Американски колеж прием 2013-трета тема

• 92 614
  • 800
  •   1
Отговори
# 510
Как са организирани екскурзиите в Колежа?Ходят ли в чужбина например?

# 511
  • София
До този момент не са имали екскурзии нито в чужбина, нито в България. В края на месеца за първи път им предстои съвместна екскурзия. Част ще ходят до Деветашката пешера, а други ще ходят в Преходната пещера, трети в Старосел. Това е част от блоковата програма.
Всичко са организирали от АК - автобуси, гидове и аниматори. На 28-ми ще се проведат екскурзиии и след това ще пиша.

Честит празник! Много успехи на учащите и на учителите им!

# 512
  • България
 По принцип АК не организира екскурзии. Това пътуване на 28.05. е първото за 4г. Обикновено в 12кл се правят екскурзии в почивни дни, които децата си организират сами /тогава вече са пълнолетни/.

# 513
До този момент не са имали екскурзии нито в чужбина, нито в България. В края на месеца за първи път им предстои съвместна екскурзия. Част ще ходят до Деветашката пешера, а други ще ходят в Преходната пещера, трети в Старосел. Това е част от блоковата програма.
Всичко са организирали от АК - автобуси, гидове и аниматори. На 28-ми ще се проведат екскурзиии и след това ще пиша.
Честит празник! Много успехи на учащите и на учителите им!
По принцип АК не организира екскурзии. Това пътуване на 28.05. е първото за 4г. Обикновено в 12кл се правят екскурзии в почивни дни, които децата си организират сами /тогава вече са пълнолетни/.
Здравейте,
8-ми клас бяха много разочаровани, че ще си стоят в колежа, а другите ще ходят някъде. Дъщеря ми беше толкова недоволна от това, че даже не е разбрала къде отиват по-големите.
Понеже виждам, че тук дискусията вече замира / все пак е прием 2013 / има ли друго място за майки в колежа. Лична мен ме интересува мнението на по-големите.
Поздрави!

Последна редакция: ср, 29 май 2013, 10:45 от Фран Джонсън

# 514
  • София
И на мен ще ми е интересно да прочетане само тук коментари за АК, но не зная за друг форум.
Преди пишеха повече родители, но децата им завършиха.Имаше и момиче от колежа, което се отзоваваше. Сега мисля, че сме по 1 представител от випуск. Sunglasses

# 515
  • под Витоша
Да, наистина, преди повече родители пишеха, аз също винаги съм искала да споделям информация, но винаги когато напишеш нещо хубаво за колежа - се появяват 1-2 потребителки, който започват да ти опонират - какво пък толкова му е хубавото на АК и как въобще не можел да се сравнява със СМГ или Немската...... Мисля, че на повечето родители им писна да се "оправдават", че са избрали АК и спряха да пишат!
Най-пресният пример - пост #440 няколко страници по-напред

# 516
  • В най - голямото село
Да, наистина, преди повече родители пишеха, аз също винаги съм искала да споделям информация, но винаги когато напишеш нещо хубаво за колежа - се появяват 1-2 потребителки, който започват да ти опонират - какво пък толкова му е хубавото на АК и как въобще не можел да се сравнява със СМГ или Немската...... Мисля, че на повечето родители им писна да се "оправдават", че са избрали АК и спряха да пишат!

Споделям написаното.
Преди темата беше доста по - жива и активна.

# 517
  • София
Всъшност темата замря, когато (предната) я преместиха в отчетни и, ако искате да споделяме впечатления и инфо за колежа, ще трябва да си отворим нова тема, но там, както тогава категорично-натъртващо ни обясниха (понеже повечето споделяхме мнение, че ни й е мястото в отчетните)...

# 518
На добър час на дванадесетокласниците от колежа!
Весел празник и да сбъднат и най-смелите си мечти! Hug

# 519

Споделям написаното.

Преди темата беше доста по - жива и активна.

Здравейте,
няма какво да се коментира за и против след като вече сме в колежа. Идеята ми е да споделяме неща, които ще са ни от полза за децата ни. Ако някой може да направи нова тема, аз съм ЗА и горещо подкрепям; ще бъда активна, защото не ми допада да съм пропуснала нещо важно.
Поздрави!

# 520
Мили майки на колежани,

благодаря, че споделяте мнение за АК, през всички тези години чета и се информирам от вас. На мен ми е от голяма полза всичко, с което се сблъсквате и преживявате в Колежа - и хубавото, и лошото.

Ние сме приети тази година в Колежа, утре подаваме документи за финансова помощ, надяваме се да ни допуснат и до изпит за пълна стипендия. Много искам детето ми да учи в Колежа, стига да ни устройват финансовите условия. Очаквам и на матурите много високи оценки, но пред най-елитната софийска езикова гимназия, избираме АК.

Много ми се иска някой по.информиран от мен да ми разясни каква диплома получават накрая децата, освен българската? И могат ли с тази диплома да кандидатстват във всички елитни университети в света? Дава ли им някакво предимство? Знам, че ИБ дипломата не е опция за българите в АК, но има ли недостатък, че не получават ИБ? Носи ли ИБ някакви предимства после при кандидатстването?
Готвят ли ги в последните две години за тестовете по САТ? И изобщо АК като цяло решава ли ти повечето проблеми при кандидатстването в университет?

Много въпроси зададох, но в последната седмица все това се питам.

Благодаря на всички отзивчиви майки!

Поздрави и успех на децата ви!

# 521
  • Рая на земята
И аз се присъединявам към въпросите на mamabama , защото сме в същата ситуация. Таксата не е малка, но затова пък предимствата на Колежа пред всяко друго средно училище в София са безспорни. Затова сме готови на този избор, макар че може би ще се класираме и в АГ. Всичко, което тук чета, ме кара да си мисля, че си заслужава. Много се надявам и на една по-толерантна среда от учители и ученици, които приемат всяка индивидуалност като ценност.

# 522
Kato че ли напред в темата има отговори на тези въпроси (а дали не в старата тема), но с две думи:
АК е българска хуманитарна гимназия с изучаване или преподаване на нанглийски език. Дипломата която се получава е като на всички останали гимназии, тоест отговаря на стандартите на МОН в БГ.
За съжаление не можах да открия таблица с хорариума на отделните предмети на сайта на АК, преди имаше. Тя дава ясна представа за това какво се учи, кога се учи, какви са елективите, колко часа и т.н., вижте и вие, може да не търся добре. Но си върви по стандартите и учебните планове, утрърдени от МОН.  Ай-Би за българи може би може да вземеш, ако заявиш такова желание (АК е лицензирано ли се казва или сертифицирано да провежда такова обучение) и го прави задължуително за т.нар. интернешънъли - чужденци. Но тяхната такса е 15 евра, не 5.8. За българче, платило си да го научат и него аз не знам, най-малкото, че на друго място може да го вземе за три-четири пъти по-малко пари...
Американската диплома от АК е разпознаваема със сигурност в Америка, от американските университети, член на асоциацията на средните училища(май така се казваше ) от доста години е колежа. Прочее АК е най-старото американско училище извън Америка, с което много се гордее..   Дипломата е (според мен ) добре разпознаваема и в европейски университети, но не като американска диплома, а като ученик на АК, официално в Европа за да кандидатстваш ти трябва българската диплома, америкаската ти е за рамка. Но в унитата добре познават българските средни училища, откъдето кандидатстват деца при тях - и АГ и НЕГ и СМГ и други, особено в Англия, както и (от опита на кандидатстването на голямата ми щерка, завършила преди 4 години АК), показателно е, че за възпитаници на АК нерядко изискването за оценка по определен предмет или диплом е не толкова високо като за дете от друга гимназия, тоест по някакъв начин те са наясно, че 6 диплом в АК не е равно на 6 диплом в АЕГ. Това по мое наблюдение,  на моето дете и на децата на приятели, дипломати, живели и кадидаствали и оттук и от чужбина в университети там и чиито деца учиха в АЕГ и АК и съответноо кандидатстваха с двете дипломи съответно...
За тестовете по САТ могат да се готвят, но кандидатстването в Америка не е само САТ-а, там решаващо е есето и правилния избор в точния момент. За да учиш в Америка ти трябва добър успех, добра мотивация и добро вписване в профила на обществото, което подбиращите искат да създадат в унито, за това е много ценна помощта, оказвана в АК от съветниците по кандидатстване, които това правят, водят беседи с всяко дете каквоо иска и го насочват къде да се пробва. За Америка са ценни, за Европа нещата са други...
Изобщо, АК не решава проблемите за кандидатстване пряко, АК възпитава в упорит труд и борбеност, колективна игра и толерантност, състезателност и нахъсване, това са нещата, които могат да се вземат от него и които са предпоставки за успех. Не че в друга гимназия не може - НЕГ, СМГ, АЕГ, но просто системата на обучение в АК е по-различна и като че ли работеща с по-малко брак...
Ай-Би програмата е съвсем друга бира...
Всичко това, подчертавам, говоря с опита на родител на ученичка, завършила преди 4 години във випуск от отличници, приемани само на състезателен принцип. Доколко нововъведеното правило на достъпност на АК за всеки 1) до когото е стигнал прага на класирането и 2) готов да плати таксата, КАТО 2)ВЛИЯЕ ПРЯКО НА 1) В ПОСОКА ПАДАНЕ НА ПРАГА довело до парадокса миналата година да има прието дете с бал 37.5% (!!!) е променило "матряла" и съответно нивото на продукта на изхода на АК, не се наемам да кажа - може би ще пробваме с малката дъщеря, която е приета на около 30-то място тази година и евентуално ще запишем...

Последна редакция: ср, 29 май 2013, 16:24 от StefanB

# 523
  • България
 Не виждам смисъл от нова тема за АК.  Ако обърнете внимание, тази вече е в нов подфорум, където са и темите за всички училища.
Просто аз лично избягвам да пиша, поради две причини:
1. Вечно има по-информирани извън училището.
2. Дъщеря ми става все по-самостоятелна и ме освобождава почти от всички училищни ангажименти. За това не се чувствам толкова на ясно по въпроса с училището. Simple Smile

За мен лично изключително полезни са постовете на StefanB и rosss, за което им благодаря.

# 524
  • София
Това е хорариума по предмети
http://www.acs.bg/Home/Academics.aspx
Стефан В. е описал нещата синтезирано и ясно.
Аз само мога да добавя, че в колежа често се организират срещи с представители на различни университети. По време на тези срещи учениците могат да зададат въпросите си относно критерии за прием и да се запознаят с условията, които предлагат учебните заведения.
Наистина има увеличаване броя на приетите деца. Но ситуацията е доста подобна на тази в университетите - това, че някой е приет не значи, че ще завърши колежа. Доста отпадат или се преместват заради голямото натоварване. Обикновено завършват над 100 човека.

Общи условия

Активация на акаунт