Да започнем заедно да се храним здравословно - Тема 2

• 40 988
  • 451
  •   1
Отговори
# 75
Ето нещо любопитно! Сигурно сте го чели, но да ви го припомня :

http://www.malkiobyavi.com/pro/pic-news/print.php?newsid=17395

# 76
  • Sofia
utro77 това в началото като го видях, че е за Маги, мислех въобще да не го чета. Някак си "суха супа" и "здравословно хранене" не ги връзвам заедно. Но се зачетох де.. Ииии останах много учудена, че го квалифицират като вкусно!  Shocked Иначе е ясно, че е пълно с боклуци.  Peace

# 77
  • Пловдив
а аз препоръчвам кефира от тибетска гъба / е пак се прави с купешко мляко , но ...
http://blog.ton4ev.com/?p=465
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=444328.0

# 78
  • Linz
Преди малко по телевизията гледах този професор и го потърсих в нета. Попаднах на това интервю, казва доста интересни неща, макар, че част от тях се отхвърлят според форумските критерии.
http://e-vestnik.bg/3265

# 79
  • У дома
  bouquet

# 80
  • Русе
Преди малко по телевизията гледах този професор и го потърсих в нета. Попаднах на това интервю, казва доста интересни неща, макар, че част от тях се отхвърлят според форумските критерии.
http://e-vestnik.bg/3265
Мермерски говори много верни неща. Това е начин да се храним здравословно, или поне моят начин да се храним здравословно.

# 81
  Не знам,какви са "форумските критерии"  Laughing ,но  с някои от твърденията на професора не мога да се съглася,а някои ми се виждат безсмислени .
  Какво значение има витаминът С в картофа,след като така или иначе го ядем  приготвен ,а значи лишен от този витамин .
  Полезността на соковете определено я слагам под въпрос.
  Критикува препоръчаните от СЗО 400 г сурови плодове и зеленчуци на ден ,ок .  Peace Всеки организъм е различен ,наистина не всяка храносмилателна система ще ги понесе с радост (да не говорим какво ще стане при болезнени състояния на последната)

Скрит текст:
"Световната здравна организация казва така: ако не искаш да заболееш от рак и преждевременно да умреш, трябва да консумираш по 400 грама плодове и зеленчуци всеки ден. А Асоциацията на раково болните казва: трябва да консумираш по 800 грама. Добре, представи си, че на един болен с язва или бактериоза му дадеш най-противораковия зеленчук (според китайците това е зелето). Настъргваш към него моркови, които също се препоръчват срещу рак, прибавиш червено цвекло и чесън, които имат уникални качества… И дадеш салатата на този човечец. Какво ще стане с него? Ами ти ще го разболееш повече. "
 Но тази критика звучи смешно на фона на препоръчваните от него самия лимони и мед .   33uu Поне в интервюто той нищо не казва за това,че и тази неговата рецепта не е за всеки .
  А лютивото ,чушките..... 33uu  Абсолютно мога да твърдя,че не всеки здрав организъм може да ги понесе . Тези храни носят много огнена енергия ,която ако е вповече при някои ще избива под най-неочаквани форми (импулсивност,кожни проблеми , диария ,др.)

Иначе интересно е това за чесъна ,обработените меса,орехите..... Peace
   За виното имам съмнения  Rolling Eyes ,но не съм специалист за да твърдя каквото и да е по въпроса.... Peace

Последна редакция: вт, 06 ное 2012, 09:47 от Селма

# 82
  • София
А пък за киселото мляко дето Мермерски го препоръчва едва ли не като супер храна... как не стигнаха до едно мнение тея учени Simple Smile Точно прочетох една статийка на доктор Гайдурски колко малко мляко трябва да ядем и как предизвиква слуз и краде калций от организма.
 33uu 

# 83
........ колко малко мляко трябва да ядем и как предизвиква слуз и краде калций от организма.
 33uu 
   да ,и аз съм чела такива мнения.....
   Има си логика в тях .  Peace

# 84
  • София
........ колко малко мляко трябва да ядем и как предизвиква слуз и краде калций от организма.
 33uu 
   да ,и аз съм чела такива мнения.....
   Има си логика в тях .  Peace

Аз също съм на това мнение и мляко почти не ям, както и млечни продукти. Исках просто да подчертая огромната разлика в мненията на учените, едните казват яжте само кисело мляко, давайте на децата прясно, а другите - не яжте млечни продукти, не давайте на децата мляко Simple Smile Ами някъде поне по средата да се срещнат Wink

# 85
  • Linz
Не съм чувала за апел да не се дава мляко на децата (освен от последователи на веганството). Но почти всички препоръчват да се предпочита киселото пред прясното мляко. Макар, че д-р Елисеева отрича и киселото мляко като ферментационен продукт.
Освен с млякото, много спорен е въпросът и с маслото. И с хляба. И с яйцата... и с месото. Почти няма храни вече, които де не предизвикват разногласия. И "форумските критерии" за здравословно хранене съответно се лашкат в различни посоки, наложени от "форумски авторитети" с крайни мнения. Днес се отрича едно, утре- друго. Много е модерно да се заклеймяват цели хранителни групи.

# 86
И какъв е проблема на лимона с мед ? Меда е точно,за да "омекоти" дразненето,което би предизвикал лимона.
Проблем с чушките за здрав организъм няма ,без да се прекалява с количеството.
Относно млякото-не виждам що да вярвам на смешника Гайдурков дето хал хавер си няма от много неща-eдно си знае и едно си бае.Като му видя изпитата физиономия и оцъкления поглед и няма нужда да ми казва кое е добро за мен. StopКиселето мляко е полезно,когато в него има лактобацилус булгарикус,ако е някаква синтетика тогава полза няма.
Освен това в едно интерю няма как да се обхванат всички страни на въпросите с храненето.

Днес се отрича едно, утре- друго. Много е модерно да се заклеймяват цели хранителни групи.

Абсолютно си права!А за да се лашкат така мненията са виновни прекомерните количества храна,защото в днешно време човек не страда от недояждане,а от преяждане.И при вегана ще има слуз,ако яде само мазно авокадо, кокос и трудносмилаеми ядки,а при всеядните няма да има ако ядат с мярка и знание. Peace

# 87
За децата не знам, но че за възрастните, поне повечето, не са полезни млечните, мога да споделя опит.
Вече втори месец съпруга ми не яде млечни.За този период да е опитвал парче сирене или 2-3 с л кисело мляко по 2-3 пъти.Винаги е имал проблеми с носа и дишането, хъркаше ужасно, стане ли студено, той цяла зима си ходеше с носна кърпа.
Е, тези симптоми вече ги няма.Казва, че никога не е дишал толкова свободно и леко, НЕ Хърка, дори когато се събудя през нощта, го проверявам дали диша    Laughing  , толкова леко и безшумно спи.
Аз чат-пат ям сирене, предимно козе и овче (от домашна ферма), при мен няма проблеми.
Явно не на всеки организъм му понасят млечните, така че тотално отричане или подкрепа е неуместна.
Добре е всеки да си направи теста сам за себе си и тогава да решава.

# 88
Ами чудесно!А да си се замисляла над въпроса дали  влянието на определена храна за опрелелен тип хора има общо със сезона?

# 89
Ами чудесно!А да си се замисляла над въпроса дали  влянието на определена храна за опрелелен тип хора има общо със сезона?
При съпруга ми нямаше сезон.Просто през зимата беше по-ясно изразено.Иначе целогодишно си имаше проблем с дишане, хъркане и т.н.   

Казва, че никога не е дишал толкова свободно и леко.................

Къде прочете, че само за зимата става въпрос?     Laughing

Общи условия

Активация на акаунт