Американски колеж прием 2013-трета тема

• 92 572
  • 800
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Последният пост на Stefanb и последният въпрос за промяната на правилата на приема, според мен е основен въпрос пред всеки кандидатстващ и приет. За най-голямо съжаление  Липсващото в темата е именно мнения на родители и деца от последните два випуска. Пред нас изборът ще е да напусне. СМГ, да плати  немалко средства и ако срещу това ще имаме конкуренцията на деца с два пъти!!!почти помалко точки , започнах да се питам дали си струва, как аз като родител да поема тази отговорност. Ще съм благодарна, ако не се намесват редовните привърженици на СМГ, търся мнения  а родители от АГ

# 526
Здравей Енита,

и аз като теб съм мама на прието, но все още незаписано дете в АК. Ще дам мнението си като бивш възпитаник на МГ. Тъй като идвате от СМГ, детето е явно с изявени математически способности. Ясно е, че в АК ще има малка конкуренция по математика (само от децата, които са също от СМГ). Но пък АК е нещо повече от математика, той развива комплексни личности, възпитава в едни различни ценности, вече почти изчезващи от нашите географски ширини.  А и не мисля, че приетите деца, минали през приемния изпит, макар и с по-малко точки са за подценяване.......Те пък могат да бъдат полезни и конкурентноспособни с други неща на Вашия син. Моят съвет е да помислите още веднъж, и ако нямате финансови затруднения, да не изпускате шанса за АК. Няма да изброявам предимствата на Колежа, много е писано за това.....
Успех, каквото и да решите!

# 527
Срокът за подаване на документи за финансова помощ за бъдещи осмокласници до кога е и кога стават ясни резултатите.Благодаря предварително.

# 528
  • София
Енита,
аз съм родител на дете, завършващо 8. клас. Не се включвам с мнения за обучение, учители, възможности на учениците, защото не смятам, че за толкова кратко време и контакт с малко учители на този етап, мога да си позволя да давам категорични оценки в публичното пространство.
Това, което искам да споделя по дискусията за минималните балове:
- нека не забравяме, че оценката на НВО или на изпита в колежа е оценка на моментното представяне на кандидата. т.е. един по-посредствен резултат не означава, че детето няма качества
- трето, четвърто класиране и парашутисти има почти във всички училища (вкл. споменатото от теб), така че можем да предположим, че в един клас има деца, влезли с оценки в доста широк диапазон.
И какво от това?
Тук вече идва ролята на училището, което давайки добро обучение, изискващо от учениците си може да направи така, щото опасенията ти по-горе да станат излишни.
Това, което мога да кажа след една година в колежа е, че съм доволна от обучението, дисциплината в час, правилата, които се спазват, контакта учител-ученик.
Междудругото детето ми беше прието в СМГ, в АК беше в диапазона 10. -15. място, имам по-голямо дете, учило в НЕГ, но ние не бяхме поставени пред дилема, защото АК беше изборът на детето ми. Така че, най-важно е детето да следва своя избор, какъвто и да е той.

# 529
до 7.06. е подаването, резултатите на 17.06.

# 530

mamabama ,благодаря Hug

# 531
  • София
А аз съм майка на бивш ученик в СМГ, сега осмокласник в АК. И пред нас дилемата беше голяма, съмненията много. Както съм писала и преди, синът ми няма да става или никога не е е имал амбицията да е математик, но беше отличник, а на състезания по моя преценка се представяше добре: от някои е носил грамоти, когато е имало национални класирания обикновено е бил сред първите 50, та не е като да не за математическа гимназия. Харесваше си много класа, а и училището. В СМГ влезе след 4-ти клас, защото според нас това е най-доброто училище за периода 5-7 клас. Допускам, че по моите критерии е така и за след това сред държавните училища. Но, пак по тях и мнението ми за състоянието на държавната образователна система, ако парите не са проблем, винаги бих предпочела АК. Детето също. Нито той, нито аз съжаляваме за избора. Често си мисля, че, ако утре, се окаже, че не можем вече да плащаме таксата, пак ще си е струвало заради времето, което е бил в Колежа и нещата, които е научил (и които няма как да научи в другите гимназии - имаме си вкъщи гимназиален преподавател с над 30 години стаж, та последното освен мое убеждение е и семейно впечатление)  Peace

# 532
  • София
mamabama, ние сме в подобно положение и за мен е много тежко тези дни... При нас проблемът е, че желанието на детето е СМГ. Нея я притеснява хуманитарната насоченост на АК. И не обръща внимание на всички предимства на колежа, които аз и изтъквам. Добре че все пак имаме още малко време, от АК не ни притискат със срокове, които да изнервят още повече взимането на решение!

# 533
  • България
 Не съм съгласна, че АК е с хуманитарна насоченост. Първият профилиращ предмет е английски език, вторият - математика и третият - по избор. Ако обърнеш внимание, учениците традиционно се представят много добре на олимпиадите по физика.
 Според мен най-ценното в АК е, че там има изградена система, която работи без голямо влияние от субективните фактори.  Има правилник и той се спазва, без значение кой си.
 Преди 4г. пред нас стоеше дилемата АК или 91НЕГ. Избрахме първото и за сега не съжаляваме, макар че изборът определено беше труден ...Времето ще покаже дали сме били прави.

# 534
АК не е с хуманитарна насоченост, там математиката е на почит, поне според родители, чиито деца учат вече в Колежа. Ако някой иска да се занимава и допълнително с математика, имат отбор на Колежа с ръководител Ивайло Кортезов. Така, че няматематиците няма да скучаят.

Mryn, много е важно да се съобразиш с желанието и мечтите на детето. Тов в един по-късен момент ще се окаже решаващо. Ако твоето дете наистина иска СМГ, и не може да бъде убедено с разумни аргументи за АК - не му пречупвай желанието. Просто го следвай! Понякога децата са по-мъдри от нас по отношение на това какво искат и кое е по-добро за тях, от нас родителите.  
Например, моето дете вероятно ще има бал и за 1 НЕГ, но тя не иска и да чуе да учи немски език. Предпочита по принцип френски, но ако трябва да избираме между АК и Френската гимназия, винаги ще предпочете АК. Стига всичко с финансовата помощ да е наред. Още малко остана до 17.06., всичко ще е ясно!

# 535
mamabama, ние сме в подобно положение и за мен е много тежко тези дни... При нас проблемът е, че желанието на детето е СМГ. Нея я притеснява хуманитарната насоченост на АК. И не обръща внимание на всички предимства на колежа, които аз и изтъквам. Добре че все пак имаме още малко време, от АК не ни притискат със срокове, които да изнервят още повече взимането на решение!

Хуманитарна ли? - виж това http://www.acs.bg/NewsDetails.aspx?cat_id=1&news_id=384
http://www.acs.bg/NewsDetails.aspx?cat_id=1&news_id=392
http://www.acs.bg/NewsDetails.aspx?cat_id=1&news_id=401

Академични програми http://www.acs.bg/Home/Academics.aspx
"За всички ученици в Колежа английският език е първи профилиращ предмет, а математиката – втори. Трети профилиращ предмет се избира между химия, физика, хуманитарни науки и информатика."

Моя син е с настройка да учи химия и биология и мисля, че това е подходящото място за него. Изчаквам резултатите от НВО и изпити в НПМГ, както и каква ще е евентуалната финансова помощ, но мисля, че това ще е нашето училище.

# 536
мамабама, оставам с впечатлението, че от финансовата помощ ще зависи дали ще изберете АК.
За финансова помощ се кандидатства всяка година. Хубаво е да имаш предвид това.
И ако без финансова помощ нещата са несигурни и ще променят сериозно начина ви на живот, по-добре заложи на друго училище. Peace
Колкото и да ми се искаше и малкия да учи там, направихме сериозен анализ на финансовото си състояние и за нас АК отпадна  Peace Но всеки си знае възможностите най-добре.

# 537
Дълго време се опитвам да давам информация, за това което знам, защото съм наясно какво значи липсата на информация. А и 6-та година съм благодарна, че детето ми в 7 клас попадна на една статия в нета на в.Стандарт за Евгения Пеева и нейна съученичка , приети в Харвард , минали преди това през АК. И тогава детето ми го проучи това училище, за което аз не бях и чувала и каза - "искам там"

Няколко пъти съм  писала по отношение на бала на приетите деца и сега само ще синтезирам три случая:
- в предишен випуск дете прието на последно място става първенец на випуска
- в нашия випуск познавам дете, което беше хвалено за отличничката в предходното ни училище и винаги беше давана за пример на всички родителски срещи. Не й помня постиженията по олимпиади в 7 клас, но бяха много. Та това дете беше прието в АК на последно викани резерви. Завършва като отлична ученичка.
- разказах ви и как по време на дипломирането ни, изнесе реч дама от първия випуск на колежа, която сама каза, че е била последна в списъка. Последната й диплома е от Харвард Бизнес Скул и е вицепрезидент в момента  на известна международна фирма
Пак често съм го писала, но ще го повторя - В Колежа съумяват да те накарат да учиш и да си наваксаш пропуските, ако имаш такива. Консултациите са сериозни,не са проформа и даже изпитват понякога затруднения кога и как да се впишат в консултация, защото има много записани.

По отношение на финансовата помощ, аз мога да кажа само -Благодаря на Колежа! Не бих могла да влизам в подробности, но винаги съм срещала разбираемост.

А за хуманитарния профил. Действително най-голям поток са децата с хуманитарен профил, но това е техния избор. За моето дете хуманитарните предмети и до ден днешен са ужас. Математика и химия обожава. Избираемият й профил е химия. И сега в университета й има три нива за химията/ каквато е стартиращата й специалност/. След разменена кореспонденция с катедрата /професорката/ и даване на информация за хорариум часове, минат материал, оценки, както и теста, който университета поиска да направи, я сложиха в най-високото ниво за септември

Камъче, Синът ти беше прекрасен и  възмъжал на бала  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet Успех!  bouquet

# 538
Благодаря, Рос, за хубавите думи! Hug  bouquet
Всички са прекрасни!
Твойта девойка ще я търся сега по снимките, че не ходих пред ресторанта да ги разглеждам Laughing, но ще ми пратят снимки.

# 539
  • София
Много и сърдечно благодаря на всички, които се отзоваха, Ironic,  ross, mamabama, SofiaV, камъче, Milenita, Mryn , специално  на майките от 8 клас! Всяко мнение за мен е ценно   bouquet.Както и да е , до средата на следващата седмица ще трябва да сме взели решение, но ако решим да останем, си дадох сметка колко важно е да се споделя за бъдещите кандидати.
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт