, добавям други и т.н. Това е типична руска рецепта. Обаче вкуса на елдата става по-поносим от гъбите и соевия сос.  Grinning

# 426
Здравейте  Simple Smile
елдата много я обичам, защото ми дъха на орехи, но си я ям сама  Mr. Green хапвам я само със сол и масло, добавям я към свежи салати (особено спанак) или салата с цвекло, комбинирам с топено сирене. Общо взето прилагам навсякъде, където си подхождат и орехи - кьопоолу, млечна салата, разновидност на хумус и пр.
лененото семе (счукано, защото иначе директно се извежда от организма) го добавям към кисело мляко чисто или с плодове. Пия запарка от ленено семе при кашлица (пие се топло, тогава не е лигаво). Комбинирам го с лайка или с мащерка за по-добър вкус. Счуканото ленено семе (или ленено брашно) добавям и към сладки печива или кремове, особено ако са с какао Peace

# 427
От известно време се опитвам да въведа уж по-здравословно хранене на цялото семейство. Казвам уж, защото от толкова информация, съвсем се обърках:
- минахме само на чисто месо и на мелена кайма, пак само от месо. До тук добре, обаче пилетата били тъпкани с хормони, телешкото с разни бои за цвят, прасетата пък ги хранили само с боклуци...
 - риба поне веднъж седмично - чудесно, ама тези от развъдник ги хранели пак само с незнам си какво и съответно рибата на ставала. Вносната също не я бивало - оцветители имала, грешно съхранявана и т.н.
 - варивата били полезни, да, ама повечето предлагани на пазара били ГМО...
 - плодовете и зеленчуците - пръскани с всевъзможни пестициди, оцветители, торове за по - бърз растеж...
 - киселото и прясното мляко - те пък въобще не ставали...ок, ще подквасваме, да, ама знае ли се пък това прясно мляко дето го взимаме дали било читаво - кравите в какви условия били гледани, с какво се хранели и т.н.
 - меда къде пише полезен, къде дори вреден, ако въобще на пазара попаднем на истински мед...
Та в тоя ред на мисли, вече започвам да се чудя дали въобще има такова нещо като здравословно хранене Thinking

# 428
Момиче влезе в пубертета на 6 г. заради консумация на пилешко с хормони: 

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3396634

# 429
  • Пловдив
От известно време се опитвам да въведа уж по-здравословно хранене на цялото семейство. Казвам уж, защото от толкова информация, съвсем се обърках:
- минахме само на чисто месо и на мелена кайма, пак само от месо. До тук добре, обаче пилетата били тъпкани с хормони, телешкото с разни бои за цвят, прасетата пък ги хранили само с боклуци...
 - риба поне веднъж седмично - чудесно, ама тези от развъдник ги хранели пак само с незнам си какво и съответно рибата на ставала. Вносната също не я бивало - оцветители имала, грешно съхранявана и т.н.
 - плодовете и зеленчуците - пръскани с всевъзможни пестициди, оцветители, торове за по - бърз растеж...
 - киселото и прясното мляко - те пък въобще не ставали...ок, ще подквасваме, да, ама знае ли се пък това прясно мляко дето го взимаме дали било читаво - кравите в какви условия били гледани, с какво се хранели и т.н.
 - меда къде пише полезен, къде дори вреден, ако въобще на пазара попаднем на истински мед...
Та в тоя ред на мисли, вече започвам да се чудя дали въобще има такова нещо като здравословно хранене Thinking

И аз това се чудя от мнооого време... Rolling Eyes

# 430
Здравословно хранене е да не се ядат полу фабрикати и мак доналдс примерно . Да не се яде маргарин , пържено и доста други неща. Ако се притесняваш за пестицидите има био  продукти , както и млечни , така и доста други неща. Чета да се описва едно нормално хранене , месо,мляко , че какво сте яли преди това , че това да се води по различно и с очаквания да е здравословно ?

# 431
Какво ли, ще ти кажа само храните, които сме изключили:
- готова кайма, готови там разни кебапчета, кюфтета, сатленки.....
- маргарин
- прясно мляко в кутии
- май повечето сладки неща / кроасани, пасти, солети, чипс..../ само шоколада не можем  Embarassed
- салами, луканки, шунки, кренвирши...
- готови купешки салати
- полуфабрикати, разтворими супи, бульони, фиксове...
- купешки консерви
- майонеза
И за още мога да се сетя, ама не е там въпроса. Като казвам изключили, нямам предвид на  100000%от време на време ти се прияжда и по нещо "вредно".
Идеята на поста беше с оглед на това, че в днешно време не знаем какво ядем. По-горния ти пост за пилешкото месо потвърждава думите ми. Дори и най-вредните пържени картофи, могат да се окажат "по-полезни" от хормоналната бомба.

# 432
Деси като за начало добре сте ориентирани . Аз наскоро открих Хармоника, похвалени тук във форума био млечни продукти , боза, лютеница , тахан, шоколад  .. Лимеца не можел да се пръска , не се влияел и има малко глутен . Има и разни био брашна и разни но на мен ми идват скъпи.

# 433
Ясно е,  че се храним зле (това което масово ни се предлага), но можем да направим нещо по въпроса, макар и с малки крачки. На първо място да се информираме! За това обичам тези теми (и форуми)  Hug Винаги има какво да научиш!
От своя гледна точка мога да кажа, че последните няколко години обръщам особено внимание какво купувам и какво ядем у дома. Радвам се, че моите родители решиха да ходят по-често на село и да отглеждат зарзават - и лете и зиме знам какво ядем. Харесва ми да се превърна в "селянче" , да копая и да затварям буркани, защото знам, че това е добро за мен и фамилията. Купувам мляко (и квася), яйца също, от село. Научих се да правя масло, със сиренето още се борим  Blush  Пилешко почти не ядем (лошото е, че по селата рядко продават). Свинско - от определени места и агнешко също (когато може - от селата). Фамилията хапват домашни зайци (аз още не мога да се пречупя). Риба и др. - имам щастието да живея до морето, така че това улеснява нещата. Обичам и да меся   chef
Не всичко здравословно, т.н. био е скъпо Peace Ако ви кажа колко неща замразявам/консервирам ... ще пиша до утре Crazy

"D_e_s_i_t_o  ... Та в тоя ред на мисли, вече започвам да се чудя дали въобще има такова нещо като здравословно хранене " - мисля ,че има!   Wink bouquet

# 434

все едно, че аз съм го писала
за млякото и млечните продукти, само съм се доверила на една българска марка и мисля, че това съм го решила.

Общи условия

Активация на акаунт