ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 668
  • 744
  •   1
Отговори
# 225
  • Стара Загора
От всички стайни растения летят мушици. Много дребнички и страшно много. Растенията са си здрави, с добър вид, не дават изглед на страдащи. Какво да прилагам, че да ги разкарам?

Мушичките са от повечко поливане. Те не пречат на цветята, но са много досадни за хората. :
И при мен се появяват понякога такива мушички. Не ги пръскам с нищо, намалявам поливането.
Аз също съм имала такъв проблем и по съвет от форума забих в саксиите клечки кибрит с фосфора в пръста и помага.

# 226
  • ENGLAND
От всички стайни растения летят мушици. Много дребнички и страшно много. Растенията са си здрави, с добър вид, не дават изглед на страдащи. Какво да прилагам, че да ги разкарам?
И аз имах такива мушици преди няколко години, какво ли не опитвах, не ми се хвърляха, бяха много саксии. Тук, във форума ми казаха за калиев перманганат. При нас няма и добре, че майката на една приятелка идваше та донесе. Само за 2-3 седмици мушиците изчезнаха. Прави се много бледово розов разтвор и се поливат по малко, гнидите им са в почвата и ако не се унищожат няма оттърваване.

# 227
  • густо майна Филибето
Не ти я предложих по същите съображения, заради които избягваш глицинията. Има мощна коренова система и дава много издънки.

Четох за корените и си абсолютно права. Четох, че тази с издънките е Bignonia (Campsis) Radicans.
Могат да се появяват издънки дори на 10 метра от основното растение, дори и след като то е изкоренено Shocked Някакво много яко и упорито коренище прави.
(всъщност radice, от латински, означава 'корен', та предполагам и затова e Radicans-'коренящ')
Скоро ще намина през един голям градински център, където имам добри впечатления от градинарите, за да разпитам дали Grandiflora и Flava са същите такива гиганти като Radicans.

Поразрових и аз, но изглежда заради това, че тук вирее само радиканс, само с нея съм запозната. Иначе в интернет видях едни розови красоти...че и вариегатни имаше ( с пъстри листа) Heart Eyes

# 228
  • БГ
Здравейте,
в момента правя първите си стъпки в градинарството и имам нужда от съвет Simple Smile
Разполагам с градинка 15м. на 40-50см., с южно изложение, но тъй като е между две къщи пряка слънчева светлина получава само за час-два.Имам доброто желание идния месец да я засадя с ниски цветя цялата. Бихте ли ми препоръчали такива?

Благодаря предварително  Hug

# 229
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте,
в момента правя първите си стъпки в градинарството и имам нужда от съвет Simple Smile
Разполагам с градинка 15м. на 40-50см., с южно изложение, но тъй като е между две къщи пряка слънчева светлина получава само за час-два.Имам доброто желание идния месец да я засадя с ниски цветя цялата. Бихте ли ми препоръчали такива?

едно- или многогодишни?
цъфтящи или не?
само един вид или да има разнообразие?

# 230
Момичета, здравейте. Много бих се радвала , ако можете да ми помогнете. Закупила съм си няколко саксийки с мускари, но след като прецъфтяха цветовете, листата на растението клюмнаха. Тъй като е градинско растение, реших да попитам и вас, имате ли опит с тях и какво трябва да направя.
Големи красоти виждам тук! Бъдете все така креативни! Hug

# 231
След като листата пожълтеят и изсъхнат (нещо нормално), изрежи ги, извади луковиците и ги съхранявай добре подсушени на място, където могат да "дишат" (не в найлонов плик). После се садят като всички луковични - през есента. Веднъж посадени в градината, няма нужда да ги вадиш отново, понеже държат на студ и луковиците не се губят, напротив размножават се бързо.
Моите мускари в градината още не са цъфнали, но вече лекинко се подават зелените главички на цветовете.

# 232
Barbabeau, благодаря много за отговора! Аз нямам градина, искам да ги отглеждам в саксии. Имам някакво съмнение, че започват да заспиват, но не е ли твърде рано, при положение, че има още луковички, които не са пуснали цветове?
Доколкото разбирам от написаното от теб, трябва задължително да извадя луковиците след като изсъхнат листата. Мислех да ги държа в саксийките, без да ги поливам, като имитирам зимна почва- на терасата, така както се гледат в градина...

# 233
Мислех да ги държа в саксийките, без да ги поливам, като имитирам зимна почва- на терасата, така както се гледат в градина...

Може и така, да! Аз имам така извадени нарциси, които сожих в саксии уж временно, а вече 5 години си живеят така. Саксиите с нарцисите съм зарязала навън и изобщо никаква грижа не полагам Embarassed, но слава Богу те не умират и дори цъфтят. Нека другите да кажат, ако има нещо специфично, което пропускам.
Рано е за мускарите, да. Моите тук още не са цъфнали, хем е малко по-топло от Бг. Обаче вече им се подават главичките. Simple Smile Твоите идват от парник, така че е нормално да не са според сезона, но нищо - няма да им навреди.

# 234

muscari blu di Barbabarba, su Flickr

Ето снимка на моите мускари, които живеят на терасата в саксия (иначе имам и в градината, в земята). Заедно са с червения японски клен. Тъй като съжителстват с друго растение, през лятото поливам. Не обилно, но сравнително редовно. Ако и ти имаш някакво растение, което ти зимува на терасата, можеш да пренесеш мускарите при него. Единствено трябва да съобразиш по време на цъфтежа (март) да няма много листа, които да им правят сянка, понеже на сянка мускарите развиват дълги листа и стебла и цъфтят малко или никак.

# 235
  • БГ
Здравейте,

едно- или многогодишни?
цъфтящи или не?
само един вид или да има разнообразие?

Здравей Simple Smile
едногодишни, цъфтящи, най много два вида който цветове да си подхождат Simple Smile
мисля да сложа в началото в единия ъгъл 'туя' дали ще е уместно?

# 236
латинки, върбинки, петунии, нисък космос, ниски далии (може да се купи разсад, може да си засееш от семена), тагетес (не ми харесва аромата, но пък не страда от никакви вредители и болести) - всички се развиват добре и ще покрият почвата, така няма да се налага да плевиш между тях  Hug
със сигурност има и още  Hug

малко ми е трудно да преценя от къде ще идва слънцето на южна леха при туя, засадена в единия край  ooooh! но нее невъзможно да се сложи  Peace а три кълбовидни туи  в двата края и по средата?

# 237
  • БГ
st. Dobri Много ти благодаря за предложенията - ще се възползвам определено Simple Smile
идеята ти са трите туи е много добра и нея ще осъществя Simple Smile  Hug

Благодаря отново  Hug

# 238
 Blush а защо не минеш през практикери, бриколажи, кауфланд или някоя друга верига и не вземеш нещо пролетно луковично?  Blush може даже да има намаления  Blush
зюмбюли, лалета, нарциси, минзухари... каквото ти хареса на цвят и вид Simple Smile
след като прецъфтят идва ред на предишните предложения  Hug

# 239
  • Велико Търново
Ей, това е най-красивия подфорум, само с позитивни коментари Simple Smile Влизам пак с едно въпросче - подариха ми скимия, трябва ли да я присадя от пластмасовата кофичка в нормална саксия? Като я погледнах отдолу, видях, че корените излизат през дупките на дъното.

Общи условия

Активация на акаунт