Да започнем заедно да се храним здравословно - Тема 2

• 40 988
  • 451
  •   1
Отговори
# 90
Аз лично не съм вманиачена на тема здравословно хранене, но правя каквото мога Wink А
закуската на пофесор Мермесрки я приготвям от няколко години, но не непрекъснато де Wink Майка ми го беше гледала мноооооого отдавна и той беше препоръчал тази доза ( 1 кисоло мляко + всичко останало) като диета, т.е. изяждаш това в рамките на един ден. Аз го правя за закукса и двама човека си го хапваме без проблеми!

# 91
   Не разбирам защо на някой трябва да му пука за "форумските критерии" и "авторитети" .
   Всеки да си мисли и да проповядва каквото смята за необходимо .
   Нали се сещате ,че няма как да ви накара да следва тази или онази от проповядваните посоки .

Свободата на избора си остава ваша!  Peace Hug

За лютивото ....
   Запознатите с Аюрведа знаят ,че то носи много огнена енергия и не е от желателните храни и за някои типове здрави хора (с преобладаваща Пита доша) , да не говорим за хората с болни стомаси и някои други вътрешности .
   Заговорих за лютивото ,защото от интервюто с професора човек може да остане с впечатление,че 400 грама пресни плодове и зеленчуци на ден са по-опасни от препоръчваните от него лютите чушки . А реално и едното и другото не е универсално полезно за никой и е добре да се употребява внимателно ,в зависимост от конституционалния тип и здравословното състояние на всеки отделен човек. (Горе-долу същото казваш, ОМ .Но професорът сякаш го върти в по-различен ключ. Поне интервюто звучи така . Не знам е него ли е  причината ,в журналиста ли .....)

Лимоните с мед.....
    За някои болни стомаси медът нищо няма да успее да омекоти .....  Confused

Приемам да има несъгласни с моят поглед в/у храненето . Но го споделям,защото темата си е създадена за това да споделяме ,нали ?  Wink
  Няма да се разсърдя на никой с друга гледна точка . Peace Даже ще ми е интересно да чуя такава ,ако има .  Hug

Гисчо, харесва ми тази закуска !  thumbsup

Между другото ,ще ползвам темата да попитам как и за какво да употребявам прополис ,който ми е в твърд вид (не е тинктура ). Имате ли представа ?  Thinking

# 92
Селма, можеш да си направиш тинктура от него. Освен това може да се ползва за дъвчене, примерно при афти и заболявания на венците действа много добре Simple Smile Но може жи е най-добре да се напрви тинктира все пак Wink

# 93
  Благодаря,Гисчо!   bouquet
  Просто в спирт ли да го разтворя за тинктурата или ?
  И.....Като се дъвче ,може ли да се гълта ? Добре ли е по принцип да се гълта?

# 94
Аз лично тинктура не съм си приготвяла, но знам, че се прави с медицинки спир. Не знам обаче какъв процент, което е най-важното! Wink Иначе няма нужда да се гълта и без това не е най-вкусното нещо не света  Grinning Но пък наистина помага, явно действа като дезинфектант Wink

# 95
  Чудесно! Благодаря за инфото !   bouquet Hug

# 96
Ами чудесно!А да си се замисляла над въпроса дали  влянието на определена храна за опрелелен тип хора има общо със сезона?
При съпруга ми нямаше сезон.Просто през зимата беше по-ясно изразено.Иначе целогодишно си имаше проблем с дишане, хъркане и т.н.   

Казва, че никога не е дишал толкова свободно и леко.................

Къде прочете, че само за зимата става въпрос?     Laughing

Това към мен ли?А къде написах "зимата"? Ама тя дойде ли вече?
Ако мъж ти е злоупотребявал с млечни и ги е приемал неправилно, всекидневно и целогодишно съвсем нормално е да има подобрение като ги е ограничил.
Все едно,няма как да разбереш какво искам да ти кажа.

Селма,ето за прополиса:
http://abiconic.dir.bg/bees/propolis.htm

За Аюрведата си права,но с това уточнение,че няма забрани,а само ограничения в режима,които е добре да се спазват особено ако има някакво заболяване.Инак професора надали разбира от Аюрведа и говори за общи положения.

# 97

Селма,ето за прополиса:
http://abiconic.dir.bg/bees/propolis.htm

За Аюрведата си права,но с това уточнение,че няма забрани,а само ограничения в режима,които е добре да се спазват особено ако има някакво заболяване.Инак професора надали разбира от Аюрведа и говори за общи положения.
  Благодаря,ОМ.  Hug
   Разбира се ,не става въпрос за никакви забрани,говорим за (не)желателно,(не)препоръчително. Аюрведа-та затова ми допада,че е мека,гъвкава,приспособяваща се ....
   Харесвам основното й послание (или поне това,което аз чувам ,като основно  Wink )  "СЛУШАЙ ТЯЛОТО СИ !"

# 98
# 99
Най-интересното ми се видяха коментарите на Д3ВЕР :
Цитат
Не отричам ползата от тези понятия при формирането на режим, но крайното вманиачаване създава коне с капаци и е безполезно. Ползвайте ги като ориентир, не като точка за вторачване.

Източник: Гликемичен лоудинг http://www.bb-team.org/articles/3627_glikemichen-louding#ixzz2BWihfcsI

Цитат
Вторачването в индексите всъщност все повече заприличва на заболяване, пристрастеност, дирижирано от парафармацевтичната индустрия.

Източник: Гликемичен лоудинг http://www.bb-team.org/articles/3627_glikemichen-louding#ixzz2BWiZRZm2

# 100
Е, то всяка крайност е вредна. Спор няма. Но в статията аз прочетох любопитни неща. Най-много ми хареса идеята за поддържане на постоянни нива на кръвната захар. Особено като се има предвид колко често се проявява диабета в наши дни.

# 101
Тази закуска на Мермерски не запича ли? Комбинацията от пектин и прополис ми се струва затягаща.

# 102
  • София
Селма, аз съм напълно начинаеща по отношение на огромната наука Аюрведа, но към момента съм си създала следните разбирания:

1. Аюрведа е много точна наука. Приспособима и гъвкава може да се нарече по отношение на възможностите, които предлага за адаптиране на неподходящите продукти чрез заиграване с подправките. Интересна е.

2. Да слушаме себе си е едно от нещата, които Аюрведа ни учи да НЕ правим (или поне да не влагаме традиционния смисъл в това).  hahaha В повечето случаи се оказва, че точно любимите ни храни са тези, които не са полезни за нашата конституция... Но пък Аюрведа ни дава един нов подход за това как да бъдем осъзнати за себе си и да анализираме въздействието на нещата върху нас по един напълно нов начин. Wink  Hug

# 103
Тази закуска на Мермерски не запича ли? Комбинацията от пектин и прополис ми се струва затягаща.

Не, не, напротив! Изобщо няма такъв ефект, регулира мн добре перисталтиката Simple Smile

# 104

Не, не, напротив! Изобщо няма такъв ефект, регулира мн добре перисталтиката Simple Smile

мисля си  newsm78, аз не искам да слагам мед, че комбинацията от кисело мляко и сладко и докарват киселини. вместо тов мисля да бухна лъжичка пчелен прашец.

Общи условия

Активация на акаунт