Американски колеж прием 2013-трета тема

• 92 617
  • 800
  •   1
Отговори
# 495
Рос, страхотен разказ! Ако знаеш как си поплаках като те четох. Толкова силна история!

Успех на всички на матурите! Simple Smile Чакам с огромно нетърпение класацията за тази година! Simple Smile

Milenita, написала си всичко, което и аз мисля. Ходила съм като журналист преди години в АК и съм правила няколко репортажа. Точно това ме грабна - знанията, ценностите и правилата.
Аз не съм противник на българската образователна система. Дори смятат, че имаме много добри школи, световни постижения и страхотни находки. Лошото е, че в последните (грубо около 15) години основно останаха знанията и тук-там страхотните учители, които са направо национално богатство. По другите два пункта - ценности и правила, за съжаление израснаха цели поколения без тях.

Аз искам работеща система в училищата по тези три пункта - знания, ценности и правила, а не само знания.

Гледала съм правилниците на "Св. София" и на АК. Доста си приличат. Нямам още опит с АК, но мога да си призная, че през всичките тези години в Св. Сф. все си треперя да не изхвърчим, защото съм виждала как доста деца отпадат. А сега в 6 клас (вероятно като противодействие на току-що стартиралия пубертет) направо им "разказват играта", но аз се радвам и още повече продължавам да си треперя. Дори леко ми се струва, че в АК учениците имат една идея повече свобода и независимост, но това е чудесно като се има предвид, че са по-големи, по-разумни и отговорни. При нас правилата са едни и за 6-годишните, и за 14-годишните. Скоро осъзнах, че тез' тинейджъри няма как да си "чукат" една среща след училища или да изпратят някоя девойка до вкъщи. Simple Smile
Ако ни приемат догодина в АК, сигурно ще продължа да си треперя като всяка майка, но се радвам, че има такива ценни принципи, на които се държи.

Нямам търпение да идва вече следващия март. Само се притеснявам, че датата е една и какви ли страхове не ми минават през главата. Ако имаше възможност за нещо като ранен избор, щях отсега да пращам сина ми да се явява и да се свършва. Simple Smile

# 496
  • София
Честито на абитуриентите! Заслужен празник, да им върви все по-нагоре...
Рос, прекрасен разказ, благодаря, че ни направи съпричастни...

И ние леко се стресирахме от правилника, въпреки, че едно от нещата, които търсим, е точно правила...
Подготвяме документи за кандидатстване за стипендия, въпреки, че имаме фирма и не съм уверена, че това е плюс за целите на това кандидатстване...
Има ли плуване в колежа и доколко може да се разчита за спортната подготовка само на колежа, без да се търсят външни занимания?

# 497

Има ли плуване в колежа и доколко може да се разчита за спортната подготовка само на колежа, без да се търсят външни занимания?

Спортът не е проформа в колежа. За здраве и тонус е предостатъчен. Доста честичко тичат 5 мили, 1 миля -за време. Коремни преси бройки, дето за мен са немислими и ако някой се опита да имитира, всички правят наново. Има месеци на различните спортове. Клубовете им по спорт са със сериозни занимания
Плувен салон вътре няма, но точно до входа на колежа има нов и хубав.

# 498
  • София
Благодаря ти сърдечно, rosss!  Simple SmileЩе се радваме да четем как върви нататък, може би в друга тема....
danybon, моят непоискан съвет е - намали силата на желанието, понякога прекаленото акцентиране върху нещо пречи, а  и децата се напрягат, когато виждат колко много родителите искат нещо...Като чета на колко състезания ходите и виждам колко много се занимаваш с обучението (със срам трябва да призная, че аз не полагам и една трета от твоите усилия), съм напълно сигурна, че ще успеете! Ако ти е възможно, придобий  някаква спокойна увереност, поне при мен това е печеливша стратегия Hug

# 499
Наистина ли учат "science" на АЕ?Изобщо учат ли?Не е ли като в държавните езикови - езика,бълг.,матечатика,музика,ИТ и рисуване?

# 500
На времето имаше в сайта хорариума на часовете по класове, сега нещо не мога да го намеря. Аз вече нямам спомен с дъщеря ми имаше ли science  в препа, но цхтом казват тук пишещите, не се съмнявайте...
Прочеe, на времето в езиковите гимназии също в подгответо втория срок се учеха "Понятия" - основните неща от разказвателните предмети, които после от 9-ти клас се почваха на езика - химия, биология, история и география. Математиката и физиката бяха на български, поне в моята гимназия, 9-та ФЕГ. Понасточщем не зная как е вече в езиковите...
Така че, логично е да учат.

# 501
  • София
Наистина ли учат "science" на АЕ?Изобщо учат ли?Не е ли като в държавните езикови - езика,бълг.,матечатика,музика,ИТ и рисуване?
Scienc учат втория срок и то термини, за да могат в 9-ти клас да нямат езикови проблеми. По биология преподавателките са чужденци. А и по химия и физика да не губят време тепърва да учат понятия, а да започнат с материала. по всички предмети започват да учат още от първата седмица. Не е като в някои училища, където в първия месец още се набавят учебници и се уточняват изисквания.
Останалите предмети са както е по програмата на ЕГ.

# 502
Scienc учат втория срок и то термини, за да могат в 9-ти клас да нямат езикови проблеми. По биология преподавателките са чужденци. А и по химия и физика да не губят време тепърва да учат понятия, а да започнат с материала. по всички предмети започват да учат още от първата седмица. Не е като в някои училища, където в първия месец още се набавят учебници и се уточняват изисквания.

Да, учи се Science, но дали първи или втори семестър зависи от section-а. И, да, на английски се учи предмета, но 1) учат се само основни неща, които в 9 клас ще им трябват и 2) госпожата им е много добра, така че слуша ли детето в час, няма да има абсолютно никакви проблеми.  smile3503

# 503
 Здравейте!Имам няколко въпроса за пълните стипендии.Да прием,че си одобрен за пълна и трябва да пишеш есе и т.н.В крайна сметка отпускат стипендии на други.За теб има ли предварително определен процент фин. помощ,която да ползваш, ако не вземеш стипендия?Някой знае ли какви въпроси се задават на интервюто?А темата на есето от миналата година например?

# 504
Здравейте,
радвам се, че намерих новата тема. Майка съм на дете в 8-ми клас и с удоволствие ще отговоря на въпроси, които вълнуват майките на бъдещите осмокласници. С една дума - не се вълнувайте - всичко, което трябва да знаете, ще ви се каже, така че няма нищо важно да пропуснете.
8 кл. вече почти свърши и според мен мина много леко, а и според дъщеря ми. Сега и ние тръпнем - казват ни, че 9 кл. бил труден. Така, че питайте. Поздравления на всички приети осмокласници и техните мами.

[/quote]

Да, учи се Science, но дали първи или втори семестър зависи от section-а. И, да, на английски се учи предмета, но 1) учат се само основни неща, които в 9 клас ще им трябват и 2) госпожата им е много добра, така че слуша ли детето в час, няма да има абсолютно никакви проблеми.  smile3503
[/quote]

# 505
  • София
Здравейте!Имам няколко въпроса за пълните стипендии.Да прием,че си одобрен за пълна и трябва да пишеш есе и т.н.В крайна сметка отпускат стипендии на други.За теб има ли предварително определен процент фин. помощ,която да ползваш, ако не вземеш стипендия?Някой знае ли какви въпроси се задават на интервюто?А темата на есето от миналата година например?
След като приключи кандидатстването за пълните стипендии, на останалите кандидати им казват какъв процент финансова помощ им отпускат.

# 506
  • Рая на земята
Здравейте, Moshi! Благодаря за включването в полза на такива като мен - все още само приети, но незаписани. Заради известни колебания... Днес е ключов момент за седмокласници, които се сражават с математиката. Така че от утре започваме трезво да преценяваме за и против. До крайното решение има още много неизвестни. Но не мога да отрека, че фактор за спокойствието ни дотук беше най-вече успеха на изпита в Колежа. Някак си искам да им благодаря за това, че са помислили техният изпит да мине значително по-рано, за да не усложнява и без това напрегнатата ситуация в края на 7. клас. Това също показва тяхното отношение на отговорност и загриженост към деца и родители.
Казвате, че започват редовни занимания от първия ден. Откъде си набавят децата учебници, от Колежа ли се предоставят?

# 507
  • България
 Колежът предоставя учебниците. В края на учебната година се връщат.

# 508
Здравейте, учебниците наистина се дават от колежа, но те са само по български и математика, английския се купува отделно, като идеята е да си остане за детето. Само, че нашия така и не се отвори, така, че е чисто нов, зарязан някъде в локъра /шкафчето/. Иначе им дават допълнителни неща на листове- т.н. хенд аути, и други граматики и всевъзможини други неща за учене. Някои книги ги дават, други купуваме, но са толкова много, че вече ги обърках. Задължителните книги се дават и като свърши работата по тях се връщат. Тези които децата трябва да си избират за допълнително четене са си техни. По всичките се правят дискусии, пишат рипорти, презентации и т.н. Въбще оборота е голям. Първата седмица е "Биг брадър", както казвам аз, защото никой не разбра защо и как попадна в съответната си група. Разбира се, че е важен теста по английски, но другите критерии така и не се разбраха, макар, че имаше и недоволни.
Това е за сега.
Поздрави!

Здравейте, Moshi! Благодаря за включването в полза на такива като мен - все още само приети, но незаписани. Заради известни колебания... Днес е ключов момент за седмокласници, които се сражават с математиката. Така че от утре започваме трезво да преценяваме за и против. До крайното решение има още много неизвестни. Но не мога да отрека, че фактор за спокойствието ни дотук беше най-вече успеха на изпита в Колежа. Някак си искам да им благодаря за това, че са помислили техният изпит да мине значително по-рано, за да не усложнява и без това напрегнатата ситуация в края на 7. клас. Това също показва тяхното отношение на отговорност и загриженост към деца и родители.
Казвате, че започват редовни занимания от първия ден. Откъде си набавят децата учебници, от Колежа ли се предоставят?

# 509
  • София
Само в 8-ми кл. се купува учебника по англ. език. Има 4 групи паралелки и всяка учи по различен учебник. Вече в 9-ти клас всички учебници се дават от колежа и накрая на годината се връщат. Ако се изгуби учебник, трябва да се купи и предаде.
Първата седмица вероятно са разпределени на случаен принцип в класовете. През този период се срещат с различни учители, които преценяват степента на владеене на езика. Следва тест и въз основа на него разпределянето по паралелки.
А организацията в колежа е наистина впечатляваща. Още в първите дни на учебната година се знаят ваканции, дати за изпити, разни събития и т. н. Родителите могат да се плануват пътувания и почивки.В 8-ми клас и РС са организирани на ниво. Има определен час за среща на родителите с учителите по англ. език. Получава се непрекъснато информация относно постижения на учениците, отсъствия или слаби резултати.

Общи условия

Активация на акаунт