ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 400
  • 744
  •   1
Отговори
# 690
  • густо майна Филибето
Плеполят, засушен.....Отдавна ли се грижиш за него?

# 691
  • Варна
При моя бонзай се случи същото нещо, преместих го на по-слънчево място и се оправи. Те обичат доста светлина. Обичат и вода. Поливай го по-често.

# 692
Момичета, гледам напоследък по градинките сипват едни такива стърготини като талаш, има ги и оцветени в червено  в зелено. Та как се казва този материал и как се действа с него? Отдолу найлон ли се слага или направо на почвата? само декоративна функция ли има или и подхранва предпазва от плевели  Rolling Eyes  замечтах се и аз за това последното с плевелите  Grinning  Има ли опасност това чудо да го изуха вятъра?

Благодаря предварително   

# 693
  • София
Здравейте Simple Smile за пръв път пиша във форума и моля за извинение, ако това не е мястото за моята тема ... Но СПЕШНО СЕ НУЖДАЯ ОТ ПОМОЩ!!! Става въпрос за Бонзая ... листенцата му пожълтяват и окапват (по принцип знам, че това е нормално но в ноемврийските дни ... ) а сега по това време на годината - пролетта вместо да изникват нови млади листенца .... те пожълтяват и падат Cry Какво се случва ... Моля за съвет ...

Предполагам, че през зимата е бил на температури под 15 градуса, а ти си продължила да поливаш.........?! Simple Smile

Изрежи до здраво!!! Почвата не трябва да пресъхва, винаги да е влажна! На светло и по-слънчево място остави бонсайчето. Поливай със зелен кристалон! Оросявай често листаната маса, когато израстне, но да не я грее слънце / когато е оросена! Simple Smile / Това ще спомогне за по-бързото му олостяане и израстване на нови издънки / клонки. Зимата да е на температура минимум до 15-18 градуса. Тогава намали поливането и оросяването.
Успех и  се въоръжи с търпение! Simple Smile

# 694
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Момичета, гледам напоследък по градинките сипват едни такива стърготини като талаш, има ги и оцветени в червено  в зелено. Та как се казва този материал и как се действа с него? Отдолу найлон ли се слага или направо на почвата? само декоративна функция ли има или и подхранва предпазва от плевели  Rolling Eyes  замечтах се и аз за това последното с плевелите  Grinning  Има ли опасност това чудо да го изуха вятъра?

Благодаря предварително   

мулч, има от иглолистни и друг. понякога са обработени с хербицид, но май не винаги.
преди време сипвах такива около две дръвчета, нямаше плевели, а които се появиха бяха немощни.
ефектът беше около две години  Hug

# 695
за да има ефект от мълча ( ако е само мълч) трябва да е с дебелина 8 см. Досипва се всяка година, защото долния слой гние. Ако има листа да падат върху него ( особенно ако са дребни листата) се обезмисля използването му. Обикновенно под мълча се слага платно, което спира развитието на плевелите.

# 696
Титина, и тук виждам, че слагат платно отдолу.
А ефектът, който се чака какъв е? Като тор да действа?

Ох, и моите рози се оказаха нападнати от листни въшки.
Аз уж гледах редовно.
Снощи ги напръсках с препарат.
четох, че можело човек да си купи калинки и да ги пусне по тях, те ядели листни въшки.
Някой правил ли го е?

# 697
аз за въшки праскам вече 3ти път с нуриле. Чисти ги перфектно...ама след накой друг дъжд, като го измие..и иди виж как пак са на пълчища. Въшките де.. Сега след калният дъжд , трябва и с маркуча да ги умия... и пак ще праскам.
За мен мулчът винаги е бил по скоро декоративен. Много го харесвам, и ако имаше някъде в раьона да се продава с радост бих си купила обаче...няма. По куриер да си го поръчам - златна работа с тия куриерски услуги... та така.

Момичета сдобих се с нова градинска пейка, е , забравих апарата си снощи, ама днес ще я снимам.
Както и с кичест лилав клематис и още една роза - бяла!
Довечера съм планирала "разсаждане " на хости и хойхери под ореха, и ако пак не забравя апарата - утре ще ви покажа нагледно!

# 698
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в другото градинарство препоръчват настойка от фасове за листни въшки.

# 699
Настойка от масло на лайм също ги мори.
Мълча стопира развитието на плевелите, като има видове мълч , според вида на дървесината, които уж гонели змии- лъжа е, нищо не изгони.
Но пък след няколко години става на тор  Mr. Green

# 700
  • густо майна Филибето
Титина, и тук виждам, че слагат платно отдолу.
А ефектът, който се чака какъв е? Като тор да действа?

Не, служи да предпазва от поява на плевели. Ако под него се сложи геотекстил, не никнат изпод него. Случва се да се засеят отгоре, но нямат възможност да пускат яки корени и се измъкват много лесно. Много е удобно да се насипе между рози, защото сред бодлите трудно се плеви.

# 701
  • густо майна Филибето
Малко шаренийка от моята градина:
Скрит текст:

# 702
  • Schwarzwald
Малко шаренийка от моята градина:

Ljuboznatelna, по градината те познах! Срещнах те в един друг форум, може би с друго име, обаче градината ти не мога да я сбъркам! Разкошна, Разкошна!

# 703
  • густо майна Филибето
Благодаря! Може би във flowersnet.info ? В Хоби кафе съм пак Любознателна Simple Smile

Може ли да ми кажеш на тази снимка калина ли е или касис? Че моята калина не направи плодчета (първа година при мен, но я купих с плод) и сега се чудя защо. http://nenav.snimka.bg/flowers/nenavako-com-2012.754742.30575094

# 704
  • Schwarzwald
Може ли да ми кажеш на тази снимка калина ли е или касис? Че моята калина не направи плодчета (първа година при мен, но я купих с плод) и сега се чудя защо. http://nenav.snimka.bg/flowers/nenavako-com-2012.754742.30575094

Касис е. Миналата година сладко правих даже:)

Общи условия

Активация на акаунт