Американски колеж прием 2013-трета тема

• 93 361
  • 800
  •   1
Отговори
# 225

И това, че има отказали се, не означава, че училището е лошо.

И къде съм казала, че училището е лошо??? Shocked
Спорът е изцяло около кандидатстването, подготовката и нуждата от нея.
Отказват се деца, защото са си намерили по-подходяща алтернатива. Дали според интереса, дали според финансите, дали според друго.

# 226
не мога да се съглася, че децата от СМГ, се водят деца без подготовката. Те толкова много задачи решават, ходят на всякакви изяви. Нормално е да си пробват силите и в АК. Логично е, да са успешни. Simple Smile.
СМГ си е школа от много висока класа Simple Smile

А и не само часовете по математика, които при тях са много повече от другите училища. Те вече веднъж са били подбрани, минали са изпит, за да бъдат приети в СМГ, преди това някои 2-3 години са ходили на подготвителните модули на СМГ. Та стават 2-3 години подготве + 3 години здраво математика в СМГ от 5 до 7 клас вкл., по няколко часа дневно. Така че наистина - как може да се каже, че са без специална подготовка? Напротив, тяхната мат. подготовка е най-специална и най-дългогодишна от всички кандидати за АК. Би трябвало да знаят в пъти повече от кандидатите, които са ходили само на школа.

# 227
Това е така, но явно входният тест върши работа, давайки възможност за добро представяне и на  децата извън СМГ.

# 228
Здравейте на всички!
И аз се записвам да следя темата.
Моята дъщеря също кандидатства тази година и с нетърпение очакваме резултатите на 27-ми. Излизайки от изпита, призна, че меко казано "се е поомазала" с модула от 34 задачи. Та моите надежди са да попаднем поне в началото на резервите.
Имам питане: Възможно ли е да се кандидатства за финансова помощ, ако не се класираш на първи тур, т.е. има ли опция да получиш такава, ако те поканят по-късно, когато други вече са се отказали (било то и по финансови причини).

# 229
Мисля че всеки, който е приет,  може да кандидатства за финансова помощ.

# 230
Така е, на всеки, на когото се предложи да се запише, има право да кандидатства за финансова помощ. Никъде на сайта на колежа няма ограничение и не е споменато за класиране - бал, място, ред, освен при пълните ститендии - единствено и само там има значение освен доказаната финансова нужда и резултата от допълнителния тест, вече и класирането, бала, процентите, които си постигнал на изпита.
Поне аз до този извод стигам, четейки сайта на АК.
Колкото до таксата - от 2004 до 2010 тя се плащаше на 2 вноски - до края на септември и до края на януари по сметка в Булбанк, с изключение на първата година, когато при подписване на договора (след изпита) се внасяха 20% после пак на две вноски останалото.
Сега не зная как е, възможно е да може и да се плаща всеки месец, макар че като знам че са трима души на кръст финансовите мениджери, не ми се вярва, но не искам да ви подвеждам - не зная.

# 231
Благодаря Ви! За мен са важни условията за финансова помощ, защото това е единственият вариант да се запишем в така желаното от нас училище (ако ни приемат, разбира се).

# 232
И пак от сайта им - за 2011 год са отпуснати общо 145 стипендии на обща стойност 475,000 долара, или на 95% от поискалите финансова помощ.
Учениците в колежа са към 800...  И всеки един, ако отговаря на условията, подава заявление (доколкото разбирам от информацията в сайта) всяка година.
Тоест стипендия през 2011 са взимали около 20% от всички ученици, или при груба екстерполация от 142 (нали толкова приеха през 2011) приети осмокласници - към 30 стипендии.
Пак казвам,  това е средна величина, допускане, няма информация по класове.
За 2012  също няма информация на сайта.

# 233
Скоро и аз бях питала познати кога се плащат вноските. Казаха ми, че са на 3 вноски, но и аз ще съм благодарна за по-точна информация.

# 234
  • софия
Благодаря ви!За мен също са важни условията за финансова помощ и начина на плащане.Дъщеря ми отиде на изпита без никаква специална подготовка.По нейни думи била се справила много добре. На последния модул от 34 задачи била решила 19, другите модули били много лесни.Сега остава да са и верни.Ще видим на 27 март.

# 235
За мен е интересно как АК, сочен за пример за яснота, прозрачност и честност е твърде прикрит по
отношение на приемния изпит. Няма възможност да се види изпитната работа в последствие .
Тъй като децата са в невероятен стрес - информацията, подадена от тях е хаотична и несигурна като достоверност.
При един нормален изпит - това, което казват след това, обикновено съвпада на 90% с резултата.
На този изпит - не е така . Възможно ли е,  при допусната грешка при проверяването или защо не - злоупотреба /живеем в реален свят/ , въобще да не се усъмним в резултата - детето казва, че е решило задачите, но понеже е под напрежение - те не са верни?
Разсъждавам си на глас.

# 236
  • България
Само да вметна, че има деца и от СМГ и от НПМГ, които също ходят на специална подготовка за АК. Това е странно, но факт....

От кога НПМГ има прием преди 8кл.?

Така е, на всеки, на когото се предложи да се запише, има право да кандидатства за финансова помощ. Никъде на сайта на колежа няма ограничение и не е споменато за класиране - бал, място, ред, освен при пълните стипендии - единствено и само там има значение освен доказаната финансова нужда и резултата от допълнителния тест, вече и класирането, бала, процентите, които си постигнал на изпита.

Факт.

Годишните вноски се плащат на два пъти - втората половина на септември и втората половина на февруари. Само при записването в 8кл. имаше някаква първоначална вноска, която гарантира, че ученикът няма да се откаже /може би 20%, но не съм сигурна/, през септември се внасяше остатъкът до 50%, а през февруари - останалите 50%.

# 237

Годишните вноски се плащат на два пъти - втората половина на септември и втората половина на февруари. Само при записването в 8кл. имаше някаква първоначална вноска, която гарантира, че ученикът няма да се откаже /може би 20%, но не съм сигурна/, през септември се внасяше остатъкът до 50%, а през февруари - останалите 50%.

Благодаря! Изглежда са ми казали за 8 клас как е.   bouquet

# 238
За мен е интересно как АК, сочен за пример за яснота, прозрачност и честност е твърде прикрит по
отношение на приемния изпит. Няма възможност да се види изпитната работа в последствие .
Тъй като децата са в невероятен стрес - информацията, подадена от тях е хаотична и несигурна като достоверност.
При един нормален изпит - това, което казват след това, обикновено съвпада на 90% с резултата.
На този изпит - не е така . Възможно ли е,  при допусната грешка при проверяването или защо не - злоупотреба /живеем в реален свят/ , въобще да не се усъмним в резултата - детето казва, че е решило задачите, но понеже е под напрежение - те не са верни?
Разсъждавам си на глас.

Изпита в АК е правен по американски модел, все пак те са най-старото американско учебно заведение извън Америка - от 1860 и си спазват американските стандарти, съответно теста наподобява американския SAT донякъде - с частите, стреса, за време, проценти и т.н.
А който прави SAT няма никакъв шанс да види, провери или оспори резултата впоследствие, самите работи не се проверяват там, където се провеждат, както впрочем и тестовете на Колежа, доколкото съм чувал се проверяват и оценяват другаде, с изключение на есето.
За манипулации и злоупотреби - лично аз не бих го повярвал, макар да живеем в БГ, все пак там нещата са доста по-различни от това, което ние имаме като представа за училище, който не се е докосвал до него само не може да си го представи. Естествено, всяко нещо с добрите и лошите си страни, тяхната система може да бъде упреквана за много неща, но честността е издигната там в култ, например преписването е най-тежкото провинение в АК и ползването на чуждо мнение без цитат, просто стандартите им са наистина различни...

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 17:34 от StefanB

# 239
Звучи добре.

Общи условия

Активация на акаунт